Dodaj do ulubionych

Mały berneńczyk co robic?

27.11.06, 11:34
Będe miał małego berneńczyka - miesięczną suczkę. Co szczególnego powinienem
wiedzieć na temat tej rasy, czy ma jakieś szczególne wymagania i jak się takim
szczeniaczkiem zajmować, czym karmić, czy może to być domowe jedzenie typu
resztki oczywiście przygotowane dla takiego malego psa, dawać mleko, wode.
Dzieki za odpowiedź
Michał
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Mały berneńczyk co robic? 27.11.06, 14:37
      Zaraz, zaraz --> miesięczną??? czyli 4-ro tygodniową??? - jeśli tak to czeka
      Cię wiele pracy i wiele czytania!!! Takiego psiaka trzeba karmić
      specjalistycznymi karmami co jakieś 2- 3 godziny. Trzeba się nimi szczególnie
      zajmować. Nie przyjmują jeszcze karm stałych - a resztki ze stołu moga byc
      mocno zgubne.
      Przede wszystkim swą edukację zacznij od strony :
      4lapy.pl/wartowiedziec/index.php?op=bernenski i tej głównej strony
      dotyczącej tej rasy. Co do Berneńskiego Owczarka Pasterskiego na rynku jest
      wieeele książek. Powinieneś się w którąś zaopatrzyć. Berneńczyki to psiaki dość
      wymagające jeśli chodzi zwłąszcza o ruch, sierść, i żywienie. U rasy tej częste
      pojawiają się problemy natury genetycznej czy tez związane z nieprawdiłowym
      żywieniem jak np: dysplazje stawów biodrowych. Dobrze jest więce wiedzieć skąd
      pochodzi dany osobnik i o cechach jego rodziców.
      Pozdrawiam - ava
      • genek8 Re: Mały berneńczyk co robic? 27.11.06, 15:51
        Dzieki bardzo to bedzie moj pioerwszy prawdziwy pies, moj nie rodzicow wiec chce
        zeby psiak mial jak najlepiej i zebym niechcacy nie narobil jakichs glupstw lub
        co gorsza nie skrzywdzil malenstwa. Jeszcze raz dzieki
        Michal
        • mmk9 Re: Mały berneńczyk co robic? 27.11.06, 18:30
          A ja i tu powtórzę. Cos takiego jest usprawiedliwione tylko jeżeli suka padla.
          W przeciwnym wypadku szczeniak ma być przy matce przynajmniej do skończenia 7
          tygodni, a od teraz należy zacząc go dokarmiać . Mięsem, ryzem, twarogiem.
          Śmierć pseudohodowcom !!!
          • ddb2 Re: Mały berneńczyk co robic? 28.11.06, 09:26
            Psy urodzily sie 5 listopada, a odebrac szczeniaka ma 17 grudnia, wiec to
            bedzie prawie 7 tygodni.
            • blue.berry Re: Mały berneńczyk co robic? 28.11.06, 10:10
              bardzo wazne jest abys dowiedzial sie czy szczeniak byl odrobaczany i
              szczepiony (pierwszy raz). jak juz napisalam na Zwierzetach - powinienes dostac
              ksiazeczke zdrowia z odnotowanymi odrobaczeniami i szczepieniami (nalepka
              preparatu+pieczatka weterynarza+podpis). jesli takiej ksiazeczki nie dostaniesz
              a hodowca (a wlasciwie "hodofffca") kaze ci wierzyc na slowo, zaloz od razu ze
              szczeniak nie byl ani odrobaczany ani szczepiony.
              rozumiem ze w twoim wypadku nie ma co nadmieniac o metryce bo zapewne pies
              takowej nie posiada. ale jakby posiadal to powinienes ja otrzymac do kompletu z
              ksiazeczka (nalezy sprawdzic zgodnosc tatuazu z wpisem do metryki).
              no i rzeczywiscie proponowalabym nabyc ksiazki - przedewszytskim te poswiecone
              opiece i wychowaniu szczeniat jak i te dedykowane rasie. wiedza bedzie Ci
              potrzebba:)
              • genek8 Re: Mały berneńczyk co robic? 28.11.06, 11:19
                dzieki. pies nie ma rodowodu bo na takiego mnie nie stac - mam warunki dla
                duzego psa - duzy, ogrodzony ogrod, miejsce w domu na zime i w garazu na lato.
                no i najwazniejsze sporo czasu w ciagu dnia bo pracuje na miejscu. Wiec pies nie
                bedzie mial zle a pytan mam sporo bo mialem psa jak bylem maly i jedyne co z nim
                robilem to wyprowadzalem. dzieki za rady a szczeniak nie byl szczepiony to wiem
                na pewno.
                pozdrawiam
                • avasawaszkiewicz Re: Mały berneńczyk co robic? 28.11.06, 13:21
                  7tygodni - no właśnie to zupełnie zmienia postać rzeczy! :)- tak właśnie
                  podejrzewałam pomyłkę.
                  Tak jak pięknie radzi Blue-berry spróbuj dowiedzieć się o tej hodowli i o swoim
                  szczeniaku jak najwięcej. Rozumiem,ze już go widziałeś i sam sobie wybrałeś.
                  Przede wszystkim zwróć uwagę na te odrobaczenia. To dość istotna sprawa.
                  Dowiedz się też co dokładnie psiak jadł w "hodowli". Czy czasem jego rodzice
                  nie mają problemów ze stawami biodrowymi czy łokciowymi - aby nie było to potem
                  dla Ciebie zaskoczeniem - jeśli pojawią się jakieś problemy.
                  Tak poza tym - to pytaj, pytaj i pytaj i ŻYCZYMY WAM - wszystkiego naj...naj...
                  Pozdrawiam - ava
                  • mmk9 Re: Mały berneńczyk co robic? 28.11.06, 14:24
                    wybrał, wybrał. Powiedziano mu, ze to ostatnia z miotu i dlatego bez rodowodu.
                    Stara śpiewka, tak stara, że aż mdli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka