14.03.04, 00:06
W zwykłych samolotch sterem wysokości jest tylny statecznik poziomy.
Jednocześnie pozwala on na utrzymanie określonego położenia kierunku długiej
osi samolotu względem środka ciężkości. U Concorde nie ma tylnego statecznika
poziomego. Więc jak jest regulowana wysokość lotu i kierunek długiej osi
samolotu? Jak się rozkładają wektory siły nośnej na skrzydle Concorde?
www.airliners.net/open.file/522723/S/
Obserwuj wątek
    • Gość: PAX Re: Concorde IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 14.03.04, 00:15
      Concorde ma tzw. elevons - trzy na starboard i trzy na port.
      • gosca Re: Concorde 14.03.04, 00:18
        A możesz bardziej opisowo?
        • Gość: PAX Re: Concorde IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 14.03.04, 00:23
          Nie, bo nie ma na to tutaj miejsca. Poczytaj sobie fachowe ksiazki albo
          pogugluj sobie i napewno trafisz na odpowiednia strone internetowa.
          • gosca Re: Concorde 14.03.04, 00:25
            Szkoda, że nic więcej nie wiesz na ten temat.

PS> Tylko nie pisz, że wiesz tylko ci się nie chce ,bo nikt w to nie uwierzy. I
            jeszcze jedno, sam sobie GUGLUJ...
            • Gość: PAX Re: Concorde IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 14.03.04, 00:32
              Masz racje, nic wiecej na ten temat nie wiem. I na zaden inny tez nie. Ale co
              mam sobie nie popisac - jak ty mozesz, to czemu ja nie moglbym? Ty, natomiast,
              glupota tryskasz tak, ze nie wiadomo, czy plakac czy sie smiac. Ale nie
              zloszcze sie na ciebie, bo rozumiem, ze ci sie w zyciu nie powiodlo i musisz
              jakos wyrazic swoje sfrustrowanie.
              • Gość: antois Re: Concorde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 00:38
                Nie dość, że jesteś zarozumiały , to jeszcze na dodatek wredny i głupi. Gośka
                wciąż pyta, szuka, iniciuje dyskusje, a ty nędzna zmijo tylko z niej szydzisz.
                Nikt cię nie zmusza zagladać na to forum. Zamiast udawać tu znawcę lotnictwa (
                w konsekwencji zero wiedzy) idż sobie na strony z gołymi babami, sorry,
                zapomiałem, że przyznałeś się nałamach tego forum, że jesteś gejem - więc już
                wiesz gdzie masz guglować?
                • Gość: PAX Re: Concorde IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 14.03.04, 00:48
                  A twoj dodatek do tej dyskusji faktycznie podniosl jej poziom, ze ho ho.
                  • Gość: antois Re: Concorde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 00:55
                    A ryby śpiewały w Ukajali!
            • Gość: Conveyor Re: Concorde IP: 82.139.154.* 14.03.04, 00:59
              No dobrze Gosiu, nie chcesz poguglowac to ja zagugluje za Ciebie:
              www.aviation-history.com/theory/elevon.htm
              • Gość: Conveyor Re: Concorde IP: 82.139.154.* 14.03.04, 01:00
                Zakladam, ze skoro skonczylas wyzsza uczelnie to nie jestes na bakier z
                angielskim...
              • airman_wawa Re: Concorde 14.03.04, 01:03
                Czy wy naprawdę ni potraficie opisać czegoś własnymi słowami? Czego się boicie?
                Odesłać do linka to zadna sztuka. Ja się nie wypowiadam, ponieważ nie znam
                fachowo tej konstrukcji, ale odnosze wrażenie, ze tu całe stado jałowych
                fachowców pisze o wszystkim tylko nie o konkretach, aż się wzdryga by coś
                własnymi słowami opisać. Wstyd!
                • Gość: Conveyor Re: Concorde IP: 82.139.154.* 14.03.04, 01:08
                  Problem w tym ze ja sie nie uwazam za fachowca, ani ze mnie pilot ani nic...a
                  wyszukanie tego linka zajelo mi 30 sek. wiec zamiast tracic energie na
                  wyzywanie sie od idiotow i debili co nie potrafia "opisac wlasnymi slowami"
                  mozna po prostu zajrzec do zrodla... nieprawdaz?
                  • Gość: antois Re: Concorde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 01:10
                    Tylko, że formuła forum służy dyskusjom, a formuła wyszukiwania w googlach nie
                    posiada czynnika interakcji. Prawda?
                    • airman_wawa Re: Concorde 14.03.04, 01:14
                      No właśnie.
                      • Gość: Conveyor Re: Concorde IP: 82.139.154.* 14.03.04, 01:26
                        Zgadzam sie. Ale zeby podyskutowac to IMHO trzeba miec pewien podstawowy zasob
                        wiedzy...chociazby jak sie nazywaja poszczegolne czesci samolotu albo jakie
                        sily dzialaja na lecacy samolot. Tak jest latwiej, wyobraz sobie ze co kilka
                        dni musisz tlumaczyc komus co to sa klapy i jak dzialaja, bo na forum zjawia
                        sie nowy i zielony... a nie chce mu sie skorzystac z wyszukiwarki...
                        • airman_wawa Re: Concorde 14.03.04, 01:32
                          Nie sądzę, że znalezienie sobie definicji jest problemem. Jednak tu chodzi o
                          opisywanie idei a nie nazewnictwo. Nazewnictwo nie jest na ogół problemem ale
                          idee.
                          Nie można dyskutować z linkiem. Można dyskutować z własnoręczną odpowiedzią lub
                          pytaniem swojego rozmówcy czy forumowicza.
                          • Gość: Conveyor Re: Concorde IP: 82.139.154.* 14.03.04, 01:36
                            Dla niektorych znalezienie definicji jest jednak problemem...poza tym uwazam,
                            ze forum to nie jest miejsce na nauczanie podstaw czegokolwiek, tylko jak sam
                            mowisz, na dyskusje na dany temat w wyniku ktorych ta wiedza bedzie
                            poglebiana...mam nadzieje ze sie jasno wyrazilem
                            • airman_wawa Re: Concorde 14.03.04, 01:41
                              Jeżeli problem dotyczy podstaw to należy z niego drwić? A właściwie z jego
                              autora? Jeśli ci to nie odpowiada to odpowiadaj jedynie na zaawansowane posty.
                              Na forum jest miejsce i dla podstaw i dla poważniejszych problemów. Nie musisz
                              we wszystkim uczestniczyć jeśli coś cię irytuje. Na pewno znajdzie się osoba co
                              kulturalnie wytłumaczy. Są jeszcze normalni dobrzy ludzie.
                              • Gość: Conveyor Re: Concorde IP: 82.139.154.* 14.03.04, 01:45
                                Hehe, nie napisales tego do mnie mam nadzieje? nigdy nie kpilem z Goski, nie
                                pochwalam takiego postepowania, staram sie tylko kulturalnie i rzeczowo
                                wytlumaczyc pewne sprawy, a jesli ktos pyta to zawsze odpowiadam...
                                • airman_wawa Re: Concorde 14.03.04, 01:47
                                  Nie, sprawa akurat nie Ciebie się tyczy.
                                  • Gość: Conveyor Re: Concorde IP: 82.139.154.* 14.03.04, 01:48
                                    No to kul...
                                    Pozdrawiam
                • g_boac Re: Concorde 14.03.04, 01:18
                  Ciekawe zjawisko - co ktos na goske skoczy, to zaraz pojawia sie rycerz w
                  swiecacej zbroi pod nazwa "airman_wawa". Zbieg okolicznosci czy nie??? A moze
                  to jeszcze jedno schizo alter ego tej samej osoby?
                  • airman_wawa Re: Concorde 14.03.04, 01:25
                    A może... Wybacz, ale pozostawię cię dżentelmenie już w tej niepewności do
                    końca.
        • Gość: PAX Re: Concorde IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 14.03.04, 00:23
          Dla zachety powiem ci, ze jest ich szesc.
          • gosca Re: Concorde 14.03.04, 00:26
            I na tym wiedza się kończy. Więc gugluj dalej...
            • Gość: PAX Re: Concorde IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 14.03.04, 00:34
              Ale niezaprzeczalnym faktem jest to, ze i tak wiem wiecej niz ty!
              • Gość: antois Re: Concorde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 00:39
                ...chyba o męskich fiutach, które ciagnisz pedale!
                • Gość: PAX Re: Concorde IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 14.03.04, 00:43
                  A ty nawet tyle nie ciagniesz
    • gosca Re: Concorde 14.03.04, 00:41
      może jednak ktoś napisze coś merytorycznego na ten temat. Nie ukrywam, że
      bardzo mnie to ciekawi.
      Pozdrawiam.
      • Gość: gutek Re: Concorde IP: *.kwadratowa.waw.pl / 213.17.162.* 14.03.04, 01:32
        niewiele można tu dodać do tej pasjonującej dyskusji. podany link dość jasno
        przedstawia w czym rzecz. po prostu elevony są jednocześnie lotkami i sterem
        wysokości (zakładam że działanie lotek i steru wysokości jest znane). wykonując
        np. zakręt na wznoszeniu oba elewony wychylają się w górę z tym że o różny kąt.
        to rozwiązanie występuje w układzie delta.
      • Gość: michal_pilot Re: Concorde i Goska IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 14.03.04, 04:31
        Zacznijmy Goska od tego zeby zrozumiec na czym polegaja elevony w Concordzie
        powinnas zrozumiec na czym polega statecznik poziomy w zwyklym samolocie. A z
        tym podejrzewam jest na bakier skoro piszesz: "Jednocześnie pozwala on na
        utrzymanie określonego położenia kierunku długiej osi samolotu względem środka
        ciężkości." Ale wiedzac jak ty reagujesz czesto na probe wytlumaczenia ci
        czegokolwiek (kto ma ochote nie tylko sie wysilac i byc wystawiony na twoje
        drwiny) - odpuszcze i zostawie ci w twoim dyletanctwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka