p_anna2 20.02.07, 12:59 Witam, jak powiedzieć po angielsku "Iść NA film" to go for/ to a film??? Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.c Re: iść NA film 23.02.07, 14:19 a movie albo a film 'Movie' jest tak strasznie amerykanskie... film brzmi o wiele lapiej! Odpowiedz Link Zgłoś
enlightened Re: iść NA film 23.02.07, 15:44 Co prawda jestem z USA, ale wole "movie", bo film to zazwyczaj to tutaj tasma. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: iść NA film 23.02.07, 16:07 Film tutaj to też termin "naukowy", Film Studies, Cinema Studies. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.c Re: iść NA film 23.02.07, 16:20 A ja jestem z UK i zdecydowanie wole film - movie tutaj brzmi bardzo sztucznie i dziwnie. I wlasciwie nie jest jakos szeroko uzywane. Zreszta Anglicy od jakiego czasu bardzo dbaja o to, zeby sie nie 'zamerykanizowac' Odpowiedz Link Zgłoś
chris-joe Re: iść NA film 24.02.07, 00:20 Droga moniko. Nie o wyzszosc brytyjskiego nad ("strasznym") amerykanskim tu chodzi (badz odwrotnie), ni o estetyczne predylekcje moniki, lecz o przetlumaczenie prostego zdanka. Poniewaz w oryginalnym pytaniu wersja angielskiego nie zostala sprecyzowana, straszne "movie", jest rownie dobre co wyrafinowany brytyjski "film". Odpowiedz Link Zgłoś
blueboy Re: iść NA film 24.02.07, 09:51 chris-joe napisał: > Poniewaz w oryginalnym pytaniu wersja angielskiego nie zostala sprecyzowana, > straszne "movie", jest rownie dobre co wyrafinowany brytyjski "film". > wersja jest określona w samym pytaniu: jak powiedzieć po angielsku "Iść NA film" to go for/ to a film??? ..Słowo "film" jest tutaj kluczem.. Odpowiedz Link Zgłoś
chris-joe Re: iść NA film 24.02.07, 15:09 Slowo film, nie jest zadnym kluczem, bo jesli autorka postu ma klopot z tak prostym zdaniem, pozwala mi to zalozyc, ze niuanse roznic miedzy ang.bryt. a ang.am. nie sa takze jej mocna strona, a slowo "film" do jej zdania przywedrowalo prosto z jez.polskiego. Jasne? Jasne. Dziekuje za uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.c Re: iść NA film 24.02.07, 17:45 wlasnie niejasne ;) dlaczego nie mozna edukowac autorki postu w kwestii uzywania angielskich lub amerykanskih zwrotow? Nawet, jesli angielski nie jest jeszcze jej mocna strona? Odpowiedz Link Zgłoś
chris-joe Re: iść NA film 24.02.07, 20:29 Mozna sie uprzec i ja edukowac w wielu dziedzinach. Jesli juz jednak sie tak uprzemy, to moze lepiej ja poinformowac o mozliwosci film/movie, miast narzucac jej wlasne gusta i opinie na temat roznych wersji angielskiego. Do brytyjskiego nic nie mam, lecz dla mnie np. "naturalnym" jest angielski am.pln. Jednak te opinie w danym kontekscie zachowalbym dla siebie, bo nie o nia w tym wszystkim chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
antypody5 Re: iść NA film 25.02.07, 08:00 CICHO!!! Nie klucic sie!!! American vesion sucks. British version sucks. Long live Australian version: Go, see a flick. Or better still, stay at home and hit the sack with ya missus. Odpowiedz Link Zgłoś
chris-joe Re: iść NA film 25.02.07, 10:52 Mais j'absolument adore anglais-australien :) (Des fois:)) What'ya call a "movie", mate? Flick-shmick, that we say too, eh. Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: iść NA film 27.02.07, 05:00 Here in Canada if you say : Go see a flick...that's perfectly normal. I prefer hitting the sack with my missus above anything! Cheers Matey! Odpowiedz Link Zgłoś
monika.c Re: iść NA film 25.02.07, 19:55 za narzucanie gutow przepraszam, ni bylo to moja intencja - wyrazilam swoja opinie. dla mnie naturalnym jest british english, amerykanskiej wersji nie lubie, co widac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ditlenek Re: iść NA film 01.03.07, 16:20 I'm going to the movies. - tak mowi moj kolega z pracy - pozdro- IRL Odpowiedz Link Zgłoś
j23c Re: iść NA film 04.03.07, 13:18 Hi pals! I'am total moron by nuances of differents among Alt Usage English and AE ... and Australian English absolutely! I must say more: I have got some problems witch perfectly understanding yours statements :((( therefor I have got one little ask for antypody5 and mudzyn7: would you be so kind to translate or to explain for me the word "missus" :) Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: iść NA film 04.03.07, 19:49 a probowales np. tu? www.bartleby.com/68/70/3970.html Odpowiedz Link Zgłoś
j23c Re: iść NA film 05.03.07, 14:07 Thank you Mudzyn7! now I'm although a bit enlightened :))) Odpowiedz Link Zgłoś