marzenia11 16.01.08, 14:17 Dziś się dowiedziałam, że to karma średniej jakości zawierająca konserwanty i uzależniacze i że weterynarze ją polecają, bo mają ją u siebie w sprzedaży. To prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albert.flasz1 Re: Royal Canin dla kotów. 16.01.08, 14:49 Widziałaś kiedyś karmę dobrej jakości, bez konserwantów, uzależniaczy i niepolecaną przez tego, kto ją sprzedaje?:-D Odpowiedz Link Zgłoś
annb przepraszam bardzo ze odpowiem pytaniem na pytanie 16.01.08, 14:53 ale od kogo sie dowiedzialas? od konkurencji? i drugie pytanie ile trzeba czekac aby w tym watku pojawil si ektos kto zachwala fantastyczną purinę one do nabycia w markecie? bo cos ostatnio jakby...cicho czyzby premie podliczali? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia11 Re: przepraszam bardzo ze odpowiem pytaniem na py 16.01.08, 20:30 Dowiedziałam się robiąc zakupy w hurtowni zoologicznej w Warszawie. Zapytano mnie, dlaczego karmię swoje koty Royalem. Zgłupiałam i powiedziałam, że weterynarz mi polecił. A potem dowiedziałam się tego o czym napisałam. I że Royal jest karmą ze średniej półki (nie że całkowicie zły) i nie warty swojej ceny. Usłyszałam o karmie Brita, Oranje i 1st choice, nutri choice i coś jeszcze z choicem- że są to karmy kanadyjskie, o krótszym terminie ważności bo właśnie nie zawierają konserwantów i są bez uzależniaczy. Ponieważ byłam zadowolona, że moje koty - ktore generalnie jedzą mięso i do tej pory o żadnych chrupkach nie chciały słyszeć - zaczęły jeść Royala - są teraz nie wychodzące i nie mogą w naturalny sposób zdobywać witamin a i w wołowinie ich nie ma, a tu taka informacja. Te karmy, są tańsze od Royala więc pewnie żadnego interesu z ich sprzedaży osoba o nich mi mówiąca nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
annb Re: przepraszam bardzo ze odpowiem pytaniem na py 17.01.08, 08:50 uff nie one super sluchaj jesli twojemu kotu odpowiada rc to go tym karm a tamte przeanalizuj pod wzgledem zawartosci miesa i innych skladnikow popros o probki i jesli kocio bedzi echcial tez mozesz kupowac moje brita nie ruszaja ale woze go na wies i tam schodzi ladnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: przepraszam bardzo ze odpowiem pytaniem na py 17.01.08, 09:19 Repy od Puriny przeniosły się do grupy Mars, bo podobno tam lepiej płacą. Teraz promują Royal Canin a właściciel tamtego sklepu dostał lepsze upusty od kanadyjczyków, więc im bruździ.:-P Odpowiedz Link Zgłoś
annb Re: przepraszam bardzo ze odpowiem pytaniem na py 17.01.08, 09:53 aaaaaaaaaaa to takie buty Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: przepraszam bardzo ze odpowiem pytaniem na py 17.01.08, 10:01 Ano, globalizacyję mamy kochaneńka, nie ma lekko... www.mars.com/global/Global+Brands/Petcare/Royal+canin.htm Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Ja karmię - Sorry - enter mi się wcisł :-/ 17.01.08, 17:20 No więc karmię koty me głównie Royalem, Hillsem, Mastery. Puriną czasem. Oprócz tego puszkami/saszetkami no i wołowiną, kurczakiem, z rzadka rybą, kocica jogurt uwielbia więc też dostaje. Generalnie staram się nie karmić jednym rodzajem karmy ani też nie polegać zbytnio na opinii właścicieli sklepów. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Ja karmię - Sorry - enter mi się wcisł :-/ 17.01.08, 23:27 i zaraz usłyszysz od kogoś, że kot dostanie alergii a ty nie będziesz nawet wiedziała po jakim jedzonku Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Ja karmię - Sorry - enter mi się wcisł :-/ 19.01.08, 16:50 Hehehe dobre :-)))) To odpowiem, że zastosuję dietę eliminacyjną :-) Kot mojej znajomej miał alergię pokarmową i nie ma sie z czego smiać tak naprawdę, bo jej łysiał i się drapał, szału dostawali oboje, zanim dobrała mu jedzenie. Generalnie okazało się, że źle na saszetki reaguje i na puszkowe. Stanęło na suchym dla obżartuchów i na surowym chudym mięchu. Odpowiedz Link Zgłoś
polik123 Re: Ja karmię - Sorry - enter mi się wcisł :-/ 20.02.08, 13:57 ja karmie swoje koty własnie ta kanadyjska karma 1stchoice, mam kastrary i bałabym sie je karmic czymkolwiek zeby nie miec później problemów z nerkami. sama dbam o swoje jedzenie staram sie nie kupowac produktów konserwowanych i tak samo dbam o swoje koty, analizuje skład - zreszta oprócz tego miśki juz same wybrały 1stchoice'a, psa tez tym karmie, chociaz pani w sklepie namawiała mnie na royala, który był droższy a skład potrafie porównac i nie widziałam sensu w zakupie royala, który fakt ma fajne reklamy i nie jest taką złą karmą - kiedys jak nie bylo duzego wyboru karmiłam ich royalem bo wtedy był najlepszy fakt, zreszta chyba jakis inny.... wilu hodowców znajomych tez tak twierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
sahare Re: Ja karmię - Sorry - enter mi się wcisł :-/ 25.02.08, 21:49 W każdej, nawet najlepszej karmie, są jakieś wypełnicze , dodatki etc. i dla mnie jest oczywiste, że kot na któryś ze składników może być uczulony.Po za tym nie ma to jak , takie prawdziwe czyli nie puszkowe, mięcho :) Odpowiedz Link Zgłoś