karen_walker 20.03.04, 14:37 Czy ktos ma wiecej szczegolow na temat tego wydarzenia? www.airliners.net/open.file/472434/L/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: km Re: Zbita szyba IP: *.escom.net.pl 20.03.04, 15:52 Pekła wtedy tylko jedna warstwa,zdaje się że jest ich kilka(7?). Odpowiedz Link Zgłoś
karen_walker Re: Zbita szyba 20.03.04, 16:32 Dzieki za to. Ale ciekawi mnie tez na jakiej trasie to sie stalo, w ktorej fazie lotu i czy znane sa przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal_pilot Re: Zbita szyba IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 20.03.04, 20:01 to sa najczesciej uderzenia ptakow albo jakas kolizja z naziemnym ekwipunkiem. Karen - zapraszamy Ciebie na www.latanie.tk Odpowiedz Link Zgłoś
karen_walker Re: Zbita szyba 20.03.04, 23:04 Przygladajac sie temu zdjeciu, zauwaz, ze pekniecia niejako "promieniuja" z jednego punktu na lewej krawedzi okna. Tak jakby ta szyba pekla od zbyt duzego nacisku na ten punkt. Nie sadze, zeby to byla kolizja z naziemnym ekwipunkiem, bo podpis sugeruje, ze samolot zawrocono z trasy. Oczywiscie, mogli go zawrocic juz po taxi a jeszcze przed startem. Ptak? Moze. Ale czy nie byloby innych bardziej oczywistych sladow? Chyba na airliners.net jest dosc makabryczne zdjecie (nie moge teraz odnalezc) samolotu po bird-strike. Tu sa inne - m.in. 737 w ktorego szyby uderzyl ptak. www.tc.gc.ca/CivilAviation/Aerodrome/WildlifeControl/tp13549/Plates.htm Odpowiedz Link Zgłoś
eryk_wawa Re: Zbita szyba 20.03.04, 23:10 To nie jest ptak ani inne żadne cudo. To radialne pekniećie związane z wewnętrznymi napięciami materiału. Takie przypadki samoistnie zdarzają się nawet w samochodach. Odpowiedz Link Zgłoś
karen_walker Re: Zbita szyba 20.03.04, 23:21 Masz racje, zdarzaja sie ale nie samoistnie. Cos w koncu spowodowalo (powiedzmy, przechylilo szale na niekorzysc), ze ta szyba pekla. Cisnienie? Z ciekawosci sie pytam, nie z przekory! No i w dalszym ciagu ciekawi mnie, w ktorej fazie lotu zawrocono ten samolot. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk_wawa Re: Zbita szyba 20.03.04, 23:30 Tak, jeśli przez długi czas działają w takiej szybie wewnetrzne naprężające siły pomiędzy domenami krystalicznymi (akurat szkło nie jest kryształem, ale jest analogicznie) i nic się nie dzieje makroskopowo , to możemy przyjąć, że potencjał zerwania krystalicznego powinowactwa domen nie został osiągnięty. Gdy zadziała jakiś czynnik zewnętrzny, np. ciśnienie, wówczas możemy osiągnąć przekroczenie bariery tego potenciału. Szyba może pęknąć. Jednak istnieje coś takiego jak zmęczenie materiału, i przy materiałowych napięciach wewnętrznych może to spowodować pęknięcie szyby nawet jak samolot stoi na płycie i nie porusza się. Odpowiedz Link Zgłoś
karen_walker Re: Zbita szyba 20.03.04, 23:36 Oj, to jak my sie wdajemy w sfery mikro, to atomy mojego rozumu poddaja sie Heisenbergowskiej zasadzie niepewnosci i wpadaja w stan ekscytacji i juz nic nie rozumiem. I po co mi bylo pytac? Odpowiedz Link Zgłoś
eryk_wawa Re: Zbita szyba 20.03.04, 23:43 Ha, ha. Zasada nieoznaczalności Heisenberga dotyczy wartości bardzo małych, porównywalnych i mniejszych od stałej Planca. Wierz mi, wartości kwantowe nie mają zanczenia w lotnictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roland Re: Zbita szyba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 23:19 Te zdjęcia mrożą krew w żyłach i żałuję, ze je zobaczyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roland Re: Zbita szyba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 23:32 Nie szkodzi, już się otrząsnęłem z szoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekris Re: Zbita szyba IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 21.03.04, 13:43 Został zawrócowny z powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
karen_walker Re: Zbita szyba 21.03.04, 14:11 dzieki. A nie wiesz, dokad lecial albo moze jeszcze jakies inne szczegoly (wysokosc itp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Zbita szyba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 19:09 Gadałem z pilotem, któremu to się stało. Podejrzewam, ze to własnie ten wypadek - bo lata w Locie na Boeingach. To był chyba lot z Amsterdamu - szyba pękła samoistnie na wysokości przelotowej, nie zawrócili tylko obnizyli lot do 4000 m, rozhermetyzowali kabinę (albo prawie ) - żeby zmniejszyć różnicę ciśnień i dolecieli - ale nie wiem jak daleko mieli do W-wy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roland Re: Zbita szyba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 19:21 Jeśli pękła tylko warstwa zewnętrzna szyby to nie było strachu. Szyba składa sie z kilku warstw. Odpowiedz Link Zgłoś
karen_walker Re: Zbita szyba 25.03.04, 19:29 Dzieki za informacje. Bardzo ciekawe. :-) Odpowiedz Link Zgłoś