Gość: kubajaw IP: *.acn.pl / 10.72.3.* 08.09.03, 23:22 Antyglobalisci rzucam Wam wyzwanie! Tyle czasu juz ten 'kasek' jest w portalu a Wy nic?! Mozescie nie zrozumieli co Pan Lamy mowil? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: andrzej Jakie to proste IP: *.gc.perm.onthenet.net 09.09.03, 05:34 Pelna deregulacja. Ty sprzedajesz mi co ty robisz lepiej i taniej ja tobie co ja potrafie lepiej.... A jezeli ja NIC nie potrafie lepiej i taniej...TO CO? Jezeli jakies panstwa nie maja nic co moga swiatu zaoferowac taniej i lepiej to nie istnieje zaden powod do istnienia tam gospodarki... Powinny jesc chinski ryz, nosic chinskie ciuchy i buty, ogladac amerykanskie gowno w japonskim telewizorze i jesc europejska "slusznie " dotowana zywnosc. Tylko za co? Skoro juz nie ma gospodarki... To moze jednak regulowac. Bo mozna jesc wlasny, chociaz drozszy ryz i nosic wlasne chociaz z lyka buty i mozna zachowac prace i godnosc. Moze mniej wydajna ale wlasna i jakze cenna w zyciu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubajaw oczywiscie ze proste IP: *.acn.pl / 10.72.3.* 09.09.03, 11:43 Fragment wypowiedzi Pana Lamy do ktorego Pan sie odniosl byl duzym uproszczeniem ale dokladnie odzwierciedlal teorie Adama Smitha wedle ktorej wymiana miedzynarodowa ma sens wtedy gdy kazde z dwoch handlujacych panstw (Smith upraszczal model do dwoch panstw) produkuje cos wydajniej od drugiego. I to jest oczywiscie prawda. Ale mozna pojsc dalej. Zrobil to David Ricardo (lata 30-ste XIX wieku) ktory stwierdzil ze nawet w sytuacji gdy jedno panstwo ma przewage w produkcji obu dobr (obaj ekonomisci w swoich modelach zakladali tylko dwa dobra ktorymi sie handluje) to i tak jest sens zeby sie wymieniac. Po prostu panstwo 'silniejsze' produkuje to dobro w produkcji ktorego ma proporcjonalnie wieksza przewage a jego partner produkuje drugie dobro. Dzieki takiemu podzialowi pracy jest wiecej do wspolnego podzialu wiec ceny obu dobr na obu rynkach spadaja! To jest teoria przewag komparatywnych ktora dla kazdego ekonomisty jest abecadlem a od ktorej opracowania zbudowano juz tysiace bardziej skomplikowanych modeli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szagal Re: Pascal Lamy specjalnie dla IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 06:53 !!!!!!! Ufff... !!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tak malował Frant (?) Chagall... Odpowiedz Link Zgłoś