lamancza 01.10.03, 15:45 Które są lepsze, tzn zapewniają niezakłócony odbiór dźwięku: na podczerwień czy radiowe. Na jakie parametry zwracać uwagę przy zakupie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: soso Re: Słuchawki bezprzewodowe IP: 195.41.66.* 02.10.03, 06:37 Przy zakupie to nalezy zwracac uwage, czy sluchawki sa z firmy AKG. To jedyna firma na rynku, ktora poradzila sobie z jakoscia sluchawek bezprzewodowych. Polegl zupelnie Sennheiser, ktorego sluchawki bezprzewodowe staly sie wrecz slynne ze swej kiepskiej jakosci dzwieku, szumow i niestabilnego odbioru. Inna sprawa, ze sluchawki bezprzewodowe sa drogie, ciezkie i nie daja perfekcyjnej jakosci a baterie w nich wyczerpuja sie szybciutko. Rozwiazanie dla fanatykow bezprzewodowych polaczen, kucharzy, ogrodnikow i sprzataczek. Osobiscie obawiam sie, ze po jakims czasie 'szczesliwy posiadacz' budzi sie z reka w nocniku. Z konkretnych typow dobre sa: AKG 999 ale i 777 nie najgorsze. Teraz takze nowe serie budzetowe: 306,406 i 506. Wzglednie dobra jakosc otrzymuje sie, jezeli miedzy sluchawkami a nadajnikiem transmisja odbywa sie droga cyfrowa i dopiero w sluchawkach nastepuje konwersja sygnalu na analog. Jezeli transmisja jest w systemi 44 kb to niejako z samej zasady mamy w sluchawkach szanse na uzyskanie jakosci CD - takie samo dekodowanie. Problemem jednak jest, jak CD-player zmiescic na glowie (nawet, jezeli czesc mechaniczna mozna pominac). No i jaka jakosc zapewni skromne przeciez zasilanie bateryjne. Dla jednych czas eksploatacji baterii 5 godzin to bedzie duzo ale dla chcacych uzywc czesto moze okazac sie przykrym ograniczeniem. Poza tym ten czas zalezy takze od ustawienia glosnosci w sluchawkach - im glosniej tym graja krocej. Te sluchawki, ktora sa lekkie i maja dlugi czas odsluchu z baterii sa na pewno znacznie gorszej jakosci, cos jak walkman. pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ing. elec. Re: Słuchawki bezprzewodowe IP: 212.6.124.* 02.10.03, 08:28 Gość portalu: soso napisał(a): > Polegl zupelnie Sennheiser, ktorego sluchawki bezprzewodowe staly sie wrecz > slynne ze swej kiepskiej jakosci dzwieku, szumow i niestabilnego odbioru. No, pierwsze bezprzewodowe sluchawki Sennheisera, na podczerwien i z transferem cyfrowym byly naprawde state of the art. No i adekwatnie kosztowaly. Ale to tylko czepialstwo z mojej strony, bo co do aktualnej sytuacji masz zupelna racje. :-) Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: Słuchawki bezprzewodowe IP: 212.87.17.* 02.10.03, 10:51 Gość portalu: Ing. elec. napisał(a): > No, pierwsze bezprzewodowe sluchawki Sennheisera, na podczerwien i z transferem > > cyfrowym byly naprawde state of the art. Tez tak slyszalem, i nie dziwie sie, bo nie dosc, ze transfer byl cyfrowy to bylo to zrobione na HD580. Ale chyba nie bylo wielu chetnych, bo wypadly z katalogu. I nie dziwota: gdzies w internecie znalazlem cene: $1255 w 1996 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Władek Re: Słuchawki bezprzewodowe IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 10:14 mam słuchawki na fale radiowe - i niestety troche szumią! wszystko zalezy od tego, co jest dodatkowo włączone - tv, radio itp. ważne jest też to, w jakim miejscu się znajduję. generalnie trzeba sie trochę nakręcić, zeby się dobrze dostroic w dodatku akumulator musi być wciąz prawie pełny, bo jakość odbioru się pogarsza. nie wiem, jak to jest z tymi na podczerwień Odpowiedz Link Zgłoś
lamancza Re: Słuchawki bezprzewodowe 02.10.03, 12:20 Dzięki za Waszą pomoc. Nie znam się na sprzęcie, jako żółtodziób zastanawiałem się nad jakimiś znanymi markami - sony, panasonic, thomson, philips... Cena, jaką mogę zaakceptować to max 300 pln. Z tego względu sprzęt audiofilski chyba odpada. Czy mając słuchawki w/w marek musze liczyć sie z szumami i słabą jakością dźwięku? Może lepiej kupić przewodowe? Z góry dziekuje za dalszą pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Słuchawki bezprzewodowe IP: *.int.warszawa.sint.pl 02.10.03, 16:22 Lepiej kupić przewodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lamancza Re: Słuchawki bezprzewodowe 02.10.03, 17:17 A jakie byś polecił w cenie do 300 zł (ale lepiej do 200 zł)? Na jakie parametry zwracać uwagę przy zakupie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Słuchawki bezprzewodowe IP: 195.41.66.* 03.10.03, 07:09 Zdecydowanie lepiej przewodowe. Bezprzewodowe to substytut do pracy i szczegolnych okolicznosci. Przykry kompromis. Do 300 zl to mozna kupic naprawde dobre sluchawki a polecalbym firmy zajmujace sie tylko nimi a nie sony czy philips, ktora w nizszy przedzialach cenowych preferuja design a nie dziwek. Moi faworyci to Beyerdynamic, Sennheiser, Grado i AKG. Wiele tanszych sluchawek gra zbyt ostrym i jasnym dzwiekíem i zbyt silnym basem wiec przy wyborze najlepiej wzracac uwage na 2 rzeczy: lepiej, ze sluchawki graja ciszej ale nie kluja uszu spolgloskami typu 's' czy 'c' oraz bas powinien miec kontur, nie byc rozmazanym dudnieniem. Z tanich sluchawek uwazam za referencyjny model Bayerdynamic 231. To sa sluchawki warte kazdej wlozonej zlotowki a przy tym jeszcze tanie. Grubo ponizej 200 zl. pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś
lamancza Re: Słuchawki bezprzewodowe 03.10.03, 09:36 Dzieki jeszcze raz za pomoc, czuję sie w obowiązku wyjaśnić, że nie będę słuchawek używał do jakiegoś super-audiofilskiego sprzętu. Zamierzam kupić jakąś micro wieżę do siebie do pokoju, oraz słuchawki. Czy w takim przypadku jest sens kupowania słuchawek, które byc może przy takim sprzęcie nie będą mogły "pokazać" swoich zalet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Słuchawki bezprzewodowe IP: 195.41.66.* 03.10.03, 10:00 Sluchawki, szczegolnie nieco lepszej jakosci to dlugofalowa inwestycja. Nie ma obawy. Jezeli nie jakies tonsile, ktorych 'pianka' przyklejala sie lepiej do wlosow nic do plastikowej ceraty, z ktorej byly zrobione to bedzie dobrze. Lepsze sluchawki robione sa z tak dobrych materialow, ze daje sie im tzw. lifetime guaranty czyli 'wieczna' gwarancje i firmy wywiazuja sie z tego (ostatnio czytalem, ze AKG wymienil 11-letnie sluchaki na odpowiedni im najnowszy model, bo ktos doszukal sie wady w przetworniku - podobno obnizyl sie poziom dzwieku w jednym z kanalow :-). Te sluchawki nie mialy wcale lifetime gwarancji a standardowy 1 rok). Bardzo polecam dobre sluchawki a w pewnym sensie wlasnie do slabszego sprzetu jak znalazl. W sumie jakosc sygnalu nie jest specjalnie psuta przez przedwzmacniacz a wlasnie tam wpina sie sluchawki. Koncowka mocy dopiero dodaje swoje niefortunne 3 grosze. Tak wiec dobre sluchawki sa wskazane nawet do sredniej jakosci sprzetu. Jako ciekwostke dodam, ze czasami dla zabawy slucham tasm z jakimis tekstami, kursy jezkykowe, poprzez bardzo dobre sluchawki. Wynik jest porazajacy bo stopien dotarcia do niuansow mowy jest zaskakujacy. Nawet szum tasmy nie potrafi przycmic bardzo specjalnego wrazenia. Przesiadka na nieco gorsze sluchawki natychmiast usuwa wszelkie niezwyklosci i ponownie jest 'normalnie'. pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś
lamancza Re: Słuchawki bezprzewodowe 03.10.03, 10:16 Skłaniam się coraz bardziej do kabla, ale "geografia" mojego pokoju sprawia, że potrzebuję albo bezprzewodowych albo z długim (min. 3-4m) przewodem. Z tego co widziałem w sklepach kable od słuchawek nie są tak długie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: Słuchawki bezprzewodowe IP: 212.87.17.* 03.10.03, 10:52 Wieksze sluchawki Sennheisera mają standardowo 3 m. Jeśli potrzebujesz więcej, poszukaj przedłużacza. Ale UWAGA: tani przedłużacz bardzo psuje dźwięk. Sprawdziłem na HD580 Sennheisera. Odpowiedz Link Zgłoś
lamancza Re: Słuchawki bezprzewodowe 03.10.03, 12:13 Zaczynają juz pojawiać się wnioski: słuchawki przewodowe, dobry przedłużacz, któraś z firm: Beyerdynamic, Sennheiser, Grado i AKG. Czy warto kupić słuchawki przez internet czy jest to produkt wymagający wzięcia do ręki i sprawdzenia (nie znalazłem we Wrocławiu dystrybutorów tych firm)? Odpowiedz Link Zgłoś
fotograficzne_zero Re: Słuchawki bezprzewodowe 04.10.03, 17:54 >Czy warto kupić słuchawki przez internet czy jest to produkt wymagający wzięcia > > do ręki i sprawdzenia (nie znalazłem we Wrocławiu dystrybutorów tych firm)? Foraczu, ja kupilam przez internet Beyerdynamica 231 i nie narzekam... wrecz przeciwnie, sa super i byly tansze :) niz w sklepie:) Odpowiedz Link Zgłoś
lamancza Re: Słuchawki bezprzewodowe 06.10.03, 09:43 Dziekuje wszystkim za pomoc i rady, zdecydowałem się kupić słuchawki przewodowe którejść z wymienionych przez Was firm, w odpowiadającym mi przedziale cenowym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś