Dodaj do ulubionych

Filmy, gry dla dzieci

22.01.06, 10:21
Poszukuję filmów czy gier do nauki angielskiego dla dzieci, ale na absolutnie
podstawowym poziomie. Nawet prostsze niż Muzzy in Gondoland. Najlepiej żeby
zwroty angielskie były ilustrowane zachowaniem się postaci w grze czy filmie
i/albo polskim tłumaczeniem. Najlepiej chyba wszystko na raz. Na przykład:
biegnie sobie konik, głos mówi 'horse', zaraz potem 'koń'.
Znacie coś takiego?
Oczywiście podpisy pod obrazkami nie mają sensu, bo chciałam to wykorzystać
dla dziecka w wieku roku.
Obserwuj wątek
    • hanula Re: Filmy, gry dla dzieci 22.01.06, 22:17
      > biegnie sobie konik, głos mówi 'horse', zaraz potem 'koń'.
      <cut>
      > dla dziecka w wieku roku.

Ależ to absolutnie bez sensu. Czego nauczy się roczne dziecko, oglądając obrazek
      konia i słysząc "horse", a potem "koń"? Jakim cudem ma się zorientować, że te
      dwa słowa stanowią nazwę tego konkretnego rodzaju zwierzęcia w dwóch różnych
      językach, skoro ono jeszcze nie bardzo potrafi odróżnić przedmioty ożywione od
      nieożywionych?

Tak małych dzieci nie uczy się języków obcych, to bez sensu. Dużo więcej sensu
      ma zapewnienie dziecku kontaktu z językiem. Nie z prostym językiem i
      pojedynczymi słówkami, tylko z żywym językiem, jaki się słyszy na filmach czy
      płytach. Jeśli sama znasz angielski, to mów do dziecka po angielsku, baw się z
      nim po angielsku; wybierz sobie na przykład jeden dzień w tygodniu, kiedy
      będziesz mówić tylko i wyłącznie po angielsku. Im mniej będziesz mieszać języki,
      tym lepiej. A jeśli nie znasz albo nie chcesz, żeby uczyło się z obcym akcentem
      i z nieuniknionymi błędami, to kup angielskie filmy i płyty i mu puszczaj, niech
      się osłucha z językiem.
      • joanna.d.arc Re: Filmy, gry dla dzieci 23.01.06, 17:39
        NIe sądzę by to było absolutnie bez sensu. Dzieci w rodzinach różnojęzycznych
        cały czas słyszą dwa różne języki i wyrastją z nich dzieci dwujęzyczne.
        Osłuchanie się z językeim jest ważne, ale skojarzenie słów w dwóch językach
        z obrazami też jest istotne (moim zdaniem).
        • kasiab20 Re: Filmy, gry dla dzieci 25.01.06, 21:50
          Ja podobnie jak Hanula uwazam ze cenniejsze jest zapewninienie dziecku kontaktu
          z naturalnym jezykiem. Dziecko nie potrzebuje objasnien w dwoch jezykch bo dla
          malucha jest to taki sa proces przyswajania nowych slow w jezyku polskim czy
          obcym. Bardzo interesuje sie tym tematem od kilku lat. Jesli chcesz moge Ci
          przeslac wyniki badan i opinie specjalistow. Moja pasja i moj synek daly
          poczatek mojej firmie i zaczelam do Polski sprowadzac zabawki w jezyku
          angielskim brytyjskim. Zapraszam na www.smartoys.pl. Ewentualnie pisz na
          kb@smartoys.pl Sluze pomoca i chetnie podziele sie swoja wiedza na ten temat..
          Moj synek ma 2 lata i 3 miesiace, pod koniec lutego zaczyna chodzic do Pre-
          Nursery w The British School. Bylismy juz tam kilka razy i calkiem fajnie
          funkcjonuje w jezyku angielskim...Pozdrawiam.KB
          • dorotasowinska Re: Filmy, gry dla dzieci 26.01.06, 12:40
            Zgadzam się, nie trzeba mieszać dwóch systemów. W sumie najlepsze efekty osiąga
            się, gdy dziecko mówi już jednym językiem. Można wtedy obserwować ewentualne
            wady wymowy(ang. sprzyja niektórym wadom np. seplenienie)
            Kasia, rewelacyjny pomysł na firmę. Gratuluję. Ja cały czas myślę, aby połączyć
            moją pasję nauczania dzieci angielskiego z jakimś interesem, ale nie wpadłam
            jeszcze na cos konstruktywnego:)
            Kusi mnie przedszkole językowe w Poznaniu, ale to ogromna inwestycja...
            Pozdrawiam
            Dorots

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka