Dodaj do ulubionych

ciemne piwo

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.04, 01:08
Jakie browary produkuja na polski rynek ciemne piwa butelkowe? chodzi o smak
podobny do smadny mnich, saris czyli dobre, ciemne, esencjonalne piwo. Nie
chce zadnych mocnych ani porterow, ciemne piwo z normalnymi procentami, kiedys
produkowano belfast w jablonowie ale poza baraw nie bylo ono ciemnym piwem.
Moze ktos podpowie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ustek Re: ciemne piwo IP: *.slp.vectranet.pl / *.slp.vectranet.pl 09.10.04, 14:14
      jeżeli chodzi ci o odpowiedniki tmnavego, to nie ma takich, bo zdaje się że nie
      byłoby na nie popytu, niestety. Karmi spełnia podobną funkcję, ale to ciut inna
      historia.
    • Gość: noemi76 Re: ciemne piwo IP: *.acn.waw.pl 09.10.04, 20:56
      Jest takie jedno polskie ciemne piwo o którym ja wiem. Produkuje je browar we Wrześni. Piwo nazywa się Fortuna. Nie ma niestety goryczki, jest lekko słodkawe, ale nie tak jak Karmi, ma normalną ilość procentów i moim zdaniem jest bardzo smaczne. Niestety ma jedną wadę jest produktem regionalnym czyli Poznań i okolice w innych częściach kraju nie widziałam.
      • Gość: szimi Re: ciemne piwo IP: *.icpnet.pl 17.12.04, 00:45
        zgadzam sie z przedmówcą(przedmówczynią) całkowicie nie ma lepszego ciemnego
        piwa od Fortuny jednak jest to produkt NISZOWY tzn trudno dostępny nawet w
        Poznaniu - kiedyś na forum poznańskim był wątek gdzie go można kupić
        poszukajcie może znajdziecie - polecam bo lepszego piwa nie piłem. PS może
        będzie do kryptoreklama ale to piwo podają w pubie DEJAVU niedaleko starego
        rynku w Poznaniu cena przystępna na studencką kieszeń
    • sliwka1977 Re: ciemne piwo 12.10.04, 11:48
      Ostatnio kupiłam w Czechach Staropramen ciemny - bardzo dobry.
    • Gość: Krzysztof Re: ciemne piwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 13:43
      Też chciałbym wiedzieć, bo nie znosze polskiego piwa, ze względu na jego dużą
      moc, a najbardziej nierawię rekalam wszelkiego rodzaju "mocnych"
    • Gość: kohol Re: ciemne piwo IP: *.crowley.pl 14.12.04, 16:10
      A Smadny Mnich i Saris to są ciemne piwa???
      • Gość: piwoszka Re: ciemne piwo IP: *.ds1-khk.adsl.cybercity.dk 14.12.04, 19:16
        moim zdaniem najlepsze ciemne piwo dostepne w Polsce to czeskie Krusovice,
        niebo w gebie:)))
    • ampolion Re: ciemne piwo 20.12.04, 02:35
      A kto pamięta dawne, dobre czasy kiedy były tylko trzy rodzaje: jasne, ciemne i
      porter?
    • Gość: narren Re: ciemne piwo IP: *.chello.pl 15.01.05, 12:02
      A nie wiecie przypadkiem gdzie można dostać Smadnego Mnicha? (a propos to nie
      jest ciemne piwo!! tylko klasyczne jasne!) Nie chodzi mi o takiego rozlewanego
      w Polsce tylko takie oryginalne... Można je jakoś sprowadzić? A może znacie
      strone internetową gdzie można kupić...
    • pelfort Re: ciemne piwo 19.01.05, 15:30
      Czasami spotykam w centralnej Polsce ciemne piwo z browaru w Olsztynie.
      Jest to piwo typu irlandzkiego, ale niestety dosyć płytkie w smaku.
      Innym browarem który pokusił się o produkcję prawdziwego ciemnego piwa jest
      browar w Ciechanowie. Piwo jest naprawdę smaczne, sprzedawane tylko w butelkach
      0,33l. Nazwy niestety nie pamiętam ponieważ przemknęło przez sklepy jak Speedy
      Gonzales. Pozdrowienia dla smakoszy.
    • goldi2001 Re: ciemne piwo 20.05.25, 14:09
      Proponuję Gnieźnieńskie Ciemny Lager, delikatne słodkie, nie jest przytłaczające i sprawia, że
      pije się przyjemnie do samego końca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka