agata309 27.12.03, 20:00 prosze o poradę i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
weatherwax Re: Pies-czym czyścic mu zęby? 28.12.03, 21:01 Najlepiej spytaj weta. Wiem, że dla kotów są specjalne pasty przeciwdziałające osadzaniu się kamienia więc dla psów pewnie też. Ale u młodego psa nie trzeba ich jeszcze stosować. Wystarczy odpowiednie jedzenie "czyszczące" zęby, np. trochę mięsa surowego, żeby musiał je gryżć, w przeciwieństwie do puszkowego, które jest zamiękkie. I dobra sucha karma,zastępująca kości. Kosci też są dobre, ale tłuste więc nie za często -jakies 2x w tygodniu najwyżej? Odpowiedz Link Zgłoś
qciowski Re: Pies-czym czyścic mu zęby? 28.12.03, 22:44 Nie wiem jakiego masz psa,ale dla mojego boksera stosuję kości wołowe,raz na dwa tygodnie. Wydaje mi się,że to najskuteczniejszy "środek". Nie stosuję past do zębów, bo po: 1. mój pies nie lubi myć zębów 2. nie wierzę w skuteczność past do zębów dla psów 3. dostępne produkty (np. Denta Rask)w przypadku mojego psa się nie sprawdziły Polecam więc kości ugotowane lub wędzone, które doskonale usuwają osad nazębny Odpowiedz Link Zgłoś
adam.pietron Re: Pies-czym czyścic mu zęby? 29.12.03, 19:12 1. Zaden pies nie lubi myć zębów - takie życie 2. Skuteczność past do zębów jest przetestowana choćby na ludziach - składniki czyszczące zazwyczaj te same - więc dlaczego nie miałyby działać u psów? 3. Denta rask rzeczywście - fajna nagródka ale z czyszczeniem zębów niewiele ma wspólnego - ale nagródka fajna, moje psy uwielbiają. Najlepszy sp[osób to pasta do zębów dla psów i gazik - gazik dookoła palca pasta na gazik i do psiego pyska i po zębach - dwa trzy razy w tygodniu - regularność daje efekty. Co do kości wołowych - odradzam , zębów nie wyczyszczą a kłopoty z wypróżnieniem murowane jeśli nie teraz to kiedyś - i to nie moze a na pewno. ( o niedrożności i perforacji jelit nie wspominając dłużej). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agata309 Re: Pies-czym czyścic mu zęby? 29.12.03, 20:48 bardzo dziękuje za wypowiedzi,mam 5-miesięczna suczkę amstaffa,która jest przecudna,ale od pewnego czasu bardo śmierdzi jej z pyska...stąd mije pytanie...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a_nna Re: Pies-czym czyścic mu zęby? 06.01.04, 11:29 według mnie dobre efekty daje Eukanuba.Odkąd zaczęłam ją podawać mojemu poprzedniemu jamniczkowi ,kłopoty z kamieniem nazebnym skończyły się , a i przykry zapach z pyszczka również ustąpił. Nie chciałam wprost uwierzyć... Pozdrawiam gorąco w mroźne dni Odpowiedz Link Zgłoś