Dodaj do ulubionych

Ranking Newsweeka - OSZUSTWO

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 01:20
Tzw. "Ranking szkół językowych" Newsweeka, to wielka bzdura i kompromitacja.

Po pierwsze szkoły same piszą o sobie co chcą w ankiecie. Nikt tego rzetelnie
nie weryfikuje.
Po drugie nie wiadomo jakie są kryteria oceny, dlaczego jedna szkoła uzyskała
99 punktów a inna 33.
Po trzecie wiele szkół, które dopiero rozpoczynają działalność już się
pojawiło w rankingu i to na wysokich pozycjach.
Po czwarte są dobre szkoły, które spadały w ciągu roku np. z 2. pozycji na
56. Czy to ta szkoła tak się pogorszyła czy ocena Newsweeka jest totalnie
niewiarygodna?

W ten sposób dobre szkoły znalazły się gdzieś daleko, a na czołowych
pozycjach są wielkie molochy traktujące słuchacza jak kartofle lub małe,
słabe, nikomu nie znane szkółki.

To jest żenada i skandal. Jak można tak oszukiwać klientów? Wciskać im taką
chałę. Wszystko dla kasy: popularności pisma i sprzedania powierzchni
reklamowej. A gdzie resztki dziennikarskiej obiektywności?
Obserwuj wątek
    • bzdura24 Re: Ranking Newsweeka - OSZUSTWO 21.09.04, 06:44
      a jaka wg Ciebie jest najlepsza szkola jezykowa? pytam, bo szukam.
    • justa_79 Re: Ranking Newsweeka - OSZUSTWO 21.09.04, 09:21
      no właśnie, ja nie wiem, co ten ranking ocenia? liczbę filii, a może liczbę
      studentów? w zeszłym roku nabrałam się na ten ranking i jakieś tam pierwsze
      miejsce English Unlimited. szybko musiałam stamtąd zwiewać, i nie słyszałam
      jeszcze żadnej pozytywnej opinii nt. tej szkoły. strata czasu i pieniędzy.
      metodyka nauczania na poziomie przedszkola, podręczniki sprzed 10 lat. i
      jeszcze ta szkoła ma certyfikat PASE. pase to oni są na pewno. tak więc chyba
      nie warto kierować się żadnymi rankingami, tylko opiniami uczniów.
      a w tegorocznym rankingu jest gdzieś Profi-Lingua?
      • bzdura24 Re: Ranking Newsweeka - OSZUSTWO 21.09.04, 10:59
        justa_79 napisała:

tak więc chyba
        > nie warto kierować się żadnymi rankingami, tylko opiniami uczniów.

no wiec czy jakis uczeń bylby tak laskawy wskazac dobra szkole jezykowa?
        mieszkam we Wrocławiu i zalezy mi na angielskim...
    • hatemuti Re: Ranking Newsweeka - OSZUSTWO 21.09.04, 10:11
      W istocie dziwny to ranking. W moim miescie pojawia sie szkola, ktora od blisko
      roku nie istnieje. Poniewaz znam wlascicielke i powody zamkniecia, musze
      przyznac , ze ten ranking to bzdura...
      • Gość: anwoz Re: Ranking Newsweeka - OSZUSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 10:33
        Wszystkie rankingi są subiektywne i nie można się na nich bezkrytycznie
        opierać. A certyfikat PASE, to prywatna inicjatywa kilku szkółek, które to
        wymyśliły i same sobie przyznały.
        • Gość: Codfather Re: Ranking Newsweeka - OSZUSTWO IP: *.icpnet.pl 21.09.04, 13:33
          My own opinion is that Newsweek's ranking is a joke. It's like a teacher asking
          a student to decide what grade they should get for their English and then the
          teacher doesn't check it.

I know a lot of schools who don't go in the Newsweek ranking, because it's clear
          you can write what you like and nobody will check it.

• Gość: Norbi Re: Ranking Newsweeka - OSZUSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 02:19
          Szkoła uzyskuje certyfikat PASE po przejściu szczegółowej inspekcji (min. 2
          dni, 2 niezależnych inspektorów pochodzących z innego miasta niż ta szkoła). W
          odróżnieniu od pseudo-rankingu Newsweeka PASE faktycznie sprawdza jakość szkoły
          w tym najważniejsze - jakość nauczania. A to, że PASE tworzą prywatne szkoły,
          to chyba oczywiste - a kto ma tworzyć? Ministerstwo Edukacji?
          • Gość: xxx Re: Ranking Newsweeka - OSZUSTWO IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.09.04, 18:53
            Gość portalu: Norbi napisał(a):
            > Szkoła uzyskuje certyfikat PASE po przejściu szczegółowej inspekcji (min. 2
            > dni, 2 niezależnych inspektorów pochodzących z innego miasta niż ta szkoła).
            W odróżnieniu od pseudo-rankingu Newsweeka PASE faktycznie sprawdza jakość
            szkoły w tym najważniejsze - jakość nauczania.

Juz w wielu watkach bylo o PASE i jego metodach tzw. sprawdzania jakosci
            szkoly. Oni sprawdzaja w zasadzie tylko wszystkie te biurokratyczne, papierkowe
            watki dzialalnosci szkoly a nie rzeczywiste wyniki uczacych sie.
            • Gość: Norbi Re: Ranking Newsweeka - OSZUSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 01:29
              Prawda, że sprawdzają biurokratyczne i papierkowe wątki działalności, ale
              sprawdzają również jak faktycznie uczą lektorzy. Odwiedzają mnóstwo zajęć w
              trakcie takiej inspekcji i mają naprawdę spory przegląd. Poza tym sprawdzają to
              co jest ważne dla szkoły językowej a trudne do dostrzeżenia przez osobę z
              zewnątrz - np. jakie są programy nauczania, szkolenia lektorów, nadzór
              metodyczny, zasady rekrutacji lektorów i dużo innych. A bez tego trudno jest
              stworzyć szkołę, która dobrze uczy.
              • Gość: anwoz Re: Ranking Newsweeka - OSZUSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 14:03
                Więc kto przyznał certyfikat PASE szkółkom, które to wymyśliły i próbują
                propagować?
              • Gość: xxx Re: Ranking Newsweeka - OSZUSTWO IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.09.04, 18:55
                Gość portalu: Norbi napisał(a):
                Prawda, że sprawdzają biurokratyczne i papierkowe wątki działalności, ale
                sprawdzają również jak faktycznie uczą lektorzy. Odwiedzają mnóstwo zajęć w
                trakcie takiej inspekcji i mają naprawdę spory przegląd.

A w jakim charakterze tu występujesz? Tzn. byłeś sprawdzany jako lektor czy
                miałeś kontakt z PASE w jakiejś innej formie? Ile czasu kontrolerzy z PASE
                spędzają na jednej lekcji u lektora? I ile razy widzą takiego lektora w akcji?
                Czy na podstawie kilku minut w wybranej losowo grupie można ocenić pracę
                lektora (czy kogokolwiek innego)?
                • Gość: Norbi Re: Ranking Newsweeka - OSZUSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 00:56
                  Wiem o czym piszę, bo doświadczyłem inspekcji PASE na własnej skórze.
                  Inspektorzy nie mają na celu oceny pracy poszczególnych lektorów, tylko jakości
                  uczenia całej szkoły, dlatego oglądają wiele zajęć, ale krótko. W ten sposób
                  mają pogląd jak wygląda "średnia" nauczania a nie tylko "wybrani" lektorzy. Te
                  same zasady obowiązują w przypadku jeszcze bardziej rygorystycznej inspekcji
                  EAQUALS - europejskiego stowarzyszenia dbającego o jakość nauczania.
    • Gość: aggata Re: Ranking Newsweeka - OSZUSTWO IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 10:31
      popieram :)
      wczoraj uczestniczylam czacie newsweeka na temat tego rankingu - zadne w
      waznych pytan nie zostalo wypuszczone przez moderatora :(
      farsa, neistety.
      aggata
    • sferka Jaka gazeta taki ranking 30.09.04, 12:40
      Niestety nieraz już miałam okazję przekonać się, że Newsweek wiarygodnym pismem
      nie jest. Żenujace w przypadku gazety o takim zasięgu, nakładzie i pozycji.
      • demicjusz OT: Jaka gazeta taki ranking 01.10.04, 02:55

> Newsweek wiarygodnym pismem nie jest. Żenujace w przypadku gazety o takim
        > zasięgu, nakładzie i pozycji.

Zasieg - tak
        naklad - tak
        pozycja - jaka pozycja? Nie u mnie.

Jak widze ich okladki, to nigdy nie wiem, czy to nie specjalne wydanie Faktu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka