Dodaj do ulubionych

Kot- astma

28.01.06, 14:07
Proszę pilnie o pomoc w sprawie astmy u kota. walczę z nią od 2 miesięcy.
Najpierw były tabletki sterydowe teraz preparat wziewny.Są kłopoty z jego
podaniem, dlatego ataki są coraz częstsze i dłuższe. Będę wdzieczna za każdą
odpowiedż.
Pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Kot- astma 29.01.06, 00:45
      To niedobrze, że leczenie nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Moze jednak
      trzeba z powrotem wrócić do tabletek, skoro aplikacja leków miejscowo
      działajacych jest tak trudna? A być moze po postu aplikator do tego leku nie
      jest zbyt szczęśliwie dobrany i trudno go zastosowac u kota? U kotów
      inhalatory przeznaczone dla ludzi nie nadają sie do zastosowania, gdyż kot nie
      wykona na żądanie głębokiego wdechu. Dlatego dla kotów stworzono specjalne
      kocie aplikatory, które umożliwiają podanie leku w momencie kociego wdechu, a
      więc w ciągu kilku sekund. Jaki preparat wziewny otrzymuje w tej chwili kot?
      Jeśłi to jest jedynie glikokortykosteroid, to warto, a w zasadzie powinno sie
      dołączyć jeszcze lek rozszerzajacy oskrzela. No i ewentualnie steryd w
      tabletkach. Porozmawiaj o tym z lekarzem prowadzącym.
      • jul-kot Re: Kot- astma 29.01.06, 01:52
        Witaj!
        Miałem kota z astmą. Dostawał zastrzyk ze sterydu, który pomagał na mniej
        więcej miesiąc, potem był atak, przy którym znów dawałem steryd i środek
        odwadniający. Kot był zaniedbany, zanim do nas trafił, właścicielka leczyła go
        aspiryną. Później okazało się, że ataki były rzadsze i przy ataku wystarczyło
        już tylko podać sam środek odwadniający, furosemid w tabletce. Może Twój kot
        też powinien dostawać taki steryd o przedłużonym działaniu, zapytaj o to
        lekarza.
        Pozdrawiam, Juliusz.
        Pozdrawiam, Juliusz.
        • vanillaice Re: Kot- astma 30.01.06, 20:59
          Mam podobny problem z moim kotem, i zupełnie nie wiem jak mu pomóc. Weterynarz
          stwierdził niewydolność lewokomorową serca i astmę. Czy mogę podawać mu Berotec
          w areozolu? Moja siostra choruje na astmę i stosuje go? Dzisiaj kot też miał
          atak, w lecznicy podano mu tlen oraz furosemid i relanium w zastrzykach ( był
          bardzo pobudzony) co jeszcze mogę zrobić żeby mu pomóc?
          • anna.jozwik Re: Kot- astma 31.01.06, 12:01
            Najlepiej być w stałym kontakcie z lekarzem prowadzącym, czyli tym który
            zdiagnozował niewydolność lewokomorową i astmę. Na pewno zaordynował jakąs
            terapię dla kota. Jeśłi kot ma często ataki, mozna pomyśleć o zwiekszeniu dawki
            leku sterydowego, który kot powinien otrzymywać w tabletkach; obecnie istnieje
            takze możliwość podawania miejscowo działajacych glikokortykosteroidów w
            postaci inhalatorów dla kotów. Inhalatory przeznaczone dla ludzi nie nadają sie
            dla kotów, gdyż kot nie potrafi wykonać głębokiego wdechu na żadanie, stąd lek
            nie zosatnie wchłoniety. Jeśłi nie uda Wam sie zdobyć aplikatora dla kota,
            zawsze można spróbowac podawać leki w tabletkach, prócz sterydow kot powienin
            miec też podawane leki rozszerzajace oskrzela.
            • wiesia.and.company Re: Kot- astma 01.02.06, 12:24
              Sposób, w jaki podawałam lek wziewny mojemu Bartusiowi podałam na forum
              Zwierzęta. Jedynie skuteczny był Dexamethason w tabletkach, czasem dodatkowo
              Furosemid, kiedy zaczynało się odksztuszanie (kaszel zakończony takim wilgotnym
              "zachłyśnięciem", charkotem).
              Pozdrawiam. Wiesia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka