Dodaj do ulubionych

karmienie psa

22.03.06, 22:39
Mój owczarek niemiecki ma osiem lat.Karmię go raz dziennie - sucha karma,
ryż, chleb z mlekiem, mięso, warzywa.Po kaszy ma biegunki i chudnie, więc od
kilku lat zero.Wygląda dobrze( nawet bardzo - ogromny po prostu), ale
zastanawiam się, czy w przypadku starszego psa diety nie trzeba zmienić?Może
dwa razy mniejsze porcje?Pies łakomy nie jest - jak dostanie więcej, to nie
je.Norma dzienna to prodiż(spód od takiego starego) - najlepiej smakują mu
mieszanki typu karma, resztki zupy, chleb, mięso i ryż.Nigdy nie chorował,
ale czasami wymiotuje.Za dużo czy coś mu szkodzi poza kaszą?
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: karmienie psa 23.03.06, 09:42
      bemari napisała:

> Mój owczarek niemiecki ma osiem lat.
      (...)
      > Norma dzienna to prodiż(spód od takiego starego) - najlepiej smakują mu
      > mieszanki typu karma, resztki zupy, chleb, mięso i ryż.Nigdy nie chorował,
      > ale czasami wymiotuje.Za dużo czy coś mu szkodzi poza kaszą?

Bemari,
      zaleca sie, ze jesli sucha karma, to jej nie mieszamy z "mokra".
      Moj owczarek tez jest w wieku mocno srednim (w schronisku dali mu 10). Ja go
      karmie 2x dziennie. Moze by nie wyszedl z tego caly prodiz, ale moj pies nie
      jest bardzo duzy,wiec mu duzo nie daje. Za to ma kolosalny apetyt, to z czasow
      kiedy byl psem bezpanskim oraz wplyw kastracji - kastraty dostaja konskego
      apetytu i żrą przez kilka miesiecy, potem znow zaczynaja jesc.
      Mysl,ze mozesz tez zapytac na forum Weterynaria.
      W kwestii wymiotow, jeslibys pytala na weterynari: czym wymiotuje i w jakich
      okolicznosciach - po przebudzenia, po spacerze, po posilku?
      • ddb2 Re: karmienie psa 23.03.06, 09:48
        Przede wszystkim racje dzienna rozdzielilabym na dwie porcje, tak jest
        zdrowiej, bo pies nie opycha sie na raz.
        Po drugie nalezy calkowicie wykluczyc mleko.
        Jest ciezkostarawne, dorosle ssaki, w tym ludzie, nie maja enzymu,
        ulatwiajacego jego trawienie. Mleko mozna zastapic produktami "nadtrawionymi",
        czyli bialym serem, maslanka, kefirem, jogurtem, ale bez przesady, bo starszy
        nie potrzebuje tyle bialka.
        • bemari Re: karmienie psa 23.03.06, 18:35
          Może przejdę na dwa karmienia.Ale co do mieszania karmy i innych rzeczy - mój
          samej karmy nie lubi.Smakuje mu merdaniec.Wiem, bo próbowałam samą karmą go
          odżywiać.Woli karmę w zupie ogórkowej.Kaszy nie może, makaron średnio, ryż w
          miarę.Na samo mięso to chyba nie jestem w stanie zarobić.Sierść, temperament i
          waga - według weterynarz optymalnie.Czyli nie szkodzi mu taka dieta.
          • kasiastin Re: karmienie psa 02.03.16, 11:54
            To jeśli mu nie szkodzi to po prostu zmniejsz porcje, żeby nie przybrał za dużo na wadze, obserwuj i próbuj... w końcu znasz swojego psa najlepiej :)
            • adrasteia Re: karmienie psa 26.03.16, 21:45
              ryż, kasza, makaron, chleb - psi układ pokarmowy nie trawi dobrze tego typu produktów, w ogóle ich nie potrzebuje, to sa wypełniacze., dlatego nie dziwię sie że Twój pies miał takie rewolucje po kaszy. ja mam dwa boksery, oba są na barfie. kiedys tez karmilam psy gotowanym, ryż i tym podobne, ciągle były jakieś problemy, a to wymioty, a to rozwolnienie. teraz moje psiaki mają się swietnie, wygladają pieknie, oba błyszczące, zęby idealne. polecam, to najlepszy sposob karmienia, psy to w koncu mięsożercy i wcale nie wychodzi drożej jak to niektórym sie wydaje. pies przyswaja wszystkie mu niezbędne witaminy, a co ważne jest w koncu najedzony
    • r.emik Re: karmienie psa 30.03.16, 18:17
      Odstaw ten chleb z mlekiem. Ryż też jest ponoć niezdrowy dla psów, a owczarki mają bardzo delikatne żołądki. I przejdź na karmienie 2 razy dziennie. W sumie psy to mięsożercy, więc z warzywami też nie ma co przesadzać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka