Dodaj do ulubionych

krew w kale kota

13.04.05, 13:09
Mam siedmiomiesięczną kotkę egzotyczną. Kotka jest żywa, ma apetyt, nie widzę
żadnych niepokojących objawów, jednak już drogi raz, mniej więcej w przeciągu
tygodnia odkryłam krew na jej odchodach.
Bardzo proszę o poradę

dziękuję i pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • annskr Re: krew w kale kota 13.04.05, 13:12
      Jeżeli jest to troszkę świeżej krwi na twardej kupce to podobno niegroźne,
      pękają drobe naczynka krwionośne przy odbycie, jak kot się natęża. Na wszelki
      wypadek spytałabym weta - telefonicznie.
      • anna.jozwik Re: krew w kale kota 13.04.05, 15:46
        Krwi w kale kota nie lekceważyłabym na pewno; bo może być ona objawem całkiem
        groźnych dla kota chorób. Nic nie piszesz jaki jest ten kał - czy biegunkowy
        czy normalny, a jak tam ze szczepienami? Odrobaczeniami?
        Krew w kale kota może mieć związek np. z zarobaczeniem pewnym gatunkiem
        pasożytów które wwiercają się w śluzówkę jelita; może też mieć związek z pewna
        groźną chorobą kotów zwaną panleukopenią - na to chorują głównie młode kotki;
        a może też mieć związek np. z zakażeniem bakteriami beztlenowymi, wtedy trzeba
        podać antybiotyki; a może też miec związek z chorobami odbytu lub gruczołów
        okołoodbytowych; a moze też mieć związek z dietą (np. bogatą w kości).
        Pokaż ją wetowi.
        • diabe Re: krew w kale kota 18.04.05, 21:38
          dziękuję za odpowiedź

kotka ma wszystkie szczepienia, oraz jest odrobaczona, około dwóch tygodni temu
          byłam z nią u weterynarza w celu otrzymania zaświadczenia na wystawę - wszystko
          było ok

załatwia się normalnie, nie jest to kał biegunkowy. Mój mąż twierdzi, że jestem
          przewrażliwiona i że on nic nie widzi. Moim zdaniem jednak od jakiegoś czasu na
          odchodach jest jakby odrobina śluzu z krwią

pozdr.
        • diabe Re: krew w kale kota 18.04.05, 21:43
          to co jeszcze może być istotne - kotka jest karmiona jedynie profesjonalną
          karmą dla kotów (Eukanuba, Royal Canin itp), nie dostaje w ogóle innego jedzenia

nie ma też żadnego kontaktu z innymi zwierzętami - ostatni raz na wystawie,
          około dwóch tygodni temu

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka