Dodaj do ulubionych

w imieniu wiekszosci mlodziezy polskiej

IP: *.bilgoraj.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 13:21
apeluje do wszystkich ktorzy moga glosowac w referendum aby poszli i
zaglosowali na tak! martwicie sie co bedzie jak wejdziemy. ja tez. jednak
pomyslmy - jesli mamay jakakolwiek, nawet minimalna szanse poprawy zycia w
naszym kraju dlaczego mamy z niej nie skorzystac? drugiej szansy nie bedziemy
miec. czy my Polacy zawsze musimy byc na nie? czy zawsze musimy byc
pesymistami? a moze tak raz zaufac komus innemu? mowi sie ze utracimy
Polskosc ale to nie prawda. Polskosc nosi sie w sercu, tak samo jak wiare i
swoje przekonania. tego nikt nam nie chce zabrac. oni chca tylko zjednoczenia
Europy terytorialnie. nie chca zeby wszyscy ludzie byli np. tacy jak Anglicy,
Francuzi czy jakikolwiek inny europejski narod. nawet chca zeby kazdy kraj
sie czyms wyroznial. jeszcze raz apeluje do wszystkich ktorzy moga glosowac:
zaglosujcie na tak dla nas, mlodziezy polskiej. nie wiem czy za waszych
czasow cos sie zmieni na lepsze w Polsce, ale na pewno zmieni sie dla nas
albo naszych dzieci. nie odbierajcie nam tej szansy. my nie mozemy glosowac
ale moge powiedziec ze gdyby dali mlodziezy polskiej dojsc do glosu w tej
sprawie ogromna wiekszosc odpowiedzialaby: tak chce wejsc do Unii
Europejskiej! i ja bym byla wsrod nich
Obserwuj wątek
    • Gość: wolna_Polska Re: w imieniu wiekszosci mlodziezy polskiej IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 13:30
      Gość portalu: ewa napisał(a):

> apeluje do wszystkich ktorzy moga glosowac w referendum aby poszli i
      > zaglosowali na tak! martwicie sie co bedzie jak wejdziemy. ja tez. jednak
      > pomyslmy - jesli mamay jakakolwiek, nawet minimalna szanse poprawy zycia w
      > naszym kraju dlaczego mamy z niej nie skorzystac? drugiej szansy nie bedziemy
      > miec. czy my Polacy zawsze musimy byc na nie? czy zawsze musimy byc
      > pesymistami? a moze tak raz zaufac komus innemu? mowi sie ze utracimy
      > Polskosc ale to nie prawda. Polskosc nosi sie w sercu, tak samo jak wiare i
      > swoje przekonania. tego nikt nam nie chce zabrac. oni chca tylko zjednoczenia
      > Europy terytorialnie. nie chca zeby wszyscy ludzie byli np. tacy jak Anglicy,
      > Francuzi czy jakikolwiek inny europejski narod. nawet chca zeby kazdy kraj
      > sie czyms wyroznial. jeszcze raz apeluje do wszystkich ktorzy moga glosowac:
      > zaglosujcie na tak dla nas, mlodziezy polskiej. nie wiem czy za waszych
      > czasow cos sie zmieni na lepsze w Polsce, ale na pewno zmieni sie dla nas
      > albo naszych dzieci. nie odbierajcie nam tej szansy. my nie mozemy glosowac
      > ale moge powiedziec ze gdyby dali mlodziezy polskiej dojsc do glosu w tej
      > sprawie ogromna wiekszosc odpowiedzialaby: tak chce wejsc do Unii
      > Europejskiej! i ja bym byla wsrod nich

Lepiej nie będzie tak ci wmówiono w propagandzie i nie zaprzeczaj. A druga
      szansa, jak powiemy NIE UE bedzię ,bo jak nadal będzie podobny rząd to
      referendum będzie co kilka lat jak np. w Norwegii .
      A poza tym ja też jestem jeszcze bardzo młody ale nie głupi nie dziala na mnie
      propaganda jak na połowę Polskiej mlodzieży . Ja jestem świadom swojego Nie dla
      uni nie wiem czy ty jesteś świadoma swojego Tak.
      • sowa_lesna Re: w imieniu wiekszosci mlodziezy polskiej 01.06.03, 18:42
        Gość portalu: wolna_Polska napisał(a):

> Gość portalu: ewa napisał(a):
        >
        > > apeluje do wszystkich ktorzy moga glosowac w referendum aby poszli i
        > > zaglosowali na tak! martwicie sie co bedzie jak wejdziemy. ja tez. jednak
        > > pomyslmy - jesli mamay jakakolwiek, nawet minimalna szanse poprawy zycia w
        >
        > > naszym kraju dlaczego mamy z niej nie skorzystac? drugiej szansy nie bedzi
        > emy
        > > miec. czy my Polacy zawsze musimy byc na nie? czy zawsze musimy byc
        > > pesymistami? a moze tak raz zaufac komus innemu? mowi sie ze utracimy
        > > Polskosc ale to nie prawda. Polskosc nosi sie w sercu, tak samo jak wiare
        > i
        > > swoje przekonania. tego nikt nam nie chce zabrac. oni chca tylko zjednocze
        > nia
        > > Europy terytorialnie. nie chca zeby wszyscy ludzie byli np. tacy jak Angli
        > cy,
        > > Francuzi czy jakikolwiek inny europejski narod. nawet chca zeby kazdy kraj
        >
        > > sie czyms wyroznial. jeszcze raz apeluje do wszystkich ktorzy moga glosowa
        > c:
        > > zaglosujcie na tak dla nas, mlodziezy polskiej. nie wiem czy za waszych
        > > czasow cos sie zmieni na lepsze w Polsce, ale na pewno zmieni sie dla nas
        > > albo naszych dzieci. nie odbierajcie nam tej szansy. my nie mozemy glosowa
        > c
        > > ale moge powiedziec ze gdyby dali mlodziezy polskiej dojsc do glosu w tej
        > > sprawie ogromna wiekszosc odpowiedzialaby: tak chce wejsc do Unii
        > > Europejskiej! i ja bym byla wsrod nich
        >
        > Lepiej nie będzie tak ci wmówiono w propagandzie i nie zaprzeczaj. A druga
        > szansa, jak powiemy NIE UE bedzię ,bo jak nadal będzie podobny rząd to
        > referendum będzie co kilka lat jak np. w Norwegii .
        > A poza tym ja też jestem jeszcze bardzo młody ale nie głupi nie dziala na
        mnie
        > propaganda jak na połowę Polskiej mlodzieży . Ja jestem świadom swojego Nie
        dla
        >
        > uni nie wiem czy ty jesteś świadoma swojego Tak.
        ---------------------------------------------------------
        Porownywanie Polski do europejskiego Kuwejtu jakim jest Norwegia (najwyzszy
        wskaznik PKB na glowe mieszkanca na swiecie) jest glupota.
        A z tego co mozna przeczytac wolna polsko tutaj na forum w twoich postach, to
        raczej tylko potwierdzenie braku wyksztalcenia, doswiadczenia i rozumu.
    • bebokk Strasznie histeryzujesz ! 01.06.03, 13:32
      Jedź już dziś na Zachód w poszukiwaniu pracy.
      Jak Polska będzie w Unii, to zrobi się bardzo tłoczno
      i nawet na mycie naczyń się nie załapiesz.
      Takie są realia.
      A na twojej naiwności żerują cwaniacy-politycy.
      • sowa_lesna Re: Strasznie histeryzujesz ! 01.06.03, 18:48
        bebokk napisał:

> Jedź już dziś na Zachód w poszukiwaniu pracy.
        > Jak Polska będzie w Unii, to zrobi się bardzo tłoczno
        > i nawet na mycie naczyń się nie załapiesz.
        > Takie są realia.
        > A na twojej naiwności żerują cwaniacy-politycy.
        --------------------------------------------------
        Jak bedziesz Ewo miala wyksztalcenie to znajdziesz odpowiednia i legalna prace
        czy to w Polsce, czy krajach Unii. Bedziesz mogla sama decydowac, gdzie chcesz
        zyc i pracowac. A mycie naczyn i sprzatanie ulic zawsze bedzie domena ludzi o
        malych horyzontach myslowych, ktorzy nie maja nawet na tyle wyobrazni ze w
        zyciu mozna robic cos ciekawszego.
        • bebokk Dlaczego sowa leśna oszukuje ??? 01.06.03, 19:26
          sowa_lesna napisał:
          > Jak bedziesz Ewo miala wyksztalcenie to znajdziesz odpowiednia i legalna
          prace
          > czy to w Polsce, czy krajach Unii. Bedziesz mogla sama decydowac, gdzie
          chcesz zyc i pracowac. A mycie naczyn i sprzatanie ulic zawsze bedzie domena
          ludzi o malych horyzontach myslowych, ktorzy nie maja nawet na tyle wyobrazni
          ze w zyciu mozna robic cos ciekawszego.

Powiedz to całej armii Polaków z wyższym wykształceniem i z bardzo dobrą
          znajomością języków obcych,
          która myje, sprząta, czyści i zbiera owoce w całej Zachodniej Europie !
          O bezrobociu na Zachodzie sowy leśne nie słyszały i zapewne wierzą do dziś, że
          to bajki.
          Sowy też myślą, że na Polaków czekają bramy powitalne i orkiestry.
          A prawda jest taka, że praca jest
          tylko dla specjalistów wysokiej klasy lepszych od miejscowych
          albo dla takich, co będą wykonywać najtańsze zajęcia lub najgorsze, które
          miejscowi omijają szerokim łukiem.
          Ale tak jest, bo po najeździe nowych chętnych nawet takiej pracy zabraknie.

• Gość: rado Re: Dlaczego sowa leśna oszukuje ??? IP: 111.111.51.* 01.06.03, 19:30
            bebokk napisał:

> sowa_lesna napisał:
            > > Jak bedziesz Ewo miala wyksztalcenie to znajdziesz odpowiednia i legalna
            > prace
            > > czy to w Polsce, czy krajach Unii. Bedziesz mogla sama decydowac, gdzie
            > chcesz zyc i pracowac. A mycie naczyn i sprzatanie ulic zawsze bedzie domena
            > ludzi o malych horyzontach myslowych, ktorzy nie maja nawet na tyle wyobrazni
            > ze w zyciu mozna robic cos ciekawszego.
            >
            > Powiedz to całej armii Polaków z wyższym wykształceniem i z bardzo dobrą
            > znajomością języków obcych,
            > która myje, sprząta, czyści i zbiera owoce w całej Zachodniej Europie !

pracuja nielegalnie na tym polega roznica. zreszta jakbys byl mlodszy pewnie
            tez byc pojechal. moze bys nie gadal wtedy takich glupot. jak masz 15 lat to co
            za hanba zmywac naczynia. pewnie maja za to wieksza kaske niz ty tutaj.

> O bezrobociu na Zachodzie sowy leśne nie słyszały i zapewne wierzą do dziś,
            że
            > to bajki.

polski pracownik jest konkurencyjny bo jest tanszy. poza tym dziwny cusd sie
            staje i po opuszczeniu polskiejgranicy polak z lenia staje sie wzorem
            pracowitosci.

> Sowy też myślą, że na Polaków czekają bramy powitalne i orkiestry.
            > A prawda jest taka, że praca jest
            > tylko dla specjalistów wysokiej klasy lepszych od miejscowych

przed chwila pisales ze tylko na zmywaku. prawda jest taka ze dla jednych i
            drugich.

pozdrawiam rado
            • Gość: mr_pope Re: Dlaczego sowa leśna oszukuje ??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.06.03, 10:56
              Gość portalu: rado napisał(a):

> polski pracownik jest konkurencyjny bo jest tanszy. poza tym dziwny cusd sie
              > staje i po opuszczeniu polskiejgranicy polak z lenia staje sie wzorem
              > pracowitosci.
              Ciekawe czy po wejściu do UE też będzie tańszy gdy, jako obywatel państwa
              członkowskiego, będzie mógł się poskarżyć, że inni zarabiają więcej niż on.
              Czy staje się wzorem pracowitości? Nigdy nie słyszałem by Polak był na
              Zachodzie wzorem czegokolwiek.
          • sowa_lesna Re: Dlaczego sowa leśna oszukuje ??? 01.06.03, 19:40
            bebokk napisał:

> sowa_lesna napisał:
            > > Jak bedziesz Ewo miala wyksztalcenie to znajdziesz odpowiednia i legalna
            > prace
            > > czy to w Polsce, czy krajach Unii. Bedziesz mogla sama decydowac, gdzie
            > chcesz zyc i pracowac. A mycie naczyn i sprzatanie ulic zawsze bedzie domena
            > ludzi o malych horyzontach myslowych, ktorzy nie maja nawet na tyle
            wyobrazni
            > ze w zyciu mozna robic cos ciekawszego.
            >
            > Powiedz to całej armii Polaków z wyższym wykształceniem i z bardzo dobrą
            > znajomością języków obcych,
            > która myje, sprząta, czyści i zbiera owoce w całej Zachodniej Europie !
            --------------------------------------
            Ale ja znam troche inna rzeczywistosc. Przypuszczam, ze obracamy sie w troche
            innym srodowisku. Mam duzo znajomych, ktorzy pracuja naprawde w lepszych
            zajeciach niz zmywanie naczyn. Ba, mam w Berlinie czesc rodziny, gdzie trzy
            osoby pracuja jako nauczyciele w ichnich szkolach srednich!

> O bezrobociu na Zachodzie sowy leśne nie słyszały i zapewne wierzą do dziś,
            że
            > to bajki.
            > Sowy też myślą, że na Polaków czekają bramy powitalne i orkiestry.
            -----------------------------------------------------
            Sowa tego nie powiedziala, to twoje koloryzowanie moich wypowiedzi.

> tylko dla specjalistów wysokiej klasy lepszych od miejscowych
            > albo dla takich, co będą wykonywać najtańsze zajęcia lub najgorsze, które
            > miejscowi omijają szerokim łukiem.
            ---------------------------------------------
            A to tez ciekawy temat, bo jak juz sowa zapodala zna troche problematyke
            niemiecka.
            Tam jest 4 mln bezrobotnych,....... ale jest okolo 1,5 mln nie wykorzystanych
            miejsc pracy! bo Niemcy nie chca jej podejmowac. I tu zgoda.
            Ale dlaczego Polacy ktorzy nie moga znalesc pracy w Polsce nie mieliby jej
            podjac. Jest blisko.

> Ale tak jest, bo po najeździe nowych chętnych nawet takiej pracy zabraknie.
            A to sie kloci z tym starzejacymi sie spoleczenstwami o ktorych tu ktos mowil.
            Ktos przeciez musi pracowac.
            >
            • bebokk Dlaczego sowa leśna znowu oszukuje ??? 01.06.03, 19:51
              Sowa leśna zapomniała o SIEDMIOLETNIM okresie przejściowym na zatrudnianie
              Polaków.
              Sowa leśna dobrze wie, że te wolne etaty są w większości wirtualne,
              bo istniejące tylko w statystykach.
              Sowa leśna dobrze wie, że aby pracować jako nauczyciel w Niemczech trzeba
              przebyć drogę niemożliwą do zrealizowania dla 99,9% Polaków.
              • sowa_lesna Re: Dlaczego sowa leśna znowu oszukuje ??? 01.06.03, 20:08
                bebokk napisał:

> Sowa leśna zapomniała o SIEDMIOLETNIM okresie przejściowym na zatrudnianie
                > Polaków.
                > Sowa leśna dobrze wie, że te wolne etaty są w większości wirtualne,
                > bo istniejące tylko w statystykach.
                > Sowa leśna dobrze wie, że aby pracować jako nauczyciel w Niemczech trzeba
                > przebyć drogę niemożliwą do zrealizowania dla 99,9% Polaków.
                -------------------------------------------------
                A to ciekawe czym moja rodzina sie wyroznila?
                Ja w przeciwienstwie do pana jak nie znam czegos, to na ten temat nie
                dyskutuje.
                Apropo nauczycieli, to w Niemczech sa chyba w tym fachu najwyzsze zarobki na
                swiecie, bodajze po Szwajcarii ale moze sie myle.
                • bebokk Dlaczego sowa leśna struga wariata ??? 01.06.03, 20:26
                  Sowa leśna milczy na temat SIEDMIOLETNIEGO OKRESU PRZEJŚCIOWEGO i wirtualnych
                  etatów.
                  Sowa leśna ma pecha, bo znam bardzo odbrze sprawy niemieckie
                  i wiem, że nauczycielem zostaje się po ukończeniu MINIMUM 2 kierunków studiów w
                  Niemczech i do tego bezrobotnych nauczycieli tam nie brakuje.
                  A płace nauczycieli są bardzo dobre, ale czy najwyższe na świecie ?
                  Nauczyciel zarabia jak inżynier, ale to znowu nie są aż takie luksusy.
                  • sowa_lesna Re: Dlaczego sowa leśna struga wariata ??? 01.06.03, 20:33
                    bebokk napisał:

> Sowa leśna milczy na temat SIEDMIOLETNIEGO OKRESU PRZEJŚCIOWEGO i
                    wirtualnych
                    > etatów.
                    > Sowa leśna ma pecha, bo znam bardzo odbrze sprawy niemieckie
                    > i wiem, że nauczycielem zostaje się po ukończeniu MINIMUM 2 kierunków
                    studiów w
                    >
                    > Niemczech i do tego bezrobotnych nauczycieli tam nie brakuje.
                    > A płace nauczycieli są bardzo dobre, ale czy najwyższe na świecie ?
                    > Nauczyciel zarabia jak inżynier, ale to znowu nie są aż takie luksusy.
                    -------------------------------------------------
                    Dwoch kierunkow studiow? Cos panu sie sie pomylilo, nie zna pan tych realiow,
                    a pomylilo sie z dwoma przedmiotami np. jak w przypadku mojej rodziny, po
                    matematyce ucza i matmy i fizy.
                    Takze, powtarzam, ze jak nie wie o czym sie mowi to lepiej nie mowic.
                    Ale to taka dobra rada dla pana, bo po tym forum widze ze pan probuje byc
                    specjalista od wszystkiego.
                    • bebokk Dlaczego sowa leśna dalej struga wariata ??? 01.06.03, 20:42
                      Sowa leśna widać nie zna kompletnie Niemiec
                      i wpadła w pułapkę własnych kłamstw.
                      KAŻDY NAUCZYCIEL W NIEMCZECH MUSI MIEĆ DWA KIERUNKI STUDIÓW ( dwa FACHY ).
                      A to, że matematyk i fizyk ma łatwiej ( wspólne niektóre zajęcia ),
                      to już jego problem.
                      Bardzo często spotyka się w Niemczech nauczycieli od historii i WF
                      albo niemieckiego i biologii lub matmy i geografii.
                      Apeluję do sowy, żeby przestała dalej się kompromitować.
                      • sowa_lesna Re: Dlaczego sowa leśna dalej struga wariata ??? 01.06.03, 20:50
                        Nie prosze pana, to pan sie kompromituje.
                        Wystarczy jeden kierunek studiow.
                        Ale z tego co widze po pozostalych tematach to ma pan podobna wiedze (raczej
                        nie wiedze) na kazdy temat.
                        I juz nie bede panu odpowiadal, bo albo pan chce wprowadzic w blad uczestnikow
                        tego forum, albo nie jest pan najmadrzejszy.
                        I jezeli chce pan dalej sie odezwac to prosze o przytoczenie odpowiednich
                        niemieckich przepisow o dwoch ukonczonych fakultetach. To bylby ewenement na
                        skale swiatowa! Nauczyciel szkoly sredniej i dwa fakultety.
                        Ale poczekam na ten przepis, licze na pana, przeciez pan jest znawca Niemiec.
                        • bebokk Dlaczego sowa leśna dała się złapać w pułapkę ? 01.06.03, 21:04
                          Sowo leśno ! To sowa napisała, że wystarczy jeden ukończony jeden kierunek
                          studiów i ma się pracę bez problemu.
                          I sowa leśna powinna to teraz udowodnić, a nie ja.
                          Ja mam za sobą nauczycieli w Niemczech i miliony rodziców.
                          Każdy z nich powie to, co ja napisałem.
                          Niech sowa dzwoni do szkół, to się przekona.
                          I nie jest żaden ewenement, tylko zdrowy rozsądek,
                          bo szkoła zatrudniająca nauczyciela z 2 przedmiotów łatwiej znajdzie mu godziny.

Sowa leśna traktuje Polaków jak półgłówków, którym można wmówić każdą bzdurę o
                          raju na Zachodzie.
                          Sama sowa o tym doskonale wie.
                          Tym razem się nie udało.
                          Niech sowa próbuje w innej dziedzinie.
                          • sowa_lesna Nie, panie Bebokk, to pan mowil o dwoch 01.06.03, 21:23
                            fakultetach wymaganych w Niemczech dla nauczyciela szkoly sredniej.
                            I cale to forum wie, ze to byloby kurjozum na skale swiatowa.
                            Takze niech sie pan nie osmiesza dalej i poda ten przepis.
                            • sowa_lesna I co nie moze pan znalesc? 01.06.03, 21:27
                              Bo pan i tak nie znajdzie. Takich wymogow w Niemczech nie ma, jak i w zadnym
                              innym kraju. Prosze tu nie udawac juz specjalisty na zaden temat, bo nikt panu
                              nie uwierzy. Jest pan zalosny.
                              • bebokk Dlaczego sowa leśna jest taka nerwowa ? 01.06.03, 21:58
                                Juz pisałem ! Skoro sowa twierdzi, że wystarczy jeden ukończony kierunek
                                studiów, to niech to udowodni.
                                Wszyscy Niemcy uważają inaczej niż sowa.

A złość piękności szkodzi i niech sowa o tym pamięta.

PS : wbrew potocznej opinii sowy to beznadziejnie głupie ptaki
                                • sowa_lesna Nie panie Bebokk, 01.06.03, 22:31
                                  To pan tutaj przywolal komletna nieprawde.
                                  Ale ulatwie panu zadanie, niech pan znajdzie jakis inny kraj gdzie od
                                  nauczyciela szkoly sredniej sa wymagane dwa fakultety.
                                  A pan brnie w zaparte, a cale forum z tych oczywistych klamstewek sie smieje.
                                  No niech pan probuje dalej.
                                  • Gość: rafal Re: Nie panie Bebokk, IP: *.proxy.aol.com 02.06.03, 01:38
                                    sowa_lesna napisał:

> To pan tutaj przywolal komletna nieprawde.
                                    > Ale ulatwie panu zadanie, niech pan znajdzie jakis inny kraj gdzie od
                                    > nauczyciela szkoly sredniej sa wymagane dwa fakultety.
                                    > A pan brnie w zaparte, a cale forum z tych oczywistych klamstewek sie smieje.
                                    > No niech pan probuje dalej.
                                    --------------------------------------------
                                    Oboje w pewnym sensie macie racje.
                                    Kierunek studium nazywa sie LEHRAMT(urzad nauczania) i pod tym haslem mozna go
                                    znalezc w google. Podaje 1 link dla gimnazjum:
                                    www.leu.bw.schule.de/berat/POrd/GY_2001.html#Wissenschaftliche%20PO
                                    Egzamin koncowy sklada sie z 2 czesci (dwu kierunkow , ktore rownolegle sie
                                    studiuje)i tu ma racje bebokk.
                                    Egzamin panstwowy tzw. Staatsexamen I, ev.II jest jeden(rozbity na 2 kierunki)
                                    i tu racje ma pani.
          • heimer Re: Dlaczego bebokk oszukuje ??? 02.06.03, 00:10
            bebokk napisał:

> Powiedz to całej armii Polaków z wyższym wykształceniem
            > i z bardzo dobrą znajomością języków obcych,
            > która myje, sprząta, czyści i zbiera owoce w całej
            > Zachodniej Europie !

Sowa nie klamie.
            Bebokk mysli dupa bo mozg mu juz wysechl.

> O bezrobociu na Zachodzie sowy leśne nie słyszały i
            > zapewne wierzą do dziś, że to bajki.

Slyszaly, slyszaly. I to nie zmienia meritum.

> Sowy też myślą, że na Polaków czekają bramy powitalne
            > i orkiestry.

Tylko na Ciebie. W psychiatryku.

> tylko dla specjalistów wysokiej klasy lepszych od
            > miejscowych albo dla takich,

Tak jak w Polsce. Tylko miejsc pracy wiecej.
        • Gość: rafal Re: Strasznie histeryzujesz ! IP: *.proxy.aol.com 01.06.03, 19:38
          sowa_lesna napisał:

> bebokk napisał:
          >
          > > Jedź już dziś na Zachód w poszukiwaniu pracy.
          > > Jak Polska będzie w Unii, to zrobi się bardzo tłoczno
          > > i nawet na mycie naczyń się nie załapiesz.
          > > Takie są realia.
          > > A na twojej naiwności żerują cwaniacy-politycy.
          > --------------------------------------------------
          > Jak bedziesz Ewo miala wyksztalcenie to znajdziesz odpowiednia i legalna
          prace
          > czy to w Polsce, czy krajach Unii. Bedziesz mogla sama decydowac, gdzie
          chcesz
          > zyc i pracowac. A mycie naczyn i sprzatanie ulic zawsze bedzie domena ludzi o
          > malych horyzontach myslowych, ktorzy nie maja nawet na tyle wyobrazni ze w
          > zyciu mozna robic cos ciekawszego.
          czy to nowa ksywka p. gabrielaCasey?
          • sowa_lesna Dziekuje za takie porownanie. 01.06.03, 22:36
            Jezeli ktos obserwowal forum w czasie wojny w Iraku, to moglby duzo na temat
            roznic moich i Gabrieli Casey powiedziec. Dyskutowalismy zazarcie,bo sowa jest
            proamerykanska a pani Casey nie za bardzo. Ale szanuje bardzo bo jest swietnym
            dyskutantem i ma wiele ciekawych rzeczy do powiedzenia.
            A najbardziej podoba sie sowie to, ze nie obstaje przy swoim zdaniu jak wie,
            ze nie ma racji.
            • Gość: rafal Re: Dziekuje za takie porownanie. IP: *.proxy.aol.com 02.06.03, 01:47
              sowa_lesna napisał:

> Jezeli ktos obserwowal forum w czasie wojny w Iraku, to moglby duzo na temat
              > roznic moich i Gabrieli Casey powiedziec. Dyskutowalismy zazarcie,bo sowa
              jest
              > proamerykanska a pani Casey nie za bardzo. Ale szanuje bardzo bo jest
              swietnym
              > dyskutantem i ma wiele ciekawych rzeczy do powiedzenia.
              > A najbardziej podoba sie sowie to, ze nie obstaje przy swoim zdaniu jak wie,
              > ze nie ma racji.
              ------------------------------------------
              Sposob zachowania na watku jest identyczny.
              Stad bylo moje przypuszczenie.
              Nic wam obu od strony merytorycznej i jakosciowej nie ujmujac.
    • Gość: . PROSZĘ KONKRETY - a nie ideologiczną papkę! IP: *.echostar.pl 01.06.03, 15:09
      .

może w końcu jakieś konkrety?

czego się boicie? uniofanatycy!
    • Gość: rafal Re: w imieniu wiekszosci mlodziezy polskiej IP: *.proxy.aol.com 01.06.03, 15:23

> apeluje do wszystkich ktorzy moga glosowac w referendum aby poszli i
      > zaglosowali na tak! martwicie sie co bedzie jak wejdziemy. ja tez. jednak
      > pomyslmy - jesli mamay jakakolwiek, nawet minimalna szanse poprawy zycia w
      > naszym kraju dlaczego mamy z niej nie skorzystac? drugiej szansy nie bedziemy
      > miec. czy my Polacy zawsze musimy byc na nie? czy zawsze musimy byc
      > pesymistami? a moze tak raz zaufac komus innemu? mowi sie ze utracimy
      > Polskosc ale to nie prawda. Polskosc nosi sie w sercu, tak samo jak wiare i
      > swoje przekonania. tego nikt nam nie chce zabrac. oni chca tylko zjednoczenia
      > Europy terytorialnie. nie chca zeby wszyscy ludzie byli np. tacy jak Anglicy,
      > Francuzi czy jakikolwiek inny europejski narod. nawet chca zeby kazdy kraj
      > sie czyms wyroznial. jeszcze raz apeluje do wszystkich ktorzy moga glosowac:
      > zaglosujcie na tak dla nas, mlodziezy polskiej. nie wiem czy za waszych
      > czasow cos sie zmieni na lepsze w Polsce, ale na pewno zmieni sie dla nas
      > albo naszych dzieci. nie odbierajcie nam tej szansy. my nie mozemy glosowac
      > ale moge powiedziec ze gdyby dali mlodziezy polskiej dojsc do glosu w tej
      > sprawie ogromna wiekszosc odpowiedzialaby: tak chce wejsc do Unii
      > Europejskiej! i ja bym byla wsrod nich
      A ty skad sie urwalas?
      Jedyny znany miz politykow facet, ktory mial polskosc to Pilsudski (jak co
      druga ulica w tym kraju).
      I nawet w waszych spotach go nie widze?
      ...Czy tylko przeoczenie?
      • sowa_lesna Re: w imieniu wiekszosci mlodziezy polskiej 01.06.03, 18:44
        Gość portalu: rafal napisał(a):

>
        > > apeluje do wszystkich ktorzy moga glosowac w referendum aby poszli i
        > > zaglosowali na tak! martwicie sie co bedzie jak wejdziemy. ja tez. jednak
        > > pomyslmy - jesli mamay jakakolwiek, nawet minimalna szanse poprawy zycia w
        >
        > > naszym kraju dlaczego mamy z niej nie skorzystac? drugiej szansy nie bedzi
        > emy
        > > miec. czy my Polacy zawsze musimy byc na nie? czy zawsze musimy byc
        > > pesymistami? a moze tak raz zaufac komus innemu? mowi sie ze utracimy
        > > Polskosc ale to nie prawda. Polskosc nosi sie w sercu, tak samo jak wiare
        > i
        > > swoje przekonania. tego nikt nam nie chce zabrac. oni chca tylko zjednocze
        > nia
        > > Europy terytorialnie. nie chca zeby wszyscy ludzie byli np. tacy jak Angli
        > cy,
        > > Francuzi czy jakikolwiek inny europejski narod. nawet chca zeby kazdy kraj
        >
        > > sie czyms wyroznial. jeszcze raz apeluje do wszystkich ktorzy moga glosowa
        > c:
        > > zaglosujcie na tak dla nas, mlodziezy polskiej. nie wiem czy za waszych
        > > czasow cos sie zmieni na lepsze w Polsce, ale na pewno zmieni sie dla nas
        > > albo naszych dzieci. nie odbierajcie nam tej szansy. my nie mozemy glosowa
        > c
        > > ale moge powiedziec ze gdyby dali mlodziezy polskiej dojsc do glosu w tej
        > > sprawie ogromna wiekszosc odpowiedzialaby: tak chce wejsc do Unii
        > > Europejskiej! i ja bym byla wsrod nich
        > ------------------------------------------
        > A ty skad sie urwalas?
        > Jedyny znany miz politykow facet, ktory mial polskosc to Pilsudski (jak co
        > druga ulica w tym kraju).
        > I nawet w waszych spotach go nie widze?
        > ...Czy tylko przeoczenie?
        Z tego co mi wiadomo, to Pilsudski juz nie zyje grubo ponad pol wieku.
        Z jakiej racji ktos by mnial powolywac sie na jego zdanie w sprawie integracji?
        • Gość: rafal Re: w imieniu wiekszosci mlodziezy polskiej IP: *.proxy.aol.com 02.06.03, 02:15
          sowa_lesna napisał:

> Z tego co mi wiadomo, to Pilsudski juz nie zyje grubo ponad pol wieku.
          > Z jakiej racji ktos by mnial powolywac sie na jego zdanie w sprawie
          integracji?
          Jesli w spotach prounijnych powoluje sie do postaci z literatury i historii,to
          byla tylko zlosliwe zwrocenie uwagi.
          P. ewa powolywala sie "polskosc", a ta ostatnio roznie jest interpretowana.
          A co pani sadzi? czy profesorowie Poznanski, Nowak, Kurowski sa autorytetami?
          Historia i tak to, w ta czy inna strone oceni
    • Gość: Kot Behemot Wózek i kocyk IP: *.client.attbi.com 01.06.03, 17:56

> nie odbierajcie nam tej szansy. my nie mozemy glosowac

Właśnie głosowanie na "tak" to odbieranie tej szansy. Te gospodarki się
      rozwijają (w skali makro), w których (w skali mikro) nie jest problemem
      założenie przedsiębiorstwa i osiągnięcie w rozsądnym czasie zysku z
      działalności, jeśli tylko produkt/usługa trafia w popyt. Tymczasem cała ta Unia
      to zaprzeczenie powyższego: od polityki podatkowej, po biurokratyczne
      regulacje, wszystko to znakomicie podwyższa tzw. bariery wejścia na rynek. Cały
      proces dostosowawczy Polski do UE to było powolne przyjmowanie tych praktyk, a
      co się stało z budzącym podziw tempem wzrostu gospodarczego z pierwszej połowy
      lat 90-tych - patrz i żałuj.

Coś napiszę brutalnego i niezbyt ładnego. Przepraszam z góry. Z perspektywy
      Biłgoraja UE może się jawić jako świetlana oaza cywilizacji i szansa dla nas,
      maluczkich. Inaczej to wyglada, jak się pojedzie, pomieszka, zobaczy. UE jest
      domem dla stetryczałych emerytów i ktoś, kto chce się dorobić i poprawić swój
      los, powinien szukać raczej dobrej pracy (albo pomyśleć o założeniu własnego
      interesu), niż dopatrywać się "szansy" w wózku na kółkach i ciepłym kocyku.

No, ale ja Wam tej "szansy" odbierać nie będę - z przyczyn czysto praktycznych.
      Do najbliższego konsulatu mam około 1000 kilometrów, macie więc o jedno "nie"
      mniej na drodze do wózka, ciszy nocnej, kocyka i miski zupy.

Poczytaj, co napisał mmff:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=6265452&a=6277926

Pozdrowienia,
      Kot Behemot
      • sowa_lesna Kotki do wozka! 01.06.03, 19:05
        Gość portalu: Kot Behemot napisał(a):

>
        > > nie odbierajcie nam tej szansy. my nie mozemy glosowac
        >
        > Właśnie głosowanie na "tak" to odbieranie tej szansy. Te gospodarki się
        > rozwijają (w skali makro), w których (w skali mikro) nie jest problemem
        > założenie przedsiębiorstwa i osiągnięcie w rozsądnym czasie zysku z
        > działalności, jeśli tylko produkt/usługa trafia w popyt. Tymczasem cała ta
        Unia
        >
        > to zaprzeczenie powyższego: od polityki podatkowej, po biurokratyczne
        > regulacje, wszystko to znakomicie podwyższa tzw. bariery wejścia na rynek.
        Cały
        >
        > proces dostosowawczy Polski do UE to było powolne przyjmowanie tych praktyk,
        a
        > co się stało z budzącym podziw tempem wzrostu gospodarczego z pierwszej
        połowy
        > lat 90-tych - patrz i żałuj.
        -------------------------------------------
        Wychamowanie szybkiego wzrostu to wynik rzadow sld, ktore najpierw
        skorzystalo z reform Balcerowicza, po czym pozniej blokowalo jego kontynuacje.
        To sld z Kwasniewskim zablokowalo wprowadzenie podatku liniowego.
        Druga przyczyna rownie wazna jest recesja ogolnoswiatowa, na ktora Polska nie
        miala zadnego wplywu.
        Takze proces dostosowawczy wedlug wszystkich powaznych ekspertow nie odegral
        tu zadnej roli.

>
        > Coś napiszę brutalnego i niezbyt ładnego. Przepraszam z góry. Z perspektywy
        > Biłgoraja UE może się jawić jako świetlana oaza cywilizacji i szansa dla
        nas,
        > maluczkich. Inaczej to wyglada, jak się pojedzie, pomieszka, zobaczy. UE
        jest
        > domem dla stetryczałych emerytów i ktoś, kto chce się dorobić i poprawić
        swój
        > los, powinien szukać raczej dobrej pracy (albo pomyśleć o założeniu własnego
        > interesu), niż dopatrywać się "szansy" w wózku na kółkach i ciepłym kocyku.
        ----------------------------------------
        Rada o zakladaniu wlasnego biznesu cenna, natomiast diagnoza starzejacych sie
        spoleczenstw UE (to fakt!) zbytnio przesadzona. A ten dom wyglada bardzo
        obiecujaco zwlaszcza w takich krajach jak Irlandia, Holandia, Dania czy
        Szwecja. No coz, Unia tez nie jest monolitem. I dobrze.

>
        > No, ale ja Wam tej "szansy" odbierać nie będę - z przyczyn czysto
        praktycznych.
        >
        > Do najbliższego konsulatu mam około 1000 kilometrów, macie więc o
        jedno "nie"
        > mniej na drodze do wózka, ciszy nocnej, kocyka i miski zupy.
        >
        > Poczytaj, co napisał mmff:
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=6265452&a=6277926
        >
        > Pozdrowienia,
        > Kot Behemot
        • Gość: rado Re: Kotki do wozka! IP: 111.111.51.* 01.06.03, 19:33
          ja witam sowe na naszym forum milo ze nowa nienastawiona eurofobowo krew nam
          sie pojawila. polecam ci watek eurofobi czy tworki. tam zobaczysz co moze yc
          argumnetem na na nie dla eurofobow. a i ubaw niezly. pozdrawiam rado
          • sowa_lesna Re: Kotki do wozka! 01.06.03, 19:44
            Ja witam rowniez.
            Ja na tym forum raczej w watkach zagranicznych sie udzielam, a tutaj tylko
            czasami zagladam. No ale jak widze niektore wpisy na temat Unii to musze
            zareagowac.
            Pozdrawiam
            • Gość: rado Re: Kotki do wozka! IP: 111.111.51.* 01.06.03, 20:13
              sowa_lesna napisał:

> Ja witam rowniez.
              > Ja na tym forum raczej w watkach zagranicznych sie udzielam,

a zagraniczne to gdzie mozna znalezc? pozdrawiam rado
              • sowa_lesna Re: Kotki do wozka! 01.06.03, 21:39
                Jest forum: kraj, swiat, unia europejska no i kultura ale sadze ze na ten
                ostatni wiele osob z tego forum nigdy nawet nie spojrzalo.
                Pozdrawiam
        • Gość: Kot Behemot Kotki z wózka nawiały IP: *.client.attbi.com 01.06.03, 21:14
          sowa_lesna napisał:

> Wyhamowanie szybkiego wzrostu to wynik rzadow sld,

Wyhamowanie to efekt zakończenia okresu przejściowego, kiedy to systemowi
          przetrącono łeb i nie wiedział, co się dzieje. To nie Balcerowicz stworzył
          gospodarkę, to miliony ludzi, którym nagle zniknęły koncesje, regulacje etc.
          (Balcerowicz też zrobił swoje - ustabilizował pieniądz i za to należy mu się
          pomnik). Ale potem biurokracja się obudziła i znalazła nowy wzorzec - UE. No i
          mamy.

> Druga przyczyna rownie wazna jest recesja ogolnoswiatowa,

Która jest faktem, ale też świat nie jest monolitem. USA radzą sobie zupełnie
          przyzwoicie, Unia ma poważne problemy.
          www.time.com/time/europe/html/030421/syndrome.html

> Takze proces dostosowawczy wedlug wszystkich powaznych ekspertow nie odegral
          > tu zadnej roli.

No to ja się popiszę nieskromnością: nie zamierzam przed "poważnymi ekspertami"
          padać na kolana. Jeśli, na przykład, "poważni eksperci" nie widzą związku
          między podwyżką akcyzy na paliwa (w ramach "dostosowywania do norm UE") a
          skokiem inflacji, to ich tytuły naukowe nie są warte papieru, na którym je
          wydrukowano.

> Rada o zakladaniu wlasnego biznesu cenna, natomiast diagnoza starzejacych sie
          > spoleczenstw UE (to fakt!) zbytnio przesadzona. A ten dom wyglada bardzo
          > obiecujaco zwlaszcza w takich krajach jak Irlandia, Holandia, Dania czy
          > Szwecja.

Ten dom nie jest nasz. Nasz musimy dopiero zbudować. Oni swoje zbudowali, po
          czym zmienili przepisy budowlane na zaporowe. Ha - nawet nie w przenośni (patrz
          temat VAT-u na materiały budowlane i ostatnie doniesienia o
          protekcjonistycznych praktykach Niemiec).
    • nowytor Więc dziecko posłuchaj jak robią Cie w ... 01.06.03, 19:52
      Zajrzyj do gazet harcerskich, w ogóle młodzieżowych
      piszących w latach siedemdziesiątych o konieczności
      uczestniczenia Polski w RWPG (Rada Wzajemnej Pomocy
      Gospodarczej), dlaczego Układ Warszawski jest jedynym i
      najlepszym... Zamień w tamtych tekstach RWPG na UE; Układ
      Warszawski na NATO...
      Ci sami ludzie to układali wtedy - wtedy kochali ZSRR -
      ci sami wtłaczają Polskę w UE.
      I co ciekawe młodzież wtedy również wykazywała taki sam
      entuzjazm jak teraz.
      A ty moja mała dowiedz się jeszcze co to jest "niechciane
      dziecko" - młodym dziewczynom to się bardzo często zdarza.
      Nowy
      • sowa_lesna Re: Więc dziecko posłuchaj jak robią Cie w ... 01.06.03, 20:01
        nowytor napisał:

> Zajrzyj do gazet harcerskich, w ogóle młodzieżowych
        > piszących w latach siedemdziesiątych o konieczności
        > uczestniczenia Polski w RWPG (Rada Wzajemnej Pomocy
        > Gospodarczej), dlaczego Układ Warszawski jest jedynym i
        > najlepszym... Zamień w tamtych tekstach RWPG na UE; Układ
        > Warszawski na NATO...
        > Ci sami ludzie to układali wtedy - wtedy kochali ZSRR -
        > ci sami wtłaczają Polskę w UE.
        > I co ciekawe młodzież wtedy również wykazywała taki sam
        > entuzjazm jak teraz.
        > A ty moja mała dowiedz się jeszcze co to jest "niechciane
        > dziecko" - młodym dziewczynom to się bardzo często zdarza.
        > Nowy
        ----------------------------------------------------------
        Czyzbys chcial nam powiedziec, ze Papiez Polak, Jan Nowak Jezioranski, Czeslaw
        Milosz, Lech Walesa, Andrzej Wajda, olbrzymia wiekszosc biskupow utwierdzali w
        naszym kraju komunizm?
        A Lech i Jaroslaw Kaczynski, Donald Tusk, Wieslaw Chrzanowski, Leszek
        Moczulski caly czas nam wtlaczali komunizm?
        Bo po drugiej stronie mamy tylko Giertycha i Leppera, a to sa niezbyt budujace
        postacie.
        A co oni robili jak ci wyzej wymienieni walczyli z komunizmem?
        Gdzie oni byli?
        Takze panska wizja jest chybiona.
        Ps. Jak pan chce moge wymieniac dalej osoby ktore popieraja nasze wstapienie
        do Unii Europejskiej i sa powszechnie szanowane w Polsce i na swiecie.
        • Gość: rado Re: Więc dziecko posłuchaj jak robią Cie w ... IP: 111.111.51.* 01.06.03, 20:13
          sowa_lesna napisał:

> Bo po drugiej stronie mamy tylko Giertycha i Leppera, a to sa niezbyt
          budujace
          > postacie.
          > A co oni robili jak ci wyzej wymienieni walczyli z komunizmem?
          > Gdzie oni byli?

no jeszcze may wielkiego chrzciciela ue - towarzysza rydzyka. pozdrawiam rado
          • sowa_lesna Re: Więc dziecko posłuchaj jak robią Cie w ... 01.06.03, 20:15
            Tak ale on w tej chwili jest w czysccu, takze sowa pozwolila zostawic go sobie
            samemu.
        • nowytor Przede wszystkim chodzi o metody i retorykę 01.06.03, 21:01
          Sposoby urabiania dzieci - bo jesteście jeszcze dziećmi -
          zawsze i wszędzie były i są takie same.
          Najlepszym przykładem co można z dziećmi zrobić do czego
          je przekonać jest Pol Pot.
          Są rzeczywiste problemy naszego wejścia do UE i są one
          zakrzyczane pierwszy z brzegu przykład:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=6267797&a=6271911
          i obym się mylił co do Was.
          Chociaż maleńki komentarzyk, ale zdaje się, że to będzie
          dla was za trudne. Reasumując: jesteście narzędziem w
          rękach polityków, przedmiotem manipulacji, którzy jak
          zwykle dzielnie manipulują małolatami.
          I wcale nie chodzi o to czy UE jest dobra czy zła,
          głosować czy nie głosować, tylko o to, że ZNOWU
          manipuluje się dziećmi. Rozejrzyjcie się wsród dorosłych
          ilu z nich wtedy uwierzyło i jak teraz wygląda ich życie.
          To się nazywa "deja ve".
          Nowy
          • Gość: Jan Propaganda komunistyczna; jeden mówi za większość! IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 23:15
            Kto upoważnia do mówienia za większość?
            Czy to w ramach hasła : proletariusze wszystkich krajów łączcie się!
            I co, ustalenia UE zapadły w Rosji?
            Putin narzuca warunki połączenia Rosji, Białorusi i Ukrainy z UE.
            Ciągle wmawiano, że to Polska połączy się z Białorusią. A tu nawet Pani
            Minister zgodziła się na zminiejszenia polskiego cła do 1/3 częśći;i to z Rosją
            i Białorusią oraz z Ukrainą,aby te kraje wschodnie chciały się łączyć z UE.
            Także mówienie za większość pasuje w ramach dostosowania się do nowej formy
            komuny.

Szczęść Boże!
            • sowa_lesna Re: Propaganda komunistyczna; jeden mówi za więks 01.06.03, 23:19
              A pan to byl chyba w stanie hibernacji przez ostatnie 15 lat?
              Skad wogule ludzie ktorzy jeszcze mysla takimi kategoriami?
              • Gość: rado Re: Propaganda komunistyczna; jeden mówi za więks IP: 111.111.51.* 02.06.03, 00:22
                sowa_lesna napisał:

> A pan to byl chyba w stanie hibernacji przez ostatnie 15 lat?
                > Skad wogule ludzie ktorzy jeszcze mysla takimi kategoriami?

to nie pan to ksiadz jan z krosna. szkoda ze cie tu wszesniej nie bylo.
                zazwyczaj zastanawiamy sie czy jan jjest na prochach czy pisze z zakladu
                zamknietego. pozdrawiam rado
            • Gość: ABAB Re: Propaganda komunistyczna; jeden mówi za więks IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.03, 23:38
              A Ty Jasiu to niby mówisz za siebie i od siebie. Przypomnieć Ci wystąpienia na
              innych forach? {;o)))
    • dwamiecze Re: w imieniu wiekszosci mlodziezy polskiej 01.06.03, 23:43
      “apeluje do wszystkich ktorzy moga glosowac w referendum aby poszli i
      zaglosowali na tak! martwicie sie co bedzie jak wejdziemy. ja tez. jednak
      pomyslmy - jesli mamay jakakolwiek, nawet minimalna szanse poprawy zycia w
      naszym kraju dlaczego mamy z niej nie skorzystac?”

No cóż – więcej poezji-

Głęboka studzienka,
      Głęboko kopana,
      A przy niej Ewunia,
      Jakby malowana.

Stała przy studzience,
      Wody nabierała,
      O swoim marzeniu,
      O Unii myślała.

Gdybym cię moja Unio,
      W wodzie zobaczyła,
      Tobym do studzienki,
      Za tobą wskoczyła.

Głęboka studzienko,
      Czy mam do cię skoczyć?
      Tęskniąc za ma Unia,
      Zycie sobie skrócić?
    • Gość: klip Re: w imieniu wiekszosci mlodziezy polskiej IP: *.core.net.pl 02.06.03, 00:34
      Bla,bla,bla. A moje dzieci usłyszą ze mają się poswiecic dla swoich itd. Czemu
      chcesz poswiecac jedne pokolenia dla drugich? Przeciez UE to moze byc wielka
      klapa tak jak byl nia komunizm .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka