Dodaj do ulubionych

Passiv mit Modalverben-czy zd.jest poprawne?

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 18.12.03, 09:44
Witam!
Które zdanie jest poprawne gramatycznie:
1.Die Rechnung muss bezahlt worden sein.
2.Die Rechnung muss bezahlt werden.
Czy to pierwsze zdanie to jest Passiv, jeśli nie, to jak nazwac tę
konstrukcję?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • krwawy Re: Passiv mit Modalverben-czy zd.jest poprawne? 18.12.03, 10:07
      Obie formy są poprawne.
      Pierwsza to bierna dokonana, druga bierna niedokonana.
      A jak to się po niemiecku nazywa powie Ci może jakiś germanista.
      • Gość: spec Re: Passiv mit Modalverben-czy zd.jest poprawne? IP: *.acn.pl 23.12.03, 21:35
        Pierwsze słyszę, żeby w niemieckim były formy dokonana i niedokonana. PS JEstem
        germanistką.
        • Gość: mk Re: Passiv mit Modalverben-czy zd.jest poprawne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 20:36
          bravo. pierwsze zdanie jest oczywiscie zle. Jestem germanista. drugie jest ok.
          • crannmer Siadaj, dwa! 27.12.03, 20:55
            Gość portalu: mk napisał(a):

> bravo. pierwsze zdanie jest oczywiscie zle. Jestem germanista. drugie jest ok.

To siadl i wstydzil sie, bo pierwsze zdanie jest rowniez 100 % poprawne. Tyle, ze znaczeniem nie jest rownowazne drugiemu.

POzdr.

C.
    • crannmer To zalezy, co chcesz powiedziec 18.12.03, 10:26
      bo poprawne sa oba.

Gość portalu: ????????? napisał(a):

> 1.Die Rechnung muss bezahlt worden sein.

To powiedzialaby pani z ksiegowosci na pytanie, czemu ten rachunek jeszcze nie
      zostal zaplacony, twierdzac, ze z pewnoscia musi juz byc zaplacony.

> 2.Die Rechnung muss bezahlt werden.

To powiedzialby inkasent do klienta migajacego sie od zaplaty.

> Czy to pierwsze zdanie to jest Passiv,

Oba sa Passiv.

POzdr.

C.
      • Gość: leń Re: To zalezy, co chcesz powiedziec IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 18.12.03, 11:09

> Czy to pierwsze zdanie to jest Passiv,

>Oba sa Passiv.

Wątpię.

Passiv to tylko: "bezahlt worden sein" i "bezahlt werden"
        "Die Rechnung muss" to chyba Indikativ.
        • Gość: ggigus Re: To zalezy, co chcesz powiedziec IP: *.dip.t-dialin.net 23.12.03, 21:11
          Drogi Leniu!
          Alez oczywiscie, ze w ww. zdaniach wystepuje strona bierna (a nie jak mylnie
          sadzisz strona czynna w postaci modalnego) - rachunek musi byc zaplacony -
          strona bierna wzbogacona czasownikiem modalnym.
          W zdaniu rachunek jest zaplacony de facto slowo jest tez wystepue w stronie
          czynnej, tyle ze sluzy do tworzenia strony biernej.
          Muss bezahlt werden to strona bierna, a czasownik modalny jest dodatkiem. W
          zdaniu wird bezahlt slowo werden tylko z pozoru wystepuje w stronie biernej, ma
          ono w zdaniu zupelnie inna role.
      • Gość: Darek Re: To zalezy, co chcesz powiedziec IP: *.lodz.mm.pl 29.12.03, 01:47
        amen
    • aprox Re: Passiv mit Modalverben-czy zd.jest poprawne? 24.12.03, 15:08
      Gość portalu: ????????? napisał(a):

> Witam!
      > Które zdanie jest poprawne gramatycznie:
      > 1.Die Rechnung muss bezahlt worden sein.
      > 2.Die Rechnung muss bezahlt werden.
      > Czy to pierwsze zdanie to jest Passiv, jeśli nie, to jak nazwac tę
      > konstrukcję?
      Obydwa zdania sa poprawne.
      1.Racunek musial chyba zostac zaplacony
      2.Rachunek musi byc(zostac)zaplacony
      • Gość: Kamil Re: Passiv mit Modalverben-czy zd.jest poprawne? IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.04, 14:05
        Obydwa zdania sa poprawne.
        1.Die Rechnung muss bezahlt worden sein. Rachunek musial chyba zostac
        zaplacony.
        W perwszym zdaniu wazne jest stwierdzenie, ze Rachunek musial
        (chyba/prawdopodobnie/z duza pewnoscia) zostac zaplacony. A wiec istnieje tez
        mozliwosc, ze nie zostal zaplacony.
        2.Die Rechnung muss bezahlt werden. Rachunek musi byc(zostac)zaplacony.

Jako przyklad nastepujacy dialog miedzy Kamilem, bankiem i firma X:

FirmaX:"Guten Tag Herr Kamil"
        Kamil:"Guten Tag"
        FirmaX:"Herr Kamil, bei uns steht noch eine Rechnung vom 21.12.2003 über 50,-
        EUR offen. Liegt die Rechnung Ihnen nicht vor?"
        Kamil:"Ich habe die Rechnung am 22.12.2003 erhalten und die Zahlung bei meiner
        Hausbank noch am gleichen Tag angewiesen. Die Rechnung muss längst bezahlt
        worden sein."
        Firmax:"Bei uns ist leider keine Zahlung eingegangen."
        Kamil:"Ich werde mich mit meiner Hausbank in Verbindung setzen und den
        Sachverhalt klären lassen"
        Bank:"Guten Tag Herr Kamil. Was kann ich für Sie tun.
        Kamil:"Ich habe soeben von der FirmaX erfahren, dass meine Rechnung xy vom
        22.12.2003 immer noch nicht bezahlt worden ist. Gibt es einen Grund dafür."
        Bank:"Unsere EDV-Anlage ist am 22.12.2003 ausgefallen. Wir konnten leider
        keine Überweisungen an diesem Tag vornehmen. Wir werden uns sofort um Ihre
        Überweisung kümmern."
        Kamil:"Die Rechnung muss noch heute bezahlt werden, sonst schickt mir FirmaX
        eine Mahnung"
        Bank:"Wird sofort erledigt"
        Kamil:"Vielen Dank"

• Gość: edyta Re: Passiv mit Modalverben-czy zd.jest poprawne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 12:53
      obie formy są poprawne.
      pierwsza to po prostu Futur II Passiv,a druga to Praesens Passiv i tyle na ten
      temat
    • Gość: karol Re: Passiv mit Modalverben-czy zd.jest poprawne? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.01.04, 16:20
      Witam,
      odpowiadając na pytanie czy to pierwsze zdanie jest Passivem, stwierdzam z całą
      pewnością, że nie jest, a tę konstrukcję można nazwać tylko i jedynie
      niepoprawnym Passivem z czasownikiem modalnym. Nie istnieje taka kontrukcia w
      stronie biernej, gdzie w czasie teraźniejszym Praesens można by użyć trzeciej w
      zasadzie formy czasownika "werden" (ze zredukowanym przedrostkiem "ge-").Jeśli
      masz jakieś pytania gramatyczne i inne, chętnie odpowiem, polecam Ci również
      repetytorium Bęzy>
      Pozdrawiam
      Karol
    • Gość: karol Re: Passiv mit Modalverben-czy zd.jest poprawne? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.01.04, 16:34
      sorry
      żle spojrzałam na zdania faktycznie obydwa są poprawne (w tym drugim
      przeoczyłam "sein " na końcu i trochę pospieszyłam się z odpowiedzią, no jasne
      gramatycznie oba są całkiem ok.
      P.S. też jestem germanistką, więc muszę sprostować
      • crannmer Re: Passiv mit Modalverben-czy zd.jest poprawne? 18.01.04, 20:14
        Gość portalu: karol napisał(a):

> P.S. też jestem germanistką, więc muszę sprostować

I chwala Ci za to. Na tym watku juz kilku samozwanczych germanistow dalo ciala.
        A autokorekt jakos malo widac.

A nastepnym razem badz ostrozniejszy z wypowiedziami typu "z cala perwnoscia" i
        podobnymi.

;-)

Pozdr.

C.
        • Gość: ????????? Re: Passiv mit Modalverben-czy zd.jest poprawne? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19.01.04, 09:16
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
          Pozdrawiam!
          P.S. Z repetytorium Bęzy radzę uważać.
          • Gość: wernerek Re: Passiv mit Modalverben-czy zd.jest poprawne? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.04, 14:16
            ...nun ist das Ganze doch zumindest dem Sinne der Aussage nach passiv - die
            Rechnung muss bezahlt werden , weil sie sich ja nicht selbst bezahlen
            kannn...nicht? Herzlichst
        • Gość: ja Re: Passiv mit Modalverben-czy zd.jest poprawne? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.01.04, 18:31
          nie bądź crannmer taki "do przodu...", to, że ktoś jest germanistą nie znaczy
          jeszcz, że jest we wszystkim nieomylny!!! Poza tym gdybyś nie wiedział, co to
          znaczy, że ktoś jest germanistą, to pragnę sprostować, że to nie jest synonim
          do Muttersprachler. Grund to trochę samokrytyki... nieprawdaż???
          P.S.JA też jestem germanistką
          • crannmer Germanisci vs. normalni 20.01.04, 08:48
            Gość portalu: ja napisał(a):

> to, że ktoś jest germanistą nie znaczy
            > jeszcz, że jest we wszystkim nieomylny!!!

A jak skomentujesz samoocene takich uczestnikow:

Gość: spec 23.12.2003 21:35
            > Pierwsze słyszę, żeby w niemieckim były formy dokonana i niedokonana. PS
            > JEstem germanistką.

Gość: mk 27.12.2003 20:36 odpowiedz na list
            > bravo. pierwsze zdanie jest oczywiscie zle. Jestem germanista. drugie jest ok.

Gość: karol 18.01.2004 16:20 odpowiedz na list
            > stwierdzam z całą
            > pewnością, że nie jest, a tę konstrukcję można nazwać tylko i jedynie
            > niepoprawnym Passivem z czasownikiem modalnym.
            [...]
            > P.S. też jestem germanistką,

Przy czym uczestnik Karol przynajmniej sam sie pozniej skorygowal(-a?), czym
            sie chwalebnie rozni od pozostalych fachowcow inaczej.

> Poza tym gdybyś nie wiedział, co to
            > znaczy, że ktoś jest germanistą, to pragnę sprostować, że to nie jest synonim
            > do Muttersprachler. Grund to trochę samokrytyki... nieprawdaż???

Za co mam sie samokrytykowac? Za nieuzywanie argumentu "jestem germanista i mam
            racje"? Takiego argumentu nie moge uzyc chocby dlatego, ze nie jestem
            germanista, ani nie mam zamiaru nim zostac. Z moim wyuczonym (i wykonywanym)
            zawodem jest mi calkiem dobrze.

Czy moze za niepowazne traktowanie ludzi, co tupetem i tytulem (o ile go w
            swiecie pozainternetowym posiadaja) braki wiedzy maskuja?

> P.S.JA też jestem germanistką

Ale to chyba da sie leczyc?
            ;-)

POzdr.

C.
            • Gość: ja Re: Germanisci vs. normalni IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 19:57
              muszę Ci crannmer przyznać rację, że czasem brak kompetencji maskuje się
              tytułem, a z doświadczenia wiem, iż wielu germanistów nie powinno używać
              swojego tytułu. niemniej jednak uważam, ponieważ akurat "jestem w temacie",że
              te, nazwijmy to, niedociągnięcia "germanistów" wynikają (paradoksalnie) z formy
              tych studiów, niestety polska edukacja leży i chyba nie zamierza się podnieść.
              Choć w gruncie rzeczy kompetencja (w tym wypadku językowa) w dużej mierze
              zależy od nas samych...
              P.S. nikomu nie polecam studiowania germanistyki...w Polsce
              • Gość: ggigus Re: Germanisci vs. normalni IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.04, 20:03
                Ze sie wtrace - tez nie jestem germanistka, tylko niderlandystka (jeszcze
                gorzej), ale dziwi mnie, ze wielu dyskutujacych tutaj germanistow dyskutujacych
                nie zna pojecia Zustandspassiv i Vorgangspassiv (klania sie Helbig i
                Buscha "Deutsche Grammatik für Ausländer" i egzamin z opisowej gramatyki
                niemieckiej, jak i ja - niderlandystka - owszem za soba mam).
                co do PS - w pelni sie zgadzam!
                pozdrawiam
                Ggigus
                • jaryba2 Re: Germanisci vs. normalni 20.01.04, 20:34
                  ale za przeproszeniem, nikt tu tych pojęć, o których wspominasz nie używał, a
                  tym bardziej nie starał się ich tłumaczyć, ale co racja to racja opisówka się
                  kłania i to nisko....
                  • Gość: Ggigus Re: Germanisci vs. normalni IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.04, 20:42
                    No wlasnie, gdyby sobie ktos z dyskutujacych tutaj i uwazajacych, ze jedno
                    zdanie jest w stronie biernej, a drugie owszem nie, te pojecia przypomnial, nie
                    byloby problemu.
            • Gość: JA Re: Germanisci vs. normalni IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 20:01
              a mówiąc brzydko taki już urok germanistów, że wyżej srają niż dupy mają
              P.S. za wulgaryzmy przepraszam...
              • Gość: Kamil Re: Germanisci vs. normalni IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.04, 01:40
                Man muss denken wie die wenigsten und reden wie die meisten.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka