agusja 22.06.07, 13:35 Czy konieczne jest szczepienie kotow niewychodzacych?Jesli tak to co ile lat powtarzac szczepienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mist3 Re: szczepienia 22.06.07, 16:25 www.vetserwis.pl/szczepienia_kot.html Tam masz wszystko pięknie o szczepieniach wypisane. Weterynarze i kociarze, z którymi mam kontakt mają różne zdania - jedni uważają, że szczepić nie ma potrzeby wcale bo ryzyko powikłań jest większe niż dobrodziejstwa szczepienia. Inni (i ja też jestem tego zdania) że szczepić trzeba na choroby łatwo przenaszalne np. na butach - bo możesz przynieść je do domu. Z tym że dobry wet powinien Ci powiedzieć, że częściej niż raz na 2 lata (po pierwszym obowiązkowym programie szczepień) nie ma potrzeby. Moja niewychodząca kotka w tym roku była bardzo ciężko chora na jakąś chorobę wirusową (typu nasza ludzka grypa) - ktoś z domowników przyniósł to świństwo na butach i nie było za ciekawie. Więc ja szczepię, ale decyzja należy do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
beali Re: szczepienia 25.06.07, 16:54 Szczególne obiekcje wzbudza szczepionka przeciwko wściekliźnie z uwagi na możliwość wystąpienia guzów poszczepiennych u kotów-warto o tym wiedzieć zanim podejmie się decyzję o podaniu tej szczepionki. Niektórzy weci nie informując o tym, polecają zaszczepić przeciw wściekliźnie wychodzące koty. Małe, młode koty na pewno warto zabezpieczyć przed wirusówkami. Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: szczepienia 25.06.07, 17:19 Możliwość wystąpienia guzów przeważnie wynika z zawartości w szczepionce tzw. adjuwantów, którymi są np. wodorotlenek glinu. Ich zadaniem jest wywołanie lokalnego odczynu zapalnego, w celu pobudzenia odpowiedzi immunologicznej, a ubocznymi efektami, np przy nagminnym i niekontrolowanym stosowaniu mogą być także min nowotwory. Ameryki nie odkryłaś... Odpowiedz Link Zgłoś