mimimo1 09.07.06, 11:02 Co oznacza pierwsza czesc nazwy- Greenwich ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola9186 Re: Greenwich Village???? 09.07.06, 14:02 Greenwich to obecnie jedna z dzielnic Londynu (kiedyś osobne miasto). wpisz Greenwich w Wikipedii (www.wikipedia.pl)- tam znajdziesz więcej informacji. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mimimo1 Re: Greenwich Village???? 10.07.06, 21:14 ola9186- dzieki jestem pod wrazeniem Twojej wyczerpujacej nie na temat odpowiedzi i czytania ze zrozumieniem.Nie ma znaczenia ze pytam o etymologie nazwy dzielnicy NY a ty mi piszesz truizmy o histori czesci Londynu i jeszcze podajesz strone encyklopedi- nie wyzyta grafomanka - zgadlem??? Odpowiedz Link Zgłoś
jeanie_mccake Po co pytac jak nie chcesz wiedziec? 12.07.06, 15:58 mimimo1 napisała: > ola9186- dzieki jestem pod wrazeniem Twojej wyczerpujacej nie na temat > odpowiedzi i czytania ze zrozumieniem.Nie ma znaczenia ze pytam o etymologie > nazwy dzielnicy NY a ty mi piszesz truizmy o histori czesci Londynu Nie na temat? Czyli po prostu pytalas co znaczy slowo "green"? A czy etymologia slow "green" i "wich" w dzielnicy NYC bedzie jakos inna od tej dzielnicy Londynu po ktorej jest nazywana? Czy Nowy York i stary York maja inne etymologie? Moze nazwa meksykanskiego miasta Valencia pochodzi od slowa azteckiego i nie ma nic wspolnego z Valencia w Hiszpanii skad pochodzili jego zalozyciele? Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Re: Greenwich Village???? 09.07.06, 14:20 mimimo1 napisała: > Co oznacza pierwsza czesc nazwy- Greenwich ???? Green means green. Wich comes from the Anglo-Saxon word "wic", meaning village. The "c" sound softened to a "ch" in southern Middle English dialects, but the original form is retained as the suffix "-wick" in many Northern English place names. In the same way, the word "kirk" became "church", but the older version is still found in many place names in the North of England, and "kirk" is still the Scots word for church. The same process took place with the Latin word "caster", meaning castle, with the softened form "-chester" more common in the South (although there are several exceptions, such as Manchester). Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: Greenwich Village???? 10.07.06, 21:21 Jak juz chcez, bezsensowna i idiotyczna nazwe, to ja Ci polecam Greenwitch: Zielona Wiedzma Odpowiedz Link Zgłoś
ola9186 Re: Greenwich Village???? 12.07.06, 15:06 mimimo1!!!!!!!! sorry, że nie sprostałam Twoim wymaganiom :-P Odpowiedz Link Zgłoś