Dodaj do ulubionych

Nagrywarka LG DR275 ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 08:50
Potrzebuję DVD z nagrywaniem:
- dla uratowania nagrań z kaset VHS (jeśli różne uroczystości rodzinne znikną z taśm, to rodzina mnie oskalpuje)
- oglądania filmów dvd i vcd, na zwykłym małym telewizorze

Wg opisu nagrywarki na ceneo:
= Formaty zapisu: DVD-R/RW, DVD+R/RW
= Tryby nagrywania XP, SP, LP, EP, MLP
= Odtwarzanie formatu DivX 3.0, 4.0, 5.0, XviD
= Formaty odczytu: DVD-Video, DVD-R/RW, DVD+R/RW, SVCD, CD-R/RW, Audio CD, MP3, WMA, JPEG

Wydaje mi się, że powyższe parametry chyba wystarczą dla wymienionych przeze mnie wyżej działań. Nagrywarka nie ma wyjścia HDMI ale to chyba nie jest potrzebne przy podłączaniu do zwykłego tv kineskopowego?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Nie mam zbyt wiele pieniędzy a akurat taka się trafia. To będzie mój pierwszy DVD, więc wielka odpowiedzialność na Was spoczywa :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Romek Re: Nagrywarka LG DR275 ? IP: *.warszawa.mm.pl 28.01.09, 11:20
      Zależy czy ma Ci służyć wyłącznie do jednorazowego nagrania uroczystości, czy
      masz jej używać często i długo, napiszę nie wdając się w szczegóły czy ta firma
      jest trwała i godna polecenia, bo ile ludzi to tyle zdań... a nawet więcej. :D
      Jestem użytkownikiem innego modelu i marki nagrywarki, która ma swoje wady ale o
      tym może później, jednak jakie są różnice między Twoim wyborem a moim:
      IMHO na minusy trzeba uznać w Twoim modelu: Brak możliwości nagrywania na cd i
      na dvd dwuwarstwowej (zależy, czy masz zamiar tego używać, moja nie ma dvd-DL,
      jakoś nie miałem potrzeby nagrywać na dwuwarstwowej płycie, na cd zdarzało mi
      się nagrywać), brak Nicam (choć z drugiej strony, skoro za kilka chwil
      przejdziemy na DVB-T+ to czy ma to większe znaczenie, chyba że masz kablówkę, to
      wtedy ma), nie obejrzysz prezentacji (jpeg+mp3), nie ma FireWire (używam do
      podłączania kamery), nie ma USB (moja też nie ma, czasem szkoda). Więcej nie
      wpadło mi w oko, a patrzyłem na stronę:
      pl.lge.com/prodmodeldetail.do?actType=search&page=1&modelCategoryId=030501&categoryId=030501&parentId=03&modelCodeDisplay=DR275#
      Wracając do mojej nagrywarki, jest to Liteon LVW-5027HC+ ,nie uważam jej za
      udany na 100% zakup, bo mimo zalet ma też wady, np. nie wiem czy fabryczne ma
      taką wadę, ale czasem mi nagra coś bez głosu jak zaprogramuję timer, ma małe
      napisy przy czytaniu divx/xvid, nie czyta napisów muxowanych, nie chce czytać
      niektórych filmów divx podczas gdy inne dvd w małym pokoju czyta, napisy z
      czcionką PL mają błędy na niektórych literach, mimo że ma język polski w menu.
      Zalety jednak to: nagrywanie cd/cd-rw (audio, vcd, ma możliwość kopiowania płyt
      z inną zawartością, np. z danymi komp.), ma HDD 80GB (są większe, ale o
      wielkości też można dyskutować), aktywne FireWire (DV-link, jak wspomniałem, ja
      tego używam) ma możliwość sterowania kamerą z nagrywarki, kopiowanie filmu z dvd
      po zrzuceniu na hdd, wspomniany nicam. Prosta edycja nagranego na dysku materiału.
      Biorąc pod uwagę, że piszesz o braku większych środków finansowych, może to i
      dobry wybór, nie miałem do czynienia z nagrywarkami LG (jakoś nie mam
      przekonania do firmy LG, ale to moje zdanie), jednak jeśli masz zamiar robić
      inne rzeczy jeszcze poza jednorazowym przegraniem kaset vhs na płyty,
      przemyślałbym tę sprawę i zastanowiłbym się.
      • Gość: Tomek Re: Nagrywarka LG DR275 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 15:55
        Gość portalu: Romek napisał(a):

> Zależy czy ma Ci służyć wyłącznie do jednorazowego nagrania uroczystości, czy
        > masz jej używać często i długo, (...)

Muszę przegrać na płyty jakieś 50 kaset (mono), a potem to może od czasu do czasu coś z tv ale rzadko. Od tego mam vhs - nagrywam i oglądam sobie potem.

> na minusy trzeba uznać w Twoim modelu: Brak możliwości nagrywania na cd i
        > na dvd dwuwarstwowej (zależy, czy masz zamiar tego używać, (...)

Nie wiem, nie znam się na tym. Do zachowania amatorskich filmów z vhs chyba wystarczy zwykłe nagranie na zwykłą płytę dvd?

> brak Nicam

nic mi to nie mówi :(

> skoro za kilka chwil
        > przejdziemy na DVB-T+ to czy ma to większe znaczenie, chyba że masz kablówkę, to
        > wtedy ma),

Kablówkę mam, ale to co piszesz to dla mnie chińszczyzna

> nie obejrzysz prezentacji (jpeg+mp3)

Ale ta nagrywarka w odtwarzanych formatach ma jpeg i mp3!

> nie ma FireWire (używam do
        > podłączania kamery),

Nie mam kamery i raczej nie będę miał

> Biorąc pod uwagę, że piszesz o braku większych środków finansowych, może to i
        > dobry wybór,

Oczywiście, że najchętniej kupiłbym za tysiące pln "wypasioną" nagrywarkę z "wypasionym" HDD i "wypasionym" telewizorem do tego kompletu :) ale takie rzeczy to ja mogę co najwyżej na półkach przez szybę pooglądać.

> jednak jeśli masz zamiar robić
        > inne rzeczy jeszcze poza jednorazowym przegraniem kaset vhs na płyty,
        > przemyślałbym tę sprawę i zastanowiłbym się.

No właśnie się zastanawiam i dlatego proszę o porady :)
        • Gość: Romek Re: Nagrywarka LG DR275 ? IP: *.warszawa.mm.pl 28.01.09, 19:17
          Gość portalu: Tomek napisał(a):
          > Muszę przegrać na płyty jakieś 50 kaset (mono), a potem to może od czasu do
          czasu coś z tv ale rzadko. Od tego mam vhs - nagrywam i oglądam sobie potem.

Nieźle Ci się uzbierało... nagrywarka z HDD również super służy do nagrywania z
          TV, o ile nie robi takich psikusów jak moja z tym nagrywaniem głosu.

> Nie wiem, nie znam się na tym. Do zachowania amatorskich filmów z vhs chyba
          wystarczy zwykłe nagranie na zwykłą płytę dvd?

Tak, zakładam jednak, że będziesz chciał nagrać na płytę dvd/rw po to żeby
          materiał poprawić na komputerze, poddać czasem lekkiej korekcie czy choćby dodać
          jakieś menu, opisy czy dodać ścieżkę dźwiękową... Ja w takich sytuacjach zrzucam
          na dysk w nagrywarce, potem nagrywam na płytę (można i od razu na płytkę
          nagrywać, ale w przypadku błędów, "oryginał" mam na dysku i zawsze mogę
          powtórzyć operację. Też zrzucałem kilka vhs'ów na płyty i zawsze było coś do
          poprawienia :)

> > brak Nicam
          > nic mi to nie mówi :(

Dźwięk stereo z TV

> Kablówkę mam, ale to co piszesz to dla mnie chińszczyzna

DVB-T+ to cyfrowa TV która u nas już pomału wchodzi, TV jest nadawany z
          kompresją mpeg4 (
          www.google.pl/search?q=dvb-t+w+polsce&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
          ) Skoro masz kablówkę, problem leży po stronie dostawcy sygnału do Ciebie,
          gdybyś miał antenę na dachu i z tego odbierał, wtedy Ty miałbyś ten problem.

> > nie obejrzysz prezentacji (jpeg+mp3)
          > Ale ta nagrywarka w odtwarzanych formatach ma jpeg i mp3!

Ale nie odtwarza tego razem, czyli jeśli nagrasz sobie pokaz slajdów zdjęcia
          jpeg z nałożonym mp3, to tego według strony którą oglądałem nie obejrzysz. Samo
          mp3 lub samo jpeg obejrzysz, razem nie.

> Nie mam kamery i raczej nie będę miał

OK, argumentacja jasna :) więc uznajemy że FireWire jest dla Ciebie zbędne.

Sumując moją wypowiedź, moim zdaniem, lepiej byłoby kupić nagrywarkę z HDD
          jednak, a vhs odstawić na niższą półkę, opinie mogę dać tylko o sprzęcie który
          używam, więc na temat LG czy innych modeli, moja wiedza jest czysto teoretyczna
          i chyba nieprzydatna. Jeśli będziesz miał jakieś pytania w których będę mógł być
          pomocny, pisz, a postaram się coś napisać. :)
          www.allegro.pl/45572_z_dyskiem.html?order=t&view=gtext nie namawiam ani
          nie odradzam kupowania stąd, ale zawsze możesz popatrzeć, zorientować się w
          cenach i porównać.
          • Gość: Tomek Re: Nagrywarka LG DR275 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 15:49
            Gość portalu: Romek napisał(a):

> zakładam jednak, że będziesz chciał nagrać na płytę dvd/rw po to żeby
            > materiał poprawić na komputerze, (...)

Coś ty, mój ośmioletni komputer popatrzyłby na mnie z politowaniem :) Po prostu muszę przegrać na płyty, bo kasety od składowania jedna obok drugiej tracą zapis magnetyczny i pojawiają się jakieś zniekształcenia

> > > brak Nicam
            > > nic mi to nie mówi :(
            >
            > Dźwięk stereo z TV

To znaczy, że jak podłącze to do 'normalnego' czyli stereofonicznego tv, to nie będzie dźwięku stereo?!

> moim zdaniem, lepiej byłoby kupić nagrywarkę z HDD

Nie stać mnie i już :(
            • Gość: Romek Re: Nagrywarka LG DR275 ? IP: *.warszawa.mm.pl 31.01.09, 09:24
              Gość portalu: Tomek napisał(a):
              > To znaczy, że jak podłącze to do 'normalnego' czyli stereofonicznego tv, to
              nie będzie dźwięku stereo?!

Będzie, ale z filmów odtwarzanych z płyty lub nagranych przy wykorzystaniu wejść
              AV. Z tunera TV (czyli nagrany jakiś film czy audycja) będzie w mono.

> > moim zdaniem, lepiej byłoby kupić nagrywarkę z HDD
              >
              > Nie stać mnie i już :(

OK, rozumiem. Ale porównaj:
              www.allegro.pl/item543635716_nagrywarka_lg_dr275_fv_gw_dr_275_dabrowa_g.html
              www.allegro.pl/item543676163_recorder_dvd_hdd_80_lg_rh_7500_gratis_radiobudzik.html
              tak dla przykładu podaję, niczego nie sugerując. Wybór i tak należy do Ciebie.
              Proponuję z dyskiem dlatego, że sam napisałeś że korzystasz z VHSa do nagrywania
              z TV... tu miałbyś możliwość nagrywania na HDD i VHS przestałby być już
              potrzebny, ale to (jeszcze raz powtórzę) tylko moje zdanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka