Gość: waw Też szukałem, jeszcze wcześniejszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 08:21 i nie znalazłem, dlatego produkuję sam. Domowe piwko jest niesamowite, żywe, niepasteryzowane z zapachem i goryczką taką jaką lubię, moc regulowana w zalezności od upodobań, może byc ciemne, jasne, pszeniczne. Pijemy z kumplami mlaskając. A produkcja nie jest skomplikowana i do tego daje satysfakcję kosztową. Stosunek ceny do jakości jest b. dobry. O i jeszcze trwałość, stoi i dojrzewa rok i dłużej, oczywiście można wypić wcześniej i też jest super. Ma jeszcze jedna zaletę ZERO chemii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacqplacq Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.85-237-186.tkchopin.pl 24.09.05, 09:18 z piw ogólnie dostepnych na rynku tylko Pilsner Urquell ,kiedyś wyśmienity był Hevelisz !! , reszta smakuje jakoś niemrawo , poza tym oczywiscie Spiż na wrocławskim rynku , więc chyba sporo osób ma tu rację mówiąc o małych lokalnych browarach :), pomijając zmiany które nawiedziły Czechy w ostatnich latach to i tak uważam tamtejsze piwa o niebo lepsze od naszych . Co do browaru Amber .. to miałem kiedyś okazje byc w tym zakładzie... smród się unosił kilka km przed bramą.. , chyba jakoś mnie wtedy zniechęcili ;-) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 09:30 No cóż smutna jest ta nasza piwna przemysłowa rzeczywistość...Naprawdę trzeba się postarać, żeby wypić dobre piwko. Tak jak piszecie Lwówek, Koźlak czy Żywe to moim zdaniem czołówka. A z piw masowych polecam Okocim OK, trochę biały kruk ale smak przypomina piwo a nie tablicę Mendelejewa. No i Pilsner. Ciekawe, że piwka w Słowacji czy Czechach smakują tak inaczej. A podobno to my mamy długą tradycję piwowarską...Chyba się właśnie skończyła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitek Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.05, 09:32 Perła Chmielowa z Browaru Lublin - bez komentarza , trzeba spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmmm Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.bpl.vectranet.pl 24.09.05, 11:51 perła a z zagranicznych Kelt ze Słowacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NOE52 Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 20:17 i z Chełma też pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Nie oczekuj od dzisiejszego "komputerowego" piwa 24.09.05, 10:11 takich walorow smakowych. Kiedys piwa roznily sie smakiem. Dzis roznia sie tylko nalepka. Co do "Harnasia" nie wiem jakos mi kompletnie nie podchodzi. Co do meritum staram sie unikac piw tzw. reklamowanych, zwykle te wynalazki nawet nie staly kolo piwa. Wole jakies piwo z malego browaru. Tam przynajmniej warza jeszcze czasem tradycyjnymi metodami i nie wala tyle chemii do tego szlachetnego trunku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 11:15 co myślicie o Specjalu? Odpowiedz Link Zgłoś
feliks-50 Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa 24.09.05, 11:48 Ja też, ale to daremny trud. Piwo zeszlo na psy, a niektore to wręcz super badziewie nic nie majace wspolnego z piwem, np. Tatra pils - to zwykle gazowane szczochy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kshizhan Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.244.149.51.ostrow2.tnp.pl 24.09.05, 12:14 spróbuj łomżę, to jedyne piwo które nie jest jeszcze "plastkiwoe" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miguel Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.wilanowska.waw.pl / *.crowley.pl 24.09.05, 12:16 Faktycznie, Heweliusz był rewelacyjny. Tylko te butelki 0,4 litra... ;-) A wrocławski Spiż ma już w kraju konkurencję. W Warszawie piwo na miejscu ważą w BrowArmii, a w Zielonej Górze u Hausta. Pewnie jest ich więcej, ale tylko w tych byłem i szczerze polecam!!! Szczególnie z kromalem ze smalcem i ogórkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Zjednoczmy sie milosnicy prawdziwego piwa, a nie 24.09.05, 12:25 tych odpadow, ktore nam w reklamach serwuja jako "piwo" :) Zakladam koalicje przeciwko "komputerowym" piwom :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: 81.219.224.* 24.09.05, 13:04 Fasberg z Biedronki he he he :-))))))))))))))))))) buee Najlepsze piwa jakie piłem to: - Tuborg, w Turcji, nie wiem dlaczego, ale Tuborg wszędzie indziej to porażka - Paulaner Bier, w zielonych butelkach jak od starej oranżady, nie wiem czy jest w PL, niebo w gębie Przyłączam się do głosów że lech/tatra/okocim/piast to kiszka, no może żywiec da się wypić... Odpowiedz Link Zgłoś
sferka Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa 24.09.05, 13:06 Jasne, że są. To własnie te piwa z ostatnich niewykupionych przez koncerny browarów, produkujące na rynek lokalny. Ja w swojej knajpce postawiłam na niepasteryzowane piwo z browaru Czarnków. Świetne, zwłaszcza ciemne. Oprócz tego mamy też standardowe specyfiki i uwież mi, niestety jest sporo ludzi, którzy nie piją nic innego oprócz np. "Żywca". Biedni, nie wiedzą co tracą ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio60 Re:WIEM O CO CI CHODZI !!!!!!!!!!!!!!!!!1 IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.05, 13:36 To było wstrętne piwsko, mające śmierdzący powiew niedomytych instalacji browarnych.Coś jak parówki z czasów PRL.Podobało nam się i smakowało to piwo, bo był to rarytas, trudno było jakiekolwiek piwo kupić, a w knajpach było do konsumpcji.W tej sytaucji polowało się na piwo.W Warszawie np., można było czegoś takiego napić się w tzw barze pod rurą przy moście gdańskim. Właśnie w grubych kuflach, które charakteryzowały się niedomyciem. Facet- barman, "mył" te kufle w wodzie, którą napełniony był zlewozmywak.Zanurzał po prostu te kufle w tej breji i wyjmował, po czym nalewał coś co nazywało się piwem, często było tylko ciepłe. Jak za tym tęsknisz, to współczuję. Nie rób wody z mózgu młodemu pokoleniu, które nie zna gospodarki wiecznych niedoborów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Facio60 bzdury opowiadasz.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:38 Piwa sprzed lat miały swój niepowtarzalny smak. Pamietasz smak tzw fulla gdańskiego czy nawet łomżyńskiego ? Piwo z Okocimia jak Zagłoba, Kapitan, Słowiańskie czy Karmelowe. Piwa z browaru w Grodzisku Wlkp ? A piwa na Śląsku? Z piw gdańskich pamietasz smak Heweliusza czy Kapera ? A poznańskie piwe sprzed tego gó..anego Lecha? Może nie było łatwo to dostac ale było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio60 Re: Facio60 opowiadasz.... IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.05, 17:53 nie bzdury.Założę się, że tych sikaczy nie wypiłbyś dzisiaj. Okocimiów nie lubiłem z zasady, a Heweliusz też nie.Wogóle żadnych mocnych i porterów.Powtarzam,instalacje były brudne- pamiętamy te problemy z proszami do prania, pastą do zębów itp., czyszczenie instalacji browarnych też nie mogło lepiej wyglądać w dobie wieczynych niedoborów.Woda była tragiczna.Takie Królewskie czy Warka były nie do wypicia, tyle...., że nic innego nie było, a to co było, było rzadko. Wolę rozkoszować się dzisiejszym Bosmanem, Żywcem, Tyskim.Czasem Królewskie jest niezłe. Generalnie, sporo podróżuję po świecie, teraz jestem w Niemczech i muszę powiedzieć, że jestem wierny polskim markom, ew. czeskim.Niemieckie piwo jest dla mnie nie do przełknięcia, choć Niemcy, którzy nigdy nie pili polskiego piwa, uważaja tylko te swoje sikacze za najlepsze na świecie.Wszystkie inne, wg. nich, to sztuczności. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pemat pils zielonogórski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 14:12 facio 60 - jesteś strasznym zgredem! ja chciałbym przypomnieć pilsa zielonogórskiego poznanego na wakacjach nad niesłyszem. a z bliższych geograficznie - mieszczuch wrocławski. te dwa piwa towarzyszyły mi w moich pankowych czasach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio60 Re: pils zielonogórski IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.05, 17:56 Nie wiem co wg Ciebie oznacza straszny zgred.Zakładam się z Tobą o każde piwo, że mimo swoich 45 lat położył bym Cię na rękę w kilka sekund.O ile dobrze pamiętem, panki to formacja młodsza od mojej o jakieś 10 lat, więc znałeś już troszkę inne piwa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacekpiekara wiem, gdzie on jest! 24.09.05, 14:37 znajdziesz go dokladnie w tym samym miejscu, gdzie schowalo sie moje 18 lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mito Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 15:29 polecam broka sambor export mi sie wlasnie kojarzy z takim starym lechem, jeszcze z bialo pomaranczowa naklejka pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 24.09.05, 15:30 A próbował ktoś OKOCIM O.K. Beer???? Nie jestem smakoszem ale to piwo jest chyba najlepsze z obecnie dostępnych..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poltasiemiec Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.ghnet.pl 25.09.05, 14:51 z dostepnych seryjnie w lodowkach wiekszosci marketow najbardziej lubie okeja..jakis rok temu jeszcze w starych butelkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.dial.plusgsm.pl 24.09.05, 15:39 Jest w Warszawie taki sklep na dole w centrum handlowym przy Dworcu Zachodnim (takie centrum z dużą kopułą zapomniałem nazwy), gdzie można kupić jeszcze dobre piwa. Wiele z nich pochodzi z malutkich browarów i są robione starą dobrą metoda. Niektóre nie są pasteryzowane. Prawda jest taka, ze piwa znanych i "cenionych" marek to piwa robione calkowicie w sposob chemiczny, masowo. Malo w nich sztuki piwowarskiej, więcej marketingu, ciecia kosztow i czystego oszustwa typu "warzone tradycyjną metoda". Wiem cos o tym. Pozdrawiam wszystkich piwoszy i życzę lepszego piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tobjasz Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.resi.mz.mofnet.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 27.09.05, 08:40 Ech... ludzie i miejsca tworza drugą połowę smaku piwa - mi na mazurach nad jeziorem przy ognisku z fajnymi ludźmi (nierzadko dopiero co poznanymi) wyśmienicie smakuje prawie każde piwo (byle nie mocne - bo słodkie jest)... Jest też wiele knajp w polsce, gdzie czas poprostu wolno płynie przy piwku, i to jest to! Najlepsze piwo pite przed TV mimo, że dobrze smakuje nie daje tego.... zaginionego smaku... A tym co obrzydly znane marki proponuje wycieczke w poszukiwaniu piwa regionalnego... np. Łomża, Regina, BK (Browar Kormoran)...itp Jak również przeróżne wynalazki w stylu REJS,HALS,SZTORM (nie znam wytwórni)...etc pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwo Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.05, 15:41 Do "królewskiego" dolać siuśki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadlodz Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.ri.ri.cox.net 24.09.05, 15:59 Najlepsze piwo to "Grolsch" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STRONG Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.043-35-73746f32.cust.bredbandsbolaget.se 28.09.05, 22:12 Czy lubicie piwo "STRONG"- z browaru WARKA?Mysle ,ze to w butelce smakuje lepiej niz to w puszce.Co sadzicie ogolnie-smakosze? Odpowiedz Link Zgłoś
jerry.uk dawny Żywiec 24.09.05, 16:07 Kiedy mieliśmy po 16 lat (1988 rok) byliśmy z wycieczką w Żywcu, w górach. Przy okazji napiliśmy się tamtejszego piwa. Jak ono mi smakowało! Dla mnie miało ono posmak nowości, ale rzeczywiście czuło się tam chmiel. W tym samym czasie miałem też okazję pić piwo w Sompolnie, w lokalnym barze. To piwo też wspominam jako pełne esencji. Polskie piwa nie smakują mi już teraz. Coś co może przypominać smak dawnych piw jest do znalezienia w Anglii - tradycyjne ale czyli bitter beer można znaleźć w każdym pubie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagloba Re: dawny Żywiec IP: *.gdls.com / 192.136.15.* 26.09.05, 17:18 A moim ulubionym piwem byl Okocim-Zagloba. Co sie stalo z tym piwem? Odpowiedz Link Zgłoś
krzychusss Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa 24.09.05, 18:17 Jedyne naprawde swietne piwo jakie w zyciu pilem to to wazone w Spizu na wroclawskim rynku. Po prostu genialne... Niefiltrowane, niepasteryzowane... Mmmm... Po prostu cudne. Jeszcze do tego kromka chleba ze smalcem... Z takich 'sklepowych' to chyba grolsch... Niezle... Normalnie ze wzgledu na ceny jestem skazany na picie chemicznego piwska reklamowanego w tv bo jedynie takie mozna dostac zawsze i wszedzie... :/ Smutna prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZP Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.icpnet.pl 24.09.05, 18:54 Z lokalnych piw znakomite jest też Noteckie z Czarnkowa. To prawdziwe, niepasteryzowane piwo. A wszytskim lubiącym piwa inne niż z wielkich koncernów polecam znakomitą stronę www.browar.biz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wardog1 Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.versanet.de 24.09.05, 20:16 Te całe forum to jeden wielki BLUES!!! Gdzie ta dziewczyna z tamtych lat? gdzie to PIWO? gdzie moja młodość z tamtych lat? ech już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Freedom i w ogóle Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 20:38 Większość tęskni za smakami a to piwa a to chleba a to osczypka a to cukierków a większość głosowała za tą bezbożną, tyrańską Unią której najemni biurokraci jak i lokalni pierdzący w stołek nikomu niepotrzebni kretyni z "ministerstw" i innych tam "inspekcji" nakazują produkować te wszystkie świństwa którymi się karmicie! Kto tu jest winien że te czerwone darmozjady tak się rozpanoszyły? Szczęśliwie istnieje podziemie żywnościowe! Wybierajcie Wolność, dzieci! I czytajcie przedrewolucyjne komedie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:29 Grodziskie, Okocimskie piwa Zagłoba, Kapitan, Słowiańskie, gDAŃSKI full, Piwo Głubczyckie to piwa i smaki których juz nie ma. Koniecznie w kuflu a nie w szklance. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZP Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.icpnet.pl 24.09.05, 23:12 Gość portalu: wardog1 napisał(a): > Te całe forum to jeden wielki BLUES!!! > Gdzie ta dziewczyna z tamtych lat? gdzie to PIWO? > gdzie moja młodość z tamtych lat? ech już nie ma. Ja nie jestem jeszcze sentymentalnym ramolem i mam lepsze rzeczy do roboty, żeby rozpamiętywać "stare dobre czasy". Natomiast faktem jest niewątpliwym że - część produktów żywnościowych za komuny / czy jak kto woli, po prostu kilkanaście lat temu - była lepsza, bo było w niej mniej chemii. Np. chleb był bez polepszaczy i smakował jak chleb, a nie jak guma. Dzisiaj też można trafić na dobry chleb, ale niestety rzadko. Jak już się trafi na dobry, rzeczywiście smaczny chleb z jednej piekarni i zacznie go systematycznie kupować, to szybko się pogarsza. - np. pomidory kiedyś były tylko gruntowe w krótkim sezonie letnim, a szklarniowe drogie i mało kto je kupował. Teraz można jeść pomidory cały rok, ale co z tego skoro smakują jak woda. - piwo "niekoncernowe", najlepiej niepasteryzowane, z małych browarów, jest po prostu lepsze od "koncernowego", i lepsze jest z grubych kufli niż z cienkich szklanek. To jest po prostu fakt. Co prawda jest mn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: temp Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 14:12 Polecam "piwo Żywe" - niepasteryzowane z browaru AMBER w Bielkówku niedaleko Gdańska. Ale chciałbym sprawdzić jak dzisiaj by mi smakowało RATUSZOWE sprzed 30 lat i z tego samego czasu i miejsca FULL w wąskiej butelce. To se ne wrati pane Hawranek. Dalej nie piszę, bo zaczynam płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
bogobojny44 Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa 26.09.05, 14:16 Grybowskie rulez, browar grybow rzadzi;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 24.09.05, 23:06 A ja w ogole nie pije piwska, i mam sie dobrze, haha :) Jak tam wasze miesnie piwne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agness Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 23:19 Zwierzyniec i basta- kto nie pił ten nie wie jak smakuje prawdziwy browar z nutka PRL-wskiego smaku Odpowiedz Link Zgłoś
a-l-u-z-j-a RUMIANEK!!!!!!!! 24.09.05, 23:29 Rumianek. Rumianek najlepszy na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
forumix Piwko CK BROWROWE w Krakowie 24.09.05, 23:53 Każdemu kto przebywa w Krakowie polecam piwo z pubu CK Browar, robia wlasne wg wlasnej receptury, jest PYSZNE!!! Dla tych niezorientowanych w Krakowie - jest koło Teatru Bagatela Odpowiedz Link Zgłoś
cat-a-stroffa Re: Piwko CK BROWROWE w Krakowie 26.09.05, 09:43 nieco mdłe, ale może być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prze Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 02:06 blue city - piwiarnia gambrynus delikatesy Piotr i Paweł tam jest lwówek slaski intuicja Was nie myli piwa przemyslowe tzw. wielkiej trojki (Kompania Piwowarska, Carlsberg Okocim i Heineken Zywiec) smakuja tak samo, bo sa robione na identycznych maszynach sam proces produkcji nie ma nic wspolnego z tradycja, powstaja w tzw. tankofermentatorach, gdzie wlewa sie wode jednym otworem, drugim odbiera gotowe piwo, nic sie nie wazy, nic nie lezakuje, jak pokazuja w spotach reklamowych to zreszta bardziej woda ze spirytusem o smaku piwa niz piwo to napoje piwopodobne lwowek slaski to co innego, tam piwo jest robione starym sposobem m.in. nie z umilowania piwa, choc moze troszeczke, ale przede wszystkim z braku kasy coraz lepsze jest tez piwo z ciechanowa w ogole polecam raczej male browary pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prze LWOWEK SLASKI, CIECHANOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 02:08 sa w blue city i u Piotra i Pawla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sobiepan Re: LWOWEK SLASKI, CIECHANOW IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 25.09.05, 16:33 Hej,a pamiętacie jeszcze Leżajski full?To było piwko--choć nie powiem do tej pory jak mam okazyję ....Mam tylko nadzieję że "nadzorca Żywieckiej kampaniji" zapomni o likwidacji tego przybytku. Jeśli chodzi o Zwierzyńca to tylko w tych małych buteleczkach i oczwiście lany. Koźlak-niesamowity, może dlatego że niepowtarzalny. Ale zaczynałem od KRYSZTAŁU ze Zwierzyńca....to było to....wrzesień...już wagary...nad rzeką..słoneczko przypieka tak że zdzierżyliśmy tylko po 3..i już było wesoło-nie pamiętam jak wróciłem do domu...hu,hu,hu Ach ten smak....takiego już chyba nie będzie........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublinianka Re: Poszukuję zaginionego smaku piwa IP: *.spray.net.pl 25.09.05, 05:20 Gościu, wybierz się do Lublina, poszukaj pijalni przy browarze /w centrum, niedaleko katedry/, zamów Perłę chmielową, a znajdziesz to czego szukasz.... Odpowiedz Link Zgłoś