Dodaj do ulubionych

herbaty świata osiągalne w Polsce

IP: *.swic.dialup.inetia.pl 27.07.04, 15:44
Czy moglibyście podzielić się ze mną opiniami na temat herbat - Waszych
ulubionych oczywiście-dostępnych w Polsce. Jestem wielkim zwolennikiem herbat
a może ominęło mnie coś dobrego. Proszę o opinię.
Obserwuj wątek
    • Gość: herbaciany maniak :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 17:02
      jest mnóstwo cudownych herbat. Osobiście często odwiedzam sklepy five o'clocka
      w Poznaniu (najlepszy ten w Panoramie góreckiej:) bo tam jest imponujący wybór
      najlepszych gatunkowo herbat,a trochę się tym interesuje. Polecam Ci yunnany,
      szczególnie yunnan green, albo superior z jaśminem. Bardzo lubię darjeelingi,
      delikatny, świerzy smak z pierwszych zbiorów... a ostatnio pijam white pai mu
      tan, białą o niezwykle subtelnym smaku. Pozdrawiam i życzę ciekawych doznań
      smakowych.
    • Gość: joka Re: herbaty świata osiągalne w Polsce IP: *.swic.dialup.inetia.pl 09.08.04, 14:22
      Dziękuję bardzo za opinię-darjeeling jest rewelacyjna , biała też. Jeszcze
      tylko spróbuję Yunnan. Wiem , że będzie super skoro te były tak dobre. jestem
      Ci bardzo wdzięczna za wskazówki. Niestety u nas jest tylko mały sklep z
      herbatami i nie wszystko jest osiągalne. U siebie na pewno masz duży wybór. Ale
      jak o czymś wiem to staram się to wygrzebać spod ziemi-jeśli dobre.Herbatę
      uwielbiam dletego bardzo dziękuję za pomoc pozdrawiam
      • Gość: Kasia Re: herbaty świata osiągalne w Polsce IP: *.chello.pl 21.08.04, 10:02
        Polecam herbatke zielona nasza polska firmy Bio-active, moja ulubiona to
        Sencha, jest delikatna z lekko cierpkim posmakiem nie jest gorzka ani pachnaca
        wedzonka, dobra jest tez Silver moon troche mocniejsza. Wcale nie sa gorsze
        od zielonych herba ktore pilam w chinach a kosztyja 6 zlotych. Pilam tez
        Lapacho bardzo smaczna delikatna czarna herbata smakuje miodowo. Nie smakowala
        mi Pandino troche jak zielsko.
    • Gość: Maja Re: herbaty świata osiągalne w Polsce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.08.04, 15:16
      Hej, ja osobiście pijam głównie herbaty zielone i czarne, ale tylko
      niearomatyzowane.Był taki czas że opijałam się herabatami owocowymi lub z
      różnymi dodatkami, ale teraz zdecydowanie wolę coś klasycznego. Z zielonych
      polecam Kokeiche i Kukiche, bo są chyba ciekawsze w smaku niż zwykła Sencha,
      natomiast z czarnych wbrew pozorom bardzo dobre są herbaty Cejlońskie np z
      rejonu Dimbula, darjeelingi z pierwszego zbioru (bardziej cierpkie), z
      mocniejszych polecam Assamy a jeśli masz ochotę na coś dziwniejszego to
      proponuję herbaty wędzone, (często opatrywane przydomkiem Lapsang), albo
      herbatę o nazwie Keemum, która ma taki leciutko słodkawy posmak.
      Pozdrawiam:)
      • Gość: Kasia Do Maji IP: *.chello.pl 02.09.04, 19:52
        a gdzie kupujesz te herbaty? Bo jak tak patrze na te herbaciarnie i jak
        przechowyja herbaty to mi sie odechciewa. Hepbata musi byc dobrze
        przechowywana zeby byla dobra.

PS jestem z warszawy
    • Gość: Kir Re: herbaty świata osiągalne w Polsce IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.09.04, 15:38
      A ja lubię herbaty afrykańskie zwłaszcza kenijskie. Niestety na polskim rynku
      ich nie uświadczysz prawie a to dlatego że są bardzo drogie. To znaczy można
      kupić herbaty Astry: Safari, Dwa źródła, Twiga i jeszcze jakieś, piłem
      wszystkie poza Safari Exclusive. Wszystkie to miesznki herbat afrykańskich i
      azjatyckich, dobre ale nie wybitne. Myślę że są dodatkowo aromatyzowane w
      jakimś stopniu. Dla kobiet toraczej już bym z nich polecił dwa źródła - krótko
      łamana delikatna herbata bo Twiga i Yagara są zbyt mocne.

Niestety prawdziwa herbata kenijska jest bardzo droga, w hurcie kosztuje ok 250
      $/kg ale jest też bardzo wydajna.
      Pamiętam kiedyś przywiózł nam znajomy który był w Keni na eksporcie paczkę
      herbaty jako coś bardzo cennego. Rodzina się zdiwiła bo nie wiedziała co
      dostaje - a paczka była pewnie warta 100plz albo i więcej. Herbata ta robiona w
      takich proporcjach jak chińskie była smolista, waliła jak ekspresso i skręcała
      język. Trzeba ja było rozcieńczać przynajmniej 1:1 z wodą. Miała niezwykły
      aromat który gdzies tam się przemyka w astrowskiej Twidze ale jeszcze z lekkim
      miodowym posmakiem. Czuło się afrykańskie słońce i goracy pasek. Cudo.
      Pamietam że ta herbata była granulowana, mocno łamane listki zwinięte w
      nierówne kuleczki.

Znajomy pijał tą herbatę rozcieńczaną nie woda ale mlekiem. też było niezłe.

Potem ten smak z trudem odnajdywalem w przywożonych z Niemiec herbat, które
      chyba też były mieszankami ale dobrej jakości za to za straszne pieniądze.

A jak chcesz spróbować czegoś fajnego z Afryki to spróbój rooibos. ten
      astrowski, i ekspresowy i sypki jest dobry, miodowy. Doskonały z samowaru, w
      filiżance źle się zaparza. A rooibosem to jest trochę loteria - jedne firmy
      mają lepszy inne gorszy zbyt cierpki.

Afrykańskie herbaty to inny świat niż herbaty z Chin czy Ceylonu. Bardziej
      wysublimowany, mniej odkryty.
      Ja na codzień pijam Assamy, ale tylko liściastem żadnych ekspresów. Dla mnie to
      takie herbaciane odrodzenie. A od święta yunnan, najlepiej oryginalny chiński,
      u nich pakowany i nie staraj się na nim oszczędzać - te tańsze mają czasmi
      posmak chemi na owady albo sa sianowate.

• Gość: duśka Re: herbaty świata osiągalne w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 21:54
        Moja ulubiona to zielona sencha exotic ze sklepiku five o'clock-a:)
    • ajap.1 Re: herbaty świata osiągalne w Polsce 14.09.04, 00:02
      Cześć,może wiecie coś na tamat herbaty miętowej spearmint(z mięty zielonej a
      nie pieprzowej tej popularnej)i gdzie ją kupić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka