Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc-Golden Retriever

13.02.06, 08:03
Witam! Jestesmy szczesliwymi posiadaczami Goldenka i chociaz staramy sie od
samego poczatku o zelazna konsekwencje, to jednak stosowane przez nas metody
wychowcze nie sprawdzaja sie-jak widac. We wszystkich ksiazkach o Goldenach
mocny nacisk kladzie sie zeby nie bic pieska kiedy nabrudzi. W naszym
przypadku od poczatku staralismy sie wyeliminowac takie zachowania, na dzien
dzisiejszy pies ma 7 miesiecy i nie poprosi zeby go wypuscic tylko "zalatwi
sprawe w domu". Pomocy, jak go tego oduczyc, chwalimy gdy wyjdzie na dwor,
itp. Czy to normalne w tym wieku, ze sie "zdarzy", wydaje mi sie ze jako
siedmiomiesieczny piesek powinien juz wiedziec, tymbardziej ze to bardzo
madry piesek... dziekuje z gory za porade.
Obserwuj wątek
    • magdapz Re: Prosze o pomoc-Golden Retriever 13.02.06, 11:06
      hej, moja sunia przestala sie zalatwiac w domu jak miala ok 6m-cy, zdarzalo jej
      sie czasami tez pozniej, ale to juz sporadycznie. NIGDY jej nie uderzylam za
      nabrudzenie w domu, ale za to byla wylewnie chwalona za zrobienie na dworze,
      (hihihi czasami zebym mogla ja pochwalic to i spacer trwal ponad 2godz, bo mala
      nie mogla zrozumiec po co ona wychodzi na dwor skoro w domciu moze sie
      wysiusiac) a ignorowana byla gdy zrobila w domu. W koncu zrozumiala ze oplaca
      sie zalatwiac na spacerku, a nie w domciu. Teraz ma 13m-cy a do tej pory nie
      prosi, poprostu ten typ tak ma, hihihiih
      • wilks1 Re: Prosze o pomoc-Golden Retriever 13.02.06, 11:35
        No dzieki za odpowiedz, nie jest to pocieszajace, :( tymbardziej ze moja
        goldenka jest tego zdania ze jak sie ja wypusci to okey, a jak nie wypuscimy to
        nie bedzie sie narzucac hihi- i zrobi w domu :(
        • mysiam1 Re: Prosze o pomoc-Golden Retriever 13.02.06, 12:08
          Bo to do Was należy pilnowanie jej i wyrobienie w niej nawyku załatwiania się
          poza domem. Trzeba poświęcić na to kilka dni i wychodzić z nią (nie -
          wypuszczać, a samemu zostawać w domu) co godzinę. A potem następnych parę dni
          być wyczulonym na sygnały, które pies Wam przekazuje - bo oznaką, że chce
          sikać, nie koniecznie musi być demonstracyjne piszczenie pod drzwiami.
        • dorcik_wk Re: Prosze o pomoc-Golden Retriever 13.02.06, 13:48
          Nasz golden, który za 10 dni skończy 9 miesięcy informował nas od początku, ze
          mu się chce na dwór. Po prostu w środku nocy wchodził do naszej sypialni i
          kładł mi głowę na poduszce tak, ze nosem mnie dotykał, albo chuchał na mnie :-)
          Wtedy wiedzieliśmy że coś jest nie tak i trzeba wyjść na dwór. W zasadzie
          zawsze gdy jest mu źle i coś go boli (brzuszek) to tak robi. Nigdy nie
          przychodzil do drzwi i nie drapał.
          Myślę, ze nasz się już z tym urodził :-)
    • gagik.geworgian Re: Prosze o pomoc-Golden Retriever 13.02.06, 17:19
      Witam.
      Hmm, moim zdaniem pies w tym wieku powinien już umieć załatwiać swoje potrzeby
      poza domem. W domu "może mu się przydarzyc" , jeśli zbyt długo pozostaje sam i
      nie ma możliwości wyjścia na dwór oraz jeśli ma biegunkę , czy infekcję układu
      moczowego.
      Przede wszystkim ja uważam, że bicie psa to zły pomysł.Nie należy również
      wsadzać psiego nosa w moczu kałużę moczu. Stosując takie metody prędzej
      osiągniemy to, że pies będzie podkulał ogon na nasz widok i uciekał, będzie
      okazywał strach przed nami.
      Jeśli chcemy karcić psa, gdy narobi w domu to przede wszystkim należy go
      skarcić , gdy go złapiemy na gorącym uczynku, czyli w trakcie np siusiania.
      To bardzo ważne, gdyz tylko karcąc go w tek chwili pies ma szansą zrozumiec , o
      co nam chodzi. A karcić najlepiej za pomocą głosu o zniżonym tonie i grożnie i
      używając zwrotu, który w ogóle uzywamy , gdy pies robi coś , czego mu nie
      wolno , np "Nie wolno" , "Feee" , "Nie rób tego" .
      Ale przy nauce psa czegokolwiek np załatwiania się na dworzu, ważniejsze jest
      nagradzanie poprzez które nawiązujemy nić zrozumienia i pozytywne relacje z
      psem. Nalezy więc w miare często chodzić z psem na dwór, a jeśli wypił duzo
      wody to najlepiej ok. godziny po piciu. Jeśli często jestesmy z psem na
      dworze , to i pies będzie tam sie załatwiał , a kiedy będzie to robił oraz
      zaraz po należy psa nagradzać głosem , używając przyjemnego dla ucha tonu.
      Nagradzanie mozna też wzmocnic używając jakiegoś drobnego smakołyku, początkowo
      za kazdym razem, a z czasem coraz rzadziej.
      Pies bardzo lubi sie nam przypodobać , chce żebyśmy go chwalili i dlatego takie
      nagradzanie wywiera na nim duże pozytywne wrażenie.
      Możne też , w momencie gdy pies się załatwia używać krótkich sformułowań
      nazywających te czynności np "siu-siu" . I podczas wychodzenia na dwór zachęcać
      psa używając tych słów, ale gdy już będzie kojarzył ich znaczenie, a gdy już
      zrobi, to pamietać , by go pochwalić.
      Pamiętajcie, że pies nie nauczy się tego z dnia na dzień, ale w ciągu paru
      tygodni powinien zrozumieć o co Wam chodzi.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia i cierpliwości - Gagik
      • wilks1 Re: Prosze o pomoc-Golden Retriever 14.02.06, 07:40
        No dzieki wielkie za pomoc! Postaram sie wprowadzic w zycie.Dzieki i pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka