Dodaj do ulubionych

Problem z sunia ze schroniska

22.08.14, 02:57
Wiatam wszystkich miłośnikòw pieskòw.
Ponad dwa tygodnie temu adoptowałem sunie ( mieszaniec labradora) około 9 miesięczna.I mam gigantyczny problem.Psiunia ta musiała w swoim kròtkim życiu przejść jakies straszne przeżycia.Od momentu przyjazdu do domu okupuje jeden z katow i każda próba zmuszenia jej do wyjscia z niego powoduje reakcje strasznej paniki.Zaczyna sie trzasc ,próbuje wejsc w najmniesza szparke żeby tylko jej nie ruszac.Probowalem wyniesc ja do ogrodu , podobna reakcja,szuka od razu jakiegos kata do ukrycia.Niestety wszystkie potrzeby fizjologiczne zalatwia w domu.Rozesłałem wszędzie folie i sprzatam.Po 2 tygodniach troche jest lepiej ale czytałem rozne opinnie ,ze nalezy psa zostawic i ignorowac inni uwazaja ze nalezy wręcz odwrotnie ,podac serce na dłoni.Na pewno jej nie oddam i bardzo mi zalezy na Waszej opinni,co dalej robic? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dzedlajga Re: Problem z sunia ze schroniska 26.08.14, 12:28
      Ja jestem z opcji, żeby zostawić. Zawsze jak pojawia się u mnie zwierzę, to daję na dzień dobry coś pysznego i pozawalam się schować. Po jakimś czasie zawsze wychodzi.

Jeśli odkryłaś coś co bardzo lubi, to bym od czasu do czasu podchodziła, żeby ją poczęstować, ale też nie za często, może raz na godzinę, dwie. Możesz też po kilku dniach takiego "dokarmiania" zacząć kłaść kąsek coraz dalej od psiny, żeby zobaczyła, że poza ulubionym kącikiem też może być miło.

Trzymam kciuki, żeby sunia szybko się oswoiła.
    • dzedlajga Re: Problem z sunia ze schroniska 26.08.14, 12:41
      Mówiąc po kilku dniach, miałam na myśli, że jak zacznie pozytywnie reagować na Twój widok. Będziesz widzieć czy nadal się boi czy się trochę cieszy albo jest zaciekawiona

I jeszcze załatwianie potrzeb - jeśli jest jakieś miejsce gdzie załatwia się częściej to zacznij ją nagradzać jak się właśnie tam załatwi. Wtedy poczuje, że inne miejsca w mieszkaniu też są ok, Tobie ograniczy pole sprzątania a w przyszłości powinno ułatwić załatwianie się na dworze - przestaniesz nagradzać za załatwianie się w domu a zaczniesz na dworze.

Dobrze by też było, gdybyś skontaktowała się z jakimś dobrym, poleconym behawiorystą, bo on na pewno będzie miał więcej dobrych pomysłów co robić
      • zelda87 Re: Problem z sunia ze schroniska 27.08.14, 16:27
        Potrzeba wiele cierpliwości z Twojej strony, nie poddawaj się, na pewno się opłaci. Tak w ogóle to polecam branie psiaków z domów tymczasowych, wtedy wiemy czego się po psiaku spodziewać. Ważne żeby przygarnąć psiaka, bo to zmieni jego świat na lepsze :)
    • watacukrowa3 Re: Problem z sunia ze schroniska 31.08.14, 15:34
      moze zglos sie do behawiorysty ? na myzoo jest specjalna grupa www.myzoo.pl/dashboard/profil/grupy/podglad/19 - o labradorach, nie zaszkodzi tam zapytac, bo z tego, co czytalam, wlasciciele są tam pomocni :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka