Dodaj do ulubionych

Epso sekretarze sekcja 2

IP: 62.233.231.* 14.05.04, 16:41
właśnie znalazłam informację, że nasze ustne zaczną się dopiero od września. A datę podadzą nam w lipcu. Szkoda, że to tak strasznie długo.... jeśli się nam na nich powiedzie, to zaczniemy pracować dopiero od stycznia...
Obserwuj wątek
    • Gość: lila Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: *.71-200-80.adsl.skynet.be 14.05.04, 16:49
      hej minka,
      Gdzie znalazlas ta informacje?
      ja z jednej strony sie ciesze gdyz spokojnie moge pojechac na urlop ale
      faktycznie troche dlugo to trwa
      pozdr
      • Gość: minka Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: 62.233.231.* 14.05.04, 16:58
        na stronie epso w "ongoing competition"...
        • Gość: maddy Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.04, 17:39
          Ja jak to przeczytałam, na początku też się trochę zmartwiłam. Ale właściwie,
          nie jest tak źle. Faktycznie można pojechać spokojnie na urlop, dobrze się
          poduczyć do ustnych i dowiedzieć się w międzyczasie od tych z sekcji 1 o co
          pytają na egzaminie. Ja np. mam zamiar zapisać się na wakacyjne konwersacje z
          angielskiego, bo na co dzień nie mam niestety kontaktu z żywym angielskim.
          • Gość: marek Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: *.pth-as4.dial.plus.net 14.05.04, 18:55
            Czy dlatego,ze sekcja 1. ma rozmowe wczesniej niz sekcja 2. to oznacza,ze
            mogliby zaczac prace rowniez wczesniej niz sekcja 2., czy tez EPSO czeka na
            koniec rozmow i wtedy decyduje biorac pod uwage najlepszych?
            • Gość: lila Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: *.73-200-80.adsl.skynet.be 15.05.04, 09:14
              Marek,
              z tego co wyczytalam w O.J ( maj 2003 ) wynika, ze dopiero po rozmowach z kazda
              sekcja wybiora najlepszych kandydatow z kazdej sekcji i w konsekwencji ci
              najlepsi beda zatrudniani.
              Przynajmniej tak to interpretuje. Uwazam za logiczne ( ktos kto uzyskal
              powiedzmy bardzo dobre punkty w d i e moze okazac sie "niewypalem" w trakcie
              konfrontacji z komisja egzaminacyjna ( trema, strach etc ).
              Ja oceniam to troche z praktycznej strony: budynek Berlaymont jest praktycznie
              wykonczony ale nie jest jeszcze funkcjonalny ( z tego co wiem jeszcze troche to
              potrwa )a niestety gdzies musza tych wszystkich nowych urzednikow pomiescic (
              mowie tylko o Brukseli nie Luxemburgu) . Z drugiej strony nie mozna, sadze,
              wykluczyc sytuacji, ze w razie koniecznosci(= pilnej potrzeby) zatrudnia
              ewentualnie kogos z sekcji 1 w trybie natychmiastowym
          • Gość: minka Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: 62.233.231.* 16.05.04, 16:11
            też wykorzystam ten czas na konwersacje i postaram się być na bieżąco z informacjami typu co tam u nich się dzieje ciekawego itp. Jak czytam Twoje posty, to tak jakbym czytała własne.... Czuje brantią duszę, z jakiego jesteś miasta?
            • Gość: maddy Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: 212.160.164.* 17.05.04, 09:31
              Cześć minka, jestem z Gdańska. Ja też jak czytam Twoje posty, uśmiecham się
              sama do siebie, bo często widzę siebie :-)) Wydaje mi się, że Tobie też bardzo
              zależy na tych egzaminach i bardzo je przeżywasz. Ja też :-)) i chciałabym,
              żeby wszystko stało się szybko, już teraz, bo to czekanie bardzo męczy :-) Skąd
              Ty klikasz? Pozdrav ;-)
              • Gość: Sil Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: *.grudziadz.pl / 212.160.232.* 17.05.04, 10:14
                Heja ludzie z Sekcji 2. Też do niej należę i poszukuję bratnich dusz do
                wzajemnego pocieszania się:). Póki co nastawienie mam optymistyczne. Ludzie z
                Sekcji 1 opowiedzą nam jak było i przetrą szlaki. Może nam, bogatszym o ich
                doświadczenia, pójdzie lepiej. Pozdrawiam więc Sekcję 2 i proszę o kontakt tu
                lub na priva s_biszto-szczesny@o2.pl Chętnie powymieniam przemyslenia.
              • Gość: minka Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.05.04, 10:35
                jestem z bielska-białej, jeśli będziesz miała chwilę, to napisz
                biuromania@wp.pl.
                • Gość: maddy Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: 212.160.164.* 17.05.04, 10:53
                  też jestem z Sekcji 2. mój adres: maddy489@wp.pl
                  postaram się napisać w najbliższym czasie do tych, co podali swoje adresy
                  mailowe, w międzyczasie podaję swój. pozdrav.
                  • Gość: riada Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: 62.29.137.* 17.05.04, 11:04
                    to ja podaję jeszcze raz swój:

buddar@poczta.onet.pl
                    riada@gazeta.pl

pozdrawiam

riada
                    • Gość: lila Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: *.241.81.adsl.skynet.be 17.05.04, 11:36
                      No wiec jak juz tworzymy team wspomagajacy sie wzajemnie w doli i niedoli to
                      podaje tez swoj adres:
                      moljdv@busmail.net
                      Pozdrowienia
                      • Gość: joan Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: *.utaonline.at 17.05.04, 11:52
                        to ja tez podaje swoj
                        a9703983@unet.univie.ac.at
                        pzdr
                • Gość: kaja Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: *.media4.pl 20.05.04, 09:39
                  Jateż jestem w sekcji 2 i z Wrocławia. a na priva to kdjpiaskowy@poczta.onet.pl
                  Pozdrawiam wszystkich
    • Gość: mała Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: 217.96.104.* 17.05.04, 13:23
      Mam pytanie czy orientujecie się czy będą jeszcze nabory na unijnych
      sekretarzy ? z góry dzięki za info
      • Gość: minka Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.05.04, 14:53
        gdzieś czytałam, że nowe konkursy mogą być rozpisane w 2005 r. i tak aż do
        zapełnienia pełnej puli przyznanych miejsc do roku 2009 (chyba). Ale nie wiem
        czy już coś się nie zmieniło, bo pierwszy etap trwa dłużej niż przewidywano.
        • Gość: mon Re: Epso sekretarze sekcja 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 18:45
          mój mail: idrisa@op.pl
          wybrałam francuski:)
          pozdrawiam gorąco
    • Gość: maddy Re: Przeszło 414 do ustnych IP: 212.160.164.* 18.05.04, 12:27
      ktoś podał przed chwilą, że do ustych na sekretarki przeszło 414 osób, czyli
      jednak trochę odpadło na written tests. znalazłam dokument w internecie, w
      którym jest wyjaśnione o co chodzi z tymi "merit classes" i jak wygląda
      rekrutacja z reserve lists, zaraz Wam napiszę. pozdrav.
      • Gość: maddy Re: Przeszło 414 do ustnych IP: 212.160.164.* 18.05.04, 13:50
        znalazłam więc w necie dokument UE, w którym wyjaśnione jest jak przebiega
        rekrutacja osób z reserve lists. Wygląda to tak, w naszym przypadku:
        1. jak tylko skończą się oral tests dla Sekcji 1, nazwiska tych, co przeszli
        będą podzielone na dwie merit classes, zależnie od uzyskanych punktów z written
        + oral exams (co już wiadomo);
        2. w momencie ustalenia tej listy, osoby te mogą już być rekrutowane do pracy,
        z tym że, osoby z 1 merit class mają pierwszeństwo przed 2 merit class, tj. jak
        skończą się osoby z 1 merit class, dopiero powinni rekrutować z 2 merit class,
        ale nie muszą się tego bardzo trzymać, bo jak. np. spodoba im się ktoś z 2
        merit class (np. ma ciekawe CV - do reserve list są dołączane nasze CV) to mogą
        go wybrać, zanim 1 merit class się wyczerpie;
        3. kiedy skończą się oral exams dla Sekcji 2, powtarzana jest procedura jak dla
        Sekcji 1, czyli osoby z odpowiednią ilością punktów dołączane są do 1 merit
        class, na której są już osoby z Sekcji 1, a reszta dopisywana jest do 2 merit
        class;
        4. wówczas wcześniejszy podział na Sekcje przestaje mieć jakiekolwiek
        znaczenie, ważne staje się kto w jakiej jest merit class, bo generalnie 1 merit
        class ma pierwszeństwo przed 2 merit class;
        5. osoby jednak z 1 Sekcji, które już niebawem zaczynają ustne, mogą szybciej
        dostać oferty pracy (tym bardziej jeśli trafią do 1 merit class), bo po prostu
        szybciej trafią na reserve list, która stanie się "aktywna" zaraz po
        zakończeniu ustnych dla ich Sekcji;
        6. dowiedziałam się też, że komisja egzaminacyjna (na ustnym) nie wie ile
        punktów z written test dostał kandydat (pewnie dlatego, aby mu sztucznie nie
        zawyżali lub obniżali z ustnego);
        7. jak mi się jeszcze coś przypomni to napiszę tym, co dalej są zakręceni z
        sekcjami i merit classes :-))
        pozdrav :-))
        • Gość: Sil Re: Przeszło 414 do ustnych IP: *.grudziadz.pl / 212.160.232.* 19.05.04, 13:31
          Cześć Maddy, a więc z tych informacji wynika, że podział na sekcje nie jest w
          zasadzie kluczowy przy samych szansach zatrudnienia. Może mieć znaczenie
          ewentualnie przy terminie otrzymania pracy. Ale nadal nie ma pewności, czy
          wszyscy z list rezerwowych zostaną zatrudnieni. Zresztą EPSO chyba nic takiego
          nie obiecało:((. I ta niepewność odbiera mi dużą część satysfakcji z
          zakwalifikowania się na ustny...
          • Gość: lila Re: Przeszło 414 do ustnych IP: *.240.81.adsl.skynet.be 19.05.04, 13:56
            Sil,

mnie to rowniez deprymuje: z jednej strony jestem zadowolona, ze jak dotad
            wszystko jest O.K. ale z drugiej strony troche to przykre, ze faktycznie mozemy
            sie znalezc na "liscie rezerwowej" i tam zwyczejnie pozostac na czas....
            nieokreslony.
            Niestety takie sa realia, podejrzewam, ze wszyscy zdawalismy sobie z tego
            sprawe,ale fakt jest faktem, ze moj entuzjazm stopniowo ulega zmniejszeniu
            POZDR
            • Gość: maddy Re: Przeszło 414 do ustnych IP: 212.160.164.* 19.05.04, 14:28
              Dziewczyny!!! nie załamujcie się!!! owszem, nie jest powiedziane, że wszyscy z
              listy rezerwowej muszą dostać pracę i pewnie tak będzie :-( ale musimy być
              dobrej myśli! dla otuchy podam jeszcze parę faktów :-)):
              1. W Staff Regulation jest napisane, że zaleca się, aby na liście rezerwowej
              znalazło się dwa razy tyle osób niż jest zapotrzebowanie na nie, co faktycznie
              oznacza, że nie każdy dostaje pracę, ale ponieważ proces rekrutacji trwa bardzo
              długo (jak sami wiemy), w międzyczasie insytucje, które wcześniej nie zgłaszały
              zapotrzebowania na danych pracowników też wybierają z tej listy osoby do swoich
              departamentów (listy rezerwowe są rozsyłane do wszystkich instytucji unijnych,
              nie tylko do tych które składały "zamównienie" na pracowników :-)
              2. Druga sprawa jest taka (bardzo pocieszająca), że w naszym przypadku, tak jak
              to jest napisane w naszym Official Journal (zaraz na pierwszych stronach),
              miejsc pracy dla sekretarek ze wszystkich 10 nowych państw jest ok. 1640, czyli
              dokładnie tyle, ile mogłoby się dostać na listy rezerwowe (jak zliczyć
              wszystkie państwa). Wynika z tego, że EPSO zdecydowało się nie rekrutować
              większej ilości pracowników, niż jest potrzebne. Powody mogą być różne: za
              jakiś czas i tak zrobią drugi nabór, aktualny proces rekrutacji może długo
              trwać i nie potrzeba im większej ilości niecierpliwych sekretarek na listach
              rezerwowych :-), nadliczbowa ilość polskich sekretarek na listach rezerwowych i
              tak nie znalazłaby u nich pracy, etc. Tu można tylko gdybać.
              Ważne, że w Official Journal jest napisane że jest 1640 vacant posts, czyli
              dokładnie tyle ile miejsc na listach rezerwowych (dla wszystkicj 10 krajów).
              3. Ze wszystkich 10 krajów (oprócz Węgier) są już w tym momencie niedobory (do
              ustnych przeszło ok 1300), trochę jeszcze odpadnie na ustych. Jeśli to nie
              będziemy my, to myślę, że naprawdę mamy wówczas duże szanse na zatrudnienie :-)
              4. Poza tym to nie jest zwykły konkurs EPSO, to jest enlargement, więc chodzi o
              uzupełnienie kadr odpowiednią ilością urzędników z danego, nowego państwa i
              dlatego też myślę, że Unii będzie zależeć na tym, aby ta liczba została
              osiągnięta. Nie wierzę jednak, że stanie się to szybko :-(, chociaż są głosy,
              że Unia dość szybko zatrudnia pracowników z nowych państw. Wydaje mi się, że
              wszystko zależy od potrzeb w danym momencie.
              5. Podsumowując, nie ma co się załamywać :-) Trzeba działać! :-) uczyć się do
              orala, a po dostaniu się na reserve list lobbować siebie :-))
              Pozdrav wszystkich mających i tracących nadzieję :-))
              • Gość: minka Re: Przeszło 414 do ustnych IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.05.04, 09:16
                uwielbiam te wszystkie cyferki... Myślę, że nie powinno być tak źle. Tłumaczę
                to sobie tak: przecież nie zdajemy tego egzaminu w swoim ojczystym języku jak
                to zwykle ma miejsce. Więc jest to dla nas zarazem "utrudnienie" ale i
                jednocześnie "atut". Mój angielski nie jest idealny, ale skoro przeszłam
                egzamin piesemmny to znaczy, że nie był taki zły, a wiem na pewno, że zrobiłam
                sporo błędów. A dla komisji liczy się przede wszystkim zrozumienie problemu i
                jego rozwiązanie a nie poprawność gramatyczna. Dlatego stawiam na
                komunikatwyność. I tego będę się trzymać na ustnym.
        • Gość: student Re: Przeszło 414 do ustnych IP: *.uzp.gov.pl / *.crowley.pl 20.05.04, 10:06
          Hej maddy i wszystkim pozostalym,
          Ja zrozumialem pewna czesc troszke inaczej...
          Po rozmowach z sekcja I osoby znajdujace sie w first merit class moga zostac
          zatrudnione od razu, natomiast osoby ktore znajda sie w second merit class beda
          musieli poczekac az zostana zakonczone rozmowy ze wszystkimi sekcjami.
          Reszta sie zgadza.
          Troche glupio byloby czekac az do konca roku kiedy to skoncza rozmowy z 2
          sekcja, tym bardziej ze uzyskanie 65% to nie jest az tak wygorowana granica.
          Ach my niecierpliwi :))))
          pozdrawiam wszystkich
          • Gość: maddy Re: Przeszło 414 do ustnych IP: 212.160.164.* 20.05.04, 10:48
            Hejku! masz rację, merit class 2 z sekcji 1 może być rekrutowana dopiero jak
            się zakończą egzaminy dla sekcji 2. Ja chyba źle to przedstawiłam w swoim
            poście, albo zapomniałam o tym :-) Chodziło mi o to, że już po zakończeniu
            wszystkich egzaminów i ustanowieniu final reserve list, najpierw rekrutują z
            merit class 1, a dopiero jak się wyczerpie 1 merit class to z 2 merit class,
            ale nie muszą się tego bardzo tak trzymać. Czyli tak naprawdę przewagę ma nie
            cała sekcja 1, ale Ci, którzy z tej sekcji dostaną się do 1st merit class.
            Pozdrav :-))
            • Gość: Sil Re: Przeszło 414 do ustnych IP: *.grudziadz.pl / 212.160.232.* 20.05.04, 12:18
              Ale z tego, co zrozumiałam, osoby z Sekcji 2 też mogą dostać się do first merit
              class...?
              • Gość: minka Re: Przeszło 414 do ustnych IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.05.04, 13:02
                w OJ wyjaśnili tę kwestię tak: najpierw pytają sekcję I, potem ze szczęśliwców
                tworzą część listy nazwijmy ją "ostateczną" od razu rodzielając na dwie merit
                class. Potem pytają tych z sekcji II i znowu dopisują szczęśliwców do
                listy "ostatecznej" itd, itd. Dopiero ta "ostateczna" lista jest podstawą
                zatrudnienia. Inaczej byłoby to niesprawiedliwe, gdyby od razu zatrudniano tych
                sekcji pierwszej. Po części pisemnej mogło nastąpić przecież dużo zmian w
                punktacji.
                • Gość: student Re: Przeszło 414 do ustnych IP: *.uzp.gov.pl / *.crowley.pl 20.05.04, 13:39
                  Hej,
                  no nie do konca...
                  1) najpierw pytaja tych z sekcji I -> tworza dwie grupy (first merit class moze
                  byc zatrudniona od razu, a second merit class musi czekac na zakonczenie
                  procedury z wszystkimi sekcjami)
                  2) potem pytaja tych z sekcji II -> i przydzielaja ich do grup (jednych do
                  first merit class wtedy moga dostac prace po przydzieleniu ich do tej grupy, a
                  znowu ci z second merit class czekaja na ostateczne ogloszenie wynikow).

Reasumujac, prace najwczesniej ze wszystkich beda mogli podjac ludzie z 1
                  sekcji ktorzy dostana sie do first merit class, potem ludzie z 2 sekcji ktorzy
                  dostana sie do first merit class, a na koncu ludzie z second merit class (z obu
                  sekcji).
                  Mam nadzieje ze jasno to wyjasnilem.
                  Mysle ze maddy mysli tak samo jak ja.
                  pozdro :-)
                  • Gość: minka Re: Przeszło 414 do ustnych IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.05.04, 14:01
                    w 3/4 się z Tobą zgadzam, ale chciałabym wiedzieć skąd czerpiesz te informacje.
                    Przepraszam za drobiazgowość, ale każdy ma swoją interpretację i już nie
                    wiadomo co jest prawdą a co fałszem.
                  • Gość: minka Re: Przeszło 414 do ustnych IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.05.04, 15:46
                    masz rację, doczytałam tym razem dokładniej OJ i wszytko się zgadza.
                    • Gość: maddy Re: Przeszło 414 do ustnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 16:01
                      tak, zgadzam się ze studentem :-)i jak ktoś ma jeszcze wątpliwości, niech sobie
                      przeczyta jego post, bo wydaje mi się, że naprawdę jasno to wyjaśnił :-))
                      pozdrav :-))
                      • Gość: mon Re: Przeszło 414 do ustnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 17:54
                        minka pewne to jest ze zaczniemy ustne dopiero we wrzesniu?
                        mi to odpowiada bo teraz nie mam czasu zeby cokolwiek sobie powtorzyc
                        pozdrawiam
                        • Gość: minka Re: Przeszło 414 do ustnych IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.05.04, 21:17
                          Taką podali informację (na "ongoing competition i u każdego w profilu). W lipcu
                          poznamy swoje terminy. Też nie mam teraz czasu, a tak całe wakacje przede nami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka