masha_qrella 08.06.06, 12:51 kontekst? ma w roznych pasowac :) Pierwszy co pryzchodzi ,to 'ustawa nie przewiduje' prawo nie przewiduje, Ale tez: firma nie przewiduje kolejnej publikacji na ten temat... yh, help... masha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masha_qrella Re: nie przewiduje 08.06.06, 12:53 a w gruncie rzeczy moze jednak : does not envisage "? "2006 national budget does not envisage funds to cover damages of Ukrainian meat and dairy producers, " brzmi calkiem fachowo :) (source:google.com) Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: nie przewiduje 09.06.06, 00:20 envisage nie pasuje do takiego kontekstu, i w ogole jakos traci myszka, wiec proponuje: does not include or does not foresee Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: nie przewiduje 09.06.06, 00:30 Zgadzam się, że "envisage" nie bardzo; "include" być może, w zależności od kontekstu; ale zdecydowanie protestuję przeciw "foresee". Jasnowidz może "foresee", ale nie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: nie przewiduje 09.06.06, 00:28 Firma nie przewiduje: has no intention to Ustawa nie przewiduje: does not provide for Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: nie przewiduje 09.06.06, 02:16 Wytlumacz zatem: The company does not foresee any layoffs in the near future (nie przewiduje, nieprawdaz?) Company closure is not foreseen. (nie przewiduje sie zamkniecia firmy) ale zgoda, provided for w tym znaczeniu pasuje chyba najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
blueboy Re: nie przewiduje 09.06.06, 10:19 easystreet napisała: > Wytlumacz zatem: > The company does not foresee any layoffs in the near future (nie przewiduje, > nieprawdaz?) > Company closure is not foreseen. (nie przewiduje sie zamkniecia firmy) > ale zgoda, provided for w tym znaczeniu pasuje chyba najlepiej. Nie można wszystkiego przewidzieć, bardziej pasuje tu, moim zdaniem, "przeczucie" .. Odpowiedz Link Zgłoś
masha_qrella to jeszcze ja 09.06.06, 08:11 to zrobilam tak, napisalam envisage i poszlam do anglika (anglisty w dodatku), powiedzial ze indeed firma nie moze envisage, ale slowo bardzo dobre, i zmienilismy na "we do not envisage increasement of (...) in the portfolio..." i pasi:) abstrachujac od podancch w temacie kontekstow, byly one tylko przykladami:) Odpowiedz Link Zgłoś
masha_qrella Re: to jeszcze ja 09.06.06, 08:12 zapomnialam wspomniec jak bardzo dziekuje, i polecam sie na przyszlosc ( Z moimi pytaniami :)) Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: to jeszcze ja 09.06.06, 17:20 envisage increaseMENT? hmmm, chyba przedobrzyliscie:) moze w nowo-mowie? Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: to jeszcze ja 09.06.06, 20:01 > envisage increaseMENT? hmmm, chyba przedobrzyliscie:) > moze w nowo-mowie? Nie ma to jak zapytać Anglika... Odpowiedz Link Zgłoś
tuti Re: to jeszcze ja 10.06.06, 10:11 ha ha ha bardzo smieszne ;p rozmawialismy o Przewidywac.. I podaj im tu Kontekst to sie uczepia jak baba wozu Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: to jeszcze ja 10.06.06, 13:39 > rozmawialismy o Przewidywac.. A teraz rozmawiamy o tym, do jakiego stopnia można ufać "Anglikowi angliście", który zaleca stosowanie formy "to envisage increasement". "Increasement" to bardzo przestarzałe słowo, istnieje w słowniku Webstera z 1913 roku, ale nie we współczesnych słownikach. Obecnie używa się wyłącznie formy "increase". Skoro "Anglik anglista" tego nie wie, to nie ufałabym jego opinii na temat czasownika "envisage". Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: to jeszcze ja 10.06.06, 14:34 tuti, od kiedy "znajomy czy nieznajomy Anglik" wie wszystko o swoim jezyku? Get real! --------------- Trust me on this one! Odpowiedz Link Zgłoś
masha_qrella Re: nie przewiduje 11.06.06, 08:30 yh no tak:/ rzeczywiscie spytalam o Przewidywac, blad w increase byl spowodowany nie ignorancja anglika (a ugryzlam sie wtedy piszac post, i nie napisalam bardziej dosadnie (ze to nei jakis angielski robol), a powinnam byla) moj blad, powstal przy pisaniu posta...z braku koncentracji wiec wersja, a jednak, uczonego (jak i wy) i to native'a w dodatku brzmiala: We do not envisage increasing the number w kazdym razie ..dziekuje , bardzo cenie wszelakie poszerzanie slownictwa dzieki Forum w ciagu dalszym Odpowiedz Link Zgłoś