jecki.p 06.08.07, 19:26 Ich halte rein gar nichts von diesem neuen Layout. Wenn mir keiner sagt, wie ich zu dem alten komme, werde ich wohl Abschied nehmen... j. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gloomy2 Re: nicht hinnehmbar ! 06.08.07, 19:34 mir gefällts auch nicht so gut.Hinnehmen kann ich es aber schon;) man kann sich doch daran gewöhnen;) Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Coś za coś 06.08.07, 19:56 Wprawdzie brzydkie, ale za to ładuje się godzinami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia wieso gleich so uffreesche Schnuggelsche :)? IP: *.iesy.net 06.08.07, 20:09 Das ist ja nur doch das Design - oder? Die ganze Funktionalitaet, ist ja alt geblieben --> d.h. scheiße.... also? Ist zwar ein bisschen geeky, aber wenn man sich mal n bisschen Zeit ans Bein ... eeeh - an das ein bisschen, kann man sich gewöhnen - man wohnt ja net hier... na dann... ich weiß....vor mir noch viel Arbeit... bo Odpowiedz Link Zgłoś
baerenfang mir gefällt es. ich bin Nichtsesshafter. 06.08.07, 20:54 ich mag Neuigkeiten. P.S. Damals war alles anders;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: nicht hinnehmbar ! 06.08.07, 21:00 oj, ładnie jest zielono, ruch prawostronny, cud miód malina Odpowiedz Link Zgłoś
wsiowa.baba Re: nicht hinnehmbar ! 06.08.07, 21:12 A ja to pierdziule! Starych drzew sie nie przesadza i Baba nie chce sie do tego nowego g... eeee szablonu przyzwyczaic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netka Re: nicht hinnehmbar ! IP: *.pools.arcor-ip.net 06.08.07, 21:34 do D... po prostu, ja mam lewe oko slabsze i teraz gorzej mi sie czyta. No. ale moze wybiore sie przez ten lejaut do okulisty. Wreszcie. Sprawie sobie takie okularki jakie Jecki nosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki takie, jaki widac IP: *.pools.arcor-ip.net 06.08.07, 21:42 na konterfekcie... :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netka widac, widac, IP: *.pools.arcor-ip.net 06.08.07, 21:46 i jak Iwonko, mogom byc? Przymierz do mojego konterfekta i szczerze napisz.:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka55h przepraszam 06.08.07, 21:58 ale ja jestem gapkowata w kompie i nie wiem, gdzie szukać Twojego konterfekta... Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka55h Re: takie, jaki widac 06.08.07, 21:55 na wczorajszym konterfekcie miałeś 3 Kerzen, 2 kubasy kakao i ...bla... bla... bla aber keine Brillen. Może zaparowały i je wcześniej schowałeś? Przyślij mi, proszę, nowego fotka mit Brillen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peppino Re: nicht hinnehmbar ! IP: *.adslplus.ch 06.08.07, 22:10 ale polonizm, pierwszy raz slysze, ze cos jest nicht "hinnehmbar", skad ty to wytrzasneles? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki coz, widac cos na uszach masz... IP: *.pools.arcor-ip.net 07.08.07, 00:00 "polonizm"(sic!) - dobre. j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia lol - man muß das alles net so eng sehen... IP: *.iesy.net 07.08.07, 04:52 einfach --> hinne-hmbar - to masz wtedy polonizm - że oO oO! Dagegen - prawdziwy germanizm to zamiast nicht hinnehmbar -> unhinnehmbar - ku radosze wszystkich niedoszłych/doszłych literatek... PS nieniejszym chciała bym zwrócić jeszcze uwagę - na taki niemiecki specifik tzw.: Binnen-I (lub też Majuskel-I). To są litery ( de.wikipedia.org/wiki/Binnen-I#Beispiel ) - pisane z dużej litery, znajdujące się wewnątrz słowa, które służą do obejmowania w jednym słowie - najczęściej rozchodzi się o grupy ludzi - i ich zawody (- ale nie tylko!) - zarówno żeńskich jak i męskich członków owych grup - ale bez rospisywania obydwóch rodzajów gramatycznych (Genera, Genus czy grammatisch Geschlechts!) --> czyli LehrerInnen zamiast Lehrerinnen i Lehrer - albO PolizistInnen zamiast Polizistinnen i Polizisten... (zaczęto też troszeczkę z zapisem experymentować - im zawdzięczamy Lehrer(innen) i Lehrer/-innen - no ale to tylko niuansy! tam takie...) Ogólnie - mamy tu do czynienia z klasyczną walką o uprawnienie kobiet - tym razem na froncie językowym... i o to wszysktko walczą właśnie Feministische Linguistki! --> de.wikipedia.org/wiki/Feministische_Linguistik Choć niby według deut. Rechtsschreibung - ortografii - zarówno nowego jak i starego - ten Binnen-I - jest nie poprawne --> duża litera - w środku wyrazu? Nie, nie --> to nie zabardzo ... Dlatego zaczęto znowu "wymyślać" - no w przypadkach gdzie to idzie - powstały tzw. sformułowania zastępcze - geschlechtsneutrale Wörter - stały się modne!!! Np. spotyka się: - Verwitwete statt Witwen und Witwer - Studierende statt Studentinnen und Studenten - Lehrerschaft statt Lehrerinnen und Lehrer - Redaktion statt Redakteure und Redakteurinnen - Ärztlicher Rat statt Rat des Arztes No ale jak zwykle - nie wszystko złoto, co się świeci - od razu i paru krytyków się znalazło - i stwierdzili, że to też duży Unfug z tymi niektórymi wyrazami - Von Max Goldt stammt folgendes Zitat: „Wie lächerlich der Begriff Studierende ist, wird deutlich, wenn man ihn mit einem Partizip Präsens verbindet. Man kann nicht sagen: In der Kneipe sitzen biertrinkende Studierende. (mój dopisek: albo studiujący albo pijący piwo! na jednoz dwóch trzeba sie zdecydować!) Oder nach einem Massaker an einer Universität: Die Bevölkerung beweint die sterbenden Studierenden. Niemand kann gleichzeitig sterben und studieren.“ To samo tyczy się Singende i Sänger... dobra .. styknie - cd fenomenów nastąpi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magenta Schwan Żeńska banda grasuje pod Gubałówką IP: *.adsl.alicedsl.de 07.08.07, 12:04 Gość portalu: borgia napisał(a): Ogólnie - mamy tu do czynienia z klasyczną walką o uprawnienie > kobiet - ============================== Żeńska banda grasuje pod Gubałówką Nun, jetzt haben wir die volle Gleichberechtigung! wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4370490.html oder: tinyurl.com/yrsgty ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Już dziąsła przeżarte szkorbutem, już nogi spuchnięte i martwe, już koniec, już płuca wyplute - lecz palą się oczy otwarte. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik40 Re: Żeńska banda grasuje pod Gubałówką 07.08.07, 12:15 niezle, niezle, ale przewidywalnie. Miedzy 15.00 a 16.00. Da kann man doch vorsorgen, oder? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki niewatpliwy talent Lukrecyjki IP: *.pools.arcor-ip.net 07.08.07, 17:12 do przepisywania z wiki i innych zrodel (oczywizda bez ich nazwania) nie uchodzi naszej uwadze... j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia ależ z ciebe za Kratzbürste-stoi jak BYK że WiKi IP: *.iesy.net 07.08.07, 18:18 aber echt - du Labbersack! ....KreischTANTE Du! zresztą .... was geht? Jak masz z tym problem i to se weź - takie niby "przepisane zdanie" i wklep sobie je do google - to ci wyskoczy - skąd to niby jest przepisane - ty Scherlocku Holmsie dla ubogich ty!.... oh maaaaan! was fuern Kompostlukenstecher! BoAH! EY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki bleib' trocken, Lukrecyjko (und sachlich) ! IP: *.pools.arcor-ip.net 07.08.07, 20:10 (nawias skreslam) j. Odpowiedz Link Zgłoś