Dodaj do ulubionych

A może województwo Zachodnio-Karpackie!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 18:32
Jeśli ma dojść do zmian w polskim systemie administracyjnym warto zastanowić
się nad tym pomysłem. Województwo to byłoby stworzone z połączenia byłych
ziem województwa bielskiego i sądeckiego! Nie GOP nie Kraków, ale województwo
karpackie. Byłaby to taka polska Badenia i Wittembergia! Nowoczesny przemysł,
turystyka i usługi oraz tysiące małych rodzinnych firm stanowiłyby podstawę
naszego rozwoju gospodarczego.
Obserwuj wątek
    • aliveinchains Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 05.06.05, 19:30
      Powiem szczerze, że nie jest to aż taki głupi pomysł, tyle że infrastruktura
      nie sprzyja na dzień dzisiejszy integracji tych ziem.... (vide podbeskidzie,
      podhale, sądecczyzna). W przyszłości może coś się w tym kierunku
      zmieni....Stolica oczywiście w BB?

Ps. Skąd ta pewność, że po wyborach ma dojść do zmiany w polskiej samorządnośi
      i administracji?
      • Gość: seter Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.05, 16:43
        ziemie górskie to jednak nie sląsk
        jestem za
        • Gość: Olo Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! IP: 62.233.185.* 06.06.05, 18:00
          Gość portalu: seter napisał(a):

> ziemie górskie to jednak nie sląsk

synek nie mogę już czytać Twoich tekstów. Oczy łzami mi zachodzą.
          Widać, że twardo tkwisz w stereotypach i ani rusz.

Proponuję wziąść w łapę mapę i trochę krótkiej analizy wspomaganej przez
          encyklopedię etc.

> jestem za

wiemy, wiemy. Śląsk bee.
          • Gość: rad81 Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! IP: 213.77.86.* 06.06.05, 18:52
            przecież seter to malop... wiec jego poziom wiedzy nie dziwi bo jest zerowy w
            kazdej dziedzinie..
            • aliveinchains Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 06.06.05, 19:36
              Rad, przyznaję, że malloppo to osobnik bardzo nierozgarnięty, ale taki "hanys z
              bielska" za jakiego uważa się OLO poprzez niektóre wypowiedzi równiez budzi
              śmiech, choćby przez samo powiższe stwierdzenie,,,,zresztą żaden prawdziwy
              ślązak czy to z śląska górnego czy tym bardziej z cieszyńskiego nie powie o
              sobie hanys, bo jest to okreslenie obraźliwe....

Wracając do meritum sprawy. Otóż już wiele razy było udowadnianie, że rozwój
              danego regionu (mam na mysli Podbeskidzie) nie zależy tak bardzo od
              przynależności do województwa. Decydują raczej inne czynniki....Może będę
              parafrazował panów z małopolski: co nam dało województwo śląskie? Raczej to my
              sami pracujemy na swój rozwój, mimo że miasta śląskie mają więcej przywilejów
              inwestycyjnych vide: strefy ekonomiczne. To, że na rozwój ten wpływa bliskość
              BB do śląska i Krakowa to inna sprawa...przesunięca granic administracyjnych
              nic by nie zmieniły.

Zacytuję fragment książki dotyczącej rozwoju przestrzennego europy i polski w
              pierwszych 2 dziesiecioleciach XXIw.
              " Druga oś rozwoju może rozwinać sie w Karpatach na linii Cieszyn-BB-Nowy Sącz-
              Krosno-Sanok (wersja optymistyczna), lub Cieszyn BB- Nowy Sącz (wersja
              pesymistyczna). Możliwości rozwojowe tego regionu wynikaja z gęstej sieci
              osadniczej, tradycji kulturalnych i samożądowych, oraz struktury społeczno
              zawodowej. Ta ostatnia obejmuje wykształcenie jako ważny element
              zinternializowanego systemu wartości, wysokie kwalifikacje pracowników,
              mobilność siły roboczej, związaną z masowymi dojazdami do pracy, oraz przewagą
              małych i średnich firm. Stwarza to podstawy do dyfuzyjnej industrializacji na
              wzór Bawarii, Wirtenbergi (?) Akwitanii Wschodniej czy Langwedocji...." A.
              Kukliński, Problematyka przestrzeni europejskiej, Wa-wa 1997.

Widzimy, że gospodarka Podbeskidzia i Podhala ma swoją specyfikę, różną od GOP.
              GOP ma swoje specyficzne problemy ekonomiczne, my również. Nic nie mam do
              ślązaków, ale wolałbym by nasze regiony rozwijały się w ramach UE swoją własną
              drogą, dla obu wyjdzie to na dobre.....
              Dlatego nie uważam pomysłu Malloppa za wyjęty z kosmosu....a tęsknota za
              samoządnością w BB i Żywcu jest wziąż silna. I niech nikt mi nie mówi, że
              województwo byłoby małe i biedne (patrz: SAARLAND w BRD). A czy podhale będzie
              chciało się przyłączyć to inna sprawa...sam RAD kiedyś twierdziłeś, że za
              małopolską i Centusiowem nie przepadają.
              • wikin Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 06.06.05, 20:24
                dla mnie pomysł nienajlepszy, trudno doszukać się innych związków niż góry
                między bb i nowy sączem
                regiony te stanowią dla siebie mniejszą lub większą konkurencję,
                trudno sobie wyobrazić rozwój infrastruktury drogowej w takim województwie -
                główne ciągi komunikacyjne przecinają go z północy na południe, a nie wzdłuż
                osi łączącej głównej miasta
                mogłoby więc dochodzić, mimo przy najlepszych mechanizmów budżetowych, do
                sporów o finanse wojewódzkie
                wreszcie spore odległości, słabo skomunikowane, w efekcie żadna inwestycja w bb
                nie przycznia się do rozwoju ns i odwrotnie
                funkcjonowało to na obszarze woj.bielskiego, ale nie większym,
                jak również, wychodząc poza granice narodowe, sprawdzałoby się w obszarze
                eurogionu beskidy, ale nie w tamtym kierunku
                więc może niech ta oś rozwoju rozwija się niezależnie od granic
                administracyjnych
                • aliveinchains Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 06.06.05, 20:58
                  Równie dobrze można powiedzieć - co ma Bytom, Częstochowa, czy ( ewentualnie)
                  Opole do BB? A jeśli mowa o drogach - ewentualna dwupasmówka BB-Kalwaria
                  uderzałaby na Zakopiankę. Do Sącza też możnaby było coś skombinować. Popatrz
                  jak gęsta jest sieć autostrad i dróg szybkiego ruchu w górzystych terenach
                  Austrii Włoch czy nawet Czechach.....

Bardziej mam na myśli inne problemy i charakter gospodarek ziem górnośląskich i
                  górskich...stąd też inne potrzeby w zwązku z pozyskaniem środków UE

• Gość: Zenon z Żywca Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! IP: *.spidernet.pl / 80.51.254.* 07.06.05, 00:00
                    Panowie dyskutanci /a może i jakaś płeć nadobna też między nami/ abstrachując
                    od spraw regionalnych, czytaliście wypowiedzi Rocznioka o "polskich obozach
                    koncentracyjnych". Co wy na to szanowni adwersarze Ślązacy, wszak to wasz
                    krajan.
                  • Gość: Zenon z Żywca Sprawa Rocznioka IP: *.spidernet.pl / 80.51.254.* 07.06.05, 00:02
                    Panowie dyskutanci /a może i jakaś płeć nadobna też między nami/ abstrachując
                    od spraw regionalnych, czytaliście wypowiedzi Rocznioka o "polskich obozach
                    koncentracyjnych". Co wy na to szanowni adwersarze Ślązacy, wszak to wasz
                    krajan.
                  • wikin Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 07.06.05, 08:20
                    sam przyznajesz że istnieje siła oddziaływania w układzie bb-GOP-kraków i dalej
                    domyślam się częstochowa i opole, między bb-częstochową i opolem pośrednia i
                    słabsza, ale silniejsza niż z sączem
                    oczywiście istnienie oddziaływania nie oznacza, że trzeba ten obszar zamykać w
                    jednym województwie,
                    nie mniej jednak trudno tworzyć jednostkę gdy brak takiego oddziaływania
              • Gość: Olo Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! IP: 62.233.185.* 06.06.05, 21:18
                aliveinchains napisał:

> Rad, przyznaję, że malloppo to osobnik bardzo nierozgarnięty, ale taki "hanys
                z
                >
                > bielska" za jakiego uważa się OLO

chłopie nie znasz mnie, nie wiesz gdzie mieszkam i skąd pochodzę, to nie pisz
                pewnikiem tak jakbyś mnie znał, OK?

poprzez niektóre wypowiedzi równiez budzi
                > śmiech, choćby przez samo powiższe stwierdzenie

a co jest śmieszne w powyższym stwiersdzeniu? To że uważam że Śląsk obejmuje
                również tereny górskie?

,,,,zresztą żaden prawdziwy
                > ślązak czy to z śląska górnego czy tym bardziej z cieszyńskiego nie powie o
                > sobie hanys, bo jest to okreslenie obraźliwe....

wystarczy trochę dystansu do siebie, swojego otoczenia i pochodzenia, a ręcze
                Ci, że czy to Centuś, Gorol, czy Hanys powie tak o sobie i jeszcze bedzie miał
                uśmiech na twarzy.
                • Gość: malop Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.05, 00:50
                  Co do komunikacji większość widzę nie wie że jednen z najstarszych traktów
                  To Droga DK28 Bielsko-Biała - Wadowice -Rabka - Limanowa - Nowy Sącz - Gorlice
                  - Krosno - Przemyśl

Ponieważ jechałem wczoraj tą trasą to np od Nowego Sącza ilość tablic ze
                  wskazaniem BIELSKO- BIAŁĄ wynosi 1 na km !! i jest większa niż wskazań na Kraków

W Nowym Sączu droga na Wadowice i Bielsko-Biała to głowna trasa !!!!!!
                  • wikin Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 07.06.05, 08:27
                    DK28 może i najstarsza, ale nie ma dziś większego znaczenia, nie z powodu
                    spisku władz czy nawet górskiego przebiegu, tylko dlatego że nie ma na niej
                    większego ruchu i nie łączy ona najważniejszych aglomeracji jak A4
                    i raczej nie będzie zmian tym zakresie
                  • rad81 malopie a co z bursztynowym szlakiem?? 07.06.05, 16:50
                    1 na 1 km????? malopie wierzysz w to co piszesz?????????????????
                    KB to nie są bielskie numery
                    poza tym NS i BB nie mają nic wspólnego ze sobą. Moze spóbujesz jeszcze zrobić
                    nowe województwo na podstawie bursztynoego szlaku???

reszte napisałem w poscie pt "chybiony pomysł'
                • wikin Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 07.06.05, 08:09
                  Gość portalu: Olo napisał(a):

> aliveinchains napisał:
                  >
                  > > Rad, przyznaję, że malloppo to osobnik bardzo nierozgarnięty, ale taki "h
                  > anys
                  > z
                  > >
                  > > bielska" za jakiego uważa się OLO
                  >
                  > chłopie nie znasz mnie, nie wiesz gdzie mieszkam i skąd pochodzę, to nie pisz
                  > pewnikiem tak jakbyś mnie znał, OK?
                  >
                  > poprzez niektóre wypowiedzi równiez budzi

zdradza cię sposób wypowiedzi
                  do tego sam się przyznajesz że niedawno przybyłeś bo bb z górnego śląska, więc
                  dla niektórych móglbyś być kolejnym werbusem
                  • mojave Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 07.06.05, 08:38
                    jesli juz o drogach mowa, to w sobote jechalam do Wroclawia imowie wam, ze jak
                    juz całkiem otworzą autostradę to w 2 godzinki bedzie mozna spokojnie zajechac.
                    Więc może duże województwo sląskie od Wroclawia po Bielsko? Góry tez są i tu i
                    tam:)
                    • aliveinchains Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 07.06.05, 19:32
                      Wole już województwo śląsko małopolskie. Dolny Śląski i opolszczyzna niech
                      łącza się sami. Z Wrockiem to nas niewiele łączy oprócz daawnej
                      historii....zresztą oprócz wrocławia to widzę (a ostatnio byłem w tym roku tam
                      3) razy, że są to ziemie zacofane w porównaniu z Podbeskidziem, Podhalem,
                      okolcami Krakowa czy niektórymi miastami GOP...niestety Niemcy wolą lokować swe
                      inwestycje w Gliwicach i Krakowie a nie Zielonej Górze, czy Opolu, Wałbrzychu
                      itd.
                      Dajmy więc spokój z wielkim śląskiem.

Wrocław to wyjątek, tyle że w porównaniu z Krakiem wypada gorzej i tak pod
                      wieloma względami.....
                      • wikin Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 07.06.05, 21:39
                        aliveinchains napisał:

> Wole już województwo śląsko małopolskie.

też się podpisuje pod tym pomysłem
                        ale raczej nie widzę szans na porozumienie się elit katowickich (nie mówiąc już
                        o śląskich - różnica chyba jasna) z krakowskimi

Dolny Śląski i opolszczyzna niech
                        > łącza się sami. Z Wrockiem to nas niewiele łączy oprócz daawnej
                        > historii....zresztą oprócz wrocławia to widzę (a ostatnio byłem w tym roku
                        tam
                        > 3) razy, że są to ziemie zacofane w porównaniu z Podbeskidziem, Podhalem,
                        > okolcami Krakowa czy niektórymi miastami GOP...niestety Niemcy wolą lokować
                        swe
                        >
                        > inwestycje w Gliwicach i Krakowie a nie Zielonej Górze, czy Opolu, Wałbrzychu
                        > itd.
                        > Dajmy więc spokój z wielkim śląskiem.
                        >
                        > Wrocław to wyjątek, tyle że w porównaniu z Krakiem wypada gorzej i tak pod
                        > wieloma względami.....

poza tym nie zauważyłem by sami mieszkańcy dolnego śląska dążyli do budowy
                        wielkiego śląska, a wrocław aspirował do stolicy obu śląsków
                        a i opole niechętnie patrzy na jedno woj. z katowicami
                      • mojave Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 08.06.05, 08:25
                        Według mnie Wrocław wypada duzo lepiej w porównaniu z Krakowem. Nie zgodzę sie
                        także z pogladem o zacofaniu tamtych ziem - w porownaniu z małopolskim, gdzie
                        właściwie jest tylko Kraków i nic poza tym. A od wielu gmin dolnosląskich
                        turystycznych jak np Karpacz czy Szklarska Poręba to nasze gminy mogłyby sie
                        wiele nauczyć.
                        Ale mysle, że nie ma o co kruszyć kopi, takie plany sa nierealne (zarówno duże
                        śląskie jaki i zachodnio-karpackie). Na kolejne zmiany administracyjne szkoda
                        kasy i czasu, lepiej starac sie rozwijac jak najlepiej w aktualnch strukturach.
                        • wikin Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 08.06.05, 09:09
                          lepiej czy gorzej, moim zdaniem bez sensu jest budować region z dość odległym
                          ośrodkiem w oparciu o autostradę i powiązania, które przeszły już do historii
                          na dodatek dotyczą tylko części województwa (ok.50%) i jeszcze mniejszej częsci
                          ludności (ok.15%)
                          GOP i Kraków konkurują ze sobą o pozycję krajowego wicelidera, ale w niektórych
                          dziedzinach mogłyby połączyć wysiłki deklasując wawkę
                          • mojave Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 08.06.05, 09:32
                            pewnie że mogłybypołaczyc wysłki,ale czego wymagac a nawet ludzie na tym forum
                            nie potrafa sie dogadać i toczą jakies wojny śląsko-małopolskie.
                        • aliveinchains Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 08.06.05, 19:09
                          > Według mnie Wrocław wypada duzo lepiej w porównaniu z Krakowem

To chyba według Ciebie bo fakty zwiazane z ostatnimi inwestycjami zagranicznymi
                          i rozwojem rynku mieszkaniowego o czym innym świadczą.

Nie zgodzę sie
                          > także z pogladem o zacofaniu tamtych ziem - w porownaniu z małopolskim, gdzie
                          > właściwie jest tylko Kraków i nic poza tym.

Może przed wojną i wiele lat po niej galicja była faktycznie biedna a sudety
                          bogate...ale teraz jest na odwrót, sam na własne oczy widziałem taką nędze,
                          że... "Co było a nie jest nie pisze się w rejestr:)". Widzę, że jesteś kolejną
                          osobą która twierdzi że w małopolsce nic się nie dzieje...sorry...ale przejedz
                          się Drogi Forumowiczu Mojave z Olkusza do Krakowa lub z Krakowa do Rabki i
                          dalej....tak wielu nowych "odpieprzonych" domów, zadbanych wsi i miasteczek nie
                          zauważysz na dolnym śląsku...o rozwoju przedsiębiorczości w małopolsce nie będę
                          wspominał wkleje link, gdzie podobna dyskusja toczyła się nie tak dawno...
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=24132765

A od wielu gmin dolnosląskich
                          > turystycznych jak np Karpacz czy Szklarska Poręba to nasze gminy mogłyby sie
                          > wiele nauczyć.
                          Jakoś mnie te gminy specjalnie nie ruszyły, bierzmy lepiej przykład z
                          Zakopanego i miejscowości alpejskich.
                          • mojave Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 09.06.05, 07:10
                            >To chyba według Ciebie bo fakty zwiazane z ostatnimi inwestycjami zagranicznymi
                            > i rozwojem rynku mieszkaniowego o czym innym świadczą<

jakie fakty? bo widac znamy inne.

Może przed wojną i wiele lat po niej galicja była faktycznie biedna a sudety
                            > bogate...ale teraz jest na odwrót, sam na własne oczy widziałem taką nędze,
                            > że... "Co było a nie jest nie pisze się w rejestr:)". Widzę, że jesteś
                            >kolejną osobą która twierdzi że w małopolsce nic się nie dzieje...sorry...ale
                            przejedz się Drogi Forumowiczu Mojave z Olkusza do Krakowa lub z Krakowa do
                            Rabki i dalej....tak wielu nowych "odpieprzonych" domów, zadbanych wsi i
                            miasteczek nie zauważysz na dolnym śląsku...o rozwoju przedsiębiorczości w
                            małopolsce nie będę wspominał

Po pierwsze - czasow przedwojennych, powojennych nie pamietam, niestety;)
                            Wypowiadam sie na temat czasów stricte teraźniejszych.
                            Po drugie - bardzo dużo jeżdżę po Polsce, po dolnosląskim i małoplskim tez.
                            Zapewniam Cię, że "odpieprzonych" domów jest duz i tu i tu, ale takiego syfu i
                            ruder jak w małopolskim to w dolnoslaskim nie uświadczysz.
                            Po trzecie - nie zapedzaj sie aż w Alpy, bo za chwilę nasza dyskusja przeniesie
                            się do Aspen:)
                            Po czwarte - jak juz chcesz być taki miły to Droga Forumowiczko się do mnie
                            zwracaj:)
                            a po piąte to uważam takie dyskusje za jałowe. Jajuzkts mądrze napisał,trzeba
                            dbac o rozwój w aktualnych granicach.
                            Pozdawiam.
                  • Gość: Olo Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! IP: 62.233.185.* 07.06.05, 10:52
                    wikin napisał:

> zdradza cię sposób wypowiedzi

...to że jestem opryskliwy dla bezmyslnych oszołomów, bo bo inaczej nie da się
                    tego nazwać. Wybacz.

> do tego sam się przyznajesz że niedawno przybyłeś bo bb z górnego śląska

???????? a to ciekawe.

, więc
                    > dla niektórych móglbyś być kolejnym werbusem

nie będe się tu przed nikim spowiadał, ani niczego udowadniał.
                    Powiem jedynie, że po wielu latach w Bielsku aktualnie mieszkam w Katowicach.
                    Moja rodzina pochodzi z Czechowic i Bielska oraz Olkusza. I po prostu krew mnie
                    zalewa jak czytam farmazony typków np.malop... na temat moich rodzinnych stron
                    i w dodatku przekonałem się że żadna rozsądna dyskusja z ww. osobnikami nie ma
                    najmniejszego sensu, bo z pewnością nie byłaby to rozmowa na poziomie. Dlatego
                    jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam.
                    • wikin Re: A może województwo Zachodnio-Karpackie! 07.06.05, 12:58
                      fakt przyznaje że trochę się zapędziłem, i chyba przypisałem ci posty kogoś
                      podobnie się wypowiadającego
    • rad81 chybiony pomysł.. lepiej 07.06.05, 16:47
      pomysł jest chybiony dlatego że:
      proponowane "woj. zach-karp." byłoby stworzone z dwóch regionów-dwóch
      turystycznych regionów, dwóch konkurujących ze sobą regionów". Powstawałyby
      ciągłe awantury i kłótnie o pieniadze, inwestycje. Obu regionom zależy na jak
      najwieszky napływ pieniedzy na inwestycje do regionu N. Sącza czy BB.
      Dwa konkurujace ze sobą regiony o pieniądze ze wspólnego budzetu to najgorsze
      co moze byc.
      Województwo to nie miałoby szans.
      Nowych województw tak jak i nowej reformy nei bedzie. jest zbyt droga i
      niecelowa. Zamiast abwic sie granicami lepiej powalczyc o wieksza samorządnosć
      w samorządach.
      • aliveinchains Re: chybiony pomysł.. lepiej 07.06.05, 19:25
        rad81 napisał:

> pomysł jest chybiony dlatego że:
        > proponowane "woj. zach-karp." byłoby stworzone z dwóch regionów-dwóch
        > turystycznych regionów, dwóch konkurujących ze sobą regionów". Powstawałyby
        > ciągłe awantury i kłótnie o pieniadze, inwestycje. Obu regionom zależy na jak
        > najwieszky napływ pieniedzy na inwestycje do regionu N. Sącza czy BB.
        > Dwa konkurujace ze sobą regiony o pieniądze ze wspólnego budzetu to najgorsze
        > co moze byc.

Z drugiej strony można powiedzieć, że mający problemy z restrukturyzacją
        przemysłu cieżkiego GOP stanowi zagrożenie i powód do kłutni o środki z UE z
        Podbeskidziem.....Wisła, Ustroń, też konkurują ze Szczyrkiem i Korbielowem, a
        konkurencja wychodzi raczej na dobre turystom..zresztą w tej branży bardziej
        potrzebny jest kapitał prywatny a nie ze środków publicznych.

> Zamiast abwic sie granicami lepiej powalczyc o wieksza samorządnosć
        > w samorządach.

Tu się zgodzę. Pytanie czego chcemy? Większej samorządności powiatów i gmin -
        popieram duże województwo śląsko-małopolskie i w ramach tego duży powiat
        Beskidzki.....czy też silnych województw- tu byłbym za małym województwem
        bielskim lub bielsko-sądeckim.

• wikin Re: chybiony pomysł.. lepiej 07.06.05, 22:00
          aliveinchains napisał:

> Z drugiej strony można powiedzieć, że mający problemy z restrukturyzacją
          > przemysłu cieżkiego GOP stanowi zagrożenie i powód do kłutni o środki z UE z
          > Podbeskidziem.....Wisła, Ustroń, też konkurują ze Szczyrkiem i Korbielowem, a
          > konkurencja wychodzi raczej na dobre turystom..zresztą w tej branży bardziej
          > potrzebny jest kapitał prywatny a nie ze środków publicznych.

konkurują, tak jak i nawet konkuruje jeden pensjonat z drugim po przeciwległej
          stronie ulicy
          jest duże prawdopodobieństwo, że turysta który przyjedzie do szczyrku odwiedzi
          wisłę czy milówkę i nieco kasy tam zostawi, więc jedni działają na rzecz
          drugich i odwrotnie, a w przypadku krynicy/zakopanego/szczyrku nie ma takich
          oddziaływań
          pięć teoretycznie konkurencyjnych wobec siebie gmin beskidzkich już zawarło
          porozumienie, pewnie będą następne

> > Zamiast abwic sie granicami lepiej powalczyc o wieksza samorządnosć
          > > w samorządach.
          >
          > Tu się zgodzę. Pytanie czego chcemy? Większej samorządności powiatów i gmin -
          > popieram duże województwo śląsko-małopolskie i w ramach tego duży powiat
          > Beskidzki.....czy też silnych województw- tu byłbym za małym województwem
          > bielskim lub bielsko-sądeckim.

w większości krajów UE czy to jednostki I szczebkla (województwa) czy II
          szczebla (powiaty) są zblizone wielkością czy liczbą ludności do dawnych
          województw
          • malloppo Re: chybiony pomysł.. lepiej 07.06.05, 22:20
            Widzę, że mieszkańcy Podbeskidzia (bo nie mówię o podszywających się Ślązakach
            z GOP) jednak chcą do Krakowa i nie chcą zarazem rezygnować z utraconej na
            rzecz GOP samorządności. Wiadomo, że województwu Karpackiemu byłoby i tak
            blisko do Krakowa. Z drugiej strony mielibyśmy niezależność, zwłaszcza od GOP.
            • wikin Re: chybiony pomysł.. lepiej 07.06.05, 22:44
              malloppo napisał:

> Widzę, że mieszkańcy Podbeskidzia (bo nie mówię o podszywających się
              Ślązakach
              > z GOP) jednak chcą do Krakowa i nie chcą zarazem rezygnować z utraconej na
              > rzecz GOP samorządności. Wiadomo, że województwu Karpackiemu byłoby i tak
              > blisko do Krakowa. Z drugiej strony mielibyśmy niezależność, zwłaszcza od GOP.

a gdzie to widzisz ?
            • rad81 malopie daj se spokój.... 07.06.05, 23:20
              malopie daj se spokój bo z żywca nie jestes wiec sie nie podszywaj, tak jak
              podszywałes sie pod mieskzanców innych miast m.in. tego
              chłopie co o za kompleksy masz????? nie bądź bardziej małopolski ni zjest
              kraków bo z chrzanoa do tego napewno nie amsz prawa

malloppo napisał:

> Widzę, że mieszkańcy Podbeskidzia (bo nie mówię o podszywających się
              Ślązakach
              > z GOP) jednak chcą do Krakowa i nie chcą zarazem rezygnować z utraconej na
              > rzecz GOP samorządności. Wiadomo, że województwu Karpackiemu byłoby i tak
              > blisko do Krakowa. Z drugiej strony mielibyśmy niezależność, zwłaszcza od GOP.

po pierwsze:
              - kto chce do krakowa?? kogo tu zauwazyłes??
              po drugie:
              - jaka utracona samorządnosć na rzecz GOP????, jezeli juz tak piszesz to napisz
              o Tarnowie, ziemi sądeckiej, podhalu... którzy utracili samorządnośc na rzecz
              centusiowa... w jakim zakresie nastąpia utrata samorządnosci. w nazwie??
              po trzecie:
              -woj karpackie juz istnieje i jakos blisko do krakowa nie ma ;)
              po czwarte:
              -niezalezność od GOPu w jakim sensie?? w jakim sensie BB jest uzalezniona od
              GOPu????

puste populistyczne mało rzetelene i realistyczne hasła...
              czysta lepperiada
            • mojave Re: chybiony pomysł.. lepiej 08.06.05, 08:18
              to proponuje wizyte u dobrego okulisty bo chyba coz twoim wzrokiem (i nie
              tylko) źle, mieszkańcu nie-wiadomo-czego
        • rad81 Re: chybiony pomysł.. lepiej 07.06.05, 23:04
          hmmmm tusystom napewno konkurencja wyjdzie "na zdrowie" ale nam jako
          mieskzancom tych ziem juz nie. mieskzancy, włodarze sądeckiej czesi
          rozpatrywanego wojeództwa, chcieliby jak najwieksze inwestycje w infrastrukture
          drogową i kolejową, która jest "beznadziejna" a poprawiajacą atrakcyjnosc
          turystyczną tego obszaru, z drugiej strony "rozpatrywanego wojeództwa"
          bylibysmy my, co prawda u nas infrastruktura stoi na znacznie wyższym poziomie
          ale oczywiscie kolejne inwestycje tez są jak najabardziej potrzebne. Tak iwec
          jak widac są to dwa rywalizujace ze sobą/między sobą ośrodki/regiony
          turystyczne, rywalizujące bezpośrednio o turystów a poprzez nich i dla nich o
          finanse na rozówj sieci drogowej czy kolejowej.
          Chęc inwestowania "siebie" doprowadzałyby do ciągłych kłótni i sporów,
          wzajemnej wrogosci miedzy dwoma regionami w jednym województwie, walki o kazdy
          grosz dla siebie. O ile rywalizacja kilku gmin w jednym województwie lezących
          obok siebie wychodzi na zdrowie, co widac takze we wspólnych przedsięwzięciach
          to już rywalizacja dwóch-skrajnych czesci województwa miedzy sobą o finanse na
          ten sam cel juz nie, w oddatku kiedy to centralne osordki tych 2 czesci są w
          bardzo znacznej odległosci od siebie.
          dlatego uwazam ze integracja byłego woj. sądeckiego i bielskiego w jedno nei
          ma zupełnego sensu. zresztą tak jak napisałem lepiej zmaist bawic sie w granice
          lepiej jest walczyc o samorządy. Wojeództwa, powiaty, gminy zyli wsyztskie
          szczeble powinny byc wzorowane na np niemieckich. /to tak w duzym uproszczeniu/

na temat kolego mallopa i malopa nie chce mi sie nawet odpsiywac, zrestza po
          stylu pisania smiem twierdzi z e ejst to ta sama osoba, podbnie jak osoba
          podpsiujaca sie nickiem na litere "s" co nie trudno zauwazyc ;)
          • aliveinchains Re: chybiony pomysł.. lepiej 08.06.05, 19:15
            RAD napisał

"Chęc inwestowania "siebie" doprowadzałyby do ciągłych kłótni i sporów,
            wzajemnej wrogosci miedzy dwoma regionami w jednym województwie, walki o kazdy
            grosz dla siebie. O ile rywalizacja kilku gmin w jednym województwie lezących
            obok siebie wychodzi na zdrowie, co widac takze we wspólnych przedsięwzięciach
            to już rywalizacja dwóch-skrajnych czesci województwa miedzy sobą o finanse na
            ten sam cel juz nie, w oddatku kiedy to centralne osordki tych 2 czesci są w
            bardzo znacznej odległosci od siebie."

Rad równie dobrze można to samo powiedzieć o relacjach GOP-
            Podbeskidzie....dlatego może nie ma co na dzień dzisiejszy zmieniać na gwałt
            granic województw tylko bardziej usamodzielnić gminy i powiaty (dokunując
            scalenia wielu z nich). Jak Śląsk i Małopolska rozwiążą kluczowe swoidste
            problemy mogą za kilkanaście lat połączyć się w jedaen land.
            • malop GOP NASZ PROBLEM 08.06.05, 19:50
              Niestety największym problemem BB ,Żywca ,Jaworzna jest postawa i działania
              środowiska ludzi GOP

Środki zabierane przez GOP stanowią 90%
              reszta dostaje 10%

i żadne zklęcia nie pomogą aby BB chętnie patrzyła na Gop

gdy do BB z tej reszt trafa 1 %

Poprostu GOP to czarna dziura z która nikt nie wie co zrobić

• wikin Re: GOP NASZ PROBLEM 08.06.05, 20:50
                malop napisał:

> Niestety największym problemem BB ,Żywca ,Jaworzna jest postawa i działania
                > środowiska ludzi GOP
                >
                > Środki zabierane przez GOP stanowią 90%
                > reszta dostaje 10%
                >
                > i żadne zklęcia nie pomogą aby BB chętnie patrzyła na Gop
                >
                > gdy do BB z tej reszt trafa 1 %
                >
                > Poprostu GOP to czarna dziura z która nikt nie wie co zrobić

przestań się martwić o nasze problemy i ciesz się że GOP nie ograbia twojego
                chrzanowa, nawet jeśli by 100% pozostało w GOP-ie to budżety wojewódzkie to tak
                niewielkie środki, że nie robi to wielkiej różnicy
                największe środki i to jest moim zdaniem największy problem, pochłonęły
                socjalne ochrony dla krzykaczy z górniczych, hutniczych i kolejowych ZZ w
                znacznej części z b.woj.katowickiego, ale te pochodziły od podatników z calego
                kraju
              • Gość: Olo Re: GOP NASZ PROBLEM IP: 62.233.185.* 08.06.05, 20:59
                malop napisał:

> Niestety największym problemem BB ,Żywca ,Jaworzna jest postawa i działania
                > środowiska ludzi GOP
                >
                > Środki zabierane przez GOP stanowią 90%
                > reszta dostaje 10%
                >
                > i żadne zklęcia nie pomogą aby BB chętnie patrzyła na Gop
                >
                > gdy do BB z tej reszt trafa 1 %
                >
                > Poprostu GOP to czarna dziura z która nikt nie wie co zrobić

...a świstak siedzi i zawija w te sreberka.
                Ręce opadają. Jeszcze nigdy nie trafiłem na post Twojego autorstwa (łącznie z
                Twoim pseudo kuzynostwem), do którego można by jakoś sensownie się odnieść.
                PS.
                mógłbyś z powodzeniem zostać adiunktem szanownego pana Pollaka. Razem z
                pewnością "pomoglibyście" Bielsku, a i duże podobieństwa widzę.
                • aliveinchains Re: GOP NASZA Szansa 08.06.05, 21:05
                  ...bo to duży rynek...i wiele firm lokuje się na Podbeskidziu z myślą nie tylko
                  o BB i innych miastach ale też dlatego, że blisko jest GOP.

Dlatego jestem za "integracją z GOP" poprzez nowe drogi szybkiego ruchu,
                  sprawnie działającą kolej i połączenia autobusowe oraz światłowody...

...tyle, żeby nie było za słodko...nie chce by kasa z naszych podatków lądowała
                  w większości w Katowicach i szła na restrukturyzację GOP.....silny samorządny
                  powiat Beskidzki, czy też nawet małe nasze województwo sprawiłoby,że do takiej
                  sytuacji by nie doszło
              • Gość: rad81 małopolski skansen NASZYM PROBLEMEM IP: 213.77.86.* 08.06.05, 22:32
                no tak sie składa ze górnictwo narazie zarabia na siebie, strat juz nie ma,
                natomiast małopolski skansen kóry rozlega sie dookoła krakowa czytaj rolnictwo
                juz nie i to jest wieksza czarna dziura do któej kazdy dopłaca bardziej niz do
                górnictwa które i w małopolsce było i jest.
                --------------
                Jełopie daj se spokój tak głupawymi postami, juz lepiej wklejaj bzdurne posty i
                nic sam od siebie nie pisz...bo to TRAGEDIA...
                napisz mi gdzie sie kształcisz??????????????

• aliveinchains RAD tobie też przydałyby się pewne lekcje... 08.06.05, 23:17
                  Gość portalu: rad81 napisał(a):

> no tak sie składa ze górnictwo narazie zarabia na siebie, strat juz nie ma,

Ustawa o rachunkowości - dotacja jako przychód
                  10 lat strat, powinno spłacać się długi....górnictwo jakos się do tego nie kwapi
                  W Małopolsce są 2 kopalnie WK Brzeszcze i Janina.

> natomiast małopolski skansen kóry rozlega sie dookoła krakowa czytaj
                  rolnictwo
                  Tyle, że jakbyś znał realia to w zachodniej małopolsce podhalu i okolicach Kr.
                  to byś wiedział, że ludzie nie pracują w rolnictwie ale dojeżdzają do miasta,
                  trudnią się turystyką, a rolnictwo jest takim dodatkiem, którym zajmują się
                  emeryci.....Zresztą tu nie było PGRów, gospodarstwa są małe...taki problem masz
                  na Dolnym Śląsku gdzie większość ziemi skomasowano i osiedlono tam przybyszów
                  ze wschodu....

A Ty RAD, gdzie się kształcisz. Bo ja właśnie skończyłem 2 kierunki na AE w
                  Krakowie i pracuję od niedawna w BB, mieszkam koło Żywca - 25 min drogi od BB...
                  • wikin Re: RAD tobie też przydałyby się pewne lekcje... 08.06.05, 23:38
                    rad zna dobrze cyferki i inne dane, które znajdzie w necie, ale pomija fakt, że
                    większe cyferki wcale nie znaczą lepiej i czasem trzeba obserwować,
                    dlatego małopolska to tylko skansen, tyle że teraz skanseny są w modzie i na
                    nich się zarabia
                  • Gość: rad81 rolnictwo IP: 213.77.86.* 09.06.05, 00:43
                    watek prowokujący-głównie "było to odbicie piłeczki na głupi post malopa"
                    albo sie patrzy na problem całosciowo równiez "u siebie" albo wogóle.
                    ślaskie ma najwyzszy współcz urbanizacji i niejako mozna nazwac ze rolnictwo
                    jest dodatkiem,w małopolsce jest to odwrotnie.
                    podobnie jest z kopalniami, teraz czynne sa 2 lub 3 ale przeciez było ich
                    wiecej??? a hutnictwo czy nie istnieje równeiz w małoposlce???
                    to nie tylko problem GOPu ale i małopolski czestochowy i innych regionów.
                    tak wiec jezeli juz piszemy o dopłacaniu do gornictwa czy hutnictwa to również
                    i do małopolskiego
                    PS nie zapominajmy tez że w górnictwie pracowało też sporo osób z żywiecczyzny,
                    BB i całego regionu bielskiego. tak samo po stronie małopolskiej. Ten problem
                    jest i w jednym drugim i trzecim... wojeództwie.

co zas do rolnictwa w woj. małopolskim to tak sie skąłda ze w tej dziediznie
                    pracuje 36 % mieszkanców wojeództwa a użytki rolne w woj. małopolskim w 2004 r.
                    stanowiły 49,0% ogólnej powierzchni. Fakt PGRów moze nie było ale co to
                    zmienia?? średnia powierzchnia to 3,2 ha – najmniej w kraju, przy średniej
                    krajowej 7,5 ha. Poniżej informacj an temat rolnictwa w woj małopolskim:

"Małopolskie jest regionem, w którym rolnictwo- na tle sytuacji w Polsce -
                    odgrywa dużą rolę. Pracuje w nim 35,9 proc. ogółu pracujących w trzech
                    sektorach gospodarki (przy średniej ogólnokrajowej wynoszącej 28,5 proc.).
                    Odsetek ten w porównaniu z przeciętną sytuacją w regionach 15 krajów
                    członkowskich (6,9 proc.) wskazuje na skalę koniecznych dostosowań. Są one tym
                    bardziej konieczne, że efektywność rolnictwa jest, podobnie jak w całej Polsce
                    niska: powstaje w nim 3,1 proc. wartości dodanej generowanej w gospodarce
                    Małopolskiego.

Sytuacja rolnictwa Małopolskiego na tle przeciętnych wskaźników krajowych
                    świadczy o znacznym zapóźnieniu tego sektora, co wobec ogólnie niekorzystnej
                    sytuacji rolnictwa w Polsce jest szczególnie niepokojące. Jeżeli wartość dodaną
                    generowaną przez jednego zatrudnionego w rolnictwie w Polsce przyjąć za 100, to
                    dla Małopolskiego wynosiła ona 53. Niekorzystny jest również wskaźnik
                    charakteryzujący poziom przygotowania zawodowego rolników. W Małopolsce odsetek
                    osób kierujących indywidualnymi gospodarstwami rolnymi, które posiadają
                    wykształcenie zawodowe, średnie lub wyższe wynosi 16,1 proc. (w Polsce 28
                    proc.).

W rolnictwie Małopolski kumulują się zatem wiele negatywnych cech polskiego
                    rolnictwa: zła struktura agrarna, niska wydajność, słabe przygotowanie zawodowe
                    osób pracujących w tym sektorze gospodarki.

www.rzeczpospolita.pl/tematy/raport_ibngr/malopols.html
                    • wikin Re: rolnictwo 09.06.05, 08:57
                      jeżeli w małopolskim pracuje 36% w rolnictwie to w innych województwach ściany
                      wschodniej i zachodniej liczba ta musi dochodzić do 50%
                      liczba ta budzi moje wątpliwości - sam kraków zamieszkuje 30% ludności
                      województwa
                      jakkolwiek by nie było, nie zwracasz na dodatkowe aspekty, których nie
                      wyczytasz z pojedynczej tabelki
                      - nie rolnictwo jest problemem, ale dopłaty do niego przez KRUS-y itp., z
                      których chętnie korzystają, jeśli tylko mogą, ci co już dawno zaliczają się
                      ludności zurbanizowanej
                      - małopolska ludność niezurbanizowana zamieszkuje bardzo atrakcyjne
                      turystycznie okolice i coraz bardziej to wykorzystuje
                      - przy większej liczbie ludności, pomimo niższego współczynnika zatrudnienia w
                      rolnictwie, liczba "śląskich rolników" nie będzie znacząco mniejsza niż
                      małopolskich (przeciwnie do górnictwa)
                      • aliveinchains Re: rolnictwo 09.06.05, 19:29
                        Rad musisz zrozumieć, że na przykład tacy górale z Chabówki, Murzasikle czy
                        Piwnicznej w urzędzie skarbowym są zarejestrowani jako rolnicy, aby korzystać
                        z pewnych przywilejów...Jednak generalnie te ich malutkie gospodarstwa nie są
                        dla nich głównym źródłem dochodów....bardziej pensjonaty i turyści.
                        Podobnie mieszkańcy miejscowości z powiatów krakowskiego, oświęcimskiego czy
                        wadowickioego oraz olkuskiego...którzy od dawna dojerzdzają do roboty w
                        mieście, lub sami zakładaja małe firmy.

Większym problemem dla Polski jest upadajacy ciężki przemysł GOP, mimo
                        teoretycznej poprawy sektora.....

• wikin Re: małopolski skansen NASZYM PROBLEMEM 08.06.05, 23:24
                  Gość portalu: rad81 napisał(a):

> no tak sie składa ze górnictwo narazie zarabia na siebie, strat juz nie ma,

czas terażniejszy jest właściwy w tym zdaniu, czas przeszły nie, a przyszły nie
                  taki pewny, bo górniczy beton najchętniej by przejadł te zyski i w 99%
                  opowiedział się przeciw prywatyzacji (czyt. poddaniu się regułom rynku i
                  odcięciu od pieniędzy podatników)

> natomiast małopolski skansen kóry rozlega sie dookoła krakowa czytaj
                  rolnictwo
                  > juz nie i to jest wieksza czarna dziura do któej kazdy dopłaca bardziej

przestań ciągle nas karmić tymi swoimi głupotami-skansenami
                  rolnictwo jest w każdym województwie, nawet śląskim i jest to problem od
                  bałtyku po tatry

niz do
                  > górnictwa które i w małopolsce było i jest.

2 czy 3 kopalnie, bo nie pamiętam ?
            • Gość: rad81 Re: chybiony pomysł.. lepiej IP: 213.77.86.* 08.06.05, 22:26
              aliveinchains napisał:
              > Rad równie dobrze można to samo powiedzieć o relacjach GOP-
              > Podbeskidzie....dlatego może nie ma co na dzień dzisiejszy zmieniać na gwałt
              > granic województw tylko bardziej usamodzielnić gminy i powiaty (dokunując
              > scalenia wielu z nich). Jak Śląsk i Małopolska rozwiążą kluczowe swoidste
              > problemy mogą za kilkanaście lat połączyć się w jedaen land.

otóż to mi chodzi!! bezsensownym zmianom granic stop, czasprzekazac samorządom
              samorządność
              zac co do konkurencji Podbeskidzie-GOp to tu takiej nie ma jaka byłaby w
              przypadku BB - Sądecczyzna. Infrastruktura istnieje w przeciwienstwie do
              Sądecczyzny, inny charakter obydwu rejonów, bliskosc w odóżnieniu od
              sądecczyzny...
              ale nie o to chodzi. Jak pisąłemw czesniej i słusznie zauwazyłeś pora by
              reforme dokonczyc i samorządom przekazac wieksze uprawnienia, decentralizacje
              rozwinąc na tyle ile sie da.
              • Gość: malop Re: chybiony pomysł.. lepiej IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.05, 23:48
                Ponieważ w sobotę byłem w Nowym Sączu .
                Więc napiszę kilka zdań . Piękne miasto
                a sądeczzyzna jeszcze ładniejsza .
                Krynica to jednak perła !!!!

I jeszcze jedna uwaga . Nowy sącz i okolica to w zasadzie jedyny obszar w Polsce
                południowej(poza Krzeszowicami i Bukownem) w którym w ciągu ostatnich 15 lat
                ludność wzrosła o około 15%

Bielsko-Biała spadek ,GOP spadek 10%
                Kraków wzrost 2%

PS
                W Polsce Południowej główny obszar osadniczy na którym zdecydowanie przybywa
                ludności to teren pomiędzy Suchą Beskidzką ,Wadowicami,Krakowem,Tarnowem ,Gorlcami

• Gość: dominos Re: chybiony pomysł.. lepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 09:29
                  To juz ktorys z kolei temat o podziale terytorialnym i w kazdym przypadku
                  wystepuje kilkadziesiat (co najmniej) postow.Nie znudzilo sie wam to jeszcze?
                  Tym bardziej ze wypowiada sie ciagle kilka tych samych osob. Rozumie potrzebe
                  popisywania sie swoja wiedza ale co jakies 10 postow powtarzaja sie te same
                  argumenty za lub przeciw okreslonemu rozwiazaniu:)Od gadania i tak nic sie nie
                  zmieni a swoje zdanie to wystarczy chyba raz wypowiedziec.Tylko Lepper powtarza
                  ciagle ze "Balcerowicz musi odejsc".Pozdrawiam wszystkich ;)
    • malloppo GOP wór bez dna! 09.06.05, 17:16
      Zjada nasze podatki, aż przykro patrzeć. Tylko patrzeć aż dobierze się do
      środków UE i my nic nie dostaniemy:(
      • Gość: Olo niesłychane IP: 62.233.185.* 09.06.05, 17:24
        ...a świstak dalej siedzi i zawija w te sreberka:-)

żałosne, tak sądze.
    • aliveinchains -------GOP------------ 09.06.05, 19:58
      Czy GOP ma szansę stać się drugą Nadrenią-Westfalią?
      Bardzo bym chciał, bo zyskłoby na tym BB iPodbeskidzie, które w zasadzie z GOP
      graniczy (20 min samochodem do Tychów, 40 min do centru w Katowicach,ma być
      budowana S1 i modernizowane połączenie kolejowe).

Z drugiej strony Zagłębie Ruhry zawdzięcza swój sukces położeniu i mądrej
      polityce restrukturyzacyjnej prowadzonej od 40 lat. Taz podstawą gospodarki
      mieszkańców Dortmund czy Essen stanowią małe i średnie firmy usługowe a nie
      wielkie konglomeraty....
      Co do położenia....jest to sam środek tzw, rdzenia Europy (błekitny
      banan)....czyli europejskiego "megalopolis" rozciągajacego się od Liverpool'u
      porzez Londyn, Paryż (il de France), Belgię, Holandię, ZACHODNIE i południoew
      Niemcy, Lyon, Szwajcarię, i Mediolan wraz z Turynem. Ta część Europy ma
      najmniejsze bezrobocie, najwiekszy rozwój oraz przyciąga najwięcej inwestycji
      zwłaszcza amerykańskich....odstaje coraz bardziej od reszty sklerotycznej
      prowincji.

GOP niestety takiego atutu nie ma, a ludzie jakoś nie kwapią się do zakładania
      firm...woląc brać odprawy i czesto o 10 lat wcześniejsze renty, za które ktoś
      inny płaci. I co z tego, że jest to region silnie zurbanizowany - liczy się
      jakość a nie ilość. Z wyjątkiem Katowic (i to nie całych) cz Gliwic oraz po
      części Tychów miasta GOP to w 90% wielkie zaniedbane osiedla i brudne centra.
      Wysokie bezrobocie (w tym to ukryte) i upadający przemysł nie pozwalają
      pozytywnie patrzec w przyszłość. Mogłaby w tym pomóc poltyka rządu ktory
      obniżyłby podatki akcyze itd. Ale musiałby obciąć wiele dotacji i
      subwencji....i mamy błędne koło. Nic dziwnego, że większość mieszkańców BB czy
      Cieszyna oraz Żywca nie byłaby za autonomicznym województwem śląski z dużym
      wspólnym budżetem.

Tak czy siak BB powinno jak najbardziej "integrować" się z Katowicami jak i w
      przyszłości z Krakowem który szybko wychodzi ze stagnacji i ostatnio całkiem
      dynamicznie się rozwija (choc do wa-wy to mu daleko).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka