billy.the.kid 13.04.06, 18:01 technologię produkcji bimbru z mleka? kiedys takie coś piłem i było pyszniaste. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: a czy ktoś zna 13.04.06, 19:04 Może zapytaj na forum Mongolia ;-) ? Podobno tak produkją kumys z kobylego mleka. A poważnie, też obiło mi się o uszy, ale nic więcej, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: a czy ktoś zna 14.04.06, 10:04 nie. to ma być czysto polska technologia- raczej z kresów-ale polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malpolanin Re: a czy ktoś zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 08:55 Jak się robi bimber z mleka nie wiem, ale wiem jak zrobić pyszny likier z mleka. Oto mój przepis: 1/2 l tłustego (3,2 %)mleka (surowego) 1/2 kg cukru ( o zawartości cukru w cukrze min 99%) 1/2 l spirytusu laska wanilii Wszystko wlać do słoika twist 2 l, zakręcić zakrętkę i postawić na oknie w słońcu. Codziennie zawartość wstrząśnąć - tak przez miesiąc. Po miesziącu zawartośc słoika przefiltrować (np. przez poczwórną warstwę gazy) i zlać do butelek. Pić ze smakiem i umiarem Życzę Wszystkim Zdowych, Spokojnych, Wesołych i Trzeźwych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś