Dodaj do ulubionych

CPE - opłaca się?

21.08.10, 00:54
witam. jak w temacie - czy opłaca się zaczynać przygotowania do CPE mając już w kieszeni CAE? CAE zdałem teraz, w sesji letniej. Przygotowywałem się sam. Jednak CPE jest już chyba dość trudny więc zastanawiam się czy nie zabulić 1500 zł na jakiś zaawansowany kurs w szkole językowej. Kończę właśnie studia (nie filologia angielska), mam kurs pedagogiczny, jeśli chodzi o ewentualne nauczanie ang. to CAE i CPE chyba są traktowane równo? A poza szkołą to pewnie zależy indywidualnie od pracodawcy. Stąd moje pytanie - czy podchodzenie do CPE ma w ogóle sens?
Obserwuj wątek
    • karolina-mama Re: CPE - opłaca się? 13.09.10, 16:45
      Wszystko zależy od tego czy ten certyfikat daje ci jakieś konkretne możliwości. Jeżeli chcesz uczyć w szkole wystarczy CAE + uprawnienia do nauczania. Jeżeli jakaś konkretna firma stawia warunek: CPE i Cie zatrudnimy to myślę, ze jak jesteś na fali zdawania certyfikatów może warto iść na całość i mieć komplecik papierków. W sumie od nadmiaru wiedzy nic nikomu się nie stało.
      • baba67 Re: CPE - opłaca się? 13.09.10, 18:11
        Najlepiej przygotuj sie sam, tylko gdzies 2 mies przed egzaminem popracuj z nativem ktory ma kwalifikacje i doswiadczenie. Rozgada Cie, posprawdza prace , rozwieje watpliwosci ktore sie nagromadza podczas samodzielnej pracy(zapisuj je koniecznie, bo na tym poziomie wielu rzeczy w slowniku chcoby najlepszym nie znajdziesz).
        To duza oszczednosc. Na tym poziomie nie jestes juz narazony n utrwalanie bledow-chodzi o rozszerzenie slownictwa , pocwiczenie gramatyki i wyostrzenie sluchania-to spokojnie mozesz zrobic sam-materialow od groma na englishtips.
        Mozesz tem pocwiczyc pisanie zeby wspolnie omowic bledy. Zalozywszy ze dobry native kasuje 70 za 60 min to nawet 16 lekcji daje oszczednosc, a efektywnosc wyzsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka