Dodaj do ulubionych

Kto zagraża najbardziej wejściu do UE-ankieta

IP: whazup:* / 192.168.0.* 03.01.03, 23:04
Moi drodzy , mam do was pytanko

Kto najbardziej zagrażą wejściu Polski do UE

1- PSL
2- Kościół
3- Leper
4- LPR
5- Rydzyk i jego Świta

Ja odpowiadam
4 i 5

I jescze jedno
Kto najbardziej Nam Pomoże w wejściu do UE

???
Miłej dyskusji
Obserwuj wątek
    • Gość: cyranka Re: Kto zagraża najbardziej wejściu do UE-ankieta IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 03.01.03, 23:17
      stawiam na 4.
    • bebokk Re: Kto zagraża najbardziej wejściu do UE-ankieta 03.01.03, 23:19
      Gość portalu: J23 Nadaje napisał(a):

> Moi drodzy , mam do was pytanko
      >
      > Kto najbardziej zagrażą wejściu Polski do UE
      >
      > 1- PSL
      > 2- Kościół
      > 3- Leper
      > 4- LPR
      > 5- Rydzyk i jego Świta
      >
      > Ja odpowiadam
      > 4 i 5

Zabrakło punktu 6-prymitywna propaganda entuzjastów a la Wołoszański and Wiatr
      oraz punktu 7-skąpstwo Unii,

Ja stawiam na punkty 6 i 7 !

>
      > I jescze jedno
      > Kto najbardziej Nam Pomoże w wejściu do UE

Jak sami sobie nie pomożemy, to nikt na nie pomoże !
      Capito ?
    • Gość: krzysztofsf Re: Kto zagraża najbardziej wejściu do UE-ankieta IP: 213.155.166.* 03.01.03, 23:20

>
      >
      > 1- PSL
      > 2- Kościół
      > 3- Leper
      > 4- LPR
      > 5- Rydzyk i jego Świta
      6- euromaniacy ktorych fanatyzma odrzuca ludzi rozsadnie myslacych.

> Ja odpowiadam
      > 4 i 5
      >
      > I jescze jedno
      >
      > ???
      > Miłej dyskusji

6 przedewszystkim
      >
    • Gość: J23 Nadaje Re: Kto zagraża najbardziej wejściu do UE-ankieta IP: whazup:* / 192.168.0.* 04.01.03, 12:57
      Hm , nie jest moim celem pisanie o kimś żle ( możże poza R..............i LP.
      każdy ma prawo pisać i mówić to co myśli to jest demokracja , a ci co noe
      chcą wejść do ini europejskiej są tzw niepodległościowcy głoszący że po
      wejściu do UE stracimy niepodległość są powiem że są nacjonaliostami

W katalogu onet wiem pod nakładką Nacjonalizm piszą

Nacjonalizm (z łacińskiego natio - naród), ideologia i ruch polityczny, a także
      postawa społeczno-polityczna, podporządkowujące interesy innych narodów
      interesom własnego. Według tej ideologii wszelkie działania polityczne
      podejmowane są w celu podniesienia siły własnego narodu, a także oceniane przez
      pryzmat jego dobra i interesów.

Jako ideologia polityczna nacjonalizm ukształtował się w XIX w. Pojęcie
      nowoczesnego narodu zdefiniowane zostało po raz pierwszy w czasie rewolucji
      francuskiej, a przez M. Barrèsa w 1892. Naród rozumiany jest jako wspólnota
      duchowa i moralna, a w mniejszym stopniu jako wytwór historii. Zgodnie z
      ideologią nacjonalizmu przynależność jednostki do danego narodu jest
      nieodzownym warunkiem jej rozwoju. Interesy narodów, jako sprzeczne, są nie do
      pogodzenia ze sobą. W tym kontekście interes narodowy jest celem wszelkich
      działań politycznych, a metodą realizacji tego interesu - egoizm narodowy. W
      kategoriach politycznych oznacza to konieczność budowy przez każdy naród
      własnego państwa.

Dążenie do rozwoju kosztem innych narodów prowadzi do ksenofobii (uprzedzenia
      narodowe), wrogości i nietolerancji, tzw. etnocentryzmu. Często nieodłącznym
      składnikiem nacjonalizmu jest elitaryzm kreujący na przywódców bardziej
      świadomą narodowo elitę. Skrajną postacią nacjonalizmu jest szowinizm, który
      uznaje prawo własnego narodu do podbojów i panowania nad innymi narodami. Tak
      rozumiany, stał się składnikiem nazizmu i faszyzmuc

oni chcą być samymi bez nikogo bez solidarnośći

A co to jest Solidarność ?
      Solidarność to jest że wszyscy pomagają sobie nawzajem....

LPR jest na straconej pozycji dlaczego ?

1- Nie mają programu gospodarczego .załuszmy że doszli do władzy i co potem
      bedzie tak wyrzeczcie cie , bieda , cierpliwości , poświećmy sie , nikt nam
      nie pomoże ( a kto wtedy by nam mógł by pomóc Rosja która ledwo wiąże
      poczantek z końcem )
      2- nie są demokratami ( czy na ich stronach jest jakieś forum
      3- Nie ma wolności słowa - czesto są wyrazenia zdrada, chańba

Oczywiście żyjemy w Państwie demokratycznym , i dlatego nie można zamknąć np
      Radia Maryja , bo to przysyoi Demokracji , trzeba pisać tłmaczyć

I jeszcze jedno ci Prodesorowie mają już dość przykład

była audycja w TV Plus na temat Radia Maryja , wystepował tam profesor Kawecki
      i co w nocnej audycji Ojciec Rydzyk powiedział cytuje

" nie upoważniłem profesora Kaweckiego do wystepowania w imieniu radia
      Maryja "

Świadczy to o tym że sami są skłuceni

• gerkad Re: Kto zagraża najbardziej wejściu do UE-ankieta 05.01.03, 13:03
        Przydałoby sie krótkie repetytorium z gramatyki asie wywiadu, szkolony na
        "Stawce wiekszej niz zycie " i innych podobnych gniotów.
      • Gość: ~11~ Re: Kto zagraża najbardziej wejściu do UE-ankieta IP: *.174.155.12.cablerocket.net 13.01.03, 01:05

> LPR jest na straconej pozycji dlaczego ?
        >
        > 1- Nie mają programu gospodarczego .załuszmy że doszli do władzy i co potem
        > bedzie tak wyrzeczcie cie , bieda , cierpliwości , poświećmy sie , nikt
        nam
        >
        > nie pomoże ( a kto wtedy by nam mógł by pomóc Rosja która ledwo wiąże
        > poczantek z końcem )
        > 2- nie są demokratami ( czy na ich stronach jest jakieś forum
        > 3- Nie ma wolności słowa - czesto są wyrazenia zdrada, chańba

A Tobie jaka partia chodzi Ci po glowie?
        Dla uczciwego i prawego Polaka nie ma na dzisiaj lepszego wyboru niz LPR, tak
        mysle. Dlaczego?
        Kazdy uczciwy i prawy Polak zna odpowiedz, ale dla jeszcze "spiacych" i mniej
        uczciwych Polakow trzeba czasami o tym wspomniec. :)
        Dlatego zle sie dzieje w Polsce, poniewaz rzady tam ciagle sprawuja czerwono-
        rozowi zlodzieje i ludobujcy, czyli zolnierze-bandyci samego diabla. Polityk-
        bandyta nie potrawi kochac blizniego i bezinteresownie mu sluzyc. SLD-UP nie
        ruszajac, najwiecej politykow-bandytow czyli "bylych" komunistow jest w PO po
        nieboszczce AWS, ale tez takich "demonow" mozna znalesc w innych partiach np. w
        Samoobronie z "bylym" komunista na czele i wiernie glosujacym w sejmie na
        przemian z PO i PSL tak jak chce tego gniazdo zla czyli SLD. A moze dla Ciebie
        PiS jest ta "odpowiednia" partia, ktorego lider L. Kaczynski pomyjami chlupnal
        Polakom na glowy wybierajac posluszenstwo wobec zydowskiej mafii z USA
        (ekshumacja w Jedwabnem), a tym samym wystapil przeciwko Polakom wystawiajac na
        oczy oszukanym ludziom w swiecie dobre imie Polski i Polakow na... Na tle
        powyzszego LPR jawi sie najczystsza i chyba jedyna partia, ktorej Polacy
        powinni powierzyc po przyszlych wyborach rzady. A jaka partia Tobie chodzi po
        glowie, a?

ww2.lpr.pl/artykul.php?id=10
    • Gość: robi 1 i 6 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 13:08
      Stawiam na 1 i 6. Niewiele w oficjalnej propagandzie słychać prawdy o sukcesach
      PSL i uległości SLD, co doprowadziło do zgody na koszmarne warunki akcesji.
      Zapłacą za to wszyscy podatnicy.
      • Gość: Marek J. Kto uratuje? IP: *.cps.pl 04.01.03, 16:16
        Trzeba to pytanie sformułować pozytywnie: Kto może uratować nas przed
        wepchnięciem do chlewni eurokracji? Szukajmy zbawców a nie sabotażystów!
        • Gość: J23 nadaje Pan Marek jest ..... IP: whazup:* / 192.168.0.* 04.01.03, 16:21
          Gość portalu: Marek J. napisał(a):

> Trzeba to pytanie sformułować pozytywnie: Kto może uratować nas przed
          > wepchnięciem do chlewni eurokracji? Szukajmy zbawców a nie sabotażystów!

Panie Marek jest Pan nawiedzony, o niskim morale , po prostu
          Ciemniok ,zacofany i wieży pan w Rydzyka
          Amen
          • Gość: Michał J23 jest ... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 18:09
            ...leśnym młotkiem.
            Najpierw chce dyskusji, a potem atakuje chamsko tych, którzy mają inne zdanie.
            Zgadzam się z kilkom głosami powyżej,
            że największy wróg to 6, czyli tandetna propaganda entuzjastów.
            • wolna_galicja Re: J23 jest ... 15.01.03, 18:25
              Gość portalu: Michał napisał(a):

> ...leśnym młotkiem.
              > Najpierw chce dyskusji, a potem atakuje chamsko tych, którzy mają inne zdanie.
              > Zgadzam się z kilkom głosami powyżej,
              > że największy wróg to 6, czyli tandetna propaganda entuzjastów.

Bo euroentuzjaści nie oczekuja rzeczowej dyskusji tylko zachwytów i
              gdakania "nie ma alternatywy - nie ma alternatywy - nie ma alternatywy - nie ma
              alternatywy - nie ma alternatywy - nie..."

Reszta ich mierzi. Czy ktoś widział np. w TV (jakiejkolwiek) ostatnio dyskusję
              o UE, w której gospodarz-prowadzący nie atakowałby przeciwników integracji z UE
              na równi z "eurotumanami" zaproszonymi do studia? Obiektywizm dziennikarski
              umarł!
          • Gość: Marek J. Re: Pan Marek jest ..... IP: *.cps.pl 04.01.03, 18:36
            Gość portalu: J23 nadaje napisał(a):

> Gość portalu: Marek J. napisał(a):
            >
            > > Trzeba to pytanie sformułować pozytywnie: Kto może uratować nas przed
            > > wepchnięciem do chlewni eurokracji? Szukajmy zbawców a nie sabotażystów!
            >
            > Panie Marek jest Pan nawiedzony, o niskim morale , po prostu
            > Ciemniok ,zacofany i wieży pan w Rydzyka
            > Amen

Niestety nie wieRZę w Rydzyka, a nawet w katolickiego Boga, czego głęboko
            żałuję, bo nie doświadczyłem dotąd łaski bożej, która zesłałaby na mnie wiarę.
            My, niewierzący jesteśmy znacznie ubożsi duchowo od tych,którzy łaski doznali.
            W Unię Europejską też chciałbym wierzyć; co z tego - skoro rozum nie pozwala
            zaakceptować tak pokracznej emanacji polityczno-gospodarczej europejskiej
            cywilizacji. "Chlewnią eurokracji" nazywa Unię nie wielebny o.Rydzyk lecz
            niemieccy autorzy bestsellerowego eseju "Banany dla Brukseli", wielbiciele
            europejskiej kultury i tradycji.Życzę mojemu światłemu polemiście miłej
            lektury, dzięki której,wieRZę,nasz przyszły dyskurs obejdzie się bez
            ortograficznych zgrzytów.

Zacofany ciemniok - Marek J.
            • gerkad Re: Pan Marek jest ..... 05.01.03, 01:24
              Jestem katolikiem ale nie po drodze mi z pogladami ojca Rydzyka, nie po drodze
              mi także z eurofanatykami , którzy w jakimś amoku swoimi
              prymitywnymi ,bałwochwalczymi wypowiedziami o samych superlatywach naszego
              akcesu do EU( nota bene te swoje tezy wypowiadaja bez żadnych watpliwości i bez
              przyzwoitych podstaw) obrzucaja kalumniami (EUFEMIZM) ludzi majacych pewien
              dystans i wahania co do tego aktu.Przykładem,że ludzie rozsądni i wielcy maja
              rozterki odnośnie tej operacji może być ciekawy artykuł Leszka
              Kołakowskiego "Czy moze Europa zaistnieć" Autor jest oczywiscie zwollennikiem
              naszego wejscia do EU ale nie jest pozbawiony rozterek, wahań i przemyśleń na
              temat jak taka Europa ma szanse zaistnieć - bo zagrożeń i problemów nie brakuje.
              Ale co tam takim amatorom "kwaśnych jabłek " czytaj polskich
              eurokratów,"yuppies" czy jak im tak zwał ( którzy nawet po polsku nie umieja
              sie poprawnie wytartykułować swoich tez ) obchodzi.Jakby "trynd" byłby inny
              np. "na wschód" to tez by tam parli - bo to sa po prostu zwykli
              koniukturaliści , którzy napawaja mnie abominacją czy idiosynkracja jak kto
              woli. Panie Marku nie ma co sie przejmować takimi opiniami bo one nic nie
              wnoszą nowego do dyskusji poza chamstwem.Wiadomo,że przy podjęciu decyzji
              będę sie sugerował racjonalnymi przesłankami i te niestety przemawiaja, ze
              należy jednak tam sie znaleźć nie oznacz to bynajmniej ,ze watpliwości były,są
              i najprawdopodobniej bedą.
              pozdrawiam Gerard
              • Gość: robi Kołakowski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.03, 01:56
                Gerard, czy możeż podać link do artykułu Kołakowskiego, o którym napisałeś.
                Będę wdzięczny. Pozdrawiam.
                • gerkad Re: Kołakowski 05.01.03, 13:14
                  Witam, nie wiem dlaczego ale w internecie opisanego artykułu nie widzę.Ukazał
                  sie w sobotniej "Wybiórczej"( 4-5 stycznia 2003) i naprawde jest godny
                  polecenia (zwłaszcza Tym tzw. goracym,ortodoksyjnym zwolennikom "parcia na
                  Brukselę" , bez jakichkolwiek zastrzeżeń i wątpliwości -powinni go byli
                  przeczytać - ale czego od nich wymagac wszakże Oni znaja rację stanu a jaka ona
                  jest -wiadomo).Artykuł był publikowany na łamach "Tygodnika Powszechnego" z
                  okazji 75 rocznicy urodzin Leszka Kołakowskiego.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: robi Re: Kołakowski IP: *.dialup.warszawa.pl 05.01.03, 13:39
                    Dzięki, może jednak ten artykuł jest gdzieś na stronach GW lub Tygodnika
                    Powszechnego. Czy ktoś może wie gdzie go szukać? A gdyby GW
                    faktycznie "schowała" głeboko ten artykuł, przy tym lansując np. "publicystykę"
                    Kuczyńskiego, dyskutowaną równiez na tym Forum, potwierdziłaby tylko swoja
                    nieobiektywność.
                    • Gość: Michał Tu jest link ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.03, 14:09
                      --------------------------------------------------------------------------------
                      www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,1249005.html

• Gość: roman Re: Pan Marek jest ..... IP: 5.1R2D* / *.net195-132-237.noos.fr 05.01.03, 17:16
              Panie Marku,pod wzgledem wierzenia w cokolwiek mam to samo zdanie.Nie czytalem
              tych "Bananow dla Brukseli" ale musiala ta ksiazka bardzo pana zrazic do tej
              UE.Mieszkancy panstw ktore weszly do unii jakos sobie statystycznie ta unie
              chwala z jakimis wyjatkami.Znam Szwajcarow ktorzy twierdza ze Szwajcaria jest
              zla i goscia ktory pracuje w ZDF bardzo rzadko ale to wystarczy zeby sobie
              smigac carrera i prosze sobie wyobrazic tez narzeka.Twierdzi ze da sie wiecej
              zarabiac i ze mu ogolnie zle.Wiem dobrze ze gdyby zarabial 10 razy tyle tez by
              mu bylo zle.Ale generalnie pomimo zlej (mam nadzieje chwilowo) koniunktury w UE
              mimo wszystko ludziom zyje sie bez porownania dostatniej niz w Polsce.Wcale
              tutaj nie twierdze ze byc obywatelem unii oznacza rozowe zycie ale mimo
              wszelkich za i przeciw w wypadku Polski wejscie do UE jest oplacalne.Gdybym byl
              Szwajcarem albo Norwegiem na pewno glosowalbym przeciw bo to jest jasne ze nic
              wiecej ponadto co juz te dwa panstwa osiagnely na wejsciu do unii nie
              zyskaja.Jakos niewystarczajace sa argumenty przeciwnikow wejscia do unii.Ta
              gadka o tej ziemi jest dobra dla kogos kto niezbyt wiele wie na temat
              europejskiego agrobiznesu.Bardzo watpie aby ktos byl zainteresowany kupowaniem
              ziemi akurat w Polsce.Zapewniam ze sa lepsze miejsca-tansze i jakosciowo
              lepsze.W Polsce sa zbyt duze oplaty na swiadczenia socjalne,prawo podatkowe
              zmienia sie zbyt czesto,zwiazki zawodowe maja zbyt duzo do powiedzenia a
              inwestorzy tego nie lubia.Nie mialbym az tak wielu obaw co do tej
              ziemi.Problemem Polski jest nieudolny rzad i zle prawo a nie unia sama w
              sobie.Bezrobocie wynika z zasad wolnego rynku a nie ze unia je w jakis sposob
              wytwarza.pozdrawiam.r
              • Gość: Marek J. Re: Pan Marek jest ..... IP: *.cps.pl 11.01.03, 17:34
                Gość portalu: roman napisał(a):

> Panie Marku,pod wzgledem wierzenia w cokolwiek mam to samo zdanie.Nie
                czytalem
                > tych "Bananow dla Brukseli" ale musiala ta ksiazka bardzo pana zrazic do tej
                > UE.Mieszkancy panstw ktore weszly do unii jakos sobie statystycznie ta unie
                > chwala z jakimis wyjatkami.Znam Szwajcarow ktorzy twierdza ze Szwajcaria jest
                > zla i goscia ktory pracuje w ZDF bardzo rzadko ale to wystarczy zeby sobie
                > smigac carrera i prosze sobie wyobrazic tez narzeka.Twierdzi ze da sie wiecej
                > zarabiac i ze mu ogolnie zle.Wiem dobrze ze gdyby zarabial 10 razy tyle tez
                by
                > mu bylo zle.Ale generalnie pomimo zlej (mam nadzieje chwilowo) koniunktury w
                UE
                >
                > mimo wszystko ludziom zyje sie bez porownania dostatniej niz w Polsce.Wcale
                > tutaj nie twierdze ze byc obywatelem unii oznacza rozowe zycie ale mimo
                > wszelkich za i przeciw w wypadku Polski wejscie do UE jest oplacalne.Gdybym
                byl
                >
                > Szwajcarem albo Norwegiem na pewno glosowalbym przeciw bo to jest jasne ze
                nic
                > wiecej ponadto co juz te dwa panstwa osiagnely na wejsciu do unii nie
                > zyskaja.Jakos niewystarczajace sa argumenty przeciwnikow wejscia do unii.Ta
                > gadka o tej ziemi jest dobra dla kogos kto niezbyt wiele wie na temat
                > europejskiego agrobiznesu.Bardzo watpie aby ktos byl zainteresowany
                kupowaniem
                > ziemi akurat w Polsce.Zapewniam ze sa lepsze miejsca-tansze i jakosciowo
                > lepsze.W Polsce sa zbyt duze oplaty na swiadczenia socjalne,prawo podatkowe
                > zmienia sie zbyt czesto,zwiazki zawodowe maja zbyt duzo do powiedzenia a
                > inwestorzy tego nie lubia.Nie mialbym az tak wielu obaw co do tej
                > ziemi.Problemem Polski jest nieudolny rzad i zle prawo a nie unia sama w
                > sobie.Bezrobocie wynika z zasad wolnego rynku a nie ze unia je w jakis sposob
                > wytwarza.pozdrawiam.r

To jest miła i kulturalna polemika. Przeciwnik myślący i z klasą! Co do
                meritum: na pewno nie tylko "Banany..."są podłożem mojego sceptycyzmu wobec
                Unii /nie wobec Europy, której obywatelem w pełni się czuję,grasując po jej
                różnych zakamarkach/. To nie Unia Europejska jest źródłem zamożności Europy,
                drogi mój polemisto, lecz pasożyt unijnej biurokracji żywi się bogactwem
                zdrowej,europejskiej gospodarki,ukształtowanej w czasach wolnorynkowej
                liberalnej ekonomii.Etatystyczny gorset unijnego socjalizmu dusi coraz silniej
                wolny rynek,prowadząc wprost do największych w powojennej Europie kryzysów
                gospodarczych /Niemcy,Włochy,Francja/.Spójrzmy na kierunek i tendencje i zdajmy
                sobie sprawę z zagrożeń wiszących nie nad Polską lecz nad Europą idącą do
                marksowskiego modelu gospodarki nakazowo-rozdzielczej. Po naszych
                doświadczeniach z totalitaryzmem ta orientacja musi budzić uzasadniony
                niepokój. I to jest istota mojego eurosceptycyzmu.
                • Gość: roman Re: Pan Marek jest ..... IP: 5.1R2D* / *.net195-132-237.noos.fr 11.01.03, 18:53
                  Gość portalu: Marek J. napisał(a):

> Gość portalu: roman napisał(a):
                  >
                  > > Panie Marku,pod wzgledem wierzenia w cokolwiek mam to samo zdanie.Nie
                  > czytalem
                  > > tych "Bananow dla Brukseli" ale musiala ta ksiazka bardzo pana zrazic do t
                  > ej
                  > > UE.Mieszkancy panstw ktore weszly do unii jakos sobie statystycznie ta uni
                  > e
                  > > chwala z jakimis wyjatkami.Znam Szwajcarow ktorzy twierdza ze Szwajcaria j
                  > est
                  > > zla i goscia ktory pracuje w ZDF bardzo rzadko ale to wystarczy zeby sobie
                  >
                  > > smigac carrera i prosze sobie wyobrazic tez narzeka.Twierdzi ze da sie wie
                  > cej
                  > > zarabiac i ze mu ogolnie zle.Wiem dobrze ze gdyby zarabial 10 razy tyle te
                  > z
                  > by
                  > > mu bylo zle.Ale generalnie pomimo zlej (mam nadzieje chwilowo) koniunktury
                  > w
                  > UE
                  > >
                  > > mimo wszystko ludziom zyje sie bez porownania dostatniej niz w Polsce.Wcal
                  > e
                  > > tutaj nie twierdze ze byc obywatelem unii oznacza rozowe zycie ale mimo
                  > > wszelkich za i przeciw w wypadku Polski wejscie do UE jest oplacalne.Gdyby
                  > m
                  > byl
                  > >
                  > > Szwajcarem albo Norwegiem na pewno glosowalbym przeciw bo to jest jasne ze
                  >
                  > nic
                  > > wiecej ponadto co juz te dwa panstwa osiagnely na wejsciu do unii nie
                  > > zyskaja.Jakos niewystarczajace sa argumenty przeciwnikow wejscia do unii.T
                  > a
                  > > gadka o tej ziemi jest dobra dla kogos kto niezbyt wiele wie na temat
                  > > europejskiego agrobiznesu.Bardzo watpie aby ktos byl zainteresowany
                  > kupowaniem
                  > > ziemi akurat w Polsce.Zapewniam ze sa lepsze miejsca-tansze i jakosciowo
                  > > lepsze.W Polsce sa zbyt duze oplaty na swiadczenia socjalne,prawo podatkow
                  > e
                  > > zmienia sie zbyt czesto,zwiazki zawodowe maja zbyt duzo do powiedzenia a
                  > > inwestorzy tego nie lubia.Nie mialbym az tak wielu obaw co do tej
                  > > ziemi.Problemem Polski jest nieudolny rzad i zle prawo a nie unia sama w
                  > > sobie.Bezrobocie wynika z zasad wolnego rynku a nie ze unia je w jakis spo
                  > sob
                  > > wytwarza.pozdrawiam.r
                  >
                  > To jest miła i kulturalna polemika. Przeciwnik myślący i z klasą! Co do
                  > meritum: na pewno nie tylko "Banany..."są podłożem mojego sceptycyzmu wobec
                  > Unii /nie wobec Europy, której obywatelem w pełni się czuję,grasując po jej
                  > różnych zakamarkach/. To nie Unia Europejska jest źródłem zamożności Europy,
                  > drogi mój polemisto, lecz pasożyt unijnej biurokracji żywi się bogactwem
                  > zdrowej,europejskiej gospodarki,ukształtowanej w czasach wolnorynkowej
                  > liberalnej ekonomii.Etatystyczny gorset unijnego socjalizmu dusi coraz
                  silniej
                  > wolny rynek,prowadząc wprost do największych w powojennej Europie kryzysów
                  > gospodarczych /Niemcy,Włochy,Francja/.Spójrzmy na kierunek i tendencje i
                  zdajmy
                  >
                  > sobie sprawę z zagrożeń wiszących nie nad Polską lecz nad Europą idącą do
                  > marksowskiego modelu gospodarki nakazowo-rozdzielczej. Po naszych
                  > doświadczeniach z totalitaryzmem ta orientacja musi budzić uzasadniony
                  > niepokój. I to jest istota mojego eurosceptycyzmu.
                  Istotnie to prawda.Unia europejska wymaga gruntownych przemian-ale to jeszcze
                  nie powod dla ktorego lepiej do niej nie wchodzic.Ale jeszcze wiekszych
                  przemian potrzebuje Polska.Aktualnie najwiekszym problemem w calej Europie sa
                  podatki i obciazenia socjalne-to dzieki nim wszedzie wzrasta bezrobocie co w
                  konsekwencji zwieksza ilosc petentow "na garnczek panstwa".Co zas sie tyczy
                  biurokracji to jest ona nie mniejsza w Polsce niz krajach pietnastki-
                  uproszczenia prawne i zniesienie wiekszosci regulacji wydaja sie byc dobrym
                  rozwiazaniem.Oczywiscie w ramach wspolodpowiedzialnosci za dane sektory
                  gospodarki niektore normy powinny zostac.Ale tylko niektore-w glownej mierze
                  rynek prosi sie o wtorna liberalizacje.Do ktorej mam nadzieje dojdzie.Z
                  powazaniem.r
                  • Gość: Marek J. Re: Pan Marek jest ..... IP: *.cps.pl 12.01.03, 19:18

> Gość portalu: Marek J. napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: roman napisał(a):
                    > >
                    > > > Panie Marku,pod wzgledem wierzenia w cokolwiek mam to samo zdanie.Nie
                    >
                    > > czytalem
                    > > > tych "Bananow dla Brukseli" ale musiala ta ksiazka bardzo pana zrazic
                    > do t
                    > > ej
                    > > > UE.Mieszkancy panstw ktore weszly do unii jakos sobie statystycznie t
                    > a uni
                    > > e
                    > > > chwala z jakimis wyjatkami.Znam Szwajcarow ktorzy twierdza ze Szwajca
                    > ria j
                    > > est
                    > > > zla i goscia ktory pracuje w ZDF bardzo rzadko ale to wystarczy zeby
                    > sobie
                    > >
                    > > > smigac carrera i prosze sobie wyobrazic tez narzeka.Twierdzi ze da si
                    > e wie
                    > > cej
                    > > > zarabiac i ze mu ogolnie zle.Wiem dobrze ze gdyby zarabial 10 razy ty
                    > le te
                    > > z
                    > > by
                    > > > mu bylo zle.Ale generalnie pomimo zlej (mam nadzieje chwilowo) koniun
                    > ktury
                    > > w
                    > > UE
                    > > >
                    > > > mimo wszystko ludziom zyje sie bez porownania dostatniej niz w Polsce
                    > .Wcal
                    > > e
                    > > > tutaj nie twierdze ze byc obywatelem unii oznacza rozowe zycie ale mi
                    > mo
                    > > > wszelkich za i przeciw w wypadku Polski wejscie do UE jest oplacalne.
                    > Gdyby
                    > > m
                    > > byl
                    > > >
                    > > > Szwajcarem albo Norwegiem na pewno glosowalbym przeciw bo to jest jas
                    > ne ze
                    > >
                    > > nic
                    > > > wiecej ponadto co juz te dwa panstwa osiagnely na wejsciu do unii nie
                    >
                    > > > zyskaja.Jakos niewystarczajace sa argumenty przeciwnikow wejscia do u
                    > nii.T
                    > > a
                    > > > gadka o tej ziemi jest dobra dla kogos kto niezbyt wiele wie na temat
                    >
                    > > > europejskiego agrobiznesu.Bardzo watpie aby ktos byl zainteresowany
                    > > kupowaniem
                    > > > ziemi akurat w Polsce.Zapewniam ze sa lepsze miejsca-tansze i jakosci
                    > owo
                    > > > lepsze.W Polsce sa zbyt duze oplaty na swiadczenia socjalne,prawo pod
                    > atkow
                    > > e
                    > > > zmienia sie zbyt czesto,zwiazki zawodowe maja zbyt duzo do powiedzeni
                    > a a
                    > > > inwestorzy tego nie lubia.Nie mialbym az tak wielu obaw co do tej
                    > > > ziemi.Problemem Polski jest nieudolny rzad i zle prawo a nie unia sam
                    > a w
                    > > > sobie.Bezrobocie wynika z zasad wolnego rynku a nie ze unia je w jaki
                    > s spo
                    > > sob
                    > > > wytwarza.pozdrawiam.r
                    > >
                    > > To jest miła i kulturalna polemika. Przeciwnik myślący i z klasą! Co do
                    > > meritum: na pewno nie tylko "Banany..."są podłożem mojego sceptycyzmu wobe
                    > c
                    > > Unii /nie wobec Europy, której obywatelem w pełni się czuję,grasując po je
                    > j
                    > > różnych zakamarkach/. To nie Unia Europejska jest źródłem zamożności Europ
                    > y,
                    > > drogi mój polemisto, lecz pasożyt unijnej biurokracji żywi się bogactwem
                    > > zdrowej,europejskiej gospodarki,ukształtowanej w czasach wolnorynkowej
                    > > liberalnej ekonomii.Etatystyczny gorset unijnego socjalizmu dusi coraz
                    > silniej
                    > > wolny rynek,prowadząc wprost do największych w powojennej Europie kryzysów
                    >
                    > > gospodarczych /Niemcy,Włochy,Francja/.Spójrzmy na kierunek i tendencje i
                    > zdajmy
                    > >
                    > > sobie sprawę z zagrożeń wiszących nie nad Polską lecz nad Europą idącą do
                    > > marksowskiego modelu gospodarki nakazowo-rozdzielczej. Po naszych
                    > > doświadczeniach z totalitaryzmem ta orientacja musi budzić uzasadniony
                    > > niepokój. I to jest istota mojego eurosceptycyzmu.
                    > Istotnie to prawda.Unia europejska wymaga gruntownych przemian-ale to jeszcze
                    > nie powod dla ktorego lepiej do niej nie wchodzic.Ale jeszcze wiekszych
                    > przemian potrzebuje Polska.Aktualnie najwiekszym problemem w calej Europie sa
                    > podatki i obciazenia socjalne-to dzieki nim wszedzie wzrasta bezrobocie co w
                    > konsekwencji zwieksza ilosc petentow "na garnczek panstwa".Co zas sie tyczy
                    > biurokracji to jest ona nie mniejsza w Polsce niz krajach pietnastki-
                    > uproszczenia prawne i zniesienie wiekszosci regulacji wydaja sie byc dobrym
                    > rozwiazaniem.Oczywiscie w ramach wspolodpowiedzialnosci za dane sektory
                    > gospodarki niektore normy powinny zostac.Ale tylko niektore-w glownej mierze
                    > rynek prosi sie o wtorna liberalizacje.Do ktorej mam nadzieje dojdzie.Z
                    > powazaniem.r

No świetnie! Idźmy dalej,szanowny Panie Romanie!Pan lekko wskazuje na potrzebę
                    odbiurokratyzowania UE i,jak mniemam, wierzy Pan w skuteczność tego
                    przedsięwzięcia w ramach pewnej wewnętrznej reformy brukselskiej administracji.
                    To jednak nie jest taka "bułka z masłem" jak jakaś reorganizacja firmy. To jest
                    problem całkowicie odmiennego modelu państwa europejskiego /o ile zgodzimy
                    się,że w obecnej dobie powinno ono w ogóle istnieć jako istotne uzupełnienie
                    państw narodowych i międzynarodowego ładu polityczno-gospodarczego/tj.
                    liberalnego wzorca państwa minimum lub jak kto woli - stróża nocnego,
                    pilnujacego jedynie tych sfer życia społecznego,które mieszczą się w jego
                    klasycznych prerogatywach /bezpieczeństwo zewnętrzne i wewnętrzne, wspomaganie
                    ułomnych i służenie obywatelom użyteczną wiedzą i informacją/. Bruksela idzie
                    zaś w zupełnie przeciwnym kierunku: państwa omnipotentnego, bardzo silnie
                    interwencyjnego i centralistycznej gospodarki planowej o charakterze nakazowo-
                    rozdzielczym.
                    Taka konstelacja polityczno - ekonomiczna kreuje w dużym stopniu ład /lub
                    wzorowany na tym modelu nieład/ w krajach "bloku" /by posłużyć się
                    socrealistyczną analogią/. Zasadnicza reorientacja tego kierunku ewolucji UE
                    dokona sie zapewne,
                    lecz nie w drodze wewnętrznej reformy /wybaczy Pan ale historia dowodzi
                    naiwności takiej wiary w samoograniczające się "imperium"/ lecz poprzez głęboki
                    systemowy kryzys ekonomiczny,którego skutków doświadczymy wszyscy jako
                    obywatele Europy.
                    Ten kryzys, w moim skromnym przekonaniu, już się zrodził. To on dopiero pozbawi
                    brukselską biurokrację ekonomiczno-finansowych podstaw jej kluczowej funkcji
                    redystrybucyjnej. Drogo jeszcze przyjdzie zapłacić Europie za kolejną
                    konstruktywistyczną, socjalistyczną utopię i wielkomocarstwowe zakusy Brukseli.
                    Największą ułudę stanowi przekonanie,że polityczno-ekonomiczna asymilacja do
                    dotkniętych trądem korupcji i grzechem gospodarczej niewydolności struktur UE,
                    stanowi jakiś historyczny akt powrotu Polski do europejskiej macierzy.To absurd!
                    Łączę wyrazy szacunku i uznania za kulturalną odmienność poglądów.
          • Gość: robi Re: Pan Marek jest ..... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 19:52
            Dyskusja polega na wymianie poglądów a nie obrzucaniu innych inwektywami,
            szczególnie jezeli jest się gospodarzem. Teraz żałuje,że odpowiedziałme na twój
            post. Poza tym błędnie identyfikujesz przeciwników akcesji jedynie jako ludzi
            Rydzyka czy Leppera.
            • Gość: PABLO Re: Pan Marek jest ..... IP: *.kamir.com.pl 12.01.03, 21:11
              Najbardziej zaszkodzą naszemu wejściu do unii ci co
              negocjowali te komiczne wrunki akcesji czyli:
              SLD-UP
              PSL
              PO
              UW
              Poza tym z pewnością zaszkodzi sprawie Adam Michnik i
              jego tuba dla idiotów. Pamietam wybory prezdenckie kiedy
              mówiło się: głosuję na Wałęsę Michnik mnie przekonał. Dla
              młodszych uczestników przypomnę iz tuz przed pierwszą
              turą wyborów Michnik popierajacy Teddiego Mazowieckiego
              wysmażył tak ze trzy strony tekstu o zaletach kandydata i
              swoich obawach co do prezydentury Wałęsy (pamietne
              zdanie o mleczarzu). Panie Adamie prosimy o taki tekst o
              Unii przed referedum!
              • Gość: robi Michnik IP: *.dialup.warszawa.pl 13.01.03, 00:34
                Eee tam, żaden tekst jest już niepotrzebny. Prawie mnie zwaliło z nóg jak
                zobaczyłem Adasia wiszącego na szyi Leszka. A pomyśleć,że czytałem GW od
                pierwszego jej wydania.
                • Gość: PABLO Re: Michnik IP: *.kamir.com.pl 13.01.03, 17:22
                  Gość portalu: robi napisał(a):

> Eee tam, żaden tekst jest już niepotrzebny. Prawie mnie
                  zwaliło z nóg jak
                  > zobaczyłem Adasia wiszącego na szyi Leszka. A
                  pomyśleć,że czytałem GW od
                  > pierwszego jej wydania.
                  He he ja tez pamietam jak Wyborcza miała 4 strony i
                  kosztowała 50 zł (starych ze Świerczewskim). Ej łza sie w
                  oku kręci. No dość juz tych tkliwości bo sie rozkleje i
                  sam zawisnę na szyi Leszka.
    • Gość: roman Re: Do pana Marka IP: 5.1R2D* / *.net195-132-237.noos.fr 13.01.03, 19:22
      Przepraszam-jestem chwilowo zajety-odbiurokratyzowanie Brukseli jest
      nieuniknione.Kwestia czasu.Po obnizeniu podatkow powinno dojsc do pewnego
      rodzaju boomu gospodarczego.Nikt tutaj nie chwali sobie wysokich podatkow.A
      pietnastka zeby utrzymac "dochodowosc" bedzie musiala sie przetransformowac bez
      wzgledu na elity polityczne i rozbieznosc pogladow.Z biurokracja gorzej
      przedstawia sprawa sie w Polsce.pozdrawiam.r
      • Gość: Marek J. Re: Do pana Romana IP: proxy / *.bakoma.pl 15.01.03, 14:51
        Naprawdę wolałbym się mylić i życzyłbym Europejczykom by to Pan miał rację.
        Swoją drogą: zazdroszczę optymizmu bo to o niebo lepszy stan niż destruktywny
        dla psychiki sceptycyzm. Pozdrawiam!
        P.S. Zachęcam do lektury tych "Bananów..."
      • wolna_galicja Problem ze zwolennikami Unii 15.01.03, 18:45

> Przepraszam-jestem chwilowo zajety-odbiurokratyzowanie Brukseli jest
        > nieuniknione.Kwestia czasu.

Panie Romanie. Na jakiej podstawie twierdzi Pan, że UE ma zamiar obniżyc
        podatki? Na razie działania są wręcz przeciwne - naciskui na Irlandię, zakaz
        obnizenia podatków na Giblartarze, naciski na Szwajcarię, cała
        kwestia "harmonizacji podatków". Panie Romanie - UE jak wszyscy socjaliści
        PODWYŻSZAJĄ a nie obnizają podatki.

A co do jednego z Pana poprzednich postów, to napisał Pan, (cytuję) "Bezrobocie
        wynika z zasad wolnego rynku a nie ze unia je w jakis sposob
        wytwarza."
        Pozwolę sobie nie zgodzić się. Pana stwierdzenie jest w całości kłamliwe. Wolny
        rynek dąży do optymalnego wykorzystania zasobów (również pracy). Niewielkie
        bezrobocie (skutek naturalnej fluktuacji kadr lub upadku nieefektyewnych firm)
        jest wpisane w podstawy funkcjonowania gospodarki. NADMIERNE bezrobocie jest
        powodowane przez zbyt wysokie podatki i ingerencję rządu w gospodarkę rynkową
        (w tym "tworzenie miejsc pracy"). Statystyka dowodzi, że utworzenie
        jednego "miejsca pracy" siłami administracji to utrata DWÓCH miejsc pracy w
        sektorze prytwatnym. Jakoś tak się składa, że im nizsze podatki i
        mniej "państwa w państwie" tym niższe bezrobocie. Co Pan na to?
        • Gość: roman Re: Problem ze zwolennikami Unii IP: 5.1R2D* / *.net195-132-237.noos.fr 15.01.03, 21:38
          wolna_galicja napisał:

> Gość portalu: roman napisał(a):
          >
          > > Przepraszam-jestem chwilowo zajety-odbiurokratyzowanie Brukseli jest
          > > nieuniknione.Kwestia czasu.
          >
          > Panie Romanie. Na jakiej podstawie twierdzi Pan, że UE ma zamiar obniżyc
          > podatki? Na razie działania są wręcz przeciwne - naciskui na Irlandię, zakaz
          > obnizenia podatków na Giblartarze, naciski na Szwajcarię, cała
          > kwestia "harmonizacji podatków". Panie Romanie - UE jak wszyscy socjaliści
          > PODWYŻSZAJĄ a nie obnizają podatki.

Nie slyszalem o naciskach unii na Irlandie a na naciski na Szwajcarie to
          najwiekszy zartownis w unii by sobie nie pozwolil.

Powinien pan rowniez zauwazyc ze Europa idzie "na prawo"
          >
          > A co do jednego z Pana poprzednich postów, to napisał Pan,
          (cytuję) "Bezrobocie
          >
          > wynika z zasad wolnego rynku a nie ze unia je w jakis sposob
          > wytwarza."
          > Pozwolę sobie nie zgodzić się. Pana stwierdzenie jest w całości kłamliwe.
          Wolny
          Oczywiscie-globalizacja.
          >
          > rynek dąży do optymalnego wykorzystania zasobów (również pracy). Niewielkie
          > bezrobocie (skutek naturalnej fluktuacji kadr lub upadku nieefektyewnych
          firm)
          > jest wpisane w podstawy funkcjonowania gospodarki. NADMIERNE bezrobocie jest
          > powodowane przez zbyt wysokie podatki i ingerencję rządu w gospodarkę rynkową
          > (w tym "tworzenie miejsc pracy"). Statystyka dowodzi, że utworzenie
          > jednego "miejsca pracy" siłami administracji to utrata DWÓCH miejsc pracy w
          > sektorze prytwatnym. Jakoś tak się składa, że im nizsze podatki i
          > mniej "państwa w państwie" tym niższe bezrobocie. Co Pan na to?

A ja na to moge panu powiedziec ze Francja w ktorej mieszkam w 2001 roku
          obnizyla podatki co rzeczywiscie spotkalo sie z niemalym zaskoczeniem.I czasy
          pana Schroedera tez sie skoncza-poparcie aktualnie ma bardzo niskie i motor
          gospodarki tego kontynentu znowu "zwiekszy obroty".

Nie sadze zeby ta Bruksela chciala doprowadzic do bezrobocia tylko i
          wylacznie.Gdyby tak bylo to kto placilby te podatki na utrzymanie tego systemu
          Wolna Galicjo?
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          • wolna_galicja Czy UE jest liberalna (gospodarczo)? 16.01.03, 10:43

> Nie slyszalem o naciskach unii na Irlandie

Proszę poczytac jakieś archiwum w internecie. "Najwyższy
            czas", "Politykę", "Rzeczpospolitą" lub "Gazetę Wyborczą". Irlandia od momentu
            wstąpienia do UE była oskarżana o "nieuczciwą konkurencję podatkową". Na
            szczęście rząd zamiast podwyższyć podatki inwestorom zagranicznym - obniżył je
            wszystkim. Powttarzam - podatki bezpośrednie są w gestii krajów członkowskich,
            a jak jest u nas - wiadomo. Nasi eurotumani zrobią wszystko, czego zechce
            Bruksela.
            Przepraszam, że nie podaję, konkretnych linków, czy numerów pism ale jestem
            biznesmenem, a nie urzędnikiem, politykiem czy eurohobbystą, więc nie prowadzę
            teczki z wycinkami. I tak ledwo starcza mi czasu na odzywanie się na forum od
            czasu do czasu...

> a na naciski na Szwajcarie to najwiekszy zartownis w unii by sobie nie
            pozwolil.
            >

Pod koniec zeszłego roku UE próbowała zmusić szwajcarskie banki do ujawnienia
            danych o kontach obywateli UE, żeby nie uciekali przed eurofiskusem i nie
            opodatkowywali swoich dochedów w Helwecji. Była o tym mowa również na tym forum.

> Powinien pan rowniez zauwazyc ze Europa idzie "na prawo"
            > >

Europa, to dużo powiedziane. Na razie w kraju, który ma najwięcej do
            powiedzenia w sprawie Polski, czyli Niemczech socjal trzyma się mocno. Francja
            też zrobiła na prawo ledwie pół kroku, a na lewo od niej była juz tylko ściana
            (o ile chodzi o Europę).

> Oczywiscie-globalizacja.
            > >
            Globalizacja nie powoduje bezrobocia. Bezrobocie powoduje próba odizolowania
            sie od globalizacji i nie branie jej pod uwagę. Dlatego polskie firmy produkuja
            w Chinach a fabryki samochodów zamiast w Polsce powstaja w Czechach i na
            Słowacji.

> A ja na to moge panu powiedziec ze Francja w ktorej mieszkam w 2001 roku
            > obnizyla podatki co rzeczywiscie spotkalo sie z niemalym zaskoczeniem.I czasy
            > pana Schroedera tez sie skoncza-poparcie aktualnie ma bardzo niskie i motor
            > gospodarki tego kontynentu znowu "zwiekszy obroty".
            >
            Pożyjemy, zobaczymy. Chciałbym, żeby to była prawda... Poza tym nie wierzę
            w "motor kontynentu". Nie ma wspólnego "europejskiego" interesu. Kraje UE są i
            będą naszymi konkurentami w zdobywaniu inwestycji, tak jak w skali kraju
            konkuruja o to poszczególne gminy. Takie jest życie.

> Nie sadze zeby ta Bruksela chciala doprowadzic do bezrobocia tylko i
            > wylacznie.Gdyby tak bylo to kto placilby te podatki na utrzymanie tego
            systemu

Bruksela nie chce dopprowadzić do bezrobocia. Ona po prostu, tak jak nasz
            rząd, "walczy z bezrobociem". Metodami administracyjnymi. I uzyskuje odwrotny
            skutek. Ekonomii tak jak fizyki nie da się oszukać.

Pozdrawiam,
    • wolna_galicja Re: Kto zagraża najbardziej wejściu do UE-ankieta 15.01.03, 18:15

>
      > 1- PSL

PSL właśnie jest przekupywane na koszt nas wszystkich biopaliwami i dodatkowymi
      dotacjami z budżetu. Wygląda na to, że poza górnikami i niepotrzebnymi
      urzędnikamy będziemy jeszcze utrzymywać chłopów i p. Gudzowatego >:(

> 2- Kościół

Kościół poszedł na lep Unii w zamian za obietnicę, że SLD/PSL nie będzie
      najstrować przy ustawie antyaborcyjnej i eutanazii oraz małżeństwach homosiów.
      Ale jak tylko przejdzie referendum to UP dobierze się do nich...

> 3- Leper

Samoobrona (Lepper a nie "Leper") podobnie jak PSL jest przekupywane na koszt
      nas wszystkich biopaliwami i dodatkowymi dotacjami dla rolników z budżetu.

> 4- LPR

LPR to banda socjalistów, tylko narodowych. Smutne to, że jedyną nadzieją na
      zatrzymanie anszlussu są narodowi socjaliści. Smutne.

> 5- Rydzyk i jego Świta

Radio maryja zostanie w jakiś sposób "uciszone". Już się zaczynają podchody.

> I jescze jedno
      >
      Polacy - ich głupota, nieróbstwo, brak znajomści podstaw matematyki i ekonomii
      i wiara w europropagandę i niechęć do wolnego rynku i samodzielnego myślenia.
      • bebokk Lubię wolną Galicję ! 15.01.03, 19:57
        100% zgody !
      • Gość: roman Re: Do wolnej Galicji IP: 5.1R2D* / *.net195-132-237.noos.fr 15.01.03, 21:55
        A jak tam z podatkami i biurokracja w Polsce?Bo o ile sobie dobrze przypominam
        to fiskusa jakos sobie nikt jeszcze nie skojarzyl z swietym mikolajem.Lubi pan
        porownywac?Bo ja tak.Chocby sprawa z dzisiejszego dnia-to wlasnie wysokie
        podatki i chore wrecz oplaty ZUS-owskie zadecydowaly o tym ze Francuzi
        zainwestowali na Slowacji.Zreszta-co to znaczy slowo podatek w Polsce?I co w
        zwiazku z tym ze sie je placi wynika?Gdyby Polska przyjela europejski system
        fiskalny to netto zostaloby wieksze.pozdrawiam.r
        • wolna_galicja Re: Do wolnej p. Romana 16.01.03, 10:04

> A jak tam z podatkami i biurokracja w Polsce?Bo o ile sobie dobrze
          przypominam
          > to fiskusa jakos sobie nikt jeszcze nie skojarzyl z swietym mikolajem.Lubi
          pan
          > porownywac?Bo ja tak.Chocby sprawa z dzisiejszego dnia-to wlasnie wysokie
          > podatki i chore wrecz oplaty ZUS-owskie zadecydowaly o tym ze Francuzi
          > zainwestowali na Slowacji.Zreszta-co to znaczy slowo podatek w Polsce?I co w
          > zwiazku z tym ze sie je placi wynika?Gdyby Polska przyjela europejski system
          > fiskalny to netto zostaloby wieksze.pozdrawiam.r

Panie Romanie,

Zgadzam się z Panem. Dziwi mnie tyko Pana naiwna wiara, że UE. Obniży nam
          podatki. Niech pan skojarzy fakty:
          1) W Polsce rządzą socjaliści (a jedyną zmianą może być LPR, czyli narodowi
          socjaliści).
          2) Trzeba będzie zapłacić skłądkę do UE.
          3) Spadną dochody budżetu z ceł.
          4) Zaczną obowiązywac dosyć kosztowne regulacje (ochrona środowiska, socjal,
          etc.)
          5) Budżet zacznie dopłacać chłopom do dotacji UE (które i tak pochodzą z naszej
          składki).
          6) Pomoc dla nowych członków będzie O WIELE mniejsza, niż pomoc dla Irlandii,
          Hiszpanii i Grecji, którymi kłuje się nas w oczy.
          7) W gestii UE są tyklko podatki pośrednie (VAT). U nas wynosi on 22%. Zalecana
          jego wysokość w ramach "harmonizacji podatków" to 25%.
          8) Rząd wciąż podnosi podatki (VAT, zamrożenie progów PIT, akcyza) lub
          parapodatki (ZUS, winietki, abonament, etc.).

Jedyny logiczny wniosek jest taki, że niestety czeka nas PODWYŻKA PODATKÓW.
          Niekoniecznie z winy Brukseli, za to na pewno w wyniku naszego wstąpienia do UE
          i socjalistycznej polityki naszego rządu. Grozi nam recesja i katastrofa
          finansów publicznych.

Pewnie gdyby do UE wprowadzał nas rząd Irlandii, byłbym za. Tak jestem przeciw!

Pozdrawiam,
      • Gość: robi Re: Kto zagraża najbardziej wejściu do UE-ankieta IP: *.dialup.warszawa.pl 15.01.03, 21:55
        wolna_galicja napisał:

> > > I jescze jedno
        > > Kto najbardziej Nam Pomoże w wejściu do UE
        > >
        > Polacy - ich głupota, nieróbstwo, brak znajomści podstaw matematyki i
        ekonomii i wiara w europropagandę i niechęć do wolnego rynku i samodzielnego
        myślenia.

Nie bądź taki surowy w osądzaniu innych. To nie głupota Polaków będzie
        przyczyną zwycięstwa akcesji w refenedum, ale oszukańcza, nachalna propaganda,
        pokazująca jedynie słuszną drogę, a to różnica. Wielu madrych i inteligentnych
        ludzi, których znam zagłosuje "tak", bo sadzą, że rząd mówi prawdę i albo nie
        mają czasu na rozważanie problemu, albo ich to mało aktualnie interesuje, bo w
        końcu są ciekawsze rzeczy do robienia, niz rozważanie naszych szans w UE. Poza
        tym sam problem warunków akcesji nie jest wcale łatwy i nawet specjaliści
        różnią się w opiniach, a co dopiero zwykli ludzie. Nie generalizuj więc proszę,
        a poza tym obrażanie oponentów jest najmniej efektywną metodą przekonywania.

A ty drogi bebokku przestań byc takim lizusem, może byś czasami skrytykował i
        eurosceptyka. Ale poza tym Cię lubię i pozdrawiam.
        • wolna_galicja Czy jesteśmy głupi? 16.01.03, 11:02
          Gość portalu: robi napisał(a):

> Nie bądź taki surowy w osądzaniu innych. To nie głupota Polaków będzie
          > przyczyną zwycięstwa akcesji w refenedum, ale oszukańcza, nachalna
          propaganda,
          > pokazująca jedynie słuszną drogę, a to różnica. Wielu madrych i
          inteligentnych
          > ludzi, których znam zagłosuje "tak", bo sadzą, że rząd mówi prawdę

Człowiek "mądry i inteligentny" myśli samodzielnie. Rząd ma ludzi za idiotów i
          nie myli się. Jeśli p. prezydent jawnie mówi, że przy referendum będzie się
          stosowało "kaskadową" socjotechnikę, aby wywrzeć presję na głosujących w
          poszczególnych krajach, a za pieniądze UE urządza się konkurs na "europejską
          stolicę Polski", to znaczy miasto, gdzie najwięcej głosujących powie "tak" to
          znaczy, że statystycznie, jako społeczeństwo osiągnęliśmy dno.
          Kiedyś manipulujac ludźmi ukrywało się to. Teraz mówi się im to w oczy i nikt
          nie protestuje. Jusz Wergiliusz napisał "odi profanum vulgus" i miał rację!

i albo nie
          > mają czasu na rozważanie problemu, albo ich to mało aktualnie interesuje, bo
          w
          > końcu są ciekawsze rzeczy do robienia, niz rozważanie naszych szans w UE.

To się nazywa FATALIZM i BRAK INSTYNKTU SAMOZACHOWAWCZEGO.

Poza
          > tym sam problem warunków akcesji nie jest wcale łatwy i nawet specjaliści
          > różnią się w opiniach, a co dopiero zwykli ludzie. Nie generalizuj więc
          proszę,

Nie generalizuję a wyciągam wnioski. Jesli "ciemny tłum" (profanum vulgus) daje
          soba manipulować w sposób JAWNY, to o czym my mówimy. a dyskusje MERYTORYCZNA
          chetnie podejmę. Szkoda, że tak mało jest do niej chętnych.

>
          > a poza tym obrażanie oponentów jest najmniej efektywną metodą przekonywania.

Nie obrażam oponentów. To sposób zachowania rządu i euroentuzjastów obraża moją
          inteligencję. A wyniki sondaży pokazują, że niestety rząd ma rację - lud jest
          ciemny jak tabaka w rogu (mówię tu równiez o pół- i ćwierćinteligentach masowo
          produkowanych przez nasze uczelnie).
          >
          O tempora o mores!

Vale,
          • wolna_galicja Znam ortografię - klawiatura mi nawala ;) 16.01.03, 11:35
            wolna_galicja napisał:

> Jusz (sic!) Wergiliusz napisał "odi profanum vulgus" i miał rację!

Zanim ktoż mi powie, żebym zajrzał do słownika, wyjaśniam, że znam ortografię.
            Coś mi klawiatura nawala, a nie miałem czasu zrobić korekty przed wysłaniem
            posta. Przepraszam, postaram się nie grzeszyć więcej...
          • Gość: robi Re: Czy jesteśmy głupi? IP: *.waw1.bptnet.pl 16.01.03, 13:44
            wolna_galicja napisał:

>> Nie generalizuję a wyciągam wnioski. Jesli "ciemny tłum" (profanum vulgus)
            daje > soba manipulować w sposób JAWNY, to o czym my mówimy. a dyskusje
            MERYTORYCZNA chetnie podejmę. Szkoda, że tak mało jest do niej chętnych.
            >

No i właśnie w tym jest problem, w niskiej świadomości rangi problemu. Rząd
            wykorzystuje też fakt,że Polacy generalnie prawie nic nie czytają ,a dostęp do
            internetu jest nadal ekskluzywny. Mimo wszystko nie nazywał bym Polaków
            głupimi, a przynajmniej głupszymi niż inne nacje. Ludzie są zagubieni, szukają
            drogowskazów i znajdują, te które widać najlepiej. To rolą państwa jest
            powinność przedstawienia problemeu obiektywanie. Ja osobiście jestem zszokowany
            tym co się dzieje z oficjalną propagandą, to tak jakbyśmy wrócili do czasów PRL-
            u. Dostrzegają to powoli też komentatorzy sceny politycznej, patrz chociażby
            artykuł M.Łętowskiego w dzisiejszej Rzeczpospolitej. Sam sobie zadaje pytanie,
            czy jest jeszcze cień szansy, aby zastopować ten pociąg pędzący ku przepaści?
            Na razie pędzi coraz szybciej.

Pozdrawiam
    • robert_de_molesme Re: Kto zagraża najbardziej wejściu do UE-ankieta 16.01.03, 11:30
      Najbardziej wejsciu Polski do Unii zagraza Michnik z giewu, Geremek i Miller.
      Za kazdym razem kiedy ktorykolwiek z tych gentlemanow pokazuje sie w
      telewizorni (lub radiu) albo cos opublikuje - liczba zwolennikow akcesji spada.

Pomoc wprowadzic Polske do Europy moze :

1. Jan Pawel II

(wystarczy ze powie jedno slowo, a jakies 30-50% potencjalnego elektoratu
      zamierzajacego glosowac przeciw akcesji sie wstrzyma (pozostali hierarchowie i
      zwykli duchowni raczej wzajemnie sie kasuja i efekt ich agitacji jest zerowy
      (Pieronek i Zycinski vs Rydzyk)).

Pytanie brzmi: czy Papiez to zrobi. Jezeli potwierdzi swoje osobiste
      wystapienie w Parlamencie Europejskim w kwietniu-maju to sprawa jest jasna.
      Jezeli wysle swojego sekretarza stanu, albo przelozy swoje wystapienie na
      wrzesien to... zobaczymy.

Troche kalendarz nam pomaga. jednym z czynnikow wplywajacych na date wizyty JP
      II w Strasbourgu jest obecna prezydencja grecka (prawoslawni) i przyszla (od 1
      lipca) wloska (katolicy).

2. zmiana Premiera. jedynym osrodkiem wladzy zdolnym to uczynic jest Palac
      Prezydencki czyli Kwasniewski.

W tym (dosc kuriozalnym) duecie cala wasza nadzieja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka