Gość: gtw
IP: 195.158.247.*
30.11.11, 13:01
kupiłem wlaśnie model DN1020, wszstko gra rewelacyjnie, ale mam pewien problem dotyczący ustawień
mój stary model DE695 obslugiwał:
- dekoder C+ (audio cinchem, wideo HDMI bezpośrednio do TV)
- bd (audio optycznym, wideo HDMI bezpośrednio TV)
- nagrywarkę dvd (audio coaxialem, wideo hdmi bezpośrednio do tv, stacjonarny sygnał tv dvb-t idzie do nagrywarki przez klasyczne koncentryczne gniazda in/out w dekoderze)
- dodatkowy sygnał audio tv (dla programów odbieranych anteną stacjonaną idzie optycznym z tv do amplitunera)
wszystko sprzet Sony, telewizor też - kdl46w5500
obecnie wszystkie elementy podpiąłem do wejść HDMI do amplitunera, a potem wszstko idzie wspólnym wyjściem HDMI do tv
w starym wzmacniaczu w momencie wyłączenia np. bd automatycznie wlaczalo mi się inne aktywne źródło sygnału np. dekoder albo tv stacjonarna, obecnie muszę to robić "ręcznie" pilotem, bo inaczej po wyłaczeniu bd mam ciemny ekran, zapamiętywane jest także źródlo sygnału - kiedy np. chcę odpalić dekoder i tv bez właczania ampli, a ostatnim wcześniejszym źrodlem sygnału była np. nagrywarka, to musze jednak wlaczyć ampli, zmienić zrodlo na dekoder i dopiero wyłaczyć ampli
dla mnie to nie problem, ale dzieci które czasami rano schodzą na bajki na C+ muszą się spora nagimnastykować jeśli np. wieczorem ogladalisśmy bd i zapomnieliśmy przed wyłaczeniem tv i ampli zmienić źrodlo sygnalu na C+
skomplikowane no nie ;) ?