matya 18.11.02, 12:44 witam mam dwa kotki u ktorych stwierdzono swierzbowca w uszach. czy moge sie od nich zarazic? i wogole czym ewentualnie mozna zarazic sie od swoich podopiecznych? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia.j Re: czy mozna zarazic sie od kota 18.11.02, 15:32 Wzięłam moją kotkę z giełdy bezdomnych kotów też z przychówkiem w postaci świerzbowca. Weterynarz powiedziała mi, że to może się przenosić na ludzi, częściej na dzieci. Ja się nie zaraziłam, po każdym czyszczeniu uszu, albo głaskaniu kotki po prostu myłam ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.pietron Re: czy mozna zarazic sie od kota 18.11.02, 16:47 Świerzbowiec uszny jest charakterystyczny dla kotów – i niechętnie zmienia żywiciela np. na człowieka – choć jest to możliwe. Co innego gdy w grę wchodzi świerzbowiec drążący – tym zarazić się jest bardzo łatwo w trakcie kontaktu ze zwierzęciem które choruje na świerzb . Jeśli więc twoje koty chorują na świerzbowca usznego jest raczej mało prawdopodobne byś Ty lub ktoś z Twojej rodziny mógł chorować w związku z jego obecnością. Natomiast w związku z pytaniem – czym można zarazić się od kota ? – najłatwiej zarazić się grzybicą – czasem rozpoznajemy chorobę na podstawie zmian u właścicieli a nie u zwierząt . Najczęściej sa to dematofytozy spowodowane przez grzyba o nazwie Microsporum canis, ale także inne. Bardzo rzadko zdarza się też zarażenie skórna grużlicą , histoplasmozą i wirusami np. Poxvirusem. Oczywiście wchodzą w grę także takie schorzenia jak toksoplazmoza i pasozyty jelitowe – ale prawdopodobieństwo zarażenia od zwierząt jest naprawdę bardzo niewielkie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś