Dodaj do ulubionych

Świnka morska ma ślinotok i zgrzyta zębami

16.01.06, 17:12
Witam, moja świnka ostatnio zaczęła zgrzytać zębami i leci jej slina o
nieprzyjemnym zapachu. Czy to zonacza że ma problem z zębami trzonowymi?

Ktoś mi powiedział że nalezy iść do weta i wykonać zabieg przycięcia kłów
trzonowych. Ile czasu trwa taki zabieg? Czy jest możliwość że świnka nie
obudzi się z narozy?

Proszę pilnie o pomoc
Obserwuj wątek
    • gagik.geworgian Re: Świnka morska ma ślinotok i zgrzyta zębami 16.01.06, 23:12
      Witam.
      troszkę skapy ten Twój opis, bo nie napisałeś od jak dawna takie problemy i czy
      swinak ma apetyt i czy je jak zwykle, czy coś sie zmieniło.
      Tak czy siak warto jak najszybciej świnkę pokazać lekarzowi , najlepiej
      takiemu , który zna się na gryzonianch. Bardzo częstym problemem u sinek sa
      problemy z zębami, które urosły zbyt długie, zbyt ostre lub powstały ropnie
      korzeni zębów.
      Nie wykluczam też , że problem jest związany z powstaniem bezoaru w żołądku.
      Jeśli świnak nie je to sprawa jest szcególnie pilna, gdyz jest to zwięrzę , u
      którego przy braku pobierania pokarmu szybki dochodzi do stłuszczenia wątroby.
      jeśli jesteś z Warszawy mogę Ci plecić kilku dobrych lekarzy.
      Adresy lecznic w różnych miastach, w których przyjmuja lekarze dla gryzoni
      znajdziesz też z pewnością wskakując na przeszukiwarke tego forum.
      Co do zabiegu przycięcia czy przypiłoania zębów, to jedni lekarze wykonują to w
      narkozie inni bez narkozy. Czss jest uzależniony od tego ile zębów należy
      skrócić i od doświadzcenia lekarza.To jak świnka zniesie narkozę zależy od jej
      wieku, kondycji, osłabienia. Ryzyko narkozy zawsze istnieje, ale jeśli zwierzę
      jest młode i w dobrej ogólnej kondycji , to ryzyko narkozy jest minimalne i
      świnka sie powinna wybudzic bez problemu :-)
      Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia - Gagik
      • hazzard Re: Świnka morska ma ślinotok i zgrzyta zębami 17.01.06, 19:04

hej, jutro mam wizytę u weta, idę do Multiwetu do dr Mikłusza. Świnka ma 5 lat,
        dokarmiam ją, tak więc nie ma obawy że nic nie je, sama podjada dropsy i nne
        miekkie rzeczy. Cała sytuacja trwa miesiąc. Byłam miesiąc temu w Elwecie i wet
        powiedziała żeby odczekać miesiąc i potem zrobić porządek z zebami. Tak więc
        zamierzam iść. Dostawała Baytril na katar. Do tego Lakcid, dzięki czemu nie
        miałą problemów trawiennych.

Co to jest bezoar?

Obawiam się trochę takiego zabiegu właśnie ze względu na to że świnka nie jest
        pierwszej młodości i może się nie wybudzić z narkozy( o ile będziekonieczna).
        Ale tak czy siak jutro z nią idę.

• rezurekcja bezoar 18.01.06, 09:59
          hazzard napisała:

> Byłam miesiąc temu w Elwecie i wet powiedziała

Ona, czyli plec zenska? W Elwecie od gryzoni jest dr Bielecki. Inni nie sa
          specjalistami w tym zakresie.

www.elwet.com.pl/ - wejdz w "lekarze". Gryzonie podpadaja pod "zwierzeta
          egzotyczne". Lekarz od egzotycznych jest tylko jeden, reszta ma inne
          specjalizacje.

> zamierzam iść. Dostawała Baytril na katar. Do tego Lakcid, dzięki czemu nie
          > miałą problemów trawiennych.

lakcid jest raczej oslona podawana przy antybiotykach, ma pomoc w utrzymaniu
          naturalnej flory bakteryjnej w normie.

> Co to jest bezoar?

"kamien" ze zlizanej siersci, jaki tworzy sie w zoladku zwierzat. Zwierze
          myjac sie zlizuje siersc ale jej nie wypluwa. Połyka, a w zoladku siersc sie
          zbija w kamien, ktory zatyka ujscie z zoladka, stad rozne problemy z przewodem
          pokarmowym. CZesto wystepuje u kotow.
    • rezurekcja Re: Świnka morska ma ślinotok i zgrzyta zębami 17.01.06, 10:18
      hazzard napisała:

> Witam, moja świnka ostatnio zaczęła zgrzytać zębami i leci jej slina o
      > nieprzyjemnym zapachu. Czy to zonacza że ma problem z zębami trzonowymi?
      >
      > Ktoś mi powiedział że nalezy iść do weta i wykonać zabieg przycięcia kłów
      > trzonowych. Ile czasu trwa taki zabieg? Czy jest możliwość że świnka nie
      > obudzi się z narozy?

Ciebie, hazzard, nalezy przelozyc przez kolano, lać i patrzec czy równo
      puchniesz. Podawalam Ci juz przynajmniej dwa razy adresy uznanych lekarzy od
      swinek. Bylas u ktoregos z nich? Bo stale zadajesz pytania, po ktorych mam
      wrazenie, ze z adresow nie korzystasz. Z interentu tez nie, bo gdybys tbylo
      inaczej poszukalabys swinkowego forum
      www.google.pl/search?hl=pl&q=%C5%9Bwinki+morskie&btnG=Szukaj&lr=
      o np. www.swinki.morskie.prv.pl/
      albo
      acn.waw.pl/tusia16/pogotowie/default.htm - tu lista weterynraz dla swinek
      tu zestaw stron o swinkach
      swinki.najlepsze.net/
      Wklejam jeszcze raz link z adresami warszawskich świnkologw.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=29888745&a=29926089
      za autorytety uchodza dr Bielecki i dr Wojtys.

> Proszę pilnie o pomoc

zabierz swinke do lekarza-swinkologa. Prze Internet mozna tylko gdybac, a dr
      Geworgian to nie Kaszpirowski ani Nowak z rękami co leczą.

U nas na Szczurowie ludzi juz by pisali relacje z wizyty u szczrniętego lekarza
      a nie pytali, czy isc.

Jesli nie masz zaufania do tego lekarza, u ktorego bylas ze swinka, to na
      brode proroka,w Warszwie jest ich troche, nawet na Mokotowie.

Jesli przyczyna zwlekania sa finanse, napisz do mnie. Poradzimy.
      • hazzard Re: Świnka morska ma ślinotok i zgrzyta zębami 17.01.06, 19:09
        hej jutro idę do weta do dr Mikłusza - mam umówioną wizytę u niego. Dr Wojtyś w
        obu lecznicach nie ma porządnego rentgena, a dr Bielecki podobo nie robi takich
        zabiegów - tak mi powiedzieli w Elwecie i zaczęli kombinować że może wizyta,
        potem może inny lekarz, potem zabieg za 120zeta etc. W sumie w multiwecie
        kosztuje 60 zł, atu chcieliby 34 zł za wizytę plus wizyta u chirurga plus
        zabieg. A wolałam u Bieleckiego zrobić zamiast u kogoś nieznanego.
        • rezurekcja Re: Świnka morska ma ślinotok i zgrzyta zębami 18.01.06, 09:31
          hazzard napisała:

> hej jutro idę do weta do dr Mikłusza - mam umówioną wizytę u niego.

zatem powodzenia.

> a dr Bielecki podobo nie robi takich zabiegów - tak mi powiedzieli w Elwecie

ale dr Bielecki przyjmuje w kilku lecznicach, moze tam maja sprzet.

> potem może inny lekarz, potem zabieg za 120zeta etc.

Od gryzoni jest Bielecki. W tym przypadku z innymi nie kombinuj.

> A wolałam u Bieleckiego zrobić zamiast u kogoś nieznanego.

Dr Maciej (nie Eugeniusz, Eugeniusz nie zna sie na gryzoniach) Mikłusz byl
          wicerodzinnym moich szczurow. Spokojny i staranny w badaniu.
          Nie jest nieznany, przeciwnie, na Szczurowie jest ceniony, mimo ze to mlody lekarz.
          • hazzard Re: Świnka morska ma ślinotok i zgrzyta zębami 18.01.06, 15:27

idę do Macieja. W Elwecie ponoć specjalistką od gryzoni jest niejaka dr Dagmara
            Astachow, leczy świnki np. na serce (jakas dziewczyna z nią byłą przede mną) -
            ale do niej na korektę zębów na pewno już nie pójdę (ani w ogóle z niczym).

Tak, wiem że Maciej Mikłusz jest ceniony i znany na różnych forach Gryzonie.
    • karo_lcia Re: Świnka morska ma ślinotok i zgrzyta zębami 17.01.06, 20:06
      Ja natomiast naszej śwince sama osobiście przycinam ząbki i pazurki. Korzystam z
      dość szerokich cążków służących do przycinania paznokci. Ale nie te takie
      "klapki" tylko z długimi uchwytami. Świninka znosi to dobrze i nie ma żadnej
      krzywdy z mojej strony.
      Widziałam jak to robiła Pani Wetka podczas Pierwszego takiego "zabiegu" O
      narkozie nie było mowy. Robiła to szybko i bardzo zręcznie.Świninka nawet nie
      zdążyła mrugnąć okiem.A co do ceny to było to chyba 5 złotych.Polskich zresztą.

• rezurekcja Re: Świnka morska ma ślinotok i zgrzyta zębami 18.01.06, 09:34
        karo_lcia napisała:

> Ja natomiast naszej śwince sama osobiście przycinam ząbki i pazurki.

ja z kolei w zyciu bym sie nie zdecydowala na samodzielne przycinaie. Balabym
        sie, ze uszkodze zwierzatko.
        Lepiej pamietac o dawaniu twardych galazek lub kolb do gryzienia,zeby sobie
        zwierze samo scieralo zeby.

> zdążyła mrugnąć okiem.A co do ceny to było to chyba 5 złotych.

no, 8 lat temu z przyciecie pazurkow krolikowi tez tyle zaplacilam.
        Cena zalezy od miasta, od gabinetu, nie jest jednolita dla calej Polski.
      • hazzard Re: Świnka morska ma ślinotok i zgrzyta zębami 18.01.06, 15:25
        Kochana moja, 5 zeta to kosztuje przycięcie siekaczy, a tu jest mowa o
        trzonowcach, zabiegu wykopnywanym przy narkozie lub znieczuleniu!!!!!!!!!!!!!!!
    • hazzard Byłam u weta 19.01.06, 16:06
      hej, byłam u weta i jest ok. Dr Mikłusz to rzeczywiście dobry fachowiec,
      spokojny i opanowany. Cały zabioeg trwał 20 minut. Obejrzał pyszczek przez
      wziernik, potem zabrał do innego gabinetu i przyciął ząbki trzonowe bez narkozy
      i znieczulenia. Po zabiegu była ożywiona i zadowolona, zaczęła sama jeść i w
      ogóle jest ok:-))))))))))))))))))))))))))))Mm podawać Lakcid i wpaść na wizytę
      za tydzień.

Oczywiście przyczyną ślinotoku były zęby i stan zapalny.
      • rezurekcja Re: Byłam u weta 20.01.06, 11:19
        hazzard napisała:

> Dr Mikłusz to rzeczywiście dobry fachowiec, spokojny i opanowany.

na mnie jego opanowanie zawsze dzialalo bardzo uspokajajaco, bo przychodzilam
        zdenerwowana.

> wziernik, potem zabrał do innego gabinetu i przyciął ząbki trzonowe

> Oczywiście przyczyną ślinotoku były zęby i stan zapalny.

Swince zdrowia zyczymy.
        NIe zapomniaj o kolbach do gryzienia, żeby miala na czym scierac zęby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka