Dodaj do ulubionych

Jak zrobić dobrą kawę Frape?

29.12.03, 02:08
Witajcie.
Czy ktoś zna przepis na kawę Frape?
Pozdrowienia.
Arelis.
Obserwuj wątek
    • arelis Re: Jak zrobić dobrą kawę Frape? 30.12.03, 21:16
      Naprawdę nikt nie wie?
      • Gość: kags Re: Jak zrobić dobrą kawę Frape? IP: *.chello.pl 31.12.03, 14:56
        ja kiedys podpatrzylam w Coffie Heaven ;)
        parza miarke mocnej kawy (mielonej)
        wlewaja to do miksera, dokladaja kostki zwyklego lodu, ze dwie lyzki lodow
        waniliowych, dolewaja sok lub sos czekoladowy, likier itp. miksuja...
        niestety nigdy nie mialam odwagi w domu tego wyprobowac ;)... ale nadejdzie
        ten dzien ;)))
        pozdro,
        KaGS
        • Gość: kags Re: Jak zrobić dobrą kawę Frape? IP: *.chello.pl 01.01.04, 20:08
          a! i jeszcze mleko!!! dodaja mleko i miksuja.

• arelis Re: Jak zrobić dobrą kawę Frape? 02.01.04, 01:13
            Dzięki. Niezbyt szczegółowy ten przepis, ale zawsze już coś.
            • Gość: storkok Re: Jak zrobić dobrą kawę Frape? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 21:11
              pamiętam jak pracowałem onegdaj w knajpie w Grecji i musiałem przygotowywac
              tego setki (szczególnie w weekendy). do szklanki wsypywało się łyżeczkę
              rozpuszczalnej kawy nesca, łyżeczkę lub dwie cukru i odrobinę wody. całość
              należało zmiksować (chałupniczym sposobem jest zrobienie tego w słoiku,
              zakręcenie i energiczne potrząsanie aż powstanie spieniona substancja). do tak
              otrzymanej bazy dolewało się lodowatej wody, wrzucało 2-3 kostki lodu i
              dopełaniało mlekiem. świetne na upały. wersji z lodami nie spotkałem.
              • kags Re: Jak zrobić dobrą kawę Frape? 08.01.04, 16:18
                dobrze by bylo zeby zagoscil tu ktos z coffie heaven ;)
                jutro kupie lody waniliowe i wyprobuje... a co tam... najwyzej na weekend bede
                przykuta do WC ;)
                • Gość: kags ZROBIŁAM :))))))))))))))) IP: *.chello.pl 09.01.04, 16:36
                  a wiec...
                  kostki lodu - wzielam 5 sztuk (duze)
                  lody - zamrozilam Smakije karmelowa - 3 - 4 czubate łyżki
                  mleko - na oko ;) ok. 1/4 szklanki
                  kawa - zaparzylam siekiere - wlalam do miksera ok 5 łyżek

najpierw zmiksowalam kostki lodu, bo nie bylam pewna czy Multitrio Mulinex da
                  sobie z takim czyms rade... huk byl straszny, ale kostki pokruszone :) wlalam
                  mleko, dodalam Smakije (niby lody ;)) i troche przestudzona kawe... na koniec
                  troche soku malinowego, bo taka Frappe w Coffie Heaven najbardziej lubie :)))
                  zmiksowalam...
                  PYCHA!!!
                  nie bylo to identyczne jak w coffie heaven, poniewaz tam jest duzo wiecej
                  pokruszonego lodu, ale ten moj produkt ;) przez to mial trwalszy smak... tam,
                  jak lod sie rozpuszcza, calosc robi sie bez smaku...
                  ale nastepnym razem dodam wiecej lodu, mleko zastapie skondensowanym, zrobie
                  jeszcze mocniejsza kawe i kupie wreszcie lody waniliowe :)
                  teraz i tak bylo mniaam :)))

pozdro,
                  KaGS
              • Gość: mich Re: Jak zrobić dobrą kawę Frape? IP: *.idea.pl 11.01.04, 12:10
                potwierdzam klasyczna wersje storkoka. tez robilem w tawernie w grecji i
                wersji z lodami nie spotkalem
                • kags Re: Jak zrobić dobrą kawę Frape? 16.01.04, 23:18
                  a ja powtarzam:
                  to co opisalam, to jest podpatrzone w Coffie Heaven i nazywa sie wlasnie
                  Frappe... Coz... do Coffie Heaven mam znacznie blizej niz do Grecji ;) a teraz
                  sie przyznam, ze... zwariowalam i prawie codziennie robie sobie to pseudo
                  frappe... bo do wlasnej kuchni mam jeszcze blizej niz do Coffie Heaven ;)))
                • Gość: chris Re: Jak zrobić dobrą kawę Frape? IP: *.icpnet.pl 23.01.04, 19:35
                  ja też potwierdzam klasyczną wersję storkoka - uwielbiam ją!
    • Gość: Pichciarz Re: Jak zrobić dobrą kawę Frape? IP: *.proxy.aol.com 26.01.04, 23:03
      Zaparzyć mocną kawę, wlać do foremki odkostek lodu i zamrozić. Zaparzyć świeżą
      kawę i ochłodzić. Posłodzić do smaku. Pokruszyć kostki kawowe, przełożyć do
      szklanek. Dopełnić swieżą kawą. Można dodać śmietankę lub mleko albo lody.
      www.essetti.com/recipes.htm#top
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka