Dodaj do ulubionych

stawy kolanowe u psa

26.09.06, 22:05
mam 11letniego psa ktory jest bardzo żywotny, dużo czasu spędza na spacerach ale od jakiegoś czasu miewa problemy ze stawami (chrząstka stawowa). Podawałam mu 2 krotnie rimadyl przez 3 dni pózniej arthroscan przez 2 miesiące. Stawy nie daja o sobie znać tylko przy dużym wysiłku (np. na spacerze sam zacznie plywac). Ograniczam długie spacery ale jest strasznie zywotny i na krótkim potrafi bawic sie kijem, szyszką do upadlego. Gdy ma ból po przeforsowaniu moj wet. daje rimadyl 4 dni. Słyszałam ze rimadyl jest niezbyt dobry na przwód pokarmowy, wątrobe. Pies ma swoje lata i zawsze jak cos zjadł "nie takiego" pojawiały się sensacje żołądkowe. Prosiłabym o wskazanie w jaki sposób moge złagodzic ból psiakowi jak za dużo przebiegnie kilometrów.
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: stawy kolanowe u psa 27.09.06, 23:53
      Tutaj interesujące jest cóż dokładnie za problemy ma Twój psiak. Czy mówimy tu
      o zwyrodnieniach na co wskazywać mógłby wiek psiaka czy być może inne problemy
      związane ze stawem kolanowym bądź też innymi okolicami. Rozumiem, że sprawa ta
      jest jednak wyjaśniona. Ustosunkowuję się więc do problemów zwyrodnieniowych.
      Jak wiesz powinnaś aplikować swojemu psiakowi spacery raczej krótkie ale za to
      częste. Raczej związane z ruchem jednostajnym - brak zrywów, szybkich zatrzymań
      (aportów)... ale o tym rozumiem, że już Cię poinformowano. Chodzi nam aby
      nadmiernie nie przeciążać stawów, aby nie dochodziło do przeciążeń, rozciągnięć
      torebki stawowej, jej zgrubień, nadpordukcji mazi - stanów zapalnych. Jeśli
      pies jest żywy tym lepiej - ruch przy zwyrodnieniach jest bardzo wskazany ale
      powinniśmy starać się go odrobinę ograniczać. Jeśli jednak nie potrafimy
      odmówić sowjemu pupilowi przyjemności (a ja jestem zwolenniczką jakości życia a
      nie długości) poleciłabym tu kilka rzeczy.
      1. poleciłabym wspomagacze - do kupienia w ludzkich aptekach
      glukozoaminoglikany i chondroityna. Takich preparatów jest teraz bez liku.
      2. jest też wiele preparatów wyprodukowanych specjalnie dla psów o podobnym
      składzie i działaniu
      3. na rynku istnieją również specjalistyczne karmy dla psiaków z takimi
      problemami zawierające zwiększoną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych -
      omega 3 i omega 6, które również odgrywają tu dość istotną rolę (można je
      znaleźć min. w tranie - rónież do kupienia w aptece)
      4. Istnieje również preparat o nazwie Zell-t lek niby homeopatyczny, również
      dający rezultaty
      Te wymienione tu preparaty mogą trochę chronić stawy i ograniczyć problemy.
      Proszę jednak w sprawie ich dawkowania skonsultować się z lekarzem. Niektóre
      powinno stosować się dłużej inne krócej.
      Jeśli chodzi o Rimadyl to jest on skuteczny, gdyż w miarę szybko potrafi
      poradzić sobie z objawami i daje szybką ulgę - szczególnie dla właściciela.
      Potrafi sobie jednak również jak już zostału tu zauważone poradzić z wątrobą
      czy przewodem pokarmowym dlatego uważam, że należy go stosować w ostateczności.
      Na jego miejsce poza owymi wyżej wymienionymi preparatami w przypadku kryzysu.
      Kiedy widać,że psiak się męczy i go boli zaporponowałabym naszą aspirynę - ale
      tę powlekaną. Na ogół wspaniale radzi sobie z takimi stanami zapalnymi i psy
      dobrze na nią reagują a nie obciąża ona przy tym wątroby tak jak rimadyl.
      Pozdrawiam - ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka