23.10.17, 20:43
W dniu dzisiejszym byłam u weterynarza ponieważ u swojego młodego psiaka (5tyg) zauważyłam powiększone węzły chłonne i opuchnięty pyszczek. Weterynarz zdiagnozował "ZOŁZE", podał steryd i zasugerował dalsze leczenie również sterydem.
Bardzo proszę o informację co to jest i czy leczenie sterydami jest konieczne u tak młodego szczeniaka oraz czy jest to do wyleczenia czy będzie się odnawiało.
W internecie nie ma za dużo informacji na ten temat.
Obserwuj wątek
    • addart Re: "Zołza" 23.10.17, 21:35
      Na tym forum od wielu miesięcy nie ma weterynarza. A gdyby nawet był, najprawdopodobniej nie zna gwarowej i starodawnej nazwy choroby. Lepiej zmień weterynarza na takiego, który potrafi poprawnie nazwać chorobę i prawidłowo ją leczyć. Czy ten potrafi np. stosować sterydy i czy zaproponowane leczenie jest właściwe nie wiem. Sterydy stosuje się przeciwzapalnie i to wszystko. Trudno powiedzieć, czy to tutaj da trwałą poprawę. A dawać steryd od szczeniaka do śmierci to trochę bez sensu...
      • mmasima Re: "Zołza" 23.10.17, 21:58
        Nazwa jest skrótem od nazwy choroby,bylam tak przejęta chorą psiną,że nie zakodowałąm nazwy choroby, utkwiła mi tylko "zołza".
        • addart Re: "Zołza" 24.10.17, 02:34
          Nie znam skrótów psich chorób, ale zwykle weterynarze zaczynają od sterydów, kiedy nie są w stanie określić przyczyny stanu zapalnego i na ślepo leczą objawowo. Steryd oczywiście zmniejszy stan zapalny, ale zwierzak nadal będzie chory. Być może pies sam da sobie radę z chorobą. Ale jeśli to ropień, powinien dostać antybiotyk, jeśli np, nowotwór, dobrze byłoby to wiedzieć. Robiłaś zdjęcie RTG, badanie krwi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka