Dodaj do ulubionych

BEC Higher czy CAE???? - proszę o radę

IP: radinet:* / 192.168.1.* 16.07.03, 17:18
Cześć.
Mam problem. Zamierzam zdawać certyfikat z angielskiego i zastanawiam się co
wybrać: BEC Higher czy CAE?
W tym roku zaczynam studia ekonomiczne, więc może powinnam wybrać BEC. Wiem
jednak, że np. angielskie uniwersytety przy rekrutacji na studia preferują
CAE. Wydaje mi się też, że CAE reprezentuje trochę wyższy poziom.
Jak sądzicie, co powinnam wybrać? Może ktoś z Was zdawał CAE i BEC Higher i
ma porównanie? Jak widzą to pracodawcy? Który certyfikat preferują?
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam
acy
Obserwuj wątek
    • Gość: doik Re: BEC Higher czy CAE???? - proszę o radę IP: *.acn.waw.pl 16.07.03, 17:24
      BEC to certyfikat na poziomie advanced ale sprawdzający znajomość tzw. języka
      biznesy .CAE to natomiast certyfikat potwierdzający zaawansowaną znajomość
      języka ogólnego. Certyfikaty te są w wykazach na tym samym poziomie lecz
      testują zgoła coś innego.

Pozdro
      doik
      • Gość: acy Re: BEC Higher czy CAE???? - proszę o radę IP: radinet:* / 192.168.1.* 16.07.03, 20:37
        Dziękuję za opinię.
        Problem w tym, że ja mniej więcej wiem czym te egzaminy się różnią, tylko
        zastanawiam się, który z nich wybrać. BEC jest trochę droższy, ale ciekawszy
        i moim zdaniem bardziej przydatny jeśli chodzi o przyszłą pracę. Jak sądzicie?

Właśnie przeglądałam stronki szkół językowych w Wawie i niestety prawie żadna
        z nich nie prowadzi kursów do BEC. Znalazłam jedną ofertę - Archibalda, lecz
        ku mojemu zdziwieniu, skierowaną tylko do osób z doświadczeniem zawodowym.
        (cytat ze strony: Dla kogo przeznaczony jest kurs: dla osób posiadających
        doświadczenie zawodowe na stanowiskach kierowniczych chcących przystąpić do
        egzaminu BEC Vantage lub BEC Higher
        dla studentów kierunków biznesowych z adekwatnym doświadczeniem zawodowym
        chcących przystąpić do egzaminu BEC Vantage lub BEC Higher)
        Czy to możliwe? Czy jako przyszła studentka pierwszego roku nie mogę zdawać
        BEC?

Z góry dziękuję za wszelki informacje

pozdr.
        acy
        • Gość: fazz Re: BEC Higher czy CAE???? - proszę o radę IP: *.acn.waw.pl 16.07.03, 21:56
          Wydaje mi się że najlepszym wyborem byłby LCCI III lub IV .LCCI jest
          najbardziej znanym egzaminem możesz też rozważyć SEFIC a najlepiej
          obydwa.Latwiej o kurs i możesz zdawać 4 razy w roku. BEC jest wciąż mało znany
          jest znacznie mniej podręczników i nie do końca precyzyjne wymagania
          egzaminacyjne.
          Pozdr
          • hog English Only? 16.07.03, 23:50
            Gość portalu: fazz napisał(a):

> Wydaje mi się że najlepszym wyborem byłby LCCI III lub IV .LCCI jest
            > najbardziej znanym egzaminem możesz też rozważyć SEFIC a najlepiej
            > obydwa.Latwiej o kurs i możesz zdawać 4 razy w roku. BEC jest wciąż mało
            znany
            > jest znacznie mniej podręczników i nie do końca precyzyjne wymagania
            > egzaminacyjne.
            > Pozdr

Isn't this supposed to be an ENGLISH-ONLY forum?
            • Gość: acy Re: English Only? IP: radinet:* / 192.168.1.* 17.07.03, 10:33
              Hello,
              Yes, it is supposed to be an English-only forum but I see there are many posts
              in Polish. Because there isn't any other forum about learning English I
              decided to write here.
              Best regards
              acy
            • brenya Re: English Only? 17.07.03, 11:18
              >
              > Isn't this supposed to be an ENGLISH-ONLY forum?

A dlaczego Polacy nie moga pisac po polsku?
              • Gość: english-test.net BEC vs. AEC vs. LCCI IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.07.03, 21:13
                Hello, I've been following your discussion about AEC vs. BEC and other English
                language certificates with great interest.
                There is one English language certificate that is becoming more and more
                important: TOEIC - Test of English for International Communication.
                If you want more information you might take a look here:
                (in three languages)

englisch-test.de
                Regards

• Gość: monika Re: BEC Higher czy CAE???? - proszę o radę IP: 195.158.139.* 21.07.03, 13:35
      Skoro dopiero zaczynasz studia ekon. wstrzymaj sie moze z egzaminem stricte
      biz. - moze sie bowiem okazac, ze duzo wiecej wysilku bedziesz musiala w
      trakcie kursu wlozyc w zrozumienie polskich pojec, ktore poznasz dopiero w
      trakcie studiow. Po jakims czasie wszytskie terminy beda dla Ciebie jasne jak
      slonce, bedzie Ci latwiej nauczyc sie ich angielskich odpowiednikow i zrozumiec
      biznesowe teksty po angielsku.
      • Gość: acy Re: BEC Higher czy CAE???? - proszę o radę IP: radinet:* / 192.168.1.* 23.07.03, 19:52
        Witam,
        Rzeczywiście, może lepiej zdecydować się na CAE. BEC zostawie na póżniej.
        Dziękuję za wszystkie porady.
        Pozdrawiam
        acy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka