Dodaj do ulubionych

Kot nic nie je

28.05.06, 00:59
Proszę o radę. Kot przestał jeść. Diagnoza lekarza - zapalenie dziąseł
spowodowane kamieniem na zębach. Został poddany zabiegowi, ale nie ma poprawy.
Kot odwraca się od miski. Dzisiaj nawet nic nie pił. Cały czas śpi, jest
osowiały, chowa się do szafy. Kuweta czysta. Co mu podsunąć dobrego zanim
ponownie pójdę do lekarza.
Obserwuj wątek
    • kloko Re: Kot nic nie je 28.05.06, 11:47
      Myślę ze powinnas udac sie do innego weterynarza nie powiedzialas ile kot ma
      lat moze ze starosci na twoim miejscu poszlabym do innego albo do tego samego i
      powiedzialabym ze nic nie pomaga
    • aniger161 Re: Kot nic nie je 28.05.06, 12:08
      Kot ma 13 lat. Zwlekałam z pójściem do lekarza, bo to dla niego straszny stres.
      Myślałam, że to jego niejedzenie to odreagowanie po ostatnich zabiegach. Ale od
      wczoraj prawie nie rusza sięz miejsca i nic go nie interesuje. W dalszym ciągu
      odwraca się od wszelakich smakołyków. Nic też nie pije. Przymuszany warczy.
      Dziekuję za poradę. Jutro idę do lekarza.
      • kloko Re: Kot nic nie je 28.05.06, 12:14
        Kot nie jest juz młody ja tez zwlekalam z moim psem z pojsciem do lekarza (ma
        11lat) i teraz to juz niewiele mu zostalo gora miesiac meczy sie strasznie
        chyba go uspie wczoraj wymiotowal krwia nic nie jadl jest chudy straaaasznie a
        jeszcze niedawno baaardzo duzo jadł i duzo pil myslalam ze to tak po zimie i
        teraz to juz.....no wole nie gadac bo sie poplacze...:(
        • aistionnelle Re: Kot nic nie je 29.05.06, 01:16
          Idź koniecznie do lekarza ,dziąsła naprawdę mogą boleć.Mój kot chociaż młody
          też miał zapalenie.Trzeba zdjąć kamień i wyleczyć ten stan ,mój kot dostawał
          Metronidazol i antybiotyk , miał też czyszczone ząbki z nalotu roztworem vit
          c , w domu też smarowałam, na ból i opuchliznę dobrze robi Sachol w żelu ,
          niestety mój kot dostawał białej gorączki kiedy tylko odkręcałam tubkę . Aha i
          powinien jeść specjalną karmę, przeciw kamieniowi np Oral Sensitive , zresztą
          weterynarz doradzi najlepiej , nie zwlekaj , jeśi kotu nic poza tym nie dolega
          na pewno mu pomogą . Pzdr.A
    • aistionnelle Re: Kot nic nie je 29.05.06, 01:21
      Aha , daj mu zmielone mięsko , lub karmę dla kotów w postaci pasztetu ,
      wszystkie firmy takie mają , trochę mleka dla kotów , nie zmuszaj- jeden dzień
      bez jedzenia to nie dramat , chyba że nie je dłużej .Ktoś mi tu poradził ,ze
      można kupić tuńczyka w sosie własnym i też rozdrobniwszy dać albo inną karmę
      skropić tym sosem , intensywnie pachnie, powinno go zachęcić do jedzenia .
    • kitis Re: Kot nic nie je 29.05.06, 09:04
      Ja teraz wszystkim będę radzić, aby badali swoje koty, bo u mojej 13-letniej
      kotki wyszło, że ma niewydolność nerek. Też zwlekałam z wizytą u weta, ale w
      końcu, jak zaczęła nam wszędzie sikać w czasie rui, pomyśleliśmy o
      sterylizacji. Zrobiliśmy badania krwi i ... załamka! Podobno niewydolność nerek
      jest najczęstszą chorobą u starszych kotów, a jednym z jej objawów jest
      zapalenie dziąseł!!! Zrób jak najszybciej badania krwi, bo niejedzenie, to
      bardzo poważny problem. Powodzenia, oby Twojego kotka to nie dotyczyło!
    • anna.jozwik Re: Kot nic nie je 29.05.06, 15:21
      Czy kot przed zabiegiem zdejmowania kamienia miał wykonane jakieś badania krwi?
      Jeśłi nie to niedobrze :/ U starszych kotów przewlekła niewydolność nerek jest
      bardzo często spotykaną dolegliwoscią. Nieleczona choroba postępuje, a organizm
      kota sam się zatruwa swoimi własnymi produktami przemiany materii.
      Myślę, że w przypadku Twojego kota może być podobnie.
      Narkoza wpływa negatywnie na nerki kota. Jeśli były chore już przed zabiegiem,
      zabieg mógł jeszcze pogorszyć ich funkcjonowanie. oczywiscie to nie pewność
      tylko moje podejrzenia. Dlatego warto kotu zrobić badanie krwi.
    • aniger161 Re: Kot nic nie je 29.05.06, 19:19
      Dziekuję za wszystkie rady. Kot nadal nic nie je. Dostał leki. Właśnie wróciłam
      z usg i rentgena. Okazuje się, że ma po prostu mocne zatwardzenie. Muszę mu
      zrobić lewatywę. Przymierzam się już od godziny i nie wiem jak się do tego zabrać.
      Może ktoś ma jakieś doświadczenie. Myślałam, że zrobi to lekarz, ale on scedował
      to na mnie, a jutro przyjdzie go obejrzeć. No to idę nie wierząc w sukces.
      • jul-kot Re: Kot nic nie je 30.05.06, 03:20
        Witam!
        Moim zdaniem nie powinnaś kotu robić lewatywy, jeśli nie masz wprawy. Możesz mu
        nawet przebić jelita. Jakiś beztroski jest ten Twój weterynarz, albo też i
        leniwy. Podaj kotu strzykawką za kieł 2-3 ml oleju parafinowego (kupisz w
        aptece) i poczekaj dobę. Jeśli nie pomoże, podaj ponownie.
        Nie wydaje mi się jednak, żeby zatwardzenie było przyczyną niejedzenia. Ile on
        już właściwie nie je? I kiedy robił ostatnią kupkę? Oczyszczenie zębów to za
        mało, dziąsła są nadal w stanie zapalnym i BOLĄ. Musisz je leczyć, jak, powie
        Ci weterynarz, ale chyba nie ten, do którego chodzisz. Gdyby o tym wiedział i
        uważał leczenie za konieczne, już by Ci o tym powiedział. Tymczasem spróbuj
        podawać kotu strzykawką jedzenie zmiksowane, np. konserwę lub gotowaną nogę z
        kurczaka z rosołem, po około 10 ml jednorazowo. Uważaj przy tym, nie lej w
        stronę gardła, bo możesz zalać mu płuca.
        Pozdrawiam, Juliusz.
    • aniger161 Re: Kot nic nie je 30.05.06, 23:46
      Witam wszystkich, którzy dzielą się swym doświadczeniem. Lewatywę kotu zrobiłam,
      ale wg mnie efekt raczej mizerny. Rano kot po raz pierwszy od kilku dni napił
      się trochę wody. Pan dr powiedział,że trzeba powtórzyć lewatywę,ale się już nie
      zdecydowałam sama. Wieczorem p. wet odwiedził pacjenta i był zmuszony wykonać
      lewatywę sam. Kot otrzymał antybiotyk, wapno, witaminy. Napił się trochę
      ulubionej zupy pomidorowej. W dalszym ciągu nic nie je. To już drugi tydzień.
      Wygląda kiepsko. Nadzieja w dniu jutrzejszym.
      • jul-kot Re: Kot nic nie je 31.05.06, 16:15
        Witaj!
        Kot nie może nie jeść tak długo, zniszczy mu się wątroba, co może mieć gorsze
        skutki, niż schudnięcie. Podawaj mu pokarmy płynne, zmiksowane, a jeśli nie
        będzie chciał jeść, musisz go karmić na siłę, strzykawką, tak jak pisałem.
        Podawaj mu przynajmniej kilka razy dziennie zmiksowane jedzenie, jednorazowo
        około 10 ml, bo przy wiekszej ilości może wymiotować.
        Pozdrawiam, Juliusz.
    • aniger161 Re: Kot nic nie je 01.06.06, 01:02
      Dzisiaj rano kot napił się trochę wody.Nie wiem czy się załatwiał, bo zażyczył
      sobie wyjść do ogrodu. O 14.00 go przyniosłam i do tej pory nawet nie siusiał.W
      ciągu dnia wcisnęłam mu 2 x po 10 ml oleju parafinowego, trochę pasty odkłczającej
      i łyżkę śmietany. Spróbuję jeszcze zółtko. Na widok miski po prostu się odwraca.
      Nie wiem, czy mogę mu jeszcze raz zrobić lewatywę. Wet kazał mu podać laxigen,
      ale w aptece nie ma już tego leku.
    • aniger161 Re: Kot nic nie je 01.06.06, 11:07
      Witam. Kot jak wyżej, bez zmian. Postanowiłam zrobić mu kolejną lewatywę, tym
      razem z szarego mydła. Poszło mi znacznie lepiej niż po raz pierwszy i ze
      skutkiem. Wet zdziwiony, że nie ma poprawy. Jest nowa diagnoza - to chyba angina
      i dlatego kot nic nie może przełknąć. Koszty leczenia kota przekroczyły już mój
      budżet, więc chyba zrezygnuję z leczenia. No, ale dzisiejszy antybiotyk ma
      działać przez 2 dni, więc może jednak coś się poprawi.
      • guga13 Re: Kot nic nie je 01.06.06, 18:39
        Absolutnie i koniecznie zrób kotu badanie krwi,przecież wet leczy go w ciemno!
    • kitis Re: Kot nic nie je 06.06.06, 12:58
      I jak kotek?
    • aniger161 Re: Kot nic nie je 09.06.06, 20:06
      Kot popczuł się trochę żywszy, zaczął jeść samodzielnie chociaż strasznie
      wybrzydza. Ale radość trwała krótko. Wczoraj pojawił się krwiomocz. Od dzisiaj
      kot znowu bierze antybiotyk. Tym razem jest to cipronex, 2x dziennie 1 tabletka.
      Działanie uboczne tego leku jest przerażające, ale nie mam wyjścia. Kot sika
      wszędzie tylko nie do kuwety. W porównaniu z tym co było samopoczucie ma dość
      dobre. Jest chyba bardzo głodny, bo bez przerwy zagląda do misek. Niestety nic
      mu nie smakuje. Wypróbowałam już cały repertuar sklepowych puszek, na chrupki
      nawet nie patrzy. Ale jestem dobrej myśli. Dziękuję wszystkim za wsparcie.
      • diana74 Re: Kot nic nie je 09.06.06, 20:38
        a ja radze, zeby zmienila weta!!!!!
      • kitis Re: Kot nic nie je 12.06.06, 16:37
        Trzymam kciuki za kotka! A lekarz wykonał jakieś badania przed podaniem
        antybiotyków? Wiadomo skąd ten krwiomocz?
    • aniger161 Re: Kot nic nie je 07.07.06, 00:34
      Zmieniłam lekarza. Zrobiłam badania.Kot już wygląda na zdrowego, chociaż trochę
      kaszle po wypiciu wody. Mam nadzieję, że najgorsze minęło. Życzę wszystkim
      dobrego urlopu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka