remulak 21.11.02, 15:16 1.(łatwiejsza) - jakie jest najbardziej oddalone od jakiegokolwiek innego lotnisko na świecie; 2. Jak wybiera się lotnisko zapasowe, kiedy się tam leci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michal Re: 2 zagadki tym razem ode mnie. IP: *.telia.com 21.11.02, 20:10 remulak napisał: > 1.(łatwiejsza) - jakie jest najbardziej oddalone od > jakiegokolwiek innego lotnisko na świecie; > 2. Jak wybiera się lotnisko zapasowe, kiedy się tam leci? Takie jak sie dolatuje na oparach paliwa. Jezeli lece to niemusze wybierac,ale jak juz jestem to tam gdzie paliwa mi starczy Pzdr.Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remulak Re: 2 zagadki tym razem ode mnie. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.02, 21:23 Gość portalu: Michal napisał(a): > > 2. Jak wybiera się lotnisko zapasowe, kiedy się tam leci? > Takie jak sie dolatuje na oparach paliwa. > Jezeli lece to niemusze wybierac,ale jak juz jestem to tam gdzie paliwa mi > starczy Pzdr.Michal Trochę się nie połapałem w tym, co napisałeś. Na potrzeby tego pytania przyjmijmy, że standartowo ilość paliwa musi Ci wystarczyć na dolot do lotniska zapasowego po nieudanym podejściu plus 40 minut oczekiwania nad nim. Zapomnijmy o pojęciu "opary paliwa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal_pilot Re: 2 zagadki tym razem ode mnie. IP: *.arc.nasa.gov 21.11.02, 22:11 Co do nr. 2 to mi sie wydaje ze zostalo troche nieprecyzyjnie sformulowane. Byc moze w Polsce sa inne reguly. Ja wiem jak jest w USA. I tu VFR rozni sie od IFR. Przy locie VFR nie ma zadnych regul - koncept lotniska 'zapasowego' nie istnieje. Przepisy FAA po prostu mowia ile musisz miec paliwa jak bedziesz ladowac. Przy IFR owszem, jak ukladasz flight-plan (plan lotu) to musisz wskazac na lotnisko zapasowe ale TYLKO wtedy jak prognoza pogody w lotnisku glownym jest gorsza od pewnego minimum. Ale sam wybor lotniska nalezy do pilota (lub do lini lotniczej - w tym pilotowi pomoze dispatcher) - wtedy inne przepisy mowia ile musisz paliwa na cala ta operacje .. Im dalej jest to lotnisko zapasowe to oczywiscie wiecej musisz miec paliwa przy starcie. Na wybor lotniska zapasowego oczywiscie tez rzutuje jakim rodzajem IFR approach lotnisko dysponuje - precyzyjny (np. ILS) czy nieprecyzyjny (NDB, VOR, GPS etc.). W praktyce to raczej wyglada tak - jak dolatujesz do celu a tam jest kiepska pogoda (nie do ladowania) to pytasz sie kontrolera jakie sa niedalekie lotniska z dobra pogode. Kontroler moze cos zasugerowac ale ostateczna decyzja nalezy do pilota. Byc moze w Europie wszystko to jest bardziej skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remulak Re: 2 zagadki tym razem ode mnie. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 00:20 OK, przepraszam za mało precyzyjne sformułowanie pytania. Najpierw może rozwiążmy zagadkę nr 1, potem będzie nam łatwiej z nr 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: 2 zagadki tym razem ode mnie. IP: *.online-age.net 21.11.02, 20:29 Remulak: jakas podpowiedz ... dla nie lotnikow... prosze daj szanse, podaj chod kontynent lub moze lepiej nazwe ocean na ktorym ten oddalony port sie znajduje Cos mi chodzi po glowie ze to moze byc ta wyspa na oceanie Atlantyckim gdzie podobniez na oparach paliwa laduja EMB dostarczane z Brazylii do Europy???? Lub moze to byc lotnisko na ktoryms z biegunow??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pidżej Re: 2 zagadki tym razem ode mnie. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.11.02, 09:38 to pierwsze to chyba IPC Odpowiedz Link Zgłoś
remulak Bingo! 22.11.02, 09:48 Rzeczywiście, chodzi o Isla de Pascua czyli Rapa Nui czyli Wyspę Wielkanocną (kod ICAO to SCIP). Do Chile prawie 3800 km, na najbliższą wyspę 1900 km. No to możemy się zająć drugą częścią zagadki: czy samolot lecący z Chile na Rapa Nui musi mieć paliwa na prawie 8000 km? Czy może załatwia się to jakoś inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz czesc druga IP: *.online-age.net 22.11.02, 15:25 czy masz na mysli tankowanie w powietrzu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal_pilot Re: Bingo! IP: *.rev.o1.com 22.11.02, 19:25 > No to możemy się zająć drugą częścią zagadki: czy samolot > lecący z Chile na Rapa Nui musi mieć paliwa na prawie > 8000 km? Czy może załatwia się to jakoś inaczej? To pewnie zalezy od przepisow kraju do ktorego nalezy samolot. Do tego dochodza jeszcze wewnetrzne reguly danej lini lotniczej (ktore moga byc dodatkowo zaostrzone) wiec jak mowilem pytanie nie jest scisle sprecyzowane. Wedlug przepisow FAA/USA odpowiedz zalezy scisle od prognozy pogody na docelowym lotnisku i od typu approach: 1. jak to lotnisko nie ma opublikowanych procedur IFR - tak musi byc wybrane lotnisko zapasowe. 2. podejrzewam ze to lotnisko ma procedury IFR - w tym wypadku nie trzeba planowac zapasowego lotniska (i wiezc dodatkowego paliwa) jesli pogoda jest przewidziana powyzej: widzialnosc 3 mile, pulap chmur 2000 stop. Wszystko to dotyczy czasu przylotu +/- 1 godzina. Odpowiedz Link Zgłoś
remulak Re: Bingo! 24.11.02, 15:30 Generalnie lecąc na Rapa Nui trzeba wyliczyć tzw. Point of No Return (ładna nazwa, prawda?) po minięciu którego albo leci się dalej, albo w przypadku jakichkolwiek wątpliwości dotyczących np. pogody na lotnisku docelowym bezwzględnie się zawraca. Dzięki temu nie trzeba wozić tyle paliwa no i nie trzeba latać tam wyłącznie 767 (inna sprawa, że w zasadzie tylko 767 tam lata). Lotnisko na Rapa Nui zyskało połączenie z kontynentem w 1967 roku po tym, jak Chile wprowadziło 707 do swojej floty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal_pilot Re: Bingo! IP: *.rev.o1.com 24.11.02, 20:36 Rzeczywiscie polowa drogi bylaby dobrym miejscem na ostateczne sprawdzenie pogody. Z drugiej strony to bardzo duzo kosztuje leciec i nie doleciec. Obawiam sie ze oni dokladnie sprawdazja pogode jeszcze przed wylotem. Odpowiedz Link Zgłoś