norka1982 27.04.07, 10:32 Mam 8miesięczną sunię. Kiedy można ją pierwszy raz wykąpać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blue.berry Re: Pierwsza kąpiel 27.04.07, 12:03 kiedy bedzie tego potrzebowac. tz. kiedy po prostu bedzie brudna. wazne jest aby pamietac zeby podczas kapieli pies sie nie slizgal (jesli kapany jest w wannie lub brodziku) warto wtedy podlozyc jakis gumowy dywanik, podkladke. ponadto nalezy bardzo uwazac aby podczas kapania nie nalac psu mydlin do oczy i nie zalac uszu. pierwsz spowoduje u psa panike, drugie moze sie skonczyc zapaleniem uczu. zasada generlanie jest prosta - emocje zwiazane z pierwsza kapiela moge rzutowac na cala reszte kapieli w psim zyciu:) szampon warto kupic jakis psi choc ja od lat kapie swojego psa w ludzkim szaponie Healing firmy Catzy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arshina Re: Pierwsza kąpiel 27.04.07, 18:55 ja swojego psiaka kapałam w wieku 2 miesięcy ale nie miałam wyjścia-wziełam ją ze schroniska i nie dość że śmierdziała to jeszcze była zapchlona... Odpowiedz Link Zgłoś
mist3 Re: Pierwsza kąpiel 27.04.07, 20:27 wiekszosc wetow zaleca NIEkąpanie psów i kotów, chyba że są umazane substancją, której wylizanie groziłoby śmiercią lub zatruciem. Również wielu hodowców wystawców zaleca kąpanie 'na sucho' - tzn. za pomocą specjalnych 'szamponów' w proszku, które się potem wyczesuje - a i to kilka dni przed wystawą, żeby futro wróciło do normy. Dr Sumińska w jednym ze swoich ostatnich programów przedstawiła taki oto mechanizm - im częściej kąpiemy zwierze tym trudniej jest mu utrzymać naturalne nawilżenie skóry - zaczyna produkować coraz więcej łoju, który jest rozkładany przez bakterie - i zwierzę po prostu zaczyna śmierdzieć, w związku z tym kąpiemy go, itd... Jeśli koniecznie musisz wykąpać zwierzę poradź się weta lub innego eksperta (np. hodowcy) jak to zrobić, żeby zwierzę nie nabawiło się urazu psychicznego, nie nalała się mu woda do uszu, itp. Odpowiedz Link Zgłoś