ola9186 15.04.07, 12:44 witam, czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi na czym polega słowotwórstwo (word formation) w angielskim? w j. polskim oczywiście wiem na czym to polega, w j. angielskim - nie bardzo. z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quickly Re: word formation - słowotwórstwo 16.04.07, 08:01 ola9186 napisała: > witam, czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi na czym polega słowotwórstwo (word > formation) w angielskim? w j. polskim oczywiście wiem na czym to polega, w j. > angielskim - nie bardzo. z góry dzięki! ================================================================================ "word formation" ta fraze ktora bardzo rzadko uzywa sie w lingiwstyce. Jak juz, to kazdy kto studiowal lingwistyke, skojarzyl by ja sobie raczej z gramatyka jezyka (with syntax). Chyba chodzi Ci tu o "morphology" czyli morfologie. Czyli o to, jak powstaje slowa ze slow (dodanie prefixes, suffixes, word core etc.) Np. call, call+ing, call+ed... Jezeli tak jest, to napisz. Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: word formation - słowotwórstwo 16.04.07, 10:00 Word formation to całkiem popularny dział gramatyki (obowiązujący np. w programie szkoły średniej). Polega on na tworzeniu słów z innych słów. Np. 1. przez dodanie przedrostka uzyskujemy słowa o przeciwnym znaczeniu: patient - impatient 2. przez dodanie przyrostka -ly tworzymy przysłówki od przymiotników: beautiful - beautifully 3. przez dodanie końcówki (przyrostka) zmieniamy czasowniki na rzeczowniki, rzeczowniki na przymiotniki itp: hope - hopeful - hopeless 4. tworzymy wyrazy złożone: big-bellied, landmark, done-up Mnóstwo kombinacji, jak chcesz więcej, sugeruję poszperać w sieci albo kupić dobry podręcznik do gramatyki. Odpowiedz Link Zgłoś
ola9186 Re: word formation - słowotwórstwo 16.04.07, 15:31 donatta, a mogłabyś podać parę stron z tym zagadnieniem, po polsku wyjaśnione najlepiej? ja oczywiscie też poszperam... dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś