Dodaj do ulubionych

wybór antykoncepcji

18.03.06, 22:36
stoje przed wyborem metody antykoncepcji, ale kazda ma dla mnie wady. wiem na
czym polega ich dzialanie, ale nie potrafie podjac decyzji.
1. prezerwatywa, wada: smierdzi, niewygodna i nie zawsze jest; zaleta: nie
wpływa ujemnie na libido ani na zdrowie.
2. plastry, wada: drogie, odklejaja sie, tycie, problem z libido; zaleta:
wygodne w uzyciu, nie obciazaja watroby
3. pigułki, wada: tycie, libido ipt., trzeba pamietac zeby brac regularnie,
zaleta: najskuteczniejsze
4. srodki chemiczne, wada: jak prezerwatywa, zaleta: nie wplywaja na organizm,
5. metody naturalne, wada: niepewne, wymagaja dyscypliny i odmawiania sobie
sexu kiedy sie najbardziej chce, zaleta: najzdrowsze, najtańsze
6. podwiązanie nasieniowodow, wada: chlopak musi sie poswiecic; zaleta:
wygoda i 100% pewnosc
no i co wybrac? prosze o pomoc, ktora z metod stosujecie i moze znacie wiecej
zalet a mniej wad co do jakiejs metody? co polecacie... dzieki! i nie prosze
tu o komentarze w stylu: "bylo juz 1000000 watkow na ten temat" tylko o
porade, glownie od dziewczyn, jeszcze raz z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • ranita87 Re: wybór antykoncepcji 18.03.06, 22:43
      nie lubie prezerwatyw w kalendarzyk nie wierze a podwiazanie nasieniowoduw jest
      nie legalne w polsce pozatm kiedys sie moze przdac:P
      osobiscie polecam pigułki jakos nie zauwazylam zebym przytyla wrecz odwrotnie
      nie mam tez rozstepow i innych wymyslow od nich tlyko faktycznie trzeba pamietac
      o nich tojest duza wada ale zawsze mozesz zaangazowac wybranka w to przynjamnej
      niech sie poczuje ze to tez jego dotyczy:) jeszcze sa implanty ale tego w polsce
      chyba jeszcze nie ma i sa drogie ale dzialaja od kilku miesiecy do kilku lat
      powodzenia zycze z wyborem:)
    • agatka_to_ja Re: wybór antykoncepcji 18.03.06, 22:49
      Dodam jeszcze, że podwiazywanie nasieniowodów ( i jajowodów) jest nielegalne w
      naszym kraju.

Skoro masz taka wiedze - to Ty powinnas zdecydowac, bo znasz siebie najlepiej.
      Wazne jest, czy masz stalego partnera, czy wielu (tu wchodzi w gre nie tylko
      dzialanie antykoncepcyjne, ale i chroniace prze chorobami wenerycznymi),wazne,
      czy w razie zajscia w ciaze moglabys liczyc na faceta, czy nie, wazne, jaki
      jest twoj stan zdrowia i jak bardzo jestes w stanie zaryzykowac zdrowie dla
      bezpieczenstwa wspolzycia. Wazne sa tez twoje finanse, to, czy masz czas i
      mozliwosc obserwacji swojego ciala i czy twoj styl zycia jest ustabilizowany
      (przy naturalnych metodach)...
      Metoda antykoncepcji zalezy od wielu rzeczy i to ty samam powinnas wiedziec, co
      bedzie dla ciebie najlepsze... ilu ludzi - tyle opinii: jedni chwalą
      prezerwatyw, inni ich wprost nie znoszą, jedne kobiety blogosławią tabletki,
      inne przeklinają dzien, w ktorych zaczely je zażywać itd.
      Dlatego tych metod jest tak wiele, zeby kazdy znalazl jak najbardziej
      odpowiednia do swojej sytuacji "partnerskiej", życiowej, do swoich przekonań
      religijnych itp. No i NIE MA idealnej metody antykoncepcyjnej...
      Masz duza wiedze - a to dobry krok w strone dobrego i mądrego wyboru.
      Powodzenia! :)
    • agatka_to_ja Re: wybór antykoncepcji 18.03.06, 22:51
      acha.. polecam tez watki na forum ANTYKONCEPCJA
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15080
      • Gość: Nomi Re: wybór antykoncepcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 11:02
        Mam ten sam problem. Bralam pigulki no i fakt bylam zabezpieczona ale co z tego
        ze zapezpieczenie polegalo na tym ze mi sie nic nie chcialo :) Wrocilismy do
        gumek, kupujemy owocowe o milym zapachu. Niestety na inna metode zdecydowac sie
        nie mozemy. Podwiazanie nasieniowodow- nielegalne i z tego co wiem
        nieodwracalne a chcemy miec dzieci.Sprala przed porodami odpada, pigulki jak
        wczesniej pisalam tez, kalendarzyk tym bardziej....itd.
        • ranita87 Re: wybór antykoncepcji 19.03.06, 12:27
          moze mialas zle pigulki :/ bo tego jest teraz tyle i z rozna dawak hormonow ze
          faktycznie moglas miec zle dobrane. mi na pigułkach chce sie caly czas :P nie
          wiem czy chodzi o hormony czy fakt ze mam komfort psychiczny ze nie bede mial
          narazie dzidziusia.
          • Gość: Binia Re: wybór antykoncepcji-tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 13:05
            ja stosuje pigułki (logest) od 1,3roku i jestem zadowolona ale przyznam ze moja ginekolog bardzo profesjonalnie podeszla do tego m.in ze wzgledu ze jestem mloda(19lat) chciala mi dac pigulki o najnizszej ilosci hormonow nie zauwazylam skutkow ubocznych wrecz odwrotnie moja cera stala sie ladniejsza w sumie jestem juz przyzwyczajona ze nie mam wypryskow jedynie trafi sie jeden dwa przed samym okresem nie przytyłam sadze ze wybor pigułek powinnas dobrze skonsultowac z ginekologiem i powiedzec mu o swoich obawach o on postara sie dostosowac odpowiednie, moje libido sie nie obnizylo wrecz odwrotnie wciaz mi sie chce kochac(nie mam stresu wzgledem ciazy)fakt iz moj chlopak uzywa dodatkowo jesczze prezerwatym ale nie zawsze- jednak ten konfort psychiczny mam, moj cykl sie bardzo dobrze wyregulowal minusem jest to ze mozna czasem zapomniec ale w telefonie ustawiam sobie raport aby łyknac pigulke:) // a co do plastrow antykoncepcyjnych nie jestem przekonana kiedys sie jeszcze wahalam ale jestem na "nie" czytalam wiele artykulow i wykrytych ich skutkow ubocznych znajdziesz pare wątków tu na forum jak chcesz to poszukaj w samym internecie jest rowniez wiele info pozdrawiam
    • Gość: dk Jeszcze możesz wyciąć se macice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 19:31
      100% pewności że kiedykolwiek jeszce zostaniesz matką a na tym w życi chyba
      najwardziej Ci zależy
    • libertine21 Re: wybór antykoncepcji 20.03.06, 12:36
      "Metody naturalne, wada: niepewne, wymagaja dyscypliny i odmawiania sobie
      sexu kiedy sie najbardziej chce, zaleta: najzdrowsze, najtańsze"-NIESTETY
      ZAWODNE!! moja kumpela stwierdzila ze po tabletkach szybko przytyla i ze to ona
      musi sie truc a facet z niej tylko korzysta wiec przeszla na kalendarzyk
      niestety zawodny dzis jest w piatym miesiacu ciazy i nie jest jej wesolo...Wiec
      zdecyduj sama ja biore od roku tabletki i pomomo tych wad jakos zyje ale
      przeciez nie mozna zalozyc z gory ze bedziesz miala te same skutki uboczne bo
      kazda kobieta jest inna.
      • agatka_to_ja Re: wybór antykoncepcji 20.03.06, 16:34
        co innego kalendarzyk, a co innego naturalne metody zapobiegania ciazy...
        kalendarzyk to przezytek i utopia, bo nie mozna "wyliczyc" sobie dni plodnych..
        do tego trzeba obserwacji i to wielomiesiecznych.. oraz wiedzy.. trzeba
        codziennie o tej samej porze mierzyc temperature, badać sluz i z tych
        obserwacji wyciagac odpowiednie wnioski.
        Przy rzetelnym stosowaniu tej metody - jej skutecznosc jest calkiem duza... ale
        oczywiscie w przeciwienstwie do innych srodkow - wymaga ona wstrzemiezliwosci
        w czasie dni plodnych.. czyli zazwyczaj wtedy, kiedy kobieta ma NAJWIEKSZĄ
        ochote na seks...
        niestety jesli chodzi o antykoncepcje - zawsze jest "cos za cos"...
    • cienmotyla Coś za coś.... 20.03.06, 16:36

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka