yasmen
07.05.08, 07:09
witam i proszę o radę. w związku z moją pracą muszę się przenieść z synem 200 km od miejscowości, w której mieszkam. moje dziecko jest jedynakiem i zostawic musi dziadków, do których jest bardzo przywiązany, kolegów, szkołę. bardzo tę zmianę przeżywa. w nowej miejscowosći nie zna nikogo, dla niego zmiana otoczenia to mały armageddon. pomyślałam, że dobrze byłoby aby miał psa, zanim zasymiluje się w nowym miejscu. zakładam, że oboej będziemy się psem opiekować. poradźcie mi proszę jaką rasę wybrać. chciałabym aby pies, o ile takie rasy istnieją :-) był opiekuńczo-obrończy, tzn. przyjacielski dla dziecka, a w razie ewentualnego zagrożenia potrafił odstraszyć. średniej wielkości, tzn, w kłębie na wysokość kolan, może trochę wyżej dorosłego człowieka i żeby gubił jak najmniej sierści. przez 2 lata będziemy mieszkać w bloku, potem w domku jednorodzinnym. zdaję sobie sprawę, że to jaki pies będzie w dużej mierze zależy od jego wychowania, ale pewne rasy mają chyba jakies predyspozycję. mieszkając w bloku pies moze być przez nas wyprowadzany 3, 4 razy dziennie