panda_zielona 15.09.07, 14:06 Witam! Mam 2 psy,dużego kundla i małą jamniczkę.Jedno i drugie zażerają się orzechami laskowymi,zdarza się,że duży nawet skorupki zjada.Czy to może im zaszkodzić.Orzechy mam w ogrodzie,a teraz właśnie spadają z drzew. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moonalisa Re: Pożeracz orzechów 04.10.07, 12:11 mam ten sam problem,tyle ze z orzechami włoskimi.Labradorka zjadała je razem z łupiną,a cocerka zatrula sie nimi.Pytalam weterynarza-bardzo szkodliwe,bo zatyka i potem pies nie moze zrobic kupy,bardzo tuczące,nie pozwalaj!/wyzbieraj orzechy z ogrodu/. Odpowiedz Link Zgłoś
sherman-doberman Re: Pożeracz orzechów 22.01.08, 15:38 Chyba bez przesady. Skorupek z pewnością nie powinny jeść, Orzechy owszem tuczą, ale przecież ułatwiają też trawienie ludziom, to nie widzę powodu, aby z psami było inaczej. Mój pies uwielbia orzechy i kradnie z orzechowego talerza gwiazdkowego.czego mu zabraniamy. bo z zasady nie wolno mu jeść niczego z ludzkich talerzy ani też łakoci. Z ręki czasem może coś dostać, ale nie jada wszystkich rodzajów. Znajomy cocker-spaniel -świetnie utrzymany i zdrowy, też uwiebia orzeszki laskowe, Jak zbierałyśmy jesienią, to brał aktywny udział na własną łapę. Tyle że rozgryzał skorupę, pożerał orzech. a skorupę potem wypluwał. Było to piękne widowisko, mój pies tylko się głupio gapił i nie rozumiał. bo musi dostać orzech już wyłuskany, Być może zachowanie tego spaniela jest jakąś wskazówką? Sam zebrał,sam wypluł skorupy, znaczy - niejadalne. Odpowiedz Link Zgłoś