14.10.02, 10:01
Mam owczarka niemieckiego, 7 miesiecy. Jest to suczka i wlasnie ma cieczke.
Nie wiem dokladnie jak ja pilnowac, kiedy jest suka plodna i jak dlugo trzeba
na nia uwazac.
pozdr
Obserwuj wątek
    • baloun Re: cieczka 15.10.02, 14:26
      Czy naprawde nikt nie ma suczki, i nie wie dokladnie ile dni trzeba ja
      pilnowac??
    • maciej.miklusz Re: cieczka 15.10.02, 19:47
      Płodne dni u suki wypadają pomiędzy 8 a 16 dniem cieczki licząć od momentu
      pojawienia się pierwszego plamienia. Najbardziej suki trzeba pilnować w
      momencie kiedy "akceptuje" samca są niestety terminy dość zmienne ale z reguły
      mieszczą się między ww datami.
    • adam.pietron Re: cieczka 15.10.02, 20:16
      Najprościej pilnować , wychodząc na spacery na smyczy – innego spososbu chyba
      nie ma , lepiej unikać biegania bez niej bo zew natury może spłatać nam figla
      i dostarczyć kilku małych zmartwień .
      Co do tego jak to jest z cieczką.
      Właściwie to różnie – pewnie tyle różnych przebiegów cyklu rujowego ile psich
      samic na świecie ale oczywiście rządzą tym pewne reguły , żeby było troszkę
      łatwiej.
      Cykl rujowy składa się z kilku nastepujących po sobie faz – których długośc
      przynajmniej w przyblizeniu określono.
      I – to faza przedrujowa – zaczyna się ona z pierwszym dniem pojawienia się
      wypływu z dróg rodnych – wypływ jest obfity i krwisty , srom rozpulchnia się –
      czasem kilkakrotnir powieksza swoją objętość , a sama faza trwa około 7-8 dni
      II – około 9 dnia od pierwszego dnia wypływu rozpoczyna się ruja – czyli okres
      płodny – wypływ zmienia charakter na krwisto – mleczny i pojawia się odruch
      akceptacji – odstawianie ogona i dosyć prowokacyjne zachowanie w stosunku do
      samców , trwa ono do około 14 dnia od początku cyklu – czyli 5 dni
      III – to faza porujowa ustaje odruch akceptacji , wypływ znów zmienia się na
      krwisty ale jego objętośc stopniowo się zmniejsza aż do ok. 21 dnia który
      kończy cieczkę
      IV – po jej zakończeniu suka wchodzi w okres międzyrujowy trwający od 6 do 10
      miesięcy

Pamietaj jednak ze nie zawsze wszystko przebiega wedle tego schematu i może
      się okazać , ze w 20 dniu cyklu twoja suka nadal jest płodna – więc lepiej ja
      pilnowac aż do wygasnięcia objawów cieczkowych.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka