Dodaj do ulubionych

Zbita szyba

20.03.04, 14:37
Czy ktos ma wiecej szczegolow na temat tego wydarzenia?

www.airliners.net/open.file/472434/L/
Obserwuj wątek
    • Gość: km Re: Zbita szyba IP: *.escom.net.pl 20.03.04, 15:52
      Pekła wtedy tylko jedna warstwa,zdaje się że jest ich kilka(7?).
      • karen_walker Re: Zbita szyba 20.03.04, 16:32
        Dzieki za to. Ale ciekawi mnie tez na jakiej trasie to sie stalo, w ktorej
        fazie lotu i czy znane sa przyczyny.
        • Gość: michal_pilot Re: Zbita szyba IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 20.03.04, 20:01
          to sa najczesciej uderzenia ptakow albo jakas kolizja z naziemnym ekwipunkiem.
          Karen - zapraszamy Ciebie na www.latanie.tk

• karen_walker Re: Zbita szyba 20.03.04, 23:04
            Przygladajac sie temu zdjeciu, zauwaz, ze pekniecia niejako "promieniuja" z
            jednego punktu na lewej krawedzi okna. Tak jakby ta szyba pekla od zbyt duzego
            nacisku na ten punkt. Nie sadze, zeby to byla kolizja z naziemnym ekwipunkiem,
            bo podpis sugeruje, ze samolot zawrocono z trasy. Oczywiscie, mogli go zawrocic
            juz po taxi a jeszcze przed startem. Ptak? Moze. Ale czy nie byloby innych
            bardziej oczywistych sladow? Chyba na airliners.net jest dosc makabryczne
            zdjecie (nie moge teraz odnalezc) samolotu po bird-strike.
            Tu sa inne - m.in. 737 w ktorego szyby uderzyl ptak.
            www.tc.gc.ca/CivilAviation/Aerodrome/WildlifeControl/tp13549/Plates.htm
            • eryk_wawa Re: Zbita szyba 20.03.04, 23:10
              To nie jest ptak ani inne żadne cudo. To radialne pekniećie związane z
              wewnętrznymi napięciami materiału. Takie przypadki samoistnie zdarzają się
              nawet w samochodach.
              • karen_walker Re: Zbita szyba 20.03.04, 23:21
                Masz racje, zdarzaja sie ale nie samoistnie. Cos w koncu spowodowalo
                (powiedzmy, przechylilo szale na niekorzysc), ze ta szyba pekla. Cisnienie?
                Z ciekawosci sie pytam, nie z przekory! No i w dalszym ciagu ciekawi mnie, w
                ktorej fazie lotu zawrocono ten samolot.
                • eryk_wawa Re: Zbita szyba 20.03.04, 23:30
                  Tak, jeśli przez długi czas działają w takiej szybie wewnetrzne naprężające
                  siły pomiędzy domenami krystalicznymi (akurat szkło nie jest kryształem, ale
                  jest analogicznie) i nic się nie dzieje makroskopowo , to możemy przyjąć, że
                  potencjał zerwania krystalicznego powinowactwa domen nie został osiągnięty. Gdy
                  zadziała jakiś czynnik zewnętrzny, np. ciśnienie, wówczas możemy osiągnąć
                  przekroczenie bariery tego potenciału. Szyba może pęknąć. Jednak istnieje coś
                  takiego jak zmęczenie materiału, i przy materiałowych napięciach wewnętrznych
                  może to spowodować pęknięcie szyby nawet jak samolot stoi na płycie i nie
                  porusza się.
                  • karen_walker Re: Zbita szyba 20.03.04, 23:36
                    Oj, to jak my sie wdajemy w sfery mikro, to atomy mojego rozumu poddaja sie
                    Heisenbergowskiej zasadzie niepewnosci i wpadaja w stan ekscytacji i juz nic
                    nie rozumiem. I po co mi bylo pytac?
                    • eryk_wawa Re: Zbita szyba 20.03.04, 23:43
                      Ha, ha. Zasada nieoznaczalności Heisenberga dotyczy wartości bardzo małych,
                      porównywalnych i mniejszych od stałej Planca. Wierz mi, wartości kwantowe nie
                      mają zanczenia w lotnictwie.
            • Gość: roland Re: Zbita szyba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 23:19
              Te zdjęcia mrożą krew w żyłach i żałuję, ze je zobaczyłem.
              • karen_walker Re: Zbita szyba 20.03.04, 23:23
                Moze trzeba bylo i ostrzec. Sorry!
                • Gość: roland Re: Zbita szyba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 23:32
                  Nie szkodzi, już się otrząsnęłem z szoku.
    • Gość: dekris Re: Zbita szyba IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 21.03.04, 13:43
      Został zawrócowny z powietrza.
      • karen_walker Re: Zbita szyba 21.03.04, 14:11
        dzieki. A nie wiesz, dokad lecial albo moze jeszcze jakies inne szczegoly
        (wysokosc itp)
    • Gość: olo Re: Zbita szyba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 19:09
      Gadałem z pilotem, któremu to się stało. Podejrzewam, ze to własnie ten
      wypadek - bo lata w Locie na Boeingach. To był chyba lot z Amsterdamu - szyba
      pękła samoistnie na wysokości przelotowej, nie zawrócili tylko obnizyli lot do
      4000 m, rozhermetyzowali kabinę (albo prawie ) - żeby zmniejszyć różnicę
      ciśnień i dolecieli - ale nie wiem jak daleko mieli do W-wy.
      • Gość: roland Re: Zbita szyba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 19:21
        Jeśli pękła tylko warstwa zewnętrzna szyby to nie było strachu. Szyba składa
        sie z kilku warstw.
      • karen_walker Re: Zbita szyba 25.03.04, 19:29
        Dzieki za informacje. Bardzo ciekawe. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka