notohyc 11.08.09, 21:52 Jak powiedzieć "na zdrowie" kiedy ktoś kichnie? Czy tak samo jak w przypadku zakrapianych spotkań towarzyskich, czyli "cheers"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: Na zdrowie!!! 12.08.09, 00:41 notohyc napisała: > Jak powiedzieć "na zdrowie" kiedy ktoś kichnie? Czy tak samo jak w przypadku > zakrapianych spotkań towarzyskich, czyli "cheers"? Na ogół słyszę w takim przypadku "God bless you". Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Na zdrowie!!! 12.08.09, 17:29 ampolion napisał: > W Stanach także "gesundheit" To tylko na zasadzie żartu, który się przyjął po kpinie z niemieckiego w jakimś popularnym programie TV (nie pamiętam już, jakim). Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Na zdrowie!!! 15.08.09, 04:12 Ja w pierwszej chwili sądziłem, że chodzi o "na zdrowie" przy kielichu. W tym wypadku byłoby to "to your health", albo z niemiecka "prosit!". Odpowiedz Link Zgłoś
mysterious1988 Re: Na zdrowie!!! 15.08.09, 19:51 na zdrowie przy kielichu to cheers :P Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: Na zdrowie!!! 19.08.09, 03:45 Gesundheit jest dosc popularne w Stanach i Kanadzie jako zamiennik za wlasnie "God bless you", no ale ja teraz pojade "Seinfeldem". W ktoryms tam odcinku ktos zaproponowal, aby zamiast "God bless you" mowic "You are so good looking", so there, that's your answer. Odpowiedz Link Zgłoś