Dodaj do ulubionych

Nicea - zły triumf

IP: *.hstl6.put.poznan.pl 04.01.04, 18:34
niestety jak zwykle polacy nie licza sił na zamiary i licza na
opatrznosc
Obserwuj wątek
    • Gość: Kot Behemot Sprzedać duszę za fundusze? IP: *.client.attbi.com 04.01.04, 19:53
      Drogi Panie:

Te całe "fundusze" to w skali państwa miedziaki. A ceną za te
      miedziaki miałoby być, według Pana i Panu podobnych,
      przehandlowanie suwerenności. Suwerenność zaś, to nie, jak
      chcielibyście to odmalować, ułan na koniu symbolizujący
      mocarstwowe ambicje. Suwerenność, to, na przykład, możliwość
      przyjęcia INNYCH rozwiązań podatkowych i społecznych, niż
      pogrążone w gospodarczej stagnacji Niemcy.
      • Gość: oryndż Lenino o muerte! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 04.01.04, 20:08
        Gość portalu: Kot Behemot napisał(a):

> Te całe "fundusze" to w skali państwa miedziaki. A ceną za te
        > miedziaki miałoby być, według Pana i Panu podobnych,
        > przehandlowanie suwerenności.

A po cholere nam suwerenność z idiotami takimi jak Kaczyński,
        Lepper, Miller, Giertych, Błochowiak, Sobecka? Ile razy widzę
        relację z Sejmu, tyle razy widzę wielką wartość dodaną
        konstytucji UE i bezsens Nicei.

> Suwerenność zaś, to nie, jak chcielibyście to odmalować, ułan
        > na koniu symbolizujący mocarstwowe ambicje. Suwerenność, to, na
        > przykład, możliwość przyjęcia INNYCH rozwiązań podatkowych i
        > społecznych, niż pogrążone w gospodarczej stagnacji Niemcy.

Taplający się w gównie Polak, który dumnie twierdzi, że wszystko
        potrafi lepiej, niż Niemiec, Francuz i Holender jest dość zabawny.

O jakich konkretnie "innych rozwiązaniach podatkowych i
        społecznych" bredzisz, skoro Polacy w wolnym od 14 lat kraju nie
        potrafią zrobić niczego z Narodowym Funduszem Zdrowia? Z
        górnikami? Z Hutnikami? Z rolnikami? Z taksówkarzami?

Wyślemy Łapińskiego do Europy, żeby majstrował przy systemie
        ochrony zdrowia? A może Balcerowicza do podatków? Albo Kaczyńskiego?

Jest granica śmieszności, której przekraczać nie należy.
        • Gość: Kot Behemot Re: Lenino o muerte! IP: *.client.attbi.com 04.01.04, 20:21
          Gość portalu: oryndż napisał(a):

> Taplający się w gównie Polak, który dumnie twierdzi, że
          wszystko
          > potrafi lepiej, niż Niemiec, Francuz i Holender jest dość
          zabawny.

Niemcy 0.2%
          Francja 1.2%
          Holandia 0.2%
          Polska 1.4%

www.cia.gov/cia/publications/factbook/
          Dane o przyroście PKB za 2002. I to MIMO przyjęcia wielu
          debilnych regulacji, typowych dla UE (pcześniej wzrost 5% nie
          był niczym nadzwyczajnym, a bywał i podchodzący pod 7%).

Suwerenność daje nam przynajmniej szansę na korzystne zmiany.
          Podporządkowanie się "Europie" - żadnych.

• Gość: oryndż Re: Lenino o muerte! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 04.01.04, 20:28
            Gość portalu: Kot Behemot napisał(a):
            > Niemcy 0.2%
            > Francja 1.2%
            > Holandia 0.2%
            > Polska 1.4%

Teraz poszukaj odpowiedzi, kiedy przy takich różnicach prędkosci
            rozwoju poziom gospodarek Polski oraz Niemiec, Holandii czy
            Francji się zblizy. Za 40, 50 czy może 70 lat? A może 100?

> Dane o przyroście PKB za 2002. I to MIMO przyjęcia wielu
            > debilnych regulacji, typowych dla UE (pcześniej wzrost 5% nie
            > był niczym nadzwyczajnym, a bywał i podchodzący pod 7%).

Typowy dla wielu krajów III świata. To dość naturalne zjawisko
            wyczerpywania rezerw prostych.

> Suwerenność daje nam przynajmniej szansę na korzystne zmiany.
            > Podporządkowanie się "Europie" - żadnych.

"Suwerenność" myli ci się z neoautarchią i skazuje nas na
            zidiocenie.

To jak będzie z Narodowym Funduszem Zdrowia? Jak będzie z
            górnikami? Jak bedzie z rolnikami? Jak będzie z taksówkarzami?
            Jak będzie z autostradami? Jak będzie z nieuprzątniętymi ze
            śniegu ulicami? Jak będzie kurna ze wszystkim w tym kraju?

Może zrobimy coś wreszcie porządnie, nie najlepiej w świecie, ale
            przynajmniej PORZĄDNIE, żeby się nie rozsypywało samo z siebie, a
            potem będziemy się kurcze wymądrzać, co?

Jak mi udzielisz jakiejś szczątkowej choćby odpowiedzi, to może
            się dam przekonać.

A na razie Ciebie i tobie podobnych uważam za idiotów, którzy
            cały czas sobie nocnik na głowę wylewają i się tym cieszą.
            • Gość: lord cox Re: Lenino o muerte! IP: *.medwln01.nj.comcast.net 04.01.04, 22:29
              Caly problem polega na tym ,ze Behemot (tak jak i ja) mozemy
              sobie poteoretyzowac nic nie ryzykujac, z dystansu, "W cieplych
              bamboszach i z cygarem w zebach" piszac zza oceanu.
              W Polsce musi sie zmienic dla Polakow tam zyjacych. Jedyna
              szansa jest EUropa i jej standarty.
            • Gość: mirmat Od 1989 roku rzadzili nami Brukselskie pieski !!!! IP: 38.112.103.* 05.01.04, 01:22
              oryndż > Suwerenność daje nam przynajmniej szansę na korzystne zmiany.
              > Podporządkowanie się "Europie" - żadnych.

"Suwerenność" myli ci się z neoautarchią i skazuje nas na
              zidiocenie.

To jak będzie z Narodowym Funduszem Zdrowia? Jak będzie z
              górnikami? Jak bedzie z rolnikami? Jak będzie z taksówkarzami?
              Jak będzie z autostradami? Jak będzie z nieuprzątniętymi ze
              śniegu ulicami? Jak będzie kurna ze wszystkim w tym kraju?

Może zrobimy coś wreszcie porządnie, nie najlepiej w świecie, ale
              przynajmniej PORZĄDNIE, żeby się nie rozsypywało samo z siebie, a
              potem będziemy się kurcze wymądrzać, co?

Jak mi udzielisz jakiejś szczątkowej choćby odpowiedzi, to może
              się dam przekonać.

A na razie Ciebie i tobie podobnych uważam za idiotów, którzy
              cały czas sobie nocnik na głowę wylewają i się tym cieszą.

Mirmat: No dobrze, poszczekales sobie na polskich "zidiocialych" zwolennikow
              suwerennosci wie moze ty odpowiesz na FUNDAMENTALNE PYTANIE!!: KTO DOPROWADZIL
              POLSKE DO RUINY NA KTORA TAK NARZEKASZ? PRZECIEZ OD 1989 ROKU DO DZIS Z KROTKA
              PRZERWA W OKRESIE RZADU OLSZEWSKIEGO POLSKA RZADZILI EUROFANATYCY. NIGDY NA
              POZYCJI DECYDUJACEJ NIE SIEDZIAL ANI GIETRYCH (nie moja para kaloszy) ANI
              KACZYNSKI. RZADZILI NAMI TACY JAK TEN DEBIL Antoni Podolski KTOREGO ARTYKULEM
              SIE ZACHWYCACIE. II RZECZYPOSPOLITA POKAZALA, ZE JAK W POLSCE RZADZA POLACY TO
              POTRAFIMY SIE ROZWIJAC NAWET KIEDY RESZTA SWIATA JEST POGRAZONA W NAJWIEKSZYM
              KRYZYSIE EKONOMICZNYM JAKI ZANOTOWALA HISTORIA. A POTRAFIMY STWORZYC ARMIE Z
              NICZEGO, KTORA WALCZYLA Z 80 MILIONAMI NIEMCAMI I 150 MILIONOWYMI SOWIETAMI
              DLUZEJ NIZ ZABOJADY Z "JADRA" WSPOMAGANI W.BRYTANIA Z POJEDYNCZYMI NIEMCAMI.

NIE WIECIE "JAK" RZADZIC TO WARA WAM OD WLADZY.
              • Gość: oryndż MIRMAT KOMUNISTYCZNY AGENT IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 02:05
                Mirmat:

> No dobrze, poszczekales sobie na polskich "zidiocialych" zwolennikow
                > suwerennosci wie moze ty odpowiesz na FUNDAMENTALNE PYTANIE!!: KTO DOPROWADZIL
                > POLSKE DO RUINY NA KTORA TAK NARZEKASZ?

Niejaki towarzysz Edward Gierek, Edwad Babiuch, Wiesław Gomułka i cała masa
                twoich towarzyszy z PZPR w latach 1948-1989. Oraz ty, jeśli masz więcej niż 40 lat.

> PRZECIEZ OD 1989 ROKU DO DZIS Z KROTKA PRZERWA W OKRESIE RZADU OLSZEWSKIEGO
                > POLSKA RZADZILI EUROFANATYCY.

Przed 1989 rokiem, żeby się piwa napić, to trzeba było jechać przez pół miasta,
                bo w jednym sklepie na osiedlu o 13:00 akurat "mieli rzucić". Po 14 latach moge
                zadzwonić po taksówke żeby mi z nocnego przywieźli. I jakbym zadzwonił, to by
                przywieźli. I zapłaciłbym za to może 20 złotych. To jest ponad 5 dolarów po
                dzisiejszym kursie i słabym dolarze. W 1989 roku średnia miesięczna pensja
                wynosiła jakieś 20-30 dolarów. Eurofanatycy zrobili mi kurcze dobrze!

Tyle, że nic ponad to nie zrobili. Podobnie jak idioci w rodzaju Olszewskiego,
                Maciarewicza, Korwina-Mikke itp.

> DLUZEJ NIZ ZABOJADY Z "JADRA" WSPOMAGANI W.BRYTANIA Z POJEDYNCZYMI NIEMCAMI.
                > NIE WIECIE "JAK" RZADZIC TO WARA WAM OD WLADZY.

Dawno podobnego idioty jak Mirmat na forum nie widziałem. Komunistyczny agent,
                Mirmat, jesteście robiący u radiomaryjców za propagandyste forumowego.

Co ty kur*** wiesz o rządzeniu, spaślaku? Masz mentalność idioty z kombinatu
                PGRowskiego, więc kurcze, pewnie wiesz dużo. Byłeś tam dyrektorem? Czy sekretarzem?
                • Gość: mirmat KOMUNA UWAZALA MNIE ZA AGENTA CIA !!!!!!!!!!!! IP: 38.112.103.* 05.01.04, 04:38
                  Mirmat: > No dobrze, poszczekales sobie na polskich "zidiocialych" zwolennikow
                  > suwerennosci wie moze ty odpowiesz na FUNDAMENTALNE PYTANIE!!: KTO DOPROWADZIL
                  > POLSKE DO RUINY NA KTORA TAK NARZEKASZ?

tow Oryndz: Niejaki towarzysz Edward Gierek, Edwad Babiuch, Wiesław Gomułka i
                  cała masa twoich towarzyszy z PZPR w latach 1948-1989. Oraz ty, jeśli masz
                  więcej niż 40 lat.
                  Mirmat: gdziez az gdziez sa ci moi towarzysze z PZPR i SB ktorzy towarzyszyli
                  mi w 1968 roku w czasie przesluchan na Wroclawskim Podwalu. Tak mile ich
                  wspominam wlaczajac majora Nowaka, ktory wykazal sie wielkim wyrozumieniem dla
                  zbuntowanych studentow.

> PRZECIEZ OD 1989 ROKU DO DZIS Z KROTKA PRZERWA W OKRESIE RZADU OLSZEWSKIEGO
                  > POLSKA RZADZILI EUROFANATYCY.

Przed 1989 rokiem, żeby się piwa napić, to trzeba było jechać przez pół miasta,
                  bo w jednym sklepie na osiedlu o 13:00 akurat "mieli rzucić". Po 14 latach moge
                  zadzwonić po taksówke żeby mi z nocnego przywieźli. I jakbym zadzwonił, to by
                  przywieźli. I zapłaciłbym za to może 20 złotych. To jest ponad 5 dolarów po
                  dzisiejszym kursie i słabym dolarze. W 1989 roku średnia miesięczna pensja
                  wynosiła jakieś 20-30 dolarów. Eurofanatycy zrobili mi kurcze dobrze!
                  Mirmat: DZIEKI ZA PRZYPOMNIENIE MI, ZE EUROFANATYCY TEZ RZADZILI PRZED 1989
                  ROKU. TWOJ TOWARISZCZ GIEREK BYL ULUBIENCEM PARYSKICH SALONOW. KEIDY PROSIL
                  O "POZYCZKE" JEDYNE PYTANIE JAKIE KRAJE OBECNEJ UNII ZADAWALI JEST ILE??? TA
                  UNIJNO PZPR-owska MILOSC BY KWITLA GDYBY NIE PARSZYWA SOLIDARNOSC. W 1981 r.
                  kanclerz Niemiec Helmut Schmidt mówił (cytuje za Jackiem Pałasińskim z
                  ostatniego WPROST) o "Solidarności", iż "nieodpowiedzialnie naraża europejskie
                  status quo i niszczy ducha współpracy z takim trudem wypracowanego na KBWE w
                  Helsinkach".
                  Stan wojenny był dla Schmidta "rozsądnym rozwiązaniem, stawiającym tamę
                  wydarzeniom o katastrofalnych dla Europy skutkach". Gdyby Schmidt miał
                  wówczas rację, nigdy nie doszłoby do zjednoczenia Niemiec i upadku
                  komunizmu. "Sami będziecie sobie winni, jeśli Rosjanie was najadą - mówili
                  nam Europejczycy - a przy okazji możecie ściągnąć nieszczęście i na nas".
                  Dawali nam do zrozumienia, co to jest realpolitik. Pomogliśmy im obalić mur
                  gratis: gdyby chcieli to zrobić sami, musieliby wydać biliony dolarów na
                  wojnę, a kolejne biliony na odbudowę miast zniszczonych przez radzieckie
                  rakiety i budowę cmentarzy dla milionów ofiar podobnej tragedii.
                  Pracując nad obaleniem muru berlińskiego, kierowaliśmy się interesem
                  narodowym, który okazał się zbieżny z interesem europejskim. Dziś - z
                  podobnych powodów - nie chcemy chcemy rezygnować z "ważenia" naszych głosów.
                  WIDZISZ CIEMNIAKU. WPROST BYL PROUNIJNY ALE PRZEJRZAL KLAMSTWA I TERAZ
                  WYJASNIA PRAWDE. CZY TOBIE COS POMOZE NA PRZEJRZENIE?

tow Oryndz: Tyle, że nic ponad to nie zrobili. Podobnie jak idioci w rodzaju
                  Olszewskiego, Maciarewicza, Korwina-Mikke itp.
                  Mirmat: "nic nie zrobil" uwazasz premier Olszewski. Oczywiscie, to ze za jego
                  kilkumiesiecznej kadecji zaczela wzrastac produkcja i eksport, zatrzymano
                  wykupywanie i zamykanie Polskich zakladow nie moze zadowalic brukselskiego
                  pieska.

> DLUZEJ NIZ ZABOJADY Z "JADRA" WSPOMAGANI W.BRYTANIA Z POJEDYNCZYMI NIEMCAMI.
                  > NIE WIECIE "JAK" RZADZIC TO WARA WAM OD WLADZY.

tow.Oryndz: Dawno podobnego idioty jak Mirmat na forum nie widziałem.
                  Komunistyczny agent, Mirmat, jesteście robiący u radiomaryjców za propagandyste
                  forumowego.
                  Mirmat: Ufffff, alez mi ublizyl. Ale masz problem KRETYNIE. W wydaniu z 7
                  stycznia 1982 roku Zolnieza "Wolnosci" nijaki ppkl Sokol napisal, ze ja jestem
                  agentem CIA bo rozwalam ukochany przez zabojadow i szkopow oboz postepu i
                  pokoju. Musisz wiec ustalic ze swoimi towarzyszami albo oszolomami z 1968
                  rzadzacymi dzis Unia jaka wersje "PRAWDY" oglosic, ta z PRAWDY moskiewskiej z
                  1982 czy tej PRAWDY brukselskiej z 2004? a poniewaz obie PRAWDY sa jednakiego
                  chowu to ustalenie prawdy nie zabierze ci duzo czasu.

tow Oryndz: Co ty kur*** wiesz o rządzeniu, spaślaku?
                  Mirmat: Ohhhh jak mi sprawia przyjemnosc wqwianie sie komuchow!!!!

tow Oryndz: Masz mentalność idioty z kombinatu PGRowskiego, więc kurcze, pewnie
                  wiesz dużo. Byłeś tam dyrektorem? Czy sekretarzem?
                  Mirmat: no wlasnie tow Oryndz. przesluchujacy mnie na Podwalu major Nowak
                  wykazywal wieksza oglade wiec mysle, zes w PGR-e byl naczelnym dojnikiem.
                  • Gość: jhfds Re: KOMUNA UWAZALA MNIE ZA AGENTA CIA !!!!!!!!!!! IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 05.01.04, 04:52
                    Co ty mirmat dyskutujesz z debilem. Nie dosc, ze debil to jeszcze agresywny.
                    • Gość: mirmat Bo debile polsko-jezyczne pisza w Unijnych mediach IP: 38.112.103.* 05.01.04, 05:52
                      jhfds
                      Co ty mirmat dyskutujesz z debilem. Nie dosc, ze debil to jeszcze agresywny.

Mirmat: Realia, kochany, realia. Banda okraglego stolu sprzedala polskie media
                      unijnemu kapitalowi wiec ci najeli polsko-jezycznych debilkow (najlepiej z PRL-
                      owskim starzem wazoliny wobec obcej wladzy) by produkowali na szmatlawcach
                      unijna ewangelie. Ciekaw jestem ile czasu beda istniec pozostale niezalezne
                      pisma zanim ich jakis unijny bankier nie wykupi za polskie pieniadze. No bo nie
                      wolno nam tracic okazji by siedziec cicho.

• Gość: oryndż MIRMAT Z KLEWEK buhahahahahahahahaha!!! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 11:52
                    > Mirmat: Ufffff, alez mi ublizyl. Ale masz problem KRETYNIE. W wydaniu z 7
                    > stycznia 1982 roku Zolnieza "Wolnosci" nijaki ppkl Sokol napisal, ze ja jestem
                    > agentem CIA bo rozwalam

Masz piękne CV. W młodości zapewne porwali cię Kosmici. Następnie zjedli cię
                    Żydzi. Potem w cudowny sposób ocalił cię mec. Olszewski. A może Olszowski? Teraz
                    całe zło zalęgło się w Brukseli. Musisz z nim walczyć! MUSISZ!!!

Mirmat, idziesz! Mirmat! Walczysz! Dasz rade!!!

Klewki rulez, towarzyszu Mirmat.

• Gość: Kot Behemot Re: Lenino o muerte! IP: *.client.attbi.com 05.01.04, 01:30
              Gość portalu: oryndż napisał(a):

> A na razie Ciebie i tobie podobnych uważam za idiotów, którzy
              > cały czas sobie nocnik na głowę wylewają i się tym cieszą.

A ja Ciebie i Tobie podobnych za nawiedzonych
              ćwierćinteligentów, pozbawionych nie tylko elementarnego
              wykształcenia, ale i podstaw kultury. Pozwoliłeś sobie wobec
              mnie DWUKROTNIE na nie sprowokowane epitety. Dyskutuj zatem z
              podobnymi sobie.
            • Gość: jhdf idiota z nowej wsi. IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 05.01.04, 04:47
              "Taplający się w gównie Polak, który dumnie twierdzi, że wszystko
              potrafi lepiej, niż Niemiec, Francuz i Holender jest dość zabawny."
              i
              "A na razie Ciebie i tobie podobnych uważam za idiotów, którzy
              cały czas sobie nocnik na głowę wylewają i się tym cieszą."

jestes po prostu tym - czym napisales, a ja jedynie zacytowalem.
              Po prostu kompletnym cymbalem.
              • Gość: oryndż ZABOLAŁO, CO??? IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 12:26
                > jestes po prostu tym - czym napisales, a ja jedynie zacytowalem.
                > Po prostu kompletnym cymbalem.

Zabolało? To dobrze. Bo było o tobie.
        • Gość: BACA Re: Lenino o muerte! IP: *.a.pppool.de 05.01.04, 18:21
          Czy ci wiadomo jak dopiero "lezy" sluzba zdrowia w Niemczech ?
          Tylko za "wejscie " do lekarza placi sie 10 Euro a potem
          nastepne za recepte za 1 lekarstwo !
          Skladka miesieczna na kase chorych kosztuje 500 Euro a za to
          raczej zadnego leczenia "za darmo" sie nie dostanie,szczegolnie
          zadnych koron na zeby nie mowiac o sztucznych zebach.Trzeba dac
          sobie wyrwac 7 zdrowych zebow aby na 2 chore dala kasa
          pieniadze tzn.na sztuczna szczeke po tych zdrowych wyrwanych.
          Od 1 stycznia nie ma tzw.pogrzebowego i ludzie musza sie
          dodatkowo ubezpieczac po 40 Euro miesiecznie aby miec na
          pogrzeb ,gdzie najtanszy pochowek kosztuje 5000 Euro w tym nie
          ma jeszcze kosztu samego grobu na cmentarzu.
          • Gość: oryndż Re: Na zdrowie IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 18:39
            > Czy ci wiadomo jak dopiero "lezy" sluzba zdrowia w Niemczech ?
            > Tylko za "wejscie " do lekarza placi sie 10 Euro a potem
            > nastepne za recepte za 1 lekarstwo !

Ty sie nie licytuj. Ty przyjedź do Polski i się lecz. Ale nie jako Niemiec dla
            którego 10 Euro to 10 Euro, tylko jako Polak, z naszymi zarobkami. I tak zresztą
            w Niemczech jest dużo taniej, niż w USA u lekarza.

Polska reforma zdrowia (po cholerę zresztą robiona? Potrafi to ktoś wyjaśnić?)
            była zdaje się wzorowana na systemie niemieckim. Nie dam sobie głowy obciąć, to
            jest do sprawdzenia.

Rzecz w tym, że z tego co wiem, u was sie to przynajmniej jakoś kitłasi w dobrą
            stronę. U nas bynajmniej.
      • Gość: NOrth GW=CENTRALA SYJONISTYCZNEGO OPANOWANIA ŚWIATA IP: *.ca.astound.net 05.01.04, 05:17
        W GW, tej centrali syjonistycznego opanowania świata jak się
        czyta ich dziennikarzy nawet z polskimi nazwiskami to aż strach
        bierze, że następny holocaust jest już tak blisko. Prorok
        Zachariasz przepowiedział im przed samym ponownym przyjściem
        Jezusa chrystusa, że 2/3 żydowskiej populacji ma wyginać. To
        jest 2 razy więcej niż za Hitlera i USA potęga i ich własna
        Izraelska, nielegalnie uzyskana, nic nie pomoże. Nawet gdy piszą
        o Unii, to ewidentne kłamstwo na kłamstwie (nie można nawet z
        tym polemizować), nieustanne upokarzanie Polaków aby lepiej
        było nimi manewrować. O plemie żmijowe jak o nich powiedział
        ich własny prorok. Jak ten Podolski pracuje dla tego Michnika
        vel Szechtera. Napluj mu chłopie w twarz i zacznij pracować w
        prawdzie dla swojego kraju, którego się wyrzekłeś dla kilku
        srebników. Zostaw tego głupka maniaka Michnika. Remuszko to już
        zapoczątkował...
    • Gość: rak Re: Nicea - zły triumf IP: *.sympatico.ca 04.01.04, 21:14
      Panie Antoni pocaloj nemcy i francje w dupe
      • Gość: oryndż Moskalu, Moskalu! Prezesie Moskalu! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 04.01.04, 21:32
        Gość portalu: rak napisał(a):

> Panie Antoni pocaloj nemcy i francje w dupe

I zostań pogłaskany prze U.S.A. Yes!!!!!!!

Porównaj kwoty w miliardach dolarów rocznie, jakie USA przeznaczają na pomoc
        wojskową i inną dla muzułmańskiej Turcji oraz dla Izraela, z pomocą dla Polski.

Polski, która jako "najwierniejszy sojusznik", szaleje w Iraku i wysyła tam
        swoich najlepszych żołnierzy. Który w dodatku sami strzelają sobie w stopy,
        głowy itp. Która kupuje za cięzkie miliardy amerykańskie F-16, podczas gdy np.
        Holandia skraca okres eksploatacji tychże o 10-15 lat bo sie zestarzały.

Polisz dżouks nie wzięły się z niczego.
        • Gość: NOrth Re: SCHROEDER ! Prezesie Moskalu! IP: *.ca.astound.net 05.01.04, 05:34
          Ponieważ wybrałeś takiego głupka prezydentem - Aleksandra
          Głupiego Kwasa I, o ciągłych notowaniach w granicach 80%,
          którego wylansował Michnik i jego kahał.
          Schroeder nie tylko nie da ci żadnych dotacji ale ci zabierze
          więcej, twoją wolność, suwerenność, a wykupując za bezcen twój
          majątek narodowy uczyni cię nieliczącym się tanim folklorem.
          Polsce się należą reparacje wojenne od Niemiec w granicach co
          najmniej 200 milliardów dollarów, jako pierwsza rata. I to
          powinno być wstępem do jakiejkolwiek pertraktacji dalszej w
          UNII. Gość portalu: oryndż napisał(a):

> Gość portalu: rak napisał(a):
          >
          > > Panie Antoni pocaloj nemcy i francje w dupe
          >
          > I zostań pogłaskany prze U.S.A. Yes!!!!!!!
          >
          > Porównaj kwoty w miliardach dolarów rocznie, jakie USA
          przeznaczają na pomoc
          > wojskową i inną dla muzułmańskiej Turcji oraz dla Izraela, z
          pomocą dla Polski.
          >
          >
          > Polski, która jako "najwierniejszy sojusznik", szaleje w Iraku
          i wysyła tam
          > swoich najlepszych żołnierzy. Który w dodatku sami strzelają
          sobie w stopy,
          > głowy itp. Która kupuje za cięzkie miliardy amerykańskie F-16,
          podczas gdy np.
          > Holandia skraca okres eksploatacji tychże o 10-15 lat bo sie
          zestarzały.
          >
          > Polisz dżouks nie wzięły się z niczego.
          • Gość: oryndż Moskalu, Moskalu, Prezesie Moskalu! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 12:02
            Gość portalu: NOrth napisał(a):

> Ponieważ wybrałeś takiego głupka prezydentem - Aleksandra
            > Głupiego Kwasa I, o ciągłych notowaniach w granicach 80%,

Niemal jedyna w miarę normalna postać polskiej polityki skądinąd.

> którego wylansował Michnik i jego kahał.
            > Schroeder nie tylko nie da ci żadnych dotacji ale ci zabierze
            > więcej, twoją wolność, suwerenność, a wykupując za bezcen twój
            > majątek narodowy uczyni cię nieliczącym się tanim folklorem.

Palancie z Ameryki: najprawdopodobniej płacisz podatki w USA. A nie w Polsce. Z
            własnego wyboru. Najprawdopodobniej uciekłeś z Polski, bo nie chciało ci sie
            walczyć z komuną albo nie chciało ci się reformować tego kraju. W związku z tym
            łaskawie stul ryja i dalej liż tyłek swoim pracodawcom w USA. A nie wymądrzaj
            się, co Polacy w kraju mają robić i dlaczego.

> Polsce się należą reparacje wojenne od Niemiec w granicach co
            > najmniej 200 milliardów dollarów, jako pierwsza rata. I to
            > powinno być wstępem do jakiejkolwiek pertraktacji dalszej

Podobne pierdoły mógł wymyślić tylko impotent. Jako Prawdziwy Patriota ze swoich
            oszczędności wynajmij prawnika, który będzie reprezentował Polskę i wydobędzie
            choć 10 tysięcy euro ponad to, co Polska już uzyskała, a potem pogadamy. Albo
            też jako Prawdziwy Amerykanin zrób coś, żeby Polska nie dopłacała do
            amerykańskiej wojny w Iraku, jak teraz.
    • Gość: lord cox Doskonaly artykul. Amen IP: *.medwln01.nj.comcast.net 04.01.04, 22:23
      .
      • Gość: kapral tylko czy miller lub rokita czytaja madre teksty? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.04, 23:40
        zadac im jako lekture obowiazkowa!
        • Gość: mirmat Gdzie jest Syberia w ZSRE ? IP: 38.112.103.* 05.01.04, 00:48
          gdzie komisarze beda mogli wygnac Polskich zwolennikow suwerennosci?
    • Gość: EU SKAD TERAZ TYLE KRYTYKI, DLACZEGO NIE PRZED IP: *.access.uk.tiscali.com 05.01.04, 00:13
      BRUKSELA?!!! Wszyscy chyba bali sie Michnika, ktory kazal
      testowac Nicee...Barany!...
    • Gość: mirmat Dlaczego"eksperci"na uslugach UE nie kochaja Nicei IP: 38.112.103.* 05.01.04, 00:37
      Czy nie jest zabawne jak pieski trzymane na brukselskiej smyczy zaczely warczec
      na Traktak Nicejski, ktory jeszcze niedawno te same pieski wyszczekiwaly pod
      niebiosa jako nirwana braterstwa europejsczykow.

Ano wiadomo, Polacy uwiedzeni klamstwami powiedzieli TAK w referendum, wiec nie
      tzreba sie wiecej do nich lasic a kolej przyszla na grozby.

Czy pamietacie ta cala Balcerowiczowska holote tlumaczaca "ciemnej masie
      Polakow", ze to nie wazne, kto posiada Polskie banki czy Polskie media bo
      system rynkowy zapewni, ze banki kontrolowane przez Niemcow czy Francuzow beda
      musialy dzialac w Polskim interesie a media w posiadaniu obcych tez beda
      odzwierciedlaly Polska opinie.

No coz, okazalo sie, ze wdepnelismy nie do rynkowej EWG tylko do
      socjalistycznej ZSRE, gdzie ksztaltuje sie nowego czlowieka: euro-pejczyka.
      Dialektyka marksistowska oszolomow z 1968 roku dzierzacych dzis wladze w Unii
      wiedza, ze kontrola bankow zapewnia im kontrole Polskich zoladkow a kontrole
      mediow zapewnia im kontrole Polskich umyslow.

Tak bedzie o ile nie damy kopa "eksperckim" kanaliom. To jest jeszcze mozliwe,
      szczegolnie jezeli oprzemy sie na naszym tradycyjnym sojuszniku Ameryce.
    • Gość: Alex Polska - co durniowi po rozumie..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.04, 01:55
    • Gość: Arczyslaw Re: Nicea - zły triumf, USA - zly wybor IP: *.sympatico.ca 05.01.04, 06:04
      "....niewdzięczna Europa ma wybudować polskie autostrady,
      usprawnić rolnictwo, administrację, ochronę granic, a polscy
      politycy wolni od tych przyziemnych trosk będą zajmować
      się "wyższą" polityką, rozwiązując przy boku USA wszelkie
      problemy dalekiego świata, kupując za środki uwolnione dzięki
      europejskim funduszom pomocowym amerykańskie uzbrojenie i
      wysyłając żołnierzy na coraz bardziej egzotyczne i niepopularne
      w Europie wojny ".

Nic dodac, nic ujac.

Jedyne pytanie jakie musi nasuwac sie wszystkim, ktorym
      przyszlosc Polski lezy na sercu: czy postawa polskich elit
      politycznych to tylko skrajna niekompetencja czy tez cos
      znacznie bardziej paskudnego ?
      • Gość: mirmat Niech Unia tylko zwroci miliardy jakie ukradla ... IP: 38.112.103.* 05.01.04, 06:22
        jako "dlug" Gierkowski. Kanalie z krajow obecnej unii kochali PRL i jego
        mocodawcow na Kremlu. Kiedy chodzilo o forse to zyczenie Brezniewa i jego
        pacholka Gierka bylo dla Paryza czy Berlina rozkazem. Dziesiatki miliardow $$$
        szlo na budowe komuny w PRL-u. I byloby tak gdyby nie popsula interesu
        Solidarnosc. Jak napisal w ostatnim WPROST Jacek Pałasiński "w 1981 r.
        kanclerz Niemiec Helmut Schmidt mówił o Solidarności, iż 'nieodpowiedzialnie
        naraża europejskie status quo i niszczy ducha współpracy z takim trudem
        wypracowanego na KBWE w Helsinkach'.
        Stan wojenny był dla Schmidta 'rozsądnym rozwiązaniem, stawiającym tamę
        wydarzeniom o katastrofalnych dla Europy skutkach'. Gdyby Schmidt miał
        komunizmu. 'Sami będziecie sobie winni, jeśli Rosjanie was najadą - mówili
        nam Europejczycy - a przy okazji możecie ściągnąć nieszczęście i na nas'.
        podobnych powodów - nie chcemy chcemy rezygnować z 'ważenia' naszych głosów."

No coz, Solidarnosc przy pomocy Reagana a wbrew unijnym kanaliom obalila komune
        i powstala III RP. I pierwsza rzecza jaka zazadaly Brukselskie bydlaki to
        splaty dziesiatkow miliardow $$$$ jakie kraje obecnej Unii wydaly na budowe
        komuny.

Mam propozycje, z ktora na pewno zgodzi sie patriotyczna czesc polskiego
        spoleczenstwa. NIECH UNIA ODDA ZAGRABIONE OD NAS DZIESIATKI MILIARDOW JAKIE
        ZABRALO NAM W POCZET "GIERKOWSKIEGO DLUGU" I MOGA SIE WYPCHAC SWOIMI
        DOTACJAMI!!! OCZYWISCIE MOGA SOBIE TEZ ZABRAC SWOJE KWOTY NA STAL, RYBOUSTWO
        CZY MLEKO.

"....niewdzięczna Europa ma wybudować polskie autostrady,
        usprawnić rolnictwo, administrację, ochronę granic, a polscy
        politycy wolni od tych przyziemnych trosk będą zajmować
        się "wyższą" polityką, rozwiązując przy boku USA wszelkie
        problemy dalekiego świata, kupując za środki uwolnione dzięki
        europejskim funduszom pomocowym amerykańskie uzbrojenie i
        w Europie wojny ".

• Gość: Ryszard Re: Niech Unia tylko zwroci miliardy jakie ukradl IP: *.w81-48.abo.wanadoo.fr 05.01.04, 08:05
          Europa zachodnia i Stany (bo nie Unia) nie DAWALY zadnych
          pieniedzy Gierkowi a pozyczaly bo Gierek o to prosil! Nikt
          nikomu szmalu nie wtykal. Fakt, ze ekipa Gierka nie umiala tych
          pieniedzy wykorzystac to juz zupelnie inna bajka. Po drugie:
          wzrost konsumpcji za Gierka (tv kolor, 126p, polonez i wiele
          innych towarow, wczesniej "nieistniejacych" za Gomuly )mial tez
          efekt powolnego rozsadzania od wewnatrz systemu. Calkiem
          mozliwe i raczej pewne, ze byla to celowa robota zachodu.
          Istniala wtedy tzw. teoria konwergencji. Poszukaj w ksiazkach,
          poducz sie i potem wypisuj swoje "zlote mysli". Ryszard
          • Gość: maruda Re: Niech Unia tylko zwroci miliardy jakie ukradl IP: *.gdynia.mm.pl 05.01.04, 11:11
            Gość portalu: Ryszard napisał(a):

> Europa zachodnia i Stany (bo nie Unia) nie DAWALY zadnych
            > pieniedzy Gierkowi a pozyczaly bo Gierek o to prosil! Nikt
            > nikomu szmalu nie wtykal. Fakt, ze ekipa Gierka nie umiala tych
            > pieniedzy wykorzystac to juz zupelnie inna bajka. Po drugie:
            > wzrost konsumpcji za Gierka (tv kolor, 126p, polonez i wiele
            > innych towarow, wczesniej "nieistniejacych" za Gomuly )mial tez
            > efekt powolnego rozsadzania od wewnatrz systemu. Calkiem
            > mozliwe i raczej pewne, ze byla to celowa robota zachodu.
            > Istniala wtedy tzw. teoria konwergencji. Poszukaj w ksiazkach,
            > poducz sie i potem wypisuj swoje "zlote mysli". Ryszard

Szkoda Twojego zachodu, bo Twój przedpiśca już założył, że to
            Unia wpuściła nas w kanał, a jedynym wyjściem jest stanie się
            równorzędnym partnerem USA. Przeskoczył więc nawet Wałęsę z jego
            drugą Japonią. Reasumując: pożyczki z Europy zachodniej były złe,
            bo trzeba je zwracać; pozyczki z USA były dobre, bo trzeba je
            zwracać.

Kiedy część naszego społeczeństwa (w tym polityków) wzniesie się
            ponad dylematy Kalego i jego krowy?
            • Gość: Ryszard Re: Niech Unia tylko zwroci miliardy jakie ukradl IP: *.w81-48.abo.wanadoo.fr 05.01.04, 14:07
              Amen...
          • Gość: mirmat Niech Unia zwroci miliardy jakie ukradla w konwerg IP: 38.112.103.* 05.01.04, 18:00
            Ryszard: Europa zachodnia i Stany (bo nie Unia) nie DAWALY zadnych
            pieniedzy Gierkowi a pozyczaly bo Gierek o to prosil! Nikt
            nikomu szmalu nie wtykal.
            Mirmat: to niech teraz Gierek je zwraca. Co te "pozyczki" maja wspolnego z
            suwerenna Rzeczypospolita. Chyba, ze jestes komuchem i uwazasz jak DeGaulle, ze
            bandyci Bieruta przywiezieni przez NKWD to "polski" rzad.

Ryszard: Fakt, ze ekipa Gierka nie umiala tych pieniedzy wykorzystac to juz
            zupelnie inna bajka.
            Mirmat: to nie bajka ale realia obcej okupacji. O tej okupacji dobrze kraje
            obecnej unii wiedzialy i ja wspieraly. Zacyduje za ostatnim WPROST Jacka
            Pałasińskiego:
            "... w 1981 r. kanclerz Niemiec Helmut Schmidt mówił o "Solidarności",
            iż "nieodpowiedzialnie naraża europejskie status quo i niszczy ducha współpracy
            z takim trudem wypracowanego na KBWE w Helsinkach".
            Stan wojenny był dla Schmidta "rozsądnym rozwiązaniem, stawiającym tamę
            wydarzeniom o katastrofalnych dla Europy skutkach". Gdyby Schmidt miał
            komunizmu. "Sami będziecie sobie winni, jeśli Rosjanie was najadą - mówili
            nam Europejczycy - a przy okazji możecie ściągnąć nieszczęście i na nas".
            podobnych powodów - nie chcemy chcemy rezygnować z "ważenia" naszych głosów.

Mimo, ze ta opinia byla juz wygloszona na tym forum poprzednio eurotomani
            nabrali wode w usta.

Ryszard: Po drugie: wzrost konsumpcji za Gierka (tv kolor, 126p, polonez i
            wiele innych towarow, wczesniej "nieistniejacych" za Gomuly )mial tez
            efekt powolnego rozsadzania od wewnatrz systemu. Calkiem
            mozliwe i raczej pewne, ze byla to celowa robota zachodu.
            Istniala wtedy tzw. teoria konwergencji. Poszukaj w ksiazkach,
            poducz sie i potem wypisuj swoje "zlote mysli". Ryszard
            Mirmat: Oczywiscie to byla celowa robota "zachodu" o ile do tego "zachodu" nie
            wliczasz prezydenta Reagana i odnowiona przez niego Partie Republikanska.
            Wspomniana nienawistna do Solidarnosci wypowiedz kanclerza Schmita jest czescia
            tej "konwergencji". O teorii konwergencji pieknie napisal znany dysydent
            Wlodzimierz Bukowski ale czy eurotomani chca wiedziec prawde??

W. Bukowski: "Przywódcy socjalistyczni na Zachodzie byli świadomi tego, że
            ewentualne załamanie się systemu sowieckiego może doprowadzić także do ich
            własnej klęski. Tak więc pomiędzy stroną sowiecką a socjalistami zachodnimi
            doszło do współpracy, do stworzenia wspólnego planu i w ten sposób obie strony
            mogły przetrwać. Plan ten był kolejnym wcieleniem znanego pomysłu tzw.
            konwergencji. Teoria konwergencji zakładała, że z jednej strony Związek
            Sowiecki powinien nieco złagodnieć, z drugiej strony kraje zachodnie powinny
            stać się bardziej socjalistyczne. W końcu te dwa światy powinny spotkać się
            gdzieś po środku. To było takie marzenie europejskiej lewicy, że dzięki takiemu
            dwustronnemu procesowi dojdzie do tej konwergencji i powstanie świat pokoju,
            raj na ziemi.

Tak więc pod koniec lat osiemdziesiątych przywódcy sowieccy oraz przywódcy
            socjalistyczni na Zachodzie postanowili wprowadzić taki plan w życie. Ze strony
            zachodniej polegało to na przyjęciu przez kraje socjalistyczne projektu
            jedności europejskiej. I według tych planów, w momencie, kiedy udałoby się im
            tego dokonać, miały wywrócić do góry nogami unię ekonomiczną Europy Zachodniej.
            Zamiast wolnego rynku, zamiast wolnego przepływu towarów i usług Europa miała
            się stać jednolitym państwem federalnym. W dodatku to państwo federalne musiało
            mieć strukturę jak najbardziej zbliżoną do struktury państwa sowieckiego, żeby
            mogło dojść do planowanej konwergencji. Ze strony sowieckiej podobne działania
            określono mianem budowy wspólnego europejskiego domu. I budowa tych struktur ze
            strony zachodniej postępowała, ale do 1992 roku Związek Sowiecki przestał
            istnieć. I nagle lewica została jakby tylko z zachodnią częścią tego wspólnego
            europejskiego domu i w poczuciu niepewności. Zamiast jednak zatrzymać dalszy
            postęp tego projektu i zapobiec wprowadzeniu go w życie, postanowiła go
            kontynuować. Oczywiście dlatego, że zorientowała się, iż dzięki temu będzie
            mogła utrzymać się u władzy. Jakiekolwiek byłyby wyniki wyborów w
            poszczególnych krajach, struktury europejskie pozostaną na dawnym miejscu. I
            oczywiście cała ideologia lewicowa będzie cały czas włączona w europejskie
            prawodawstwo.

Żeby zobaczyć odpowiedniość obecnych struktur europejskich w stosunku do
            struktur sowieckich, spróbujmy porównać oba systemy... W jaki sposób Związek
            Sowiecki był rządzony? Był rządzony przez piętnastu nie wybranych przez nikogo
            ludzi, którzy przed nikim nie odpowiadali i przez nikogo nie mogli zostać
            zwolnieni. W jaki sposób rządzona jest Unia Europejska? Przez 20 ludzi, których
            nikt nie wybrał, którzy przed nikim nie odpowiadają i którzy przez nikogo nie
            mogą zostać zwolnieni.

Czym był Związek Sowiecki? Związek Sowiecki był związkiem socjalistycznych
            republik. A czym jest Unia Europejska od momentu swojego powstania w 1992 roku?
            Unią socjalistycznych republik. W jaki sposób Związek Sowiecki został
            stworzony? Przez naciski, przez szantaże, przez siłę, a czasem nawet przez
            okupację.

Oczywiście Unia Europejska jak dotychczas nie posunęła się do militarnej
            okupacji, natomiast wszystkie inne stosowane u zarania Związku Sowieckiego
            metody już były stosowane. Wywierano ekonomiczne naciski na kraje, które nie
            chciały przystąpić do Unii Europejskiej. Stosuje się niesamowicie silną
            propagandę, która przypomina mi propagandę sowiecką. Całkiem niedawno, gdy w
            Irlandii powtarzano referendum w sprawie traktatu nicejskiego, cały kraj został
            zalepiony lansowanymi przez Unię Europejską plakatami, na których było
            napisane, że jeśli nie wybierzecie Unii Europejskiej, będziecie mieli głód i
            nędzę."

• Gość: Ryszard Re: Niech Unia zwroci miliardy jakie ukradla w ko IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 05.01.04, 19:15
              Synku, piszesz bzdury. Schmidtowi bylo blizej do ruskich czolgow - bo staly na
              granicy - niz innym. Stad strach blady , ktory padl na Europe zachodnia gdy
              zaczely sie strajki solidarnosci. Usa wlaczyly sie stosunkowo pozno w te gre.
              Tez jednak zyrowaly Gierkowi kredyty. Co do zwrotu przez bylych wladcow tych
              kredytow - to juz jest rozmowa na poziomie tych o krysztalowych wannach w domu
              Gierka. Nie wiem ile masz lat ale spytaj taty jak za Gierka sie "kombinowalo".
              Zresta nie pytaj. Pisz co tatko robil a ja ci sam podpowiem jak i na czym
              wychodzil na swoje... R.
              • Gość: mirmat Dzieciaczku juz w 1968 komuna mnie nie lubila IP: 38.112.103.* 05.01.04, 20:06
                Ryszard
                Synku, piszesz bzdury.
                Mirmat: niemowlaku, musisz dorosnac. Zarzywaj witaminki.

Ryszard: Schmidtowi bylo blizej do ruskich czolgow - bo staly na
                granicy - niz innym. Stad strach blady , ktory padl na Europe zachodnia gdy
                zaczely sie strajki solidarnosci. Usa wlaczyly sie stosunkowo pozno w te gre.
                Mirmsat: Oczywiscie takiego dzieciaka trzeba uczyc historii. W listopadzie 1980
                roku w USA odbyly sie wybory w ktorych do wladzy doszli pro-Polscy Republikanie
                z prezydentem Reaganem. To ich sie bali szwabscy lewacy pod egoda Schmidta.
                Ulicami Berlina i Paryza sunely setki tysiace pissnikow wrzeszcace na komende
                Kremla anty-ameryaksnkie hasla. Dzis organizatorzy tych zadym rzadza Unia.

Ryszard: Tez jednak zyrowaly Gierkowi kredyty.
                Mirmat: Lewak Carter nic nie zyrowal bo wpedzil Ameryka w dramatyczny kryzys. A
                Reagan by podzyrowal komunie zadek. Opanuj sie!!!
                Co do zwrotu przez bylych wladcow tych
                Ryszard: kredytow - to juz jest rozmowa na poziomie tych o krysztalowych
                wannach w domu Gierka. Nie wiem ile masz lat ale spytaj taty jak za Gierka
                sie "kombinowalo".
                Mirmat: Moj Tata to za Girtka juz lezal w grobie. A nauki dostawalem jak mnie
                SB przesluchiwalo. Te nauki zacalem pobierac juz w 1968. Taraz moge troche
                ciebie nauczyc: Gierek byl pieskiem zarowno na Kremlu (zmienil konstytucje PRL
                bo nawet ta Stalinowska nie byla wystarczajaco lizusowska wobec Moskwy) ale tez
                byl mile widzianym pieskiem w Wersalu. Jego wanny mnie malo interesuja choc ci
                wierze ze twoj tatunio niezle za Gierka kombinowal to widac po twoich
                wypowiedziach. Wiem, ze komuch nie zrozumie Polaka ale tu chodzi o cos wiecej
                niz krysztalowe wanny.
                Ryszard : Zresta nie pytaj. Pisz co tatko robil a ja ci sam podpowiem jak i na
                czym wychodzil na swoje... R
                Mirmat: Wiem, ze twoj tatko nie wyszwedl dobrze na rewolucji Solidarnosciowej
                tak samo jak kanclerz Schmidt. Dzis chcesz sobie odbic w ZSRE.
                • Gość: oryndż MIRMAT NAUCZ SIĘ JĘZYKA POLSKIEGO IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 20:34
                  > Mirmat: niemowlaku, musisz dorosnac. Zarzywaj witaminki.

Przecież ty nawet po polsku pisać nie potrafisz. Co ty umiesz? Podatki w Ameryce
                  płacić? A czemu nie w Ojczyźnie?

Może słownik ortograficzny ci bęcwale do Ameryki przesłać?
                • Gość: Ryszard Re: Dzieciaczku juz w 1968 komuna mnie nie lubila IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 06.01.04, 07:30
                  No i prosze, jakiego to ja bohatera tknalem! SB go potluklo i glowka do
                  dzisiaj nie pracuje jak powinna: wszedzie spisek lewacki - od Moskwy przez
                  Bonn do Paryza. Ciagle jednak nie moge zrozumiec dlaczego np. takie Niemcy czy
                  Francja maja zwracac "miliardy" , ktore pozyczyly Gierkowi? Byl sobie kraj,
                  nazywal sie PRL, ludzie chcieli zyc dostatniej to i Gierek nabral kredytow.
                  Ludzie chcieli dostatku szybciej: czesc zmarnowano, czesc rozpoczeto
                  gigantycznymi budowami i nic z tego nie wyszlo, itd.itd. Wokol budow
                  socjalizmu wyrastaly kolonie domkow jednorodzinnych, szkaradnych bo czesciowo
                  z tzw. wielkiej plyty. Tak niestety bylo.
                  Co do USA: ja pisalem o dekadzie 70-80 , wtedy jeszcze Reagana nie bylo. Od 80
                  tego roku to i w Europie sie zmienilo. To Mitterand powiedzial slynne
                  zdanie " rakiety sa na wschodzie a pacyfisci na zachodzie".Po 80tym nikt juz
                  tak Polsce forsy nie wtykal. Chce Ci jednak przypomniec ze Klub Paryski i
                  londynski umorzyly polowe polskiego dlugu. Sugerujesz , ze powinni jeszcze cos
                  zwrocic? Ryszard
                  • Gość: mirmat Zagloba podarowal Szwedom Niderlandy-pol dlugu??? IP: 38.112.103.* 06.01.04, 12:52
                    Ryszard: No i prosze, jakiego to ja bohatera tknalem!
                    Mirmat: Trzymal bym sie mojej wrodzonej skromnosci, gdyby eurotomanskie debile,
                    ktore regularnie wykazuja sie ignorancja nie probowaly mnnie pouczac na tematy,
                    ktore znam z wlasnego doswiadczenia.

Ryszard: SB go potluklo i glowka do dzisiaj nie pracuje jak powinna: wszedzie
                    spisek lewacki - od Moskwy przez Bonn do Paryza.
                    Mirmat: Czyzby major Nowak z Podwala byl twoim osobistym przyjacielem? Nigdzie
                    nie wspominalem, ze SB stosowalo wobec mnie "bicie". Pare sincow jakie dostalem
                    w starciach z lewakami w latach 70/80 w Toronto nie zaszkodzilo mojej wizji
                    kiedy mialem ocenic, kto byl moim i mojej Ojczyzny wrogiem.

Ryszard: Ciagle jednak nie moge zrozumiec dlaczego np. takie Niemcy czy
                    Francja maja zwracac "miliardy" , ktore pozyczyly Gierkowi?
                    Mirmat: Masz problem z czytaniem prostych wypowiedzi. Zabojady i Szkopy powinny
                    zwrocic dziesiatki miliardow jakie sciagnely z III RP na konto swojej budowy
                    komunmizmu w PRL. W odroznieniu od DeGaulla, ktory zerwal stosunki
                    dyplomatyczne z rzadem II RP i uznal bandytow Bieruta przywiezionych przez NKWD
                    NA ROK PRZED JALTA (!), Polacy nigdy nie uznali okupacji sowieckiej i pacholkow
                    Kremla. Jezeli Francja i Niemcy robili sobie jakies finansowe tranzakcje z
                    naszymi okupantami to ich sprawa. JA NIE ROZUMIE DLACZEGO SUWERENNA
                    RZECZYPOSPOLITA MA SPLACAC NIE SWOJE DLUGI.

Ryszard: Byl sobie kraj, nazywal sie PRL, ludzie chcieli zyc dostatniej to i
                    Gierek nabral kredytow.
                    Miurmat: Och jakie to rozkoszne!!!! zgodnie z teoria tow. Ryszarda, tow Gierek,
                    ktory zarzadzal w imieniu Kremla i z blogoslawienstwem DeGaulla kolonbiua zwana
                    PRL, wzial pieniadze na rozbudowe wiezienia i niewielka poprawe bytu wiezniow.

Ryszard: Ludzie chcieli dostatku szybciej: czesc zmarnowano, czesc rozpoczeto
                    gigantycznymi budowami i nic z tego nie wyszlo, itd.itd.
                    Mirmat: I KTO TO "ZMARNOWAL". MOZE TY A MOZE TWOJ TATUS, KTORY Z LASKI KREMLA I
                    GIERKA ZARZADZAL KRNABRNYMI POLAKAMI NIEWDZIECZNYMI ZA LASKI JAKIE WYNIKALY Z
                    CZLONKOWSTWA W BLOKU POSTEPU I POKOJU?
                    Ryszard: Wokol budow socjalizmu wyrastaly kolonie domkow jednorodzinnych,
                    szkaradnych bo czesciowo z tzw. wielkiej plyty. Tak niestety bylo.
                    Mirmat: "niestety"????? A ja myslalem, ze dla eurofanatykow budowa wizji
                    DeGaulla Europy od Atlantyku po Ural pod przywodctwem Kremla i Wersalu byla
                    nirwana.

Ryszard: Co do USA: ja pisalem o dekadzie 70-80 , wtedy jeszcze Reagana nie
                    bylo.
                    Mirmat: A feee. Jimmy Carter byl ulubiencem elit krajow obecnej unii!!! To tego
                    reakcjonisty Reagana bala sie europejska cholota. Czy nie pamietasz albo byles
                    w pieluszkach, kiedy europa trzesla sie ze strachu, ze Reagan przyjdzie i
                    wysadzi w powietrze swiat.
                    Ryszard: Od 80 tego roku to i w Europie sie zmienilo. To Mitterand powiedzial
                    slynne zdanie " rakiety sa na wschodzie a pacyfisci na zachodzie". Po 80tym
                    nikt juz tak Polsce forsy nie wtykal.
                    Mirmat: Polsce nikt nigdy forsy nie wtykal. Forse wtykano tylko czerwonym.
                    Kiedy Lenin objal wladze na Kremlu zlikwidowal wszystkie dlugi carow. I
                    zachodni bankierzy szybko zaczeli sie ustawiac w kolejke by pozyczac sowietom
                    pieniadze. Kiedy Polska sie odrodzila w 1990 zaczelo sie zdzieranie z nas skory.

Ryszard: Chce Ci jednak przypomniec ze Klub Paryski i londynski umorzyly polowe
                    polskiego dlugu. Sugerujesz , ze powinni jeszcze cos zwrocic? Ryszard
                    Mirmat: "Pol dlugu" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    To dziesiatki miliardow $$$$ z ktorymi my nic nie mamy do czynienia. Zagloba
                    podarowal Szwedom Niderlandy. Unia moze sobie darowac pol dlugow Gierka. NIECH
                    SOBIE UNIJNE BYDLAKI WCISNA GDZIES SWOJE "DOTACJE" KTORE POCHODZA I TAK Z
                    HARACZU JAKI MAMY PLACIC BRUKSELI I ODDADZA NAM TO CO JUZ SCIAGNELI Z III RP NA
                    KONTO GIERKA. ZA TE DZIESIATKI MILIARDOW WYASFALTUJEMY RZECZYPOSPOLTIA OD ODRY
                    PO BUG AUTOSTRADAMI.

• Gość: maruda Re: Nicea - zły triumf, USA - zly wybor IP: *.gdynia.mm.pl 05.01.04, 10:57
        Gość portalu: Arczyslaw napisał(a):

> "....niewdzięczna Europa ma wybudować polskie autostrady,
        > usprawnić rolnictwo, administrację, ochronę granic, a polscy
        > politycy wolni od tych przyziemnych trosk będą zajmować
        > się "wyższą" polityką, rozwiązując przy boku USA wszelkie
        > problemy dalekiego świata, kupując za środki uwolnione dzięki
        > europejskim funduszom pomocowym amerykańskie uzbrojenie i
        > wysyłając żołnierzy na coraz bardziej egzotyczne i niepopularne
        > w Europie wojny ".
        >
        > Nic dodac, nic ujac.
        >
        > Jedyne pytanie jakie musi nasuwac sie wszystkim, ktorym
        > przyszlosc Polski lezy na sercu: czy postawa polskich elit
        > politycznych to tylko skrajna niekompetencja czy tez cos
        > znacznie bardziej paskudnego ?

To bardzo dobre pytanie.

Co do samego artykułu, to autor postawił intrygujące pytanie:
        jak odebrana zostałaby nasza decyzja w sprawie Nicei, gdybyśmy:
        kupili Grippena, zrealizowali w terminie deryktywy unijne,
        poparli USA w sprawie irackiej politycznie, ale nie militarnie?
        Śmiem twierdzić, że Niemcy i Francja miałyby znacznie ciekawsze
        propozycje w Brukseli.

Wrócmy do Twojego pytania i rozwińmy je. Jak rząd, który nie
        radzi sobie z najprostszymi problemami wewnątrz kraju i swoimi
        decyzjami rozkręca korupcję, może jednocześnie prowadzic
        odpowiedzialną politykę zagraniczną. Pytanie staje się retoryczne.

I jeszcze jedno w sprawie elit. Przez kilka miesięcy elity
        wszystkich opcji politycznych wałkowały jeden praktycznie temat
        dot. przeszłej struktury UE - preambułę do konstytucji. Bez
        sensu. A w tej chwili zabrnęliśmy w ślepą uliczkę. Nie istnieją
        żadne logiczne i prawidłowe następstwa "nicejskiej decyzji". Sama
        w sobie decyzja nie była zła, jednak zabrakło innych argumentów
        przemawiających za tym, że nasz rząd kieruje się jakąś logiką w
        swoich poczynaniach.

Tu powstaje następna wątpliwość: czy jakakolwiek partia
        polityczna w RP jest w stanie zagwarantować polskie interesy na
        przyzwoitym poziomie?
        • Gość: Arczyslaw Re: Nicea - zły triumf, USA - zly wybor IP: *.sympatico.ca 05.01.04, 18:02
          Tak masz racje. Jak pisal bowiem Norman Davies "Stany
          Zjednoczone spogladaly przychylnie na kolejne organizacje
          gospodarcze Europy (ktore uwazaly za naturalna kontynuacje
          planu Marshalla). Nie mialy jednak zamiaru patronowac
          narodzinom konkurencyjnego mocarstwa."

Zjednoczona, silna i niezalezna Europa to najlepszy scenariusz
          dla Polski. Niestety nie lezy on w interesie USA.
          Od czasu Iraku wszystko wskazuje na to, ze to wlasnie Polsce
          przypadla niewdzieczna rola amerykanskiego "osla trojanskiego".
          Zakup F-16, podpisanie "lojalki" za plecami europejskich
          sponsorow, interwencja w Iraku, "veto" w Brukseli to tylko
          smutne odbicie tej nowej polskiej rzeczywistosci a raczej
          zaleznosci.
    • toja3003 Gartuluje p. Antoniemu Podolskiemu trafnego artykulu 05.01.04, 11:29
      Oczywiscie mozna powiedziec,
      ze to my mamy racje a nie oni
      ale czy taka jest prawda?

Polska potrzebuje Europy
      a Europa potrzebuje Polski
      tzn. Polska potrzebuje bardziej
      Europy niz Europa Polski.

Dowod:
      a) UE istnieje juz dziesieciolecia bez Polski
      i moze dalej bez Polski istniec
      b) Jaka jest sytuacja w Polsce kazdy widzi,
      unijna pomoc bardzo by sie nam przydala

W zwiazku z tym trzeba (niestety) godzic
      sie na warunki silniejszego czyli unijne.

Oczywiscie mozna tez ignorowac zdania
      (sluszne czy niesluszne) otoczenia
      i zostac teoretycznie "silnym, zwartym, gotowym,
      nie oddajac ani guzika" a w praktyce
      lezec na obu lopatkach po dwoch tygodniach
      (ale za to z honorem, ha, ha).

A niezaleznie od tego, patrzac
      zupelnie z boku, kto moze miec
      racje w sporze, gdzie na 25 panstw
      23 stoja po jednej stronie a 2 po drugiej?

Mozna oczywiscie krzyczec "veto" (to dobrze umiemy)
      i czekac na piaty (gospodarczy)
      rozbior Polski, patrzac jak 9 nowych
      panstw w UE odchodzi do swych dziejow,
      tylko jeden na 10 sie "nie zalapal": my.

Znowu mamy piekne sojusze, jak w piosence
      za morzami, za gorami, za siedmioma
      rzekami jest Hiszpania
      a tu zima, karnawal jest z nami.

Bawmy sie wiec dalej.
      Jesli nie rozumiemy, ze to nie z Hiszpanami
      nam po drodze ale z naszymi sasiadami z Unii:
      Czechami, Niemcami, Litwinami, Slowakami.
      • Gość: P-77 Re: Gartuluje p.toja 2003 nieustępliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 16:22
        ...w n-tym wklejaniu tego samego postu na forum
        > Dowod:
        > a) UE istnieje juz dziesieciolecia bez Polski
        > i moze dalej bez Polski istniec
        UE istnieje zaledwie 10 lat - wcześniej to były Wspólnoty Europejskie.
        > b) Jaka jest sytuacja w Polsce kazdy widzi,
        > unijna pomoc bardzo by sie nam przydala
        O ile pamiętam Leszek Balcerowicz zlikwidował realny socjalizm bez pomocy z
        zewnątrz. W Polsce nie brakuje ludzi podobnego formatu - tylko należy ich
        wybrać.
        > W zwiazku z tym trzeba (niestety) godzic
        > sie na warunki silniejszego czyli unijne.
        Nie unijne tylko francusko - niemieckie. Właśnie dzięki systemowi nicejskiemu
        te kraje nie będą narzucać arbitralnie swojej woli innym.
        > A niezaleznie od tego, patrzac
        > zupelnie z boku, kto moze miec
        > racje w sporze, gdzie na 25 panstw
        > 23 stoja po jednej stronie a 2 po drugiej?
        Kompletna bzdura. Raz że w kwestii rozkładu głosów sporo państw zachowało
        neutralność (np. Wielka Brytania) dwa że nigdy nie jest tak aby to większość
        miała rację z samego powodu większości.
        > Mozna oczywiscie krzyczec "veto" (to dobrze umiemy)
        > i czekac na piaty (gospodarczy)
        > rozbior Polski, patrzac jak 9 nowych
        > panstw w UE odchodzi do swych dziejow,
        > tylko jeden na 10 sie "nie zalapal": my.
        Inni wolą zdać się na łaskę i niełaskę starych członków Unii, Polska woli sama
        walczyć o swoje. Naszym zachodnim partnerom trzeba patrzeć na ręce.
        > Jesli nie rozumiemy, ze to nie z Hiszpanami
        > nam po drodze ale z naszymi sasiadami z Unii:
        > Czechami, Niemcami, Litwinami, Slowakami
        No to się zdziwisz jak podczas debaty budżetowej Polska i Hiszpania przedstawią
        wspólne stanowisko. Już teraz trwają rozmowy.
        • Gość: oryndż Don Chichot z Sanczo Giertychem IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 19:46
          > No to się zdziwisz jak podczas debaty budżetowej Polska i Hiszpania
          > przedstawią
          > wspólne stanowisko. Już teraz trwają rozmowy.

Tak, rozmowy trwają ciebie przy kominku zapewne. I Unia z całą pewnością
          skonsumuje to wspólne stanowisko Polski i Hiszpanii. Hehehehe.

Z grubsza sobie można wyobrazić to stanowisko: dajcie trzy razy więcej kasy, bo
          mamy cztery razy większe potrzeby.

Zenek spod budki z piwem i Zdzicho spod monopolowego też mają podobne wspólne,
          uzgodnione stanowisko. I wspólnego kaca.
    • Gość: neo swietny artykul IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.04, 14:13
      Ten artykul to niestety rzucanie przyslowiowych perel przed
      wieprze. Upor, glupota, krotkowzrocznosc i brak jakichkolwiek
      zasad - to cechy naszej "klasy" politycznej i niestety duzej
      czesci spoleczenstwa. Typowa chlopska i komunistyczna
      mentalnosc - brac, wrzeszczec, domagac sie ale oczywiscie
      niczego w zamian nie dawac.

Znow zaprzepaszczamy swietne okazje, z przyjaciol robimy wrogow,
      dobroczyncow i pomocnikow robimy "w konia".

"Zgodnie z tym obrazem wciąż niewdzięczna Europa ma wybudować
      polskie autostrady, usprawnić rolnictwo, administrację, ochronę
      granic, a polscy politycy wolni od tych przyziemnych trosk będą
      zajmować się "wyższą" polityką, rozwiązując przy boku USA
      wszelkie problemy dalekiego świata, kupując za środki uwolnione
      dzięki europejskim funduszom pomocowym amerykańskie uzbrojenie i
      w Europie wojny."

Szkoda, ze tak madre artykuly niczego niestety w Polsce nie
      zmienia.
    • Gość: obywatel Re: Nicea - zły triumf IP: 62.29.136.* 05.01.04, 15:40
      Nie wiem o co temu facetowi chodzi ? Nabełkotał się mocno...jak
      mi sie wydaje, sugeruje on, zebysmy przyjeli warunki
      czlonkowstwa okreslone w konstytucji w zamian za jakies blizej
      nieokreslone korzysci materialne ?! Aha i jeszcze wyglada na
      to, że to my polacy jestesmy be, a francuzi i niemcy cacy bo
      jest ich duzo i maja kase ! ech tylko cyctat z klasyka "Niechce
      mi sie z toba gadać...panie podolski"
      • Gość: oryndż OBYWATELU SZCZEROŚĆ PRZEDE WSZYSTKIM! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 16:42
        Gość portalu: obywatel napisał(a):

> Nie wiem o co temu facetowi chodzi ?

No właśnie: inteligencją nie grzeszysz. Nie rozumiesz. Nie wiesz o co chodzi.
        Bazy nie czaisz. Ale jednak twardo musisz coś napisać. Zobaczmy:

> Nabełkotał się mocno...jak
        > mi sie wydaje, sugeruje on, zebysmy przyjeli warunki
        > czlonkowstwa okreslone w konstytucji w zamian za jakies blizej
        > nieokreslone korzysci materialne ?! Aha i jeszcze wyglada na
        > to, że to my polacy jestesmy be, a francuzi i niemcy cacy bo
        > jest ich duzo i maja kase ! ech tylko cyctat z klasyka "Niechce
        > mi sie z toba gadać...panie podolski"

Jesteś hołota wychowana na Pasikoskim. Nie umiesz czytać, tylko pisać.
      • Gość: mirmat Ten facet pisze na zamowienie. IP: 38.112.103.* 05.01.04, 18:16
        obywatel IP: 62.29.136.*
        Data: 05.01.2004 15:40 + odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
        Nie wiem o co temu facetowi chodzi ? Nabełkotał się mocno...jak
        mi sie wydaje, sugeruje on, zebysmy przyjeli warunki
        czlonkowstwa okreslone w konstytucji w zamian za jakies blizej
        nieokreslone korzysci materialne ?! Aha i jeszcze wyglada na
        to, że to my polacy jestesmy be, a francuzi i niemcy cacy bo
        jest ich duzo i maja kase ! ech tylko cyctat z klasyka "Niechce
        mi sie z toba gadać...panie podolski"

Mirmat: Obawim sie, ze ten facet wie dokladnie co pisze. Jest on czescia
        skoordynowanej kampanii naciskow przez kontrolowane przez unijny kapital media
        by "zmiekczyc" Polakow. Jak widzisz, zaden eurotoman nie zajal merytorycznego
        stanowiska wobec Polskiej Racji Stanu. Jedynymi "argumentami" sa grozby. Kazda
        partia w Sejmie wybranym przeciez w wyborach o proporcjonalnej ordynacji
        poparla stanowisko rzadu w Brukseli. 250 targowiczan, ktorzy podpisali
        wielkopoddanczy list "do opinii unii" sami przyznali, ze nie maja zadnego
        realnego poparcia w Narodzie. Co wiec im pozostalo? Ochydna kampania
        zastraszania.
        • Gość: oryndż NAJEMNIK MIRMAT Heheheheh IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 18:32
          > Mirmat: Obawim sie, ze ten facet wie dokladnie co pisze. Jest on czescia
          > skoordynowanej kampanii naciskow przez kontrolowane przez unijny kapital media
          > by "zmiekczyc" Polakow.

Grupa prawicowych, antysemicko nastawionych Polaków w USA robi wszystko, zeby
          materialnie skorzystać na dymaniu Rzeczpospolitej Polskiej przez USA. Im
          ściślejsza będzie zależność Polski od odległych USA, tym więcej będzie pola do
          przekrętów i drobnych interesików dokonywanych przez Polaków. A przy okazji
          pracujecie dla Rosji i Białorusi, bo Polska poza UE to igraszka. USA nigdy się
          nie pochylą nad problemami na granicy pod Lublinem czy Białymstokiem.

Co zrobiłeś, Mirmat, żeby Polska nie dopłacała do wojny w Iraku? Co zrobiłeś,
          żeby interes z przestarzałymi F-16 nie był taki kiepski dla Polski? Czemu
          podatki płacisz na administrację Busha a nie na drogi w Polsce?
        • Gość: Ryszard Re: Ten facet pisze na zamowienie. IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 06.01.04, 07:49
          Niestety , glos Podolskiego jest odosobniony. Szkoda. Miller chce umierac za
          Nicee i pociagnal za soba wszystkich oszolomow z lewa i prawa. Zadnej
          realistycznej dyskusji na ten temat w Polsce nie bylo niestety. Rzad nie
          przedstawil tez zadnej alternatywy negocjacyjnej. Mowic nie bo nie jest latwo
          ale co dalej? Fakty sa niestety niezbyt pozytywne dla Polski. Mozna wymachiwac
          szabelka ale to nie przesloni niestety faktu, ze niedorobki, fuszerka i
          bylejakosc sa powszechne. Co bedzie w maju kiedy okaze sie, ze to "mocarstwo"
          nad Wisla nie policzylo krow i doplat rolnikom wyplacic nie mozna? Watpie czy
          Unia bedzie chciala przymknac oczy na ten balagan tylko dlatego, ze Polska to
          Przedmurze, ze ma zaslugi itp...Czy to jest powazne? Moim zdaniem nie.
          Zreszta i Ameryka, tak czesto cytowana i tak uwielbiana przez Polske pokazuje
          jak bardzo ceni i potrafi uwzglednic polskie interesy: lipny offset, zero
          kontraktow dla Polski w Iraku... Nawet w Stanach na ten temat zaczyna sie juz
          troche pisac, ze to nie ladnie tak traktowac "wiernego" sojusznika... Szkoda
          wiec ,ze takich tekstow zabraklo wczesniej. Moze by sie wzieto do roboty
          zamiast ostrzyc kosy na Bruksele. Ryszard
          • rewelacyjny Ten facet pisze na zamowienie wiadomych kregow 06.01.04, 11:48
            O tym jak to "mocarstwo" i "przedmurze" jest traktowane rzeczywiscie przez USA
            swiadczy rowniez to, ze wierni i bierni sojusznicy z Polski musza podczas
            wjazdu do USA poddawac sie ponizajacym kontrolom (odciski palcow), podczas, gdy
            Slowency lub bedacy przeciw wojnie w Iraku Niemcy lub Francuzi przechodza przez
            punkty kontrolne pokazujac tylko paszport.
          • Gość: mirmat Wysprzedarz mediow miala sluzyc Polsce?!?!?!?! IP: 38.112.103.* 06.01.04, 13:43
            Ryszard: Niestety, glos Podolskiego jest odosobniony.
            Mirmat: Odosobniony !!!!!!!!! Ja mieszkam w Kanadzie i widze na internecie jak
            kazda polsko-jezyczna szczekaczka wykupiona przez unijnych baronow medialnych
            daje nieograniczone pole do popisu takim SBekom Olechowskim by ujadaly sie na
            opozycyjno-rzadowa solidarnosc w obronie Nicei. Przeciez banda z AWSLD
            sprzedala polskie banki i media unijnemu kapitalowi by tacy jak ty mieli
            monopol na indoktrynacje.

Ryszard: Szkoda. Miller chce umierac za Nicee i pociagnal za soba wszystkich
            oszolomow z lewa i prawa.
            Mirmat: Co z tymi Polakami!!! Zawsze jak ktos z zewnatrz chce nas uszczesliwic
            to sie jednoczymy z prawa i lewa jak za insurekcji Kosciuszkowskiej czy w
            momencie cudu nad Wisla czy teraz kiedy przekret Nicejski okazuje sie jednym
            wielkim klamstwem.

Ryszard: Zadnej realistycznej dyskusji na ten temat w Polsce nie bylo niestety.
            Mirmat: Wlasnie w odroznieniu od "dyskusji" jaka byla w czasie "kampanii
            referendalnej". Wtedy istnial wspanialy otwarty dialog za pieniadze unijne. Te
            same eurofanatyki przedstawialy nirwane jaka czeka nas w unii z Niceja stojaca
            na strazy naszej suwerennosci i dla "balansu" eurofanatycy przedstawialy
            alternatywe dla unii: Wladywostok, Lukaszenko, Uganda. Podziwialem zdolnosci
            balansu informacyjnego i obiektywnosci unijnyvch propagandzistow ktorzy
            zmonopolizowali kampanie indoktrynacji prowadzaca do zwyciestwa TAK dla Nicei.

Ryszard: Rzad nie przedstawil tez zadnej alternatywy negocjacyjnej.
            Mirmat: "alternatywy negocjacyjnej" !!!!!! PRZECIEZ WY EUROTOMANI WMAWIALISCIE
            POLAKOM, ZE NEGOCJACJE ZAKONCZYLY SIE W KOPENHADZE W GRUDNIU 2002!!!!!
            ALTERNATYWA MIALA BYC BIALORUS I WLADYWOSTOK!!!!!!PO KOPENHADZE MIALA NASTAPIC
            OGOLNA SZCZESLIWOSC POD NICEJSKIM SZTANDAREM!!!

Ryszard: Mowic nie bo nie jest latwo ale co dalej?
            Mirmat: TAK KLAMAC TO JEST CIEZKO, SZCZEGOLNIE JAK KLAMSTWA WYCHODZA NA JAW.

Ryszard: Fakty sa niestety niezbyt pozytywne dla Polski.
            Mirmat: Dziekuje wam za szczerosc sprzedawczyki.

Ryszard: Mozna wymachiwac szabelka ale to nie przesloni niestety faktu, ze
            niedorobki, fuszerka i bylejakosc sa powszechne.
            Mirmat: Dziekuje raz jeszcze za szczerosc bandzie okraglego stolu, ktora
            podpisywala "Traktaty Stowarzyszeniowe", obalila rzad Olszewskiego,
            wysprzedawala narodowy majatek, likwidowala polskie przedsiebiorstwa, zamykala
            cale galezie przemyslu, znosila cla na unijny import by nowo tworzacy sie
            polski kapital splajtowal. Nie wymachujcie szabelka. Oddajcie wladze tym co nie
            maja brudnych rak - LPR i PiS. Moze nie sa oni najlepsi ale jeszcze sie nie
            splamili ochydnymi oszustwami.

Ryszard: Co bedzie w maju kiedy okaze sie, ze to "mocarstwo" nad Wisla nie
            policzylo krow i doplat rolnikom wyplacic nie mozna? Watpie czy Unia bedzie
            chciala przymknac oczy na ten balagan tylko dlatego, ze Polska to
            Przedmurze, ze ma zaslugi itp...Czy to jest powazne? Moim zdaniem nie.
            Mirmat: Wiec powaznie. Byc moze Polske czeka rewolucja po ktorej powstanie IV
            RP i wyjscie z Unijnego kolchozu. Nie widze innego rozwiazania.

Ryszard: Zreszta i Ameryka, tak czesto cytowana i tak uwielbiana przez Polske
            pokazuje jak bardzo ceni i potrafi uwzglednic polskie interesy: lipny offset,
            Mirmat: Debilu, ten ofset przewyzsza wielokrotnie co bysmy dostalki kupujac
            kaczki zabojadow zwane dowcipnie Mirage.

Ryszard: zero kontraktow dla Polski w Iraku... Nawet w Stanach na ten temat
            zaczyna sie juz troche pisac, ze to nie ladnie tak traktowac "wiernego"
            sojusznika...
            Mirmat: Widzisz ciemnoto roznice miedzu Ameryka a Unia. W Ameryce media reaguja
            na jakakolwiek niewlasciwosc. W Unii media pluja tylko na krnabrna Polake.

Ryszard: Szkoda wiec ,ze takich tekstow zabraklo wczesniej. Moze by sie wzieto
            do roboty zamiast ostrzyc kosy na Bruksele.
            Mirmat: Nie martw sie o naszego tradycyjnego sojusznika Ameryke. Gdybys znal
            historie to bys wiedzial, ze oprocz uwielbianego przez unijne lewactwo
            Roosevelta Ameryka zawsze stala po naszej stronie. A na pewno mozna liczyc na
            Ameryke kiedy rzadza tak Republikanie. To nie Ameryka chce odebrac nam to co
            dala w traktatach. To nie Ameryka czycha na nasza suwerennosc.

• Gość: Eva Do Ryszarda IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.04, 18:08
            Gość portalu: Ryszard napisał(a):

> ale co dalej? Fakty sa niestety niezbyt pozytywne dla Polski. Mozna wymachiwac
            > szabelka ale to nie przesloni niestety faktu, ze niedorobki, fuszerka i
            > bylejakosc sa powszechne. Co bedzie w maju kiedy okaze sie, ze to "mocarstwo"
            > nad Wisla nie policzylo krow i doplat rolnikom wyplacic nie mozna? Watpie czy
            > Unia bedzie chciala przymknac oczy na ten balagan tylko dlatego, ze Polska to
            > Przedmurze, ze ma zaslugi itp...

Co bedzie? Na kanwie tego co piszesz, widac, ze sa chyba tylko dwa scenariusze:

1. Optymistyczny - Polska jednak zdazy uporzadkowac swe struktury i instytucje,
            wszystko bedzie dobrze, pieniadze poplyna.

2. Pesymistyczny - Polska nie zdazy. Tu sa dwie wersje a) glupia i b) realna:

a)wersja glupia - EU poswieci rozsadek ekonomiczny dla spokoju politycznego i
            aby uniknac wrzasku i pretensji bedzie ladowac pieniadze w niejasne,
            niekontrolowalne i skorumpowane struktury polskiej gosp.i adm.

b)wersja realna - nikt nie straci rozumu i da pieniedzy.
            Jesli Unia nie da, sama bedzie winna temu, co sie wydarzy. Czynienie jednak
            calej Unii odpowiedzialna za fiasko doplat dla Polski ma ta wade, ze a nuz ktos
            pomysli, ze skoro wszystkie kraje EU Polske krytykuja, to moze racja jest po ich
            stronie. Lepiej do roli winnego nadaja sie wiec Niemcy i Francuzi, to ich
            antypolski spisek bedzie odpowiedzialny za brak "kasy" z EU. Juz dzis GW pyta
            niewinnie "Czy Unia ukarze nas za nieposluszenstwo"?. W maju nastapi zapewne
            wysyp brutalnych okladek a la z "Wprost", na ktorych tym razem Niemcy i Francja
            beda mordowac polska gospodarke, zabierajac jej (swoje wlasne) pieniadze. Na
            forum pojawia sie posty, ze czyrak i szreder okradaja Polske. czyrak i szreder -
            bo prawidlowa pisownia tych nazwisk ubliza kazdemu prawdziwemu patriocie i jest
            papierkiem lakmusowych szczerosci jego zamiarow. Wrzask bedzie duzy, pretensje i
            poczucie krzywdy ogromne, a widok naprawde smutny. Oby do tego nie doszlo
            powinno byc najwazniejszymi zyczeniami w Nowym Roku.

• Gość: PPU Re: Nicea - zły triumf IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.04, 18:27
      Prosze nie zapominac, ze ten miniony czas dobrej wspolpracy z
      Niemcami byl takze czasem innego kanclerza (pan Helmut K.)i
      innej partyjnej koalicji (chrescijanscy + wolni demokraci).
      Obecnie wszytko sie zmienilo.
      Koalicja inna (socjaldemokraci + fischerowcy), kanclerz inny
      (Gerhard S.), a takze pan Günter V. ulegl metamorfozie
      politycznej.
      Pan Günter V. jest obecnie socjaldemokrata , a poprzednio byl
      wolnym demokrta.
      Pan Günter V. jest powszechnie postrzegany jako wielki (a moze
      nawet najwiekszy) protektor "unijnej" Polski w Brukseli.
      Jednak w sobote w niemieckiej telewizji pan Günter V. swoje
      poglady juz tak formulowal, ze "dryfowaly" one nieublagalnie w
      kierunku stanowiska jego szefa partyjnego, ktorym jest obecnie
      pan Gerhard S.
      Moze jednak i pan Gerhard S. odrzuci niebawem te marzenia o
      nowej europejskiej konstytucji i zmieni sie w wielkiego
      oredownika "unijnej" Polski na nicejskich warunkach.
      A moze polityce wszyskich masci cierpia jedynie na panfobie?
      A moze ta "nowa" Unia to cos takiego jak smok wawelski.
      A moze nalezaloby juz teraz oglosic plebiscyt na Kraka?
      Kto chce byc Krakiem, a kto nim ostatecznie bedzie?
      • Gość: P-77 Re: Nicea - zły triumf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 19:26
        NAjciekawszy w artykule jest jeden fragment. Otóż autor pisze, że
        przedstawiciele Francji i Niemiec proponowali Polsce w zamian za rezygnację z
        Nicei podwojenie liczby polskich reprezentantów w Parlamencie Europejskim lub
        dwóch komisarzy. Polska odrzuciła tę ofertę co wprawiło drugą stronę w
        zrozumiała (dla autora) irytację.
        Nie wie, na ile ten fragment jest prawdziwy (nie sądzę by pan Podolski
        uczestniczył w negocjacjach a wiadomości z dziesiątej jak podejrzewan ręki nie
        mają zbyt dużej wartości) ale załóżmy, że tak było. Otóż zachowanie polskich
        negocjatorów było czymś celowym i to co najmniej z dwóch powodów.
        Po pierwsze z punktu widzenia interesów RP(o czym nie można zapominać).
        Parlament Europekski jest ciałem o ograniczonych kompetencjach, natomiast
        Komisja jest organem uninym i komisarze niekoniecznie bronią interesów kraju z
        którego pochodzą. Gdyby np. komisarzem została p. Hubner to - biorąc pod uwagę
        jej zachowanie w czasie prac Konwentu - wątpliwe by Polska na tym skorzystała.
        Po drugie z punktu widzenia całej UE - podwojenie liczby polskich deputowanych
        do Parlamentu oznaczałoby koniec reprezentatywności tego ciała. Natomiast
        dwóch polskich (ajk podejrzewam również niemickich, francuskich, brytyjskich,
        włoskich i hiszpańskich) komisarzy byłoby nie tylko sprzeczne z ideą równosci
        pańśtw, ale co ważniejsze oznaczałoby, że organ wykonawczy UE skłądałby się z
        30 osób, co uniemożliwaiłoby całkowicie jego sprawne działanie.
        Wychodzi więc na to, że Polska bardziej troszczy się o zachowanie idie leżących
        u podstaw Wspólnot Europejskich niż Francja i Niemcy. Świadczy o tym także
        polskie stanowisko w sprawie preambuły do konstytucji - czyżby Zachód
        zapomniał, że ojcowie - założyciele Wspólnoty byli gorliwymi chrześcijanami a
        12 gwiazd na fladze unijnej to proste nawiązanie do Apokalipsy św. Jana?
        Druga sprawa - z tekstu wynika, że ustalenia Konwentu były zemstą na Polsce za
        zakup samolotów F-16 i udział w wojnie irackiej. Wprawdzie uważam obie te
        decyzje za idiotyczne, ale czy można ustanawiać reguły pod kątem określonej
        sytuacji? Jeżeli Francji i Niemcom chodzi o ukaranie Polski to czy cała ta
        argumentacja o "demokratycznym funkcjonowaniu Unii" nie świadczy o obłudzie
        tych państw.
        Jak słusznie zauważył min. Cimoszewicz to nie my powinniśmy argumentować za
        Niceą, to nas powinno się przekonać do propozycji Konwnetu. Tymczasem
        ograniczono się do argumentacji na zasadzie "więksozść tego chce więc jest to
        słuszne", "jak się nie zgodzicie to pożałujecie" itp.
        Nawet jeżeli jest tak, że 23 państwa były skłonne przyjąć propozycję Konwentu
        to dzięki twardzemu stanowisku Polski i Hiszpanii to się zmieniło. Mamy
        twardzych i miękkich zwolenników projektu Konwnetu. Ci pierwsi raczej nie
        zmienią zdania, wiec należy próbować tworzyć koalicję z drugą grupą (np. Wielka
        Brytania, państwa skandynawskie itp.) Wtedy jest szansa, że nowy traktat
        konstytucyjny będzie korzystniejszy dla Polski. A jeżeli i tym razem negocjacje
        zakończą się fiaskiem ni będzie można tego przedstawić jako polskiej winy.
        A co do listu sześciu państw w sprawie obcięcia wydatków UE - wcale nie jest
        powiedziane, że nie powstałby gdyby Polsa się ugięła. Co wtedy napisaliby p.
        Podolski i inni?
    • Gość: Ziemba Re: Nicea - zły triumf IP: *.dtcentrum.pl 06.01.04, 10:08
      Zadziwia mnie jak szybko od sukcesu popadlismy w nastroj
      kleski. A coz takeigo dramtaycznego sie stalo podczas
      ostatniego szczytu EU? Obronilismy nasze stanowisko poniewaz nie
      zaproponowano nam niczego rozsadniejszego. Nie ponieslislimy
      zadnej kleski--Nicea nie jest naszym wymyslem lecz Francuzow,
      ktorzy w owym czasie obawiali sie zbyt silnych wplywow
      niemieckich. Czy teraz, kiedy Paryz i Berlin zdecydowaly sie na
      nastepny okres miodowy, powinnismy ustawiac sie w szeregu i bic
      brawo? Jezeli historia uczy nas czegokolwiek to zdrowego
      sceptycyzmu wobec wielkich tego swiata. Cos za cos, panowie. A
      przerazeni urzednicy widzacy jak ich przyszle unijne posady
      nieco sie oddalaja, niech ustapia miejsca politykom.
    • Gość: Eva Usypianie rozumu, budzenie demonow IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.04, 13:24
      Po raz kolejny p. Podolski publikuje naprawde madry, przenikliwy
      i potrzebny artykul.

Po raz kolejny rowniez niestety jest to debata nad rozlanym
      mlekiem. W spoznionych gorzkich zalach przoduje GW, tak bylo w
      przypadku wojny w Iraku, tak tez jest i teraz. Tuz przed waznymi
      decyzjami GW (i kilka innych gazet lub czasopism) zapelnia sie
      rozemocjonalizowanym belkotem na pol sentymentalnym na pol
      waleczno-patriotycznym. Zaraz po tym gdy (zle)fakty sie dokonaja
      GW zapelnia sie dla odmiany krytyka podjetych decyzji, tym razem
      na dobrym, ciekawym i pozbawionym rozbuhanych emocji poziomie.

Schemat w kolko ten sam:

Usypianie rozumu - budzenie demonow - usypianie demonow -
      budzenie rozumu.

Podczas gdy "Wprost" konczy w polowie, czyli znajduje sie w
      stanie trwalego usypiania rozumu i budzenia demonow, GW ciagnie
      powyzszy schemat do konca. I na tym polega jej malo sensowna bo
      mocno spozniona zasluga. Permanentna musztarda po obiedzie
      wyglada bardziej na czesc skladowa serwowanego dania niz na
      omylke lub zaniedbanie.

• Gość: lord cox Re: Usypianie rozumu, budzenie demonow IP: 146.145.235.* 06.01.04, 18:15
        Gdy rozum spi, budza sie demony nocy. Pozdrawiam i dzieki za
        ciekawe spostrzezenie
        • Gość: Eva Re: Usypianie rozumu, budzenie demonow IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.04, 22:41
          Gość portalu: lord cox napisał(a):

> Gdy rozum spi, budza sie demony nocy.

Rowniez pozdrawiam. A tak swoja droga, kto wlasciwie jest autorem tego hasla?
          Niestety, mnie umknelo z pamieci.
          • Gość: lord cox Re: Usypianie rozumu, budzenie demonow IP: *.medwln01.nj.comcast.net 10.01.04, 00:49
            Jeden z Caprichios (cykl grafik) Goyi podpisany jest tym mottem.(El sueno de
            la razon produce monstruos)
            Pozdrawiam nawzajem i do uslyszenia na forum
        • Gość: mirmat Klik, klik, klik: jak nie Unia to Bialorus, jak... IP: 38.112.103.* 09.01.04, 16:49
          nie Unia to Bialorus, jak nie Unia to Bialorus, jak nie Unia to Bialorus, klik,
          klik, klik, jak nie Unia to Bialorus, jak nie Unia to Bialorus, jak nie Unia to
          Bialorus, jak nie Unia to Bialorus, jak nie Unia to Bialorus, jak nie Unia to
          Bialorus, klik, klik, klik......
    • Gość: cs Wspaniala dyskusja IP: 194.255.20.* 09.01.04, 10:40
      Typowe polskie "dysputy" - zero dyskusji, za to piekne wyzwiska ze wszystkich
      stron.
      Latwiej zrozumiec, dlaczego w Europie traktuja nas jak bande brudnych nieukow.
      • Gość: P-77 Re: no i co wy na to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 21:10
        Po dzisiejszej zapowiedzi Jshki Fischera (o tym, że Niemcy planują zwiększyć
        pomoc finansową z budżetu Unii dla nowych członków, w tym Polski) już widać, że
        Polska na obronie Nicie nie straciła.
        To prowadzi do dwóch optymistycznych wniosków - po pierwsze opłacało się bronić
        Nicei, po drugie nasi zachodni partnerzy nie są małostkowi. A w ogóle
        konstytucja i budżet to dwie zupełnie różne sprawy.
        • Gość: mirmat A my na to jak na lato IP: 38.112.103.* 09.01.04, 22:44
          Jako zaciekly przeciwnik wejscia III RP do unii usze sie pogodzic z realiami,
          ze nawet biorac pod uwage, ze kampania referendalna ublizala pod kazdym
          wzgledem demokratycznym zasadom i nawet biorac pod uwage, ze suma tych co
          zbojkotowali referendum i glosowali NIE przewyzsza 50% to strona TAK wygrala to
          refrendum "legalnie" po jednym warunkiem: ze Traktat Nicejski nie jest
          przekretem. Nie pozostaje nam nic innego tylko trzymac sie za nos w wchodzic w
          to bagno z nadzieja, ze znajdziemy tam sojusznikow chetnych do jego wysuszenia.

Ale referendalne TAK zamienia sie w farse kiedy ci sami co beszczelnie klamali,
          twierdzac, ze Nicea zapewni nam suwerennosc dzis twierdza, ze mozna ten Traktat
          wyrzucic do kosza. Uczciwosc zwolennikow Unii bedzie testowana wlasnie na hasle
          Rokity "Nicea albo smierc". A widac juz dzis kim okazuje sie cale grono
          oszustow z prez Kwasem na czele. Czas stanac, P-77 i byc liczonym. Nie moze byc
          litosci dla Olechowskich czy 250 targowiczan co wyslalo listy do "opinii
          europejskiej".
    • Gość: malatesta Re: Nicea - zły triumf IP: *.ptr_80-238-204-201.customer.ch.netstream.com 12.01.04, 10:04
      Pan Podolski raczy zartowac, albo nie
      wie co to jest mocarstwowosc. Dla panskiej
      informacji - to jest sytuacja, gdy usiluje
      sie narzucic swoja wole innym krajom.
      Obrona wlasnych interesow jest obowiazkiem
      kazdego kraju, nawet najmniejszego i nic
      z mocarstwowoscia nie ma wspolnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka