Dodaj do ulubionych

olej silnikowy

31.03.04, 12:13
Witam
Czy warto lać olej o parametrach lepszych niż zaleca producent auta?
Niedawno kupiłem nowe punto z silnikiem 1.2 8v. Przejechałem nim 2.000 km i
chce zmienić olej silnikowy. I mam dylemat syntetyk czy półsyntetyk. Czy
warto lać lepszy olej niż zaleca producent? Gość w salonie mówił, że szkoda
kasy na syntetyk, bo silnik nie wysilony. Z drugiej strony w dół zawsze można
zejść. Ciekaw jestem Waszego zdania.
Obserwuj wątek
    • arklin Re: olej silnikowy 31.03.04, 17:31
      Nie ważne czy syntetyk, czy mineralny, byleby dobry. Spotyka się mineralne
      oleje klasy SL i lepkośći 0W30, czy 5W40. Polecałbym 0W40 lub 5W40 w klasie SJ
      lub SL. szkoda silnika dla gorszego oleju.
      Pozdr
    • vasi Re: olej silnikowy 31.03.04, 21:53
      jak chcesz jezdzic dlugo tym samochodem to lej syntetyk i nie oszczedzaj pare
      zlotych na oleju - jezdzilem juz pare samochodami z igly i zawsze stosuje
      syntetyk - wymieniam olej co rok lub co 15 tys km - pomiedzy wymianami nie
      dolewam ani kropli - moim zdaniem warto stosowac syntetyk i na nim nie
      oszczedzac
    • marcin.klonowski Re: olej silnikowy 02.04.04, 00:35
      Cokolwiek byle nie Selenia. Moze byc syntetyk. Niekoniecznie najdroższy
      • kenn Re: olej silnikowy 02.04.04, 13:12
        Tak jest Tylko nie selenia!!!!!!!!!
        Ja osobiście polecam olej Mobil 5W50 pełny syntetyk koszt litra to 40zł!!!
        Napewno jakiś syntetyk lub pół syntetyk zalezy ile masz kasy!!!
        Jak zmieniasz olej co rok lub 10000 to może być tanszy ale syntetyk lub
        półsyntetyk
    • przekorek Re: olej silnikowy 02.04.04, 17:02
      Nie pytaj, tylko czytaj instrukcje. Tam producent podaje jaki olej wlewac. Po
      pierwsze - silniki 8V powstawaly w czasach gdy nie znano syntetykow. Generalnie
      kanaliki rozprowadzajace olej są grubsze i przystosowane do olejów gęstych,
      mineralnych, lub półsyntetycznych. W Skodzie Felicji z czeskim silnikiem 1,3
      byl zakaz stosowania olejów o gęstości mniejszej niz 10W40 (czyli wykluczało to
      większość syntetyków o lepkościach 5W40, 5W50, 0W30 itp). W ogóle olej 0W30 nie
      nadaje sie na nasz klimat, bo jest to olej o charakterystyce zimowej - w upale
      i po rozgrzaniu jest b. rzadki, co powoduje zrywanie filmu olejowego i pracę
      elementów na sucho.
      W Cinquecento 700 wlanie syntetyku 5W40 powodowało rozwalenie hydraulicznych
      popychaczy zaworów i konieczną ich wymiane - fakt uświadomiony mi przez
      serwisantów dopiero jak zajechałem 2 komplety (łącznie z wałkiem rozrządu - w
      odstępach 25,000 km). Dopiero na 3-ci komplet wlałem olej mineralny 15W40
      (zgodny z instrukcją) i jeżdziłem następne 74.000 aż do sprzedazy bez problemów.
      Tak więc - z wyczuciem: możesz wlać dobry olej (klasy SJ, SL) półsyntetyczny i
      zmieniać go częściej (co 10-15 tys km). Raczej poniżej lepkości 10W40 bym nie
      schodził.
    • marek88i Re: olej silnikowy 02.04.21, 10:58
      Olej silnikowy to niewątpliwie bardzo ważna sprawa. Właściwy olej i jego wymiana na czas zapewni dłuższą żywotność silnika. Więcej można przeczytać na stronie Siegstar - oleje silnikowe siegstar.com/oleje-silnikowe/ Fajny opis w jednym miejscu i wszystko jasne:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka