Dodaj do ulubionych

Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralnych??

10.04.08, 20:58
Czy drżenie mięśni może być spowodowane niedoborem składników mineralnych,
witamin?? Jakich?
Moi rodzice mają takiego kota...Jakiś 3-4 tyg temu lekko utykał na tylnią
nogę, tak przez 2 dni. Przeszło. Od tamtej pory zauważyli, że czasami drżą mu
mięśnie na udach, dosyć mocno, wyraźnie, podczas snu zazwyczaj (nie są to
mimowolne skurcze mięśni, które podczas snu nawet człowiek ma), albo jak się
przeciąga. Jakoś mniej chętnie wskakuje tam gdzie wcześniej właził bez problemu.

Kot młody, ma najprawdopodobniej niecały rok.
Udało mi się namówić ich na zbadanie krwi (podstawowe + nerkowy i wątrobowy),
mocz - wyniki w normie. Prześwietlili też kocia - nie ma żadnych zmian w
obrębie kończyn tylnich. Lekarz nie widzi problemu.
Kot jest duży, w ostatnim czasie mocno urósł. Może brakuje mu czegoś w diecie?
Obserwuj wątek
    • rezurekcja a co kot je? n/t 10.04.08, 22:04

• salma75 Re: a co kot je? n/t 10.04.08, 23:06
        Jest teoretycznie dobrze odżywiany. W tej chwili sucha karma Leonardo, od czasu
        do czasu puszki Animonda, Bozita, Leonardo, surowa wołowina, kurczak.
        • wiesia.and.company Re: a co kot je? n/t 11.04.08, 13:37
          Najlepiej byłoby zrobić szczegółowe badanie krwi z uwzględnieniem pierwiastków.
          Drżenie jest jednym z objawów braku potasu (ale powodów może być wiele, może to
          jakiś objaw neurologiczny?) Więc zacznijcie od badania krwi. Pozdrawiam. Wiesia + 9
        • brzozasyberyjska Re: a co kot je? n/t 11.04.08, 14:28
          koty mają różne organizmy, poszczególne pierwiastki jeden kot
          wchłania lepiej inny gorzej. może na początek kupić mu jakąś odżywkę
          uzupełniającą składniki mineralne. są dostępne np w tabletkach, do
          tego smakują kotom, tak więc nie trzeba namawiać.
    • salma75 Czy wet tu jeszcze bywa ???? n/t 13.04.08, 18:03

• baremi Re: Czy wet tu jeszcze bywa ???? n/t 13.04.08, 18:27
        Weta dawno nie było, szkoda.
        Z tego co wiem, to skurcze mięśni lub sztywnienie kończyn (nie wiadomo czy to akurat to) może powodować u kota brak witaminy B1, tiaminy.
        Kot jest dobrze żywiony, ale może spróbować mu podawać przez jakiś czas żółtka, krótko gotowane wątrobę i nerki, a także serca. Zawierają dużo tiaminy. Może potrzebuje tej witaminy więcej, bo - jak piszesz - jest duży i może jeszcze rośnie jeśli młody.
        Pozdrawiam.
      • rezurekcja Re: Czy wet tu jeszcze bywa ???? n/t 13.04.08, 18:28
        Panie ekspertki zagladaja tu keidy czas im pozwala.
        Nie dyzuruja przed kompem czekajac na nasze pytania.
        • salma75 Re: Czy wet tu jeszcze bywa ???? n/t 13.04.08, 18:41
          rezurekcjo wiem, ale przyznasz, że nie było nikogo od dłuższego czasu....

Kot żółtka nie lubi, za podrobami nie przepada :/. Serca, nerki - tylko skubał
          zwykle. Doradzę próbę z wątróbką, dzięki.
    • avasawaszkiewicz Re: Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralny 15.04.08, 10:26
      Przepraszam za nieobecność ale udało mi się wreszcie wyjechać na wyczekiwany od
      2 lat urlop :).
      Więc tak zacznijmy od tego.
      1)Owszem drżenia mogą być spowodowane niedoborami - zależnie od tego jakiego
      rodzaju są to drżenia zarówno witamin czy też makro i mikroelementów.
      2)Co to za rasa kota i ile waży? Czy jest kastrowany? Czy jest to kot
      wychodzący? Czy jest zabezpieczany p-pchłom?
      3)Kiedy pojawiła się kulawizna i co było jej przyczyną? Po 2 dniach samoistnie
      przeszło czy było coś w tym kierunku wykonywane?
      4) Czy drżenia dotyczą tylko mięśni ud? Kiedy podczas dnia się zdarzają? po
      przebudzeniu? przed konsumpcją? Podczas jakiś emocji? Czy jedynie przy
      przeciąganiu kot jakby strzepuje nogą?
      5) Czy w domu są inne koty?
      Czy możesz przepisać mi te wyniki krwi?
      Pozdrawiam i czekam na odzew - Ava
      • salma75 Re: Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralny 15.04.08, 21:51
        No jak urlop to zmienia postać rzeczy. Mam nadzieję, że odpoczynek udany? :)
        Nie jest to kot rasowy. Najprawdopodobniej jest to mieszanka z Maine Coonem (z
        dużym procentem MCO). Kocio podrzucony do ogródka, wiedzą gdzie kociarze
        mieszkają...:(. Trafił do moich rodziców z katarem kocim i świerzbowcem - wyleczone.
        Kot waży 6,5kg i nadal rośnie...Nie jest gruby, jest naprawdę duży. Nie jest
        jeszcze wykastrowany, moim zdaniem jeszcze nie czas na to, mocz nie ma zapachu
        "kocurowego", kot nie znaczy więc rodzice jeszcze z zabiegiem się wstrzymują.
        Nie jest to kot wychodzący.
        Jest odrobaczony, odpchlony, zaszczepiony.
        Tak jak pisałam utykanie pojawiło się nagle jakiś miesiąc temu, pierwszego dnia
        kot prawie nie stawał na tylną łapę, drugiego lekko utykał, wieczorem utykanie
        praktycznie przeszło. Samoistnie.
        Po tym jak pojawiły się drżenia tylnych łap kot miał zrobione zdjęcie RTG,
        zbadaną krew i mocz. Niestety mama "udusiła" gdzieś kartkę z wynikami badania
        moczu :(. Krew:
        Alat - 75
        Aspat - 33
        ALP - 30
        Kreatynina - 0,9
        Mocznik - 42,8

RBC - 5,56
        MCV - 65,0
        WBC - 7,6

Kotu drżą tylko mięśnie na tylnich łapach. Jak stoi wszystko wydaje się być w
        porządku. Drżenie widać jak kot leży, a raczej gdy śpi. Gdy mięśnie nie są
        napiete. To takie jakby dreszcze, skurcze są rytmiczne. Mocno drżą mu łapy
        (tylne!) gdy śpi do góry brzuchem - wtedy są bezwładne i widać to najlepiej.
        Drżą też gdy na leżąco kot przeciąga, pręży tylnie łapy. Wydaje się, że kot ma
        mięśnie tylnich nóg słabsze niż wcześniej. Nigdy nie był zbyt skoczny, bo jest
        ciężki, ale teraz długo przymierza się zanim np. na wanne wskoczy. I z trudem to
        robi.
        W domu są inne koty - zdrowe, zadbane, dorosłe. Jeden niewychodzący i jeden
        wychodzący.

Pozdrawiam serdecznie.
        • avasawaszkiewicz Re: Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralny 21.04.08, 12:23
          Samo drżenie sądząc po opisie szczególnie mnie nie martwi. Koty potrafią się tak
          zachowywać szczególnie podczas snu ale również podczas przeciągania. U kotów,
          które mają sporo włosów pomiędzy opuszkami jest to częste zjawisko lubią w ten
          sposób pozbywać się kamyczków, żwirku itp. Bardziej też martwiły by mnie drgawki
          kiedy to dotyczyły by wszystkich partii mięśni a nie tylko kończyn miednicznych.
          Ale niepokojące są wyniki kota - ale niestety nie podałaś wszystkich co
          zaciemnia obraz.
          WBC -krwinki białe są za niskie (co z resztą leukogramu?), podobnie jest w
          przypadku RBC krwinek czerwonych, których również jest nieznacznie mniej niż być
          powinno a MCV(śr. obj.krwinki) jest zawyżona) co może świadczyć o
          niedokrwistości być może związanej z jakimiś niedoborami. Reszta wyników
          wypisanych przez Ciebie jest w porządku ale to i tak nie wszystkie wartości
          referencyjne.
          A kiedy dokładnie wykonywane były te badania???
          Dobrze byłoby je powtórzyć dodając do nich dodatkowe parametry - profil kostny.
          Pozdrawiam - Ava
          • salma75 Re: Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralny 21.04.08, 21:47
            Pani doktor, ja wiem jak wygląda strzepywanie łapek, które są oblepione żwirkiem
            lub po prostu mokre - mam koty od ponad 30 lat :). Niestety, nie jest to
            świadomie potrząsanie kończyną, na 100% :(.
            Wiem na pewno, że drżą same mięśnie ud - dotykałam nogi kota gdy to się działo -
            wyraźnie czuć jak mięsień drga, mimowolnie...

Badanie krwi i moczu było robione krótko po tym incydencie z utykaniem kota.
            Podałam wszystkie wyniki, które były wydrukowane. Wyniki badania moczu nie
            odnalazły się, ale widziałam je - wszystko ujemne, krw. białe chyba 1-2 w
            p.widzenia.

Czyli bez dodatkowego kłucia kota nic podać mu nie można?
            Na razie rodzice są przed sporymi wydatkami, badani krwi musi poczekać...
            • avasawaszkiewicz Re: Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralny 22.04.08, 10:36
              A czym karmiony jest kociak??? Czy dostaje jakieś suplementy diety???
              Owszem jeśli tak oceniasz owe drgania (to właśnie jest ból wirtualnego
              "leczenia" :)) to bez badań krwi nie wiadomo w która pójść stronę. Mogą to być
              problemy zarówno z niedoborów (na to liczę) ale również tła hormonalnego.
              Pozdrawiam - Ava
              • salma75 Re: Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralny 22.04.08, 15:31
                Kot w tej chwili je suchą karmę Leonardo i Hillsa, od czasu
                do czasu puszki Animonda Carny, Bozita, Leonardo oraz przemrożone wcześniej
                mięso surowe - wołowinę, kurczaka, indyka.
                Nie dostaje żadnych dodatkowych witamin.
                • avasawaszkiewicz Re: Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralny 23.04.08, 11:14
                  Niestety nie znam dość dobrze tej karmy Leonadro ale jeśli podajesz ją w
                  ilości 1/2 z Hillsem nie powinnaś mieć problemów z niedoborami. Jeśli jednak w
                  przeważającej ilości podajesz właśnie ją spróbuj do czasu wykonania badań krwi
                  podawać chwilowo tylko karmę Hillsa.
                  Pozdrawiam - Ava
                  • salma75 Re: Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralny 23.04.08, 15:24
                    Leonardo ma większą zawartość mięsa niż Hills, duuużo większą. Generalnie karma
                    ta ma świetne opinie. Niestety, nie wszędzie jest dostępna.
                    Zapytam z ciekawości - jakie zaburzenia hormonalne mogą powodować drżenie mięśni?
                    • avasawaszkiewicz Re: Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralny 25.04.08, 12:24
                      Choćby problemy z tarczycą i jej hormonami. Ja jednak przede wszystkim
                      podejrzewałabym jednak niedobory co niestety wyjaśnić mogłoby się tylko po
                      dokładnym badaniu krwi o kilku profilach.
                      Może więc najpierw mniej inwazyjna możliwość a mianowicie próba podaży wit
                      B12??? Ale w tej sprawie musiałabyś zgłosić się do swojego lekarza weterynarii.
                      Pozdrawiam - Ava
    • salma75 Halo?? Prosze o radę...:( 18.04.08, 22:17

• dorionek Re: Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralny 22.09.08, 21:50
      Witam,
      przeczytałam cały wątek, mam podobny problem. Kocurek 14-miesięczny, kastrowany,
      mieszanka MCO, szczepiony, odrobaczony, dobrze karmiony.
      Wesoły, kontaktowy, bardzo mądry. Podczas snu ma dreszcze o różnym stopniu
      nasilenia; od lekkich wyczuwalnych tylko po przyłożeniu ręki do ciałka aż do
      takich widocznych gołym okiem. Badany miał tylko cukier we krwi (4,7 mmol/l) i
      lek. wet. zalecił dodawanie do karmy - glukozy. Po 2 mc (objawy nadal są)dostał
      jakiś zastrzyk ze sterydów. Niestety nie widze poprawy. Proszę o informację czy
      w przypadku opisywanego przez Panią kota, udało się go wyleczyć?
      • salma75 Re: Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralny 24.09.08, 18:17
        Tak, kot moich rodziców ma się świetnie :).
        Drgawki występowały jednak nie tylko podczas snu, ale i w momencie chwilowego
        bezruchu kota, trzęsły się tylko kończyny.
        Kot dostawał raz w miesiącu przez 2 tygodnie preperat z wapniem, po trzech
        miesiącach takiej kuracji drgawki ustąpiły zupełnie. Myślę, że u kota moich
        rodziców dolegliwości związane były z niedoborem tego składnika podczas
        intensywnego wzrostu kota.
        • dorionek Re: Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralny 24.09.08, 20:22
          Dziękuję bardzo za odpowiedź. Co to był za preparat? "Ludzki" czy "koci"?
          Doustnie (czy raczej dopyszcznie) czy zastrzyki? Sama nie będę na własną rękę
          niczego mu aplikować, ale chcę się "merytorycznie" przygotować przed wizytą u
          weta! Biedak (kot oczywiście)strasznie się stresuje wizytami w lecznicy i wydaje
          mi się, że te drgawki przybierają wtedy na sile!
          • salma75 Re: Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralny 24.09.08, 20:44
            Przykro mi, ale nie udzielę konkretnej odpowiedzi - mama jest teraz w szpitalu i
            nie mogę takimi rzeczami głowy jej zawracać :(.
            Z tego co wiem był to preparat w tabletkach, było chyba też coś dosypywane do
            jedzenia, ale nazw nie podam, nie pamiętam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka