Dodaj do ulubionych

kleszcze u psa - co robić?

01.10.02, 09:20
Witam,
Po kilku jesiennych spacerach z moim psem, znalazłem u niego kilka kleszczy.
Niektóre udało mi sie usunąć, niektóre nie (zostały pod skórą). Czy jest to w
jakiś sposób groźne dla psa, czy można to zbagatelizować? Proszę o poradę.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: kleszcze u psa - co robić? 01.10.02, 10:51
      Na początek muszę coś sprecyzować – kleszcze nie wchodzą pod skórę – więc nie
      mogły tam zostać – po prostu w trakcie usuwania kleszcza oderwaliście go od
      jego paratu gębowego , który pozostał w skórze.
      Jakie mogą być konsekwencje – zazwyczaj żadne – dochodzi do powstania
      miejscowego odczynu zapalnego i małej grudki , zdarzyć się może jednak , że w
      miejscu pozostawienia fragmentu kleszcza stworzy się ropień lub guzek zalany –
      wtedy powinien interwenjować chirurg i usunąć zmianę.
      Co robić ? – na razie obserwować te miejsca jeśli będziecie widzieli ,ze coś
      się z nimi dzieje po prostu zgłoście się do lekarza.
      • ffreda Re: kleszcze u psa - co robić? 01.10.02, 13:26
        A może by pan doktor opowiedział coś o boreliozie, babeszjozie czy innych
        świństwach które te kleszcze mogły przenieść???

FFreda
    • adam.pietron Re: kleszcze u psa - co robić? 01.10.02, 18:33
      Ok. kajam się ale pytanie dotyczyło samych narządów gębowych.
      Rzeczywiście kleszcze są przenosicielami kilku bardzo poważnych chorób
      groźnych dla naszych psów ale także dla nas samych .
      Najważniejsze z nich to babeszjoza i borelioza , choć jest ich o wiele więcej –
      nie ma sensu opisywać wszystkich objawów tych chorób – znajdziecie wszystko w
      internecie – NAJWAŻNIESZE JEST TO ŻE OBIE TE CHOROBY SĄ BARDZO GROŻNE I MOGĄ
      BYĆ ŚMIERTELNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!
      WIĘC JEŚLI PO KLESZCZOWEJ NAPAŚCI WASZ PIES CZUJE SIĘ ŹLE LUB PRZEJAWIA DZIWNE
      OBJAWY – KULAWIZNY , KRWIOMOCZ , BRAK APETYTU , APATIĘ ITD. NATYCHMIAST
      ZGŁOŚCIE SIĘ DO LEKARZA – WASZ PIES MOŻE BYĆ SMIERTELNIE CHORY !!!!!!!!!!
      • piasia Re: kleszcze u psa - co robić? 02.10.02, 08:18
        Warto zabezpieczyć psa przed atakiem - działa szczepionka wcierana w kark (ta
        przeciwpchelna).

A jak juz kleszcz się wczepi - to nie wolno go wyrywać - trzeba WYKRĘCIĆ!
        najlepiej pęsetą, jak śrubkę o prawym gwincie. Skuteczność - 99%!
        • kasiach88 Re: kleszcze u psa - co robić? 03.10.02, 14:58
          Szanowni ! Rok temu przezylam z u mojego Reksia babeszioze (nie wiem czy
          prawidlowo napisalam). Dobrze, ze poszlam z nim do lekarza przed praca. Mial
          krwiomocz, wysoka goraczke, nie mogl sobie znalezc miejsca - zachowywal sie nie
          tak jak zawsze. Po badaniach krwi wyszlo to co wyszlo, dostal zastrzyki,
          kroplowke i dzisiaj jest ok. Poczatkowo myslalam, ze jego choroba to dlatego,
          bo wyciagnelam mu te kleszcze sama. Natomiast pani weterynarz mnie pocieszyla,
          ze najlepsze co moglam zrobic to je usunac - z glowka czy bez, wyrywajac czy
          tez wykrecajac. Nie nalezy ich niczym smarowac i czekac az same wyjda !!!!! One
          same byly nosicielami wirusa i po (chyba) 24 godz. od wczepienia sie wpuszczaja
          jad (zakazony lub nie). Moj Reksio mial pecha. I faktycznie teraz co miesiac,
          od wiosny az do jesieni, zakraplam mu na kark FRONTLINE. I nic go nie rusza,
          mimo ze wyjezdzamy na dzialke. I sprawdzam go codziennie, bo nadal mam wyrzuty
          sumienia po poprzednim zaniedbaniu. Zycze zdrowia wszystkim piesulkom. Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka